Fruit- en ciderboerderijen in Hardanger
Een smakelijk avontuur
Appelsap en cider gemaakt van Hardanger-appels worden tot de meest exclusieve ter wereld gerekend.
Dit is te danken aan Engelse monniken en (niet in het minst) aan de appelboeren die op de zeer steile berghellingen langs het fjord werken.
Olav Bleie is zo'n appelboer. Net als zijn vader Lars. En zijn grootvader Olav.
Het is zo steil langs het Sørfjord dat alle appels nog met de hand geplukt worden en naar de boerderij gedragen worden.
Deze boerderij ligt 1.200 meter onder de Folgefonna-gletsjer.
Het feit dat het fjord zo lang en smal is, met aan beide kanten hoge bergen, is de reden waarom Hardanger-appels hier echt goed gedijen.
Engelse monniken ontdekten dit bijna 1.000 jaar geleden.
’We hebben het beste van twee werelden. We hebben een landklimaat vanuit het oosten, met milde winters. En de hoge bergen houden de regenbuien uit het westen tegen. Hierdoor ontstaat een microklimaat waar de appels dol op zijn’, zegt appelboer Olav Bleie.
De monniken waren experts in het vergisten van fruit en ze voerden de kennis in hoe je appels omzet in vloeibaar goud.
Zo zag de eerste appelcider het levenslicht in Hardanger. De lokale boeren leerden deze kunst ook snel.
De vroegste schriftelijke bronnen tonen aan dat er in Hardanger al in de 18e eeuw ciderwedstrijden werden gehouden.
Maar het was vooral in de afgelopen jaren dat de commerciële ciderproductie echt van de grond kwam.
Een smal pad slingert van links naar rechts de steile berghelling op naar de boerderij van Olav Bleie. Hier kunnen geen grote, zware tractoren doorheen.
Alle appels worden voorzichtig met de hand geplukt en in kratten verzameld.
De boeren worden beloond voor hun harde werk. Geen enkel ander Noors product is zo populair geworden als cider, en het appelsap maakt deel uit van het drankenarsenaal bij de beste restaurants.
’Mijn ideale cider is er één waarin het fruit en de zachte aroma's van de appel de hoofdrol spelen’, legt Olav uit, die rassen als Discovery en Gravenstein in zijn producten gebruikt.
'Goedgekeurd door mijn vader' is het kwaliteitsstempel dat Olav op zijn etiketten gebruikt.
Er liggen tal van fruit- en ciderboerderijen rond het Sørfjord.
Net als beroemde bezienswaardigheden zoals Trolltunga, Agatunet en het wonderbaarlijke Dronningstien-pad, dat de idyllische fruitdorpen Kvam en Lofthus aan de oostelijke oever van het fjord met elkaar verbindt.
Ga op wellnessvakantie bij het statige Ullensvang Hotel, met zijn uitgebreide wellnessfaciliteiten en verwarmde buitenbaden met uitzicht over de fjord.
Hier kun je ook de 616 monnikstrappen beklimmen naar de top van de berg Nosi. De trappen werden voor het eerst gemaakt door dezelfde Engelse cisterciënzermonniken die in de jaren 1200 de kunst van het cidermaken naar het dorp brachten.
In de zomer kun je ook een cidercruise maken, genieten van een gastronomische maaltijd bij Siderhuset Ola K en overnachten in het historische Utne Hotel, één van de oudste hotels in Noorwegen.
Waar wacht je nog op?
Plan vandaag je heerlijke reis naar Hardanger!