Skip to main content

Iconische architectuur en Michelinrestaurants, historische hotels, coole streetart, beeldenparken en weelderige tuinen. Bekijk onze beste tips voor iedereen die wil genieten van culturele ervaringen en gastronomie tijdens een vakantie in Noorwegen.

1. Verken de mooiste parken

In Noorwegen komen natuur en cultuur samen in beeldentuinen en vormen samen iets prachtigs. De meeste zijn echt wel een uitgebreider bezoek waard. Een aantal niet te missen parken zijn het Vigeland-park en het Ekeberg-park in Oslo, de culturele bestemming Ramme in Vestby en het Kistefos Museum in Hadeland. Deze laatste kreeg in 2019 veel internationale aandacht, dankzij de opening van het spectaculaire museumgebouw The Twist.

Op een klein eiland net buiten de stad Stavanger loop je binnen in een andere wereld in het unieke bloemenpark Flor & Fjære. Er zijn witte stranden, palmbomen, watervallen, bonsaibomen en meer dan 50.000 bloemen. In Sunnhordaland vind je het statige landhuis Baroniet Rosendal dat gebouwd werd in 1665. Het wordt omringd door een prachtige rozentuin waar je gemakkelijk in kunt verdwalen. Ook de kinderen zullen het geweldig vinden!

2. De beste streetart

De voorbije jaren veranderden veel plaatsen in Noorwegen in spannende openluchtgalerijen die je gratis kunt bezoeken. Wist je dat streetartenthousiasten van over de hele wereld speciaal naar Bergen en Stavanger komen. Ga je naar Haugesund, kijk dan uit voor een muurschildering van de Noorse pop-artiest Pushwagner.

Deze stedelijke kunstvorm vind je niet alleen in grote steden. Er zijn overal geweldige kunstwerken te vinden, van verlaten gebouwen op de Lofoten in het noorden tot witte, houten huismuren in Flekkefjord in het zuiden.

3. Cultureel erfgoed in Noorwegen

Acht Noorse plaatsen hebben een plek weten te bemachtigen op de lijst van UNESCO-Werelderfgoedsites. Deze lijst bevat culturele en natuursites die als heel belangrijk gezien worden voor de mensheid. De lijst is op z’n zachtst gezegd heel divers. Ze bevat alles van staafkerken en oude landhuizen tot kleine vissersdorpjes en de fjorden. Bryggen, de middeleeuwse kade in Bergen was in 1979 de eerste die de lijst haalde. De nieuwste aanwinst uit 2015 is de Industriële erfgoedsite Rjukan–Notodden

Naast UNESCO-sites zijn er heel wat goed bewaarde culturele monumenten die wat meer aandacht verdienen. Ga je op vakantie naar Telemark, kun je de kerk in Sauherad bezoeken. Die staat bekend voor zijn duivelse schilderijen. Op het eiland Leka, ook wel het ’rode eiland’ genoemd dankzij zijn ongewone geologische eigenschappen, kun je mysterieuze grotschilderingen ontdekken. Leka ligt in Trøndelag in Centraal-Noorwegen.

Om het maximum uit je bezoek te halen kun je altijd een begeleide tour boeken.

4. Proef van het leven op het platteland

Een reis naar het platteland is de beste remedie voor drukbezette stadsmensen. Verander je vakantie in een opmerkelijke ervaring in één van de vele landhuizen in Noorwegen of in de omgebouwde boerderijen. Deze prachtige accommodaties bieden lokale lekkernijen (die zelfs vaak zelfgekweekt zijn) en unieke overnachtingsmogelijkheden, of je nu iets rustieks en eenvoudig wilt, of je liever gaat voor een stijlvol boutiquehotel. Kijk onderweg uit voor borden van boerderijwinkels die vers fruit, appelsap of andere verrukkelijke producten verkopen.

5. Ontdek de lokale Noorse voeding

Zorg ervoor dat de Noorse gastronomie deel uitmaakt van je vakantie-ervaring. Dankzij nieuwe lokale voedingsproducenten over het hele land, smaakte een vakantie in Noorwegen nooit zo lekker als nu! Baan je een weg door bekroonde kazen en heerlijke gepekeld vlees, warm gerookte zeevruchten, prikkelende cider, zoet of zuur appelsap en ambachtelijk bier. Dit vind je allemaal te midden een prachtig cultureel landschap.

6. Geniet van gerechten van wereldklasse

Het is niet overdreven om te stellen dat de Noorse restaurants onlangs een ware revolutie beleefd hebben. Noorse chefs wonnen meer medailles in de Bocuse d'Or dan welk ander land ook en je vindt Michelin-sterrenrestaurants in Stavanger, Bergen, TrondheimOslo en Lindesnes. Vergeet niet op voorhand een tafel te boeken voor een onvergetelijke avond.

7. Musea en exposities

Zin in iets meer intellectueels en kunstzinnigs? Een goed museum is als een vitaminepil voor je hersenen. Het leuke Munchmuseumopende haar deuren in oktober 2021 en het nieuwe Nationale Museum opende haar deuren in juni 2022.

In Noorwegen is er aan spannende tentoonstellingen en musea met nieuwe inzichten en perspectieven geen gebrek. Bekijk de talloze prachtige kunst- en geschiedenismusea, zowel binnen als in één van de verschillende openluchtmusea waar het hele gezin plezier kan beleven.

In het unieke kunstmuseum KaviarFactory op de Lofoten kun je tot 10 oktober 2022 een heel bijzondere tentoonstelling bewonderen van de beroemde kunstenaar Ai Weiwei. Interessante tentoonstellingen vind je in onze evenementenkalender.

8. Maak het hotel een deel van de ervaring

Voor een extra speciale vakantie, kies voor een uitzonderlijke overnachtingsoptie. Reis terug in de tijd in en historisch hotel en overnacht in een kamer waar koningen en koninginnen vroeger sliepen. Het gastgezin zal er alles aan doen om er een memorabele vakantie van te maken. Ook de architectuur, het eten en de omgeving zullen je zeker nog lang bijblijven.

9. Op zoek naar je innerlijke Viking

Voor veel mensen is ’Viking’ het eerste wat in hen opkomt, wanneer ze aan Noorwegen denken. Maar hoeveel weet je er eigenlijk over? Dankzij musea, avonturencentra en zelfs Vikingdorpen kom je tijdens je reis door Noorwegen meer te weten over deze legendarische wildemannen. Dankzij Vikingschepen, gerestaureerde huizen en historische collecties, keer je meer dan 1.000 jaar terug in de tijd.

De Viking Planet is een hypermodern, interactief entertainmentcentrum in Oslo dat wel 1.600 vierkante meter groot is. Dankzij baanbrekende virtuele technologie, topfilmproducties en een 270-gradenbioscoop kun je je laten onderdompelen in de Vikingcultuur.

10. Maak een architectonische rondreis

Veel Noorse gebouwen hebben de voorbije jaren hoge ogen gegooid in het buitenland. Enkele bekende voorbeelden zijn het operagebouw en het Munchmuseum in Oslo, The Twist in Hadeland en de bibliotheek in Vennesla en Deichmanske in Oslo.

Dankzij de Norwegian Scenic Routes kun je gemakkelijk een rondreis naar bijzondere architecturale bestemmingen plannen. De 18 Scenic Routes hebben spectaculaire uitkijkpunten en ook buitengewone rustplaatsen en ook een aantal van de mooiste toiletten ter wereld.

11. Citytrip - op z'n Noors

Noorse steden zijn compact en je kunt er heel gemakkelijk wandelen. Je vindt er tal van geweldige ervaringen, musea, galerijen en winkels. En je bent nooit ver verwijderd van prachtige natuurervaringen en leuke activiteiten.

Krijg insider tips van beroemde locals voor een leuk lang weekend in de grotere steden in Noorwegen, waar de stadscultuur en dorpse charme samenkomen. Ontdek hoe je best je vrijdag doorbrengt met cultuur, met de locals op pad gaat op zaterdag en 's zondags een wandeling met een plaatselijke expert maakt.

Laat je inspireren

Culinaire citytrips

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's