Skip to main content

Noorwegen - een kunstbestemming van wereldklasse

Topervaringen voor kunstliefhebbers

Verwen je ziel met een rustgevende mix van kunst en natuur in Noorwegen.

1. Munch

Bekijk maar liefst vier versies van het iconische schilderij The Scream in het gloednieuwe museum MUNCH in Oslo.

Er zijn 13 verdiepingen gewijd aan het leven en de kunst van de beroemde expressionistische schilder Edvard Munch.

Het uiterst opvallende museumgebouw, ontworpen door Estudio Herreros, is speciaal ontworpen voor grootschalige kunsttentoonstellingen.

Met z'n 26.313 vierkante meter en 11 galerieën is het museum niet alleen op maat gemaakt voor de grootste collectie ter wereld van de kunst van Munch, maar ook voor werken van andere modernistische en hedendaagse kunstenaars - vaak verwant aan de kunst van Munch.

2. Het Nationale Museum

Er staan je nog meer iconische schilderijen van Munch te wachten in het nieuwe Nationale Museum naast het Rådhusplassen, het plein bij het gemeentehuis van Oslo.

Zodra het op 11 juni 2022 voor het publiek opengaat, zal het grootste kunstmuseum van Scandinavië hoogtepunten uit zijn collectie van ruim 47.000 kunstwerken en voorwerpen tentoonstellen.

Hier kun je kunst ervaren van beroemde internationale kunstenaars zoals Renoir en Monet, en natuurlijk ook werken van Noorse meesters, waaronder...

...Winter Night in the Mountains van Harald Sohlberg - soms ook 'het nationale schilderij van Noorwegen' genoemd.

De collectie van het museum bestaat onder andere uit de prilste versies van The Scream van Edvard Munch.

...en er is nog veel meer kunst te ontdekken.

De buurt Tjuvholmen is met zijn unieke architectuur de thuisbasis van het Astrup Fearnley museum voor hedendaagse kunst, waar belangrijke werken te zien zijn van kunstenaars zoals Damien Hirst, Jeff Koons en de Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard. Er worden ook grote tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Je vindt er in de buurt ook een aantal van de meest vooruitstrevende hedendaagse kunstgalerieën van Noorwegen.

Oslo heeft ook schitterende beeldenparken in de buitenlucht zoals Ekebergparken en Vigelandsparken dat echt een bezoekje waard is. De indrukwekkende straatkunst die je onderweg tegenkomt, is ook niet te versmaden!

3. Het Kistefos Museum

Combineer het perfecte dagje weg in de natuur met een verbazingwekkende kunstervaring in het Kistefos Museum, dat het beste van Noorse en internationale hedendaagse kunst viert met een industrieel museum, twee grote overdekte kunstgalerieën en een indrukwekkend beeldenpark.

Het museum ligt in Hadeland op minder dan een uurtje rijden van Oslo (een erg mooie autorit, trouwens).

Neem de opmerkelijke aanblik van het architectonische meesterwerk en de galerie met de naam The Twist maar eens in je op. 

Wandel daarna door het beeldenpark waar beelden staan van internationale kunstenaars zoals Yayoi Kusama, Fernando Botero en Anish Kapoor - om er maar een aantal te noemen.

Het Kistefos Museum is maar één van de talloze fenomenale kunstervaringen in de regio Oslo.

Lees meer over de culturele bestemming Ramme (hier afgebeeld), het Henie Onstad kunstsenter en andere fantastische culturele ervaringen voor kunstliefhebbers in de buurt van Oslo.

4. KODE

Rijd met de schilderachtige, wereldberoemde Bergensbanen spoorlijn dwars door het land naar de culturele ontmoetingsplek Bergen en verken daar de KODE kunstmusea en woningen van componisten. Die herbergen één van de grootste verzamelingen kunst, kunstnijverheid, design en muziek van Scandinavië.

Er staan bijna 50.000 werken tentoongesteld in museumgebouwen KODE 1, 2, 3 en 4 in het centrum van Bergen en in de woningen van de beroemde musici en componisten Ole Bull, Harald Sæverud en Edvard Grieg.

Ga meteen naar KODE 3 als je Jealousy en The Woman in Three Stages van Edvard Munch wilt bekijken.

In KODE 1 en KODE 2 vind je niet alleen tijdelijke tentoonstellingen van kunstenaars zoals Paul Cézanne, Nikolai Astrup en Paul McCarthy, maar ook van hedendaagse Noorse kunstenaars.

KODE 4 verzorgt momenteel met artiesten en studenten uit de buurt van Bergen een overnameprogramma.

5. Bergen Kunsthall

Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij Bergen Kunsthall, dat biedt hedendaagse kunst op z'n mooist.

Vlak naast de Lille Lungegårdsvannet-vijver in het centrum van Bergen organiseert Bergen Kunsthall tentoonstellingen en evenementen met internationale kunstenaars en artiesten.

6. Kunstsilo

In Zuid-Noorwegen kun je nóg meer kunst beleven. In Kristiansand wordt er momenteel een oude graansilo uit 1934 omgebouwd tot één van de meest innovatieve kunstinstellingen van Noord-Europa.

De grootste privé-collectie Scandinavische modernistische kunst ter wereld, de Tangen Collectie, en de permanente collectie Sørlandets Kunstmuseum worden tentoongesteld in Kunstsilo als het in 2024 haar deuren opent.

7. Hå gamle prestegard

Verderop aan de westkust vormen kunst en cultuur een perfecte combinatie bij Hå gamle prestegard, een pastorie in Jæren op ca. 45 minuten rijden vanuit Stavanger.

Direct aan zee wordt er in vier galeriezalen kunst tentoongesteld in een prachtige natuurlijke omgeving.

8. De KaviarFactory

In Noorwegen vind je op de meest verrassende plaatsen kunst van wereldklasse.

Nadat je de nodige bochten hebt gehad op één van de mooiste wegen ter wereld op de Lofoten kom je in het piepkleine vissersdorpje Henningsvær, waar je een werkelijk unieke internationale hedendaagse kunstlocatie kunt bezoeken: de KaviarFactory.

De locatie stelt werken tentoon van kunstenaars zoals Olafur Eliasson, Marina Abramovic en Bjarne Melgaard.

Tot oktober 2022 kun je er een solotentoonstelling van Ai Weiwei meemaken - en misschien, met een beetje geluk, zelfs wel het noorderlicht!

Het gebouw zelf is een herkenningspunt als je in de buurt van Henningsvær komt.

Veel kunstenaars en ambachtslieden hebben zich laten inspireren door het unieke licht en het landschap van het noorden, en dat wordt mooi tot uiting gebracht in de vele galerieën op de Lofoten.

En in de rest van...

...Noord-Noorwegen. In deze streek vind je ook Skulpturlandskap Nordland, Artscape Nordland - één van de grootste kunstprojecten die Noorwegen rijk is.

Internationale kunstenaars hebben verschillende beelden gemaakt die overal in de provincie Nordland staan, waaronderThe man from the sea op de Vesterålen (hier afgebeeld).

Er staan strategisch kunstwerken opgesteld langs de Norwegian Scenic Routes, waaronder het kunstwerk van Louis Bourgeois bij Steilneset op de Varanger Norwegian Scenic Route.

Wil je kunst op een andere manier ervaren?

Lees meer over hoe je kunst vanuit een nieuw perspectief kunt ervaren.

Combineer het beste van twee werelden

Lees meer

Recent bekeken pagina's