Je kunt je zo betrokken voelen. Zo vervreemd. Het stelt je open maar sluit je ook af. Je kunt een weerspiegeling van jezelf vinden in de vreemdste elementen. Het gezicht van een vreemde. Een vogel. Een lege stoel. De stralende zon…
Bekijk de kunstwerken die het meeste indruk maakten op Tani die in zijn leven nauwelijks een kunstgalerie had bezocht:
Kunst kan ook een genezende kracht hebben. Het kan je troost bieden. Inspiratie. Energie! Of zelfs een heel nieuw perspectief op de wereld en je dagelijkse leven. Soms kan kunst zelfs soelaas bieden in moeilijke tijden...
Bekijk welke kunstwerken Henrik die last heeft van angst wisten te ontroeren:
Kunst kan je horizon verruimen. Het laat je anders denken. Reflecteren. Associëren.
Kunst kan je blik op de uitdagingen van de samenleving, politiek, consumentisme veranderen. Het laat je ons leven en onze belevenis ervan zien vanuit andere hoeken, ook de lastige kanten van het leven... Leven. Dood. Hoop. Verval.
Bekijk de kunstwerken die Veronica wisten te ontroerden, een gepensioneerde dame op zoek naar nieuwe impulsen in haar leven:
Kunst – jouw vrije ruimte
De wereld kan soms overweldigend zijn. Zoveel verschillende zaken schreeuwen om onze aandacht. Kunst geeft ons een rustige en unieke ruimte, waar we ons kunnen onderdompelen in een wereld van gedachten en gevoelens.
Maar je moet er wel nog steeds wat aan werken.
Sommige kunstwerken weten meteen je buikgevoel te raken. Terwijl je misschien langs andere werken loopt en je schouders ophaalt - tenminste als je niet de tijd en moeite neemt om ermee bezig te zijn. Eerst moet je even de tijd nemen om er echt naar te kijken. Stel open vragen. De antwoorden kunnen je verbazen.
4 stappen om kunst op een nieuwe manier te benaderen
Neem de tijd en kijk echt. De kleuren, de stemming, het onderwerp, of iets anders dat je opvalt. En denk er echt over na.
Wil je leren hoe je kunst op een interessantere manier kunt benaderen, en op die manier een spannendere ervaring kunt hebben?
Hier zijn 4 verschillende methoden die je kunnen helpen, volgens Noorse onderzoekers die Forskning.no interviewde.
1. Neem de tijd om het te voelen
Kunst kan je onmiddellijk beïnvloeden, waardoor je je boos, blij, verdrietig of zelfs energiek voelt. Maar heb je ooit geprobeerd om echt de tijd te nemen om een kunstwerk te bestuderen? Misschien ontdek je nieuwe en interessante details. Misschien zit er meer achter het kunstwerk dan je eerst dacht.
Take a look
.
Photo:
Marc Schulte / Unsplash
Take a look
.
Photo:
Marc Schulte / Unsplash
2. Denk als een designer
Probeer kunst te benaderen als een ontwerper. Focus op de materialen. Probeer je eens voor te stellen wat de kunstenaar wilde bereiken door net die materialen op die bepaalde manier te gebruiken. Wat is het verhaal erachter?
Texture
.
Photo:
Steve Johnson / Unsplash
Texture
.
Photo:
Steve Johnson / Unsplash
3. Leer meer over de context
Kennis over de culturele en historische context van een kunstwerk kan je perspectief volledig veranderen. Soms is het cruciaal om de context te begrijpen, vooral als het gaat om hedendaagse kunst en conceptuele kunst.
Voor sommige kunst kan het idee erachter net zo belangrijk zijn als het werk zelf. Kom ook meer te weten over de artiest, want de meeste artiesten hebben een heel speciale taal of een bijzonder 'universum' dat je kunt leren begrijpen en decoderen.
"Hymn of Life" by Yayoi Kusama at Henie Onstad art museum
.
Photo:
Henie Onstad Kunstsenter
"Hymn of Life" by Yayoi Kusama at Henie Onstad art museum
.
Photo:
Henie Onstad Kunstsenter
4. Ga in dialoog met het kunstwerk
Stel jezelf open vragen over wat je waarneemt in het kunstwerk. Vraag je niet af: 'Wat is dit?', maar: 'Wat zie ik hier?' Laat je associaties dan de vrije loop zonder oordeel, en laat je verbeelding je langs onverwachte paden leiden. Vraag niet of het 'goed' of 'slecht' is, en probeer ook niet de kwaliteit van het werk te bepalen. Dat is werk voor professionelen! Observeer gewoon de gedachten en gevoelens die de kunst bij je naar boven brengen.
Art in Bergen Kunsthall
.
Photo:
Thor Brødreskift / Bergen Kunsthall
Art in Bergen Kunsthall
.
Photo:
Thor Brødreskift / Bergen Kunsthall
Noorwegen – een kunstbestemming van wereldklasse
Er zijn een aantal nieuwe kunstmusea geopend in Oslo, waaronder op 22 oktober 2021 het MUNCHmuseum, één van de grootste musea ter wereld dat aan één kunstenaar is gewijd, Edvard Munch, en het nieuwe Nationale Museum dat in juni 2022 haar deuren opende. Oslo is snel een kunstbestemming van wereldklasse aan het worden en voor ware kunstliefhebbers echt the place to be.
Hier zijn enkele van de beste kunstervaringen in Oslo:
Experience old and contemporary art at the new National Museum
Ga ook zeker de nog spectaculairdere kunstmusea, kunstgalerijen, beeldenparken en fascinerende streetart bewonderen, in zowel Oslo als de rest van Noorwegen.
Profiteer van deze topaanbiedingen
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.