Op het Noorse Ciderkampioenschap 2021 kwamen maar liefst 5 van de 7 winnaars uit Hardanger. De wedstrijd bestaat uit een smaaktest door een panel van professionals op het gebied van eten en drinken.
’De visie is dat Noorse cider uit Hardanger het Noorse antwoord op champagne zal zijn’, vertelt Ingunn Øvsthus van het Noorse Instituut voor Bioresearch (NIBIO) in het idyllische fruitdorp Lofthus aan de Noorse omroep NRK.
Ze doet onderzoek naar het maken van een unieke 'cidertaal'. De gebruikelijke wijnterminologie is blijkbaar niet beschrijvend genoeg om deze unieke smaken uit te drukken.
Aromatisch, zuur, droog of zoet
Als je denkt dat alle appels en ciders hetzelfde zijn, denk dan nog eens goed na. Elk individueel ras heeft zijn unieke smaken en kenmerken, en ook een ideale pairing met eten. De body, het suikergehalte, de textuur en het tanninegehalte van een appelras bepalen allemaal het lot. Sommige appels moeten gegeten worden, andere worden dan weer geperst om jam of tal van verschillende sappen en ciders van te maken. Sommige soorten zijn vol, andere zijn aromatisch, droog, zuur, of zoet.
’Bovendien spelen het jaar, de grond en de oogst- en perstijden allemaal een rol bij het bepalen van de smaak’, vertelt fruitteler Asbjørn Børsheim aan de Noorse krant Dagsavisen.
In Ulvik, diep in het Hardangerfjord, verwelkomt hij 10.000 bezoekers per jaar in zijn boerderijwinkel, Ulvik Frukt & Cideri.
Het is één van de drie boerderijen die open zijn voor bezoekers op de fruit- en ciderroute in Ulvik, waartoe ook de Hardanger saft- og siderfabrikk van de boerderijen Lekve Gard en Syse Gard toe behoren. De boerderij van Syse Gard heeft ook een zeer gezellig café met boerderijwinkel, met een enorme voorraad vers en geconserveerd fruit, likeuren, sappen, zelfgemaakt roomijs en tal van andere lekkernijen, waaronder de populaire snoepappels.