Skip to main content

De kracht van kunst

Ben je een beginner in de kunstwereld?

Bekijk hier hoe kunst je kan ontroeren - 4 handige tips om je kunstbelevenis naar een hoger niveau te tillen!

Euforie ...

... reflectie ...

... verrassing!

Kunst beïnvloedt ons op verschillende manieren ...​

Het komt er echt op neer: houd je geest open en zie dan wat er gebeurt.

Tani

Het is een echte weergave van de natuur. Zonder opsmuk. Het is zo mooi.

Veronica

Alles wat we doen, en al onze angst worden triviaal als we worden geconfronteerd met de kracht van de natuur.

Henrik

Kunst roept gevoelens op. Spanning. Blijheid. Woede. Afkeer.

Je kunt je zo betrokken voelen. Zo vervreemd. Het stelt je open maar sluit je ook af. Je kunt een weerspiegeling van jezelf vinden in de vreemdste elementen. Het gezicht van een vreemde. Een vogel. Een lege stoel. De stralende zon…

Bekijk de kunstwerken die het meeste indruk maakten op Tani die in zijn leven nauwelijks een kunstgalerie had bezocht:

Kunst kan ook een genezende kracht hebben. Het kan je troost bieden. Inspiratie. Energie! Of zelfs een heel nieuw perspectief op de wereld en je dagelijkse leven.  Soms kan kunst zelfs soelaas bieden in moeilijke tijden...

Bekijk welke kunstwerken Henrik die last heeft van angst wisten te ontroeren:

Kunst kan je horizon verruimen. Het laat je anders denken. Reflecteren. Associëren.

Kunst kan je blik op de uitdagingen van de samenleving, politiek, consumentisme veranderen. Het laat je ons leven en onze belevenis ervan zien vanuit andere hoeken, ook de lastige kanten van het leven... Leven. Dood. Hoop. Verval.

Bekijk de kunstwerken die Veronica wisten te ontroerden, een gepensioneerde dame op zoek naar nieuwe impulsen in haar leven:

Kunst – jouw vrije ruimte

De wereld kan soms overweldigend zijn. Zoveel verschillende zaken schreeuwen om onze aandacht. Kunst geeft ons een rustige en unieke ruimte, waar we ons kunnen onderdompelen in een wereld van gedachten en gevoelens.

Maar je moet er wel nog steeds wat aan werken.

Sommige kunstwerken weten meteen je buikgevoel te raken. Terwijl je misschien langs andere werken loopt en je schouders ophaalt - tenminste als je niet de tijd en moeite neemt om ermee bezig te zijn. Eerst moet je even de tijd nemen om er echt naar te kijken. Stel open vragen. De antwoorden kunnen je verbazen.

4 stappen om kunst op een nieuwe manier te benaderen

Neem de tijd en kijk echt. De kleuren, de stemming, het onderwerp, of iets anders dat je opvalt. En denk er echt over na.

Wil je leren hoe je kunst op een interessantere manier kunt benaderen, en op die manier een spannendere ervaring kunt hebben?

Hier zijn 4 verschillende methoden die je kunnen helpen, volgens Noorse onderzoekers die Forskning.no interviewde.

1. Neem de tijd om het te voelen

Kunst kan je onmiddellijk beïnvloeden, waardoor je je boos, blij, verdrietig of zelfs energiek voelt. Maar heb je ooit geprobeerd om echt de tijd te nemen om een kunstwerk te bestuderen? Misschien ontdek je nieuwe en interessante details. Misschien zit er meer achter het kunstwerk dan je eerst dacht.

2. Denk als een designer

Probeer kunst te benaderen als een ontwerper. Focus op de materialen. Probeer je eens voor te stellen wat de kunstenaar wilde bereiken door net die materialen op die bepaalde manier te gebruiken. Wat is het verhaal erachter?

3. Leer meer over de context

Kennis over de culturele en historische context van een kunstwerk kan je perspectief volledig veranderen. Soms is het cruciaal om de context te begrijpen, vooral als het gaat om hedendaagse kunst en conceptuele kunst.

Voor sommige kunst kan het idee erachter net zo belangrijk zijn als het werk zelf. Kom ook meer te weten over de artiest, want de meeste artiesten hebben een heel speciale taal of een bijzonder 'universum' dat je kunt leren begrijpen en decoderen.

4.   Ga in dialoog met het kunstwerk

Stel jezelf open vragen over wat je waarneemt in het kunstwerk. Vraag je niet af: 'Wat is dit?', maar: 'Wat zie ik hier?' Laat je associaties dan de vrije loop zonder oordeel, en laat je verbeelding je langs onverwachte paden leiden. Vraag niet of het 'goed' of 'slecht' is, en probeer ook niet de kwaliteit van het werk te bepalen. Dat is werk voor professionelen! Observeer gewoon de gedachten en gevoelens die de kunst bij je naar boven brengen.

Noorwegen – een kunstbestemming van wereldklasse

Er zijn een aantal nieuwe kunstmusea geopend in Oslo, waaronder op 22 oktober 2021 het MUNCHmuseum, één van de grootste musea ter wereld dat aan één kunstenaar is gewijd, Edvard Munch, en het nieuwe Nationale Museum dat in juni 2022 haar deuren opende. Oslo is snel een kunstbestemming van wereldklasse aan het worden en voor ware kunstliefhebbers echt the place to be.

Hier zijn enkele van de beste kunstervaringen in Oslo:

Ga ook zeker de nog spectaculairdere kunstmusea, kunstgalerijen, beeldenparken en fascinerende streetart bewonderen, in zowel Oslo als de rest van Noorwegen.

Recent bekeken pagina's