Skip to main content

Doe eens een drankje in Noorwegen

Les je dorst

Drankjes die net zo puur zijn als de ongerepte natuur.

Exclusieve appelsappen en ciders uit de buurt van fjorden en valleien.

Voedzame, heerlijke melk van zomerboerderijen in de bergen.

Koffie waar en wanneer je maar wilt.

In heel Noorwegen kun je heerlijke drankjes proeven in cafés, ambachtelijke brouwerijen, distilleerderijen, boerderijen op het platteland en op nog veel meer plekken. Hier volgende de beste tips over een aantal Noorse drankjes die je niet wilt missen.

'Zuiver water rechtstreeks uit de kraan en uit een bergstroompje kunnen drinken, is een luxe die volgens mij vrij uniek is in de wereld', zegt Vidar Lund, wetenschapper aan het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

Bergstroompjes - natuurlijke luxe

Zorg dat je altijd een beker in je rugzak hebt als je in de bergen gaat wandelen. Dan kun je genieten van het koude, natuurlijke en zuivere water - recht uit een bergstroompje. Zoek water dat steil stroomt en bekijk het terrein goed zodat je zeker weet dat de stroom niet is vervuild door dieren.

Overigens is Fjellbekk (bergstroompje) ook de naam van een klassieke Noorse cocktail met aquavit, wodka, citroen en limoen. Aquavit is in het Noors akevitt, en het is de populairste gedistilleerde drank van het land.

Bekroonde appelsappen en ciders

Hetzelfde water wordt opgenomen door de wortels van de fruitbomen, en van het fantastische fruit wordt dan weer Noorse cider en vruchtensap gemaakt. Ambachtelijk gemaakte Noorse appelsappen en ciders halen bij internationale wedstrijden steevast de top.

Het microklimaat bij het Hardangerfjord, het Sognefjord en in Telemark zijn bijzonder gunstig. Het wateroppervlak weerkaatst de zonneschijn op de steile hellingen waar de fruitbomen staan. De bodem is doorregen met stuwwallen die afkomstig zijn van gletsjers.

'Hardanger cider' en 'appelsap uit Hardanger' zijn beschermd met een geografische aanduiding - net als 'Champagne'. De appels van aan de fjorden zijn wat betreft het aantal soorten even divers als Franse druiven.

Overal in het land duiken er steeds meer verrassende cidermakerijen, ambachtelijke brouwerijen en aparte boerderijwinkels op. Ontdek het culinaire universum van Fruktbygda (Het Fruitdorp) in Gvarv in Telemark. De boeren uit het dorp zijn al heel wat keren in de prijzen gevallen, onder andere voor het beste appelsap van Noorwegen.

Scroll naar beneden en ontdek hoe de eerste appelcider in Hardanger tot stand kwam en waar je kunt beginnen aan de ongelooflijk mooie fruit- en ciderroute.

Bezoek de fruitboerderijen van Hardanger

Proef appelsap en cider van wereldklasse, maak een cidercruise en verken de unieke fruit- en ciderroute!

Meer weten?

Een explosie aan bierbrouwers

In Noorwegen wordt al 3.000 jaar bier gebrouwen. Zelfs de Vikingen stonden bekend om hun bier. Tegenwoordig kun je van noord tot zuid genieten van heel veel verschillende soorten bier. Veel brouwers zijn creatief en experimenteren graag met steeds meer ingrediënten en smaken zoals verschillende soorten fruit en zelfs naaldbomen. Er komen zowat dagelijks nieuwe brouwerijen bij die internationaal in de belangstelling staan door hun zalige ambachtelijke bieren.

Boek een bezoekje aan een brouwerij om het brouwproces zelf mee te maken, een paar biertjes te proeven en een aantal van je favoriete soorten te kopen voor thuis. Je vindt altijd wel een ambachtelijk biertje dat je kunt proeven, waar je ook bent.

In Noorwegen zijn er ook een aantal nieuwe jenever- en whiskydistilleerderijen. Je vindt er verschillende op tamelijk afgelegen en behoorlijk winderige plekken ver van het vasteland, zoals de Myken Destilleri aan de kust van Helgeland, de Feddie Ocean Distillery op het eiland Fedje aan de uiterste kust van Fjord Noorwegen en de Oss Craft Distillery bij Bergen, waarvan hun Bareksten Navy Strength Gin goud won op de London Spirits Competition van 2022.

Je kunt ook een bezoekje brengen aan de meest noordelijk gelegen whiskydistilleerderij ter wereld, deAurora Spirit Distillery aan de monding van het Lyngenfjord in Noord-Noorwegen, waar je kunt genieten van een unieke distilleerderij-ervaring.

Koffie waar en wanneer je maar wilt

Noren drinken meer koffie dan welk volk ter wereld dan ook, en we kunnen bogen op meerdere wereldkampioenen in de baristakunst. Ben je in Oslo, geniet dan van een kopje koffie van barista wereldkampioen Tim Wendelboe. Zijn café - een microbranderij, koffietrainingscentrum en espressobar in één - ligt in Grünerløkka in Oslo, vlak bij de mooie Akerselva-rivier.

Zoek de coolste plekken voor je cafeïnestoot en loop zeker eens binnen bij de nieuwe koffietentjes waar barista's je graag voorzien van een overheerlijk kopje koffie.

Melk die puur natuur smaakt

Verse Noorse melk en zuivel danken hun lekkere smaak puur aan de natuur. Maar ook de melk die je in de supermarkt koopt is prima. Dat komt omdat Noorse koeien vrij rondlopen, goed eten en goed worden verzorgd. Veel Noorse boeren lopen voorop wat betreft dierenwelzijn en geven oprecht om hun dieren.

Bezoek maar eens een Noorse boerderij of een zomerboerderij in de bergen waar ze je graag de meest verse koeienmelk ooit laten proeven. Veel boerderijen liggen in een prachtig cultuurlandschap. Zo kun je je smaakpapillen verwennen terwijl je van het uitzicht geniet!

De Melkweg naar goede smaak

Wist je dat de koeien in Noorwegen minstens 8 weken vakantie hebben? Ontdek waarom Noorwegen de beste zuivel en het beste rundvlees ter wereld heeft.

Vitaminepower

Verwen je zintuigen met verfrissende drankjes op basis van komboecha (een soort gefermenteerde zoete thee) en gefermenteerde smoothies uit (en vaak van) eigen land.

Fermentatie is een proces waardoor organische stoffen langzaam worden afgebroken. De methode kan voor veel meer worden gebruikt dan bier, appelcider en voedsel als je zuursels gebruikt zoals dikke melk, kefirkorrels of wei.

Gry Hammer heeft het boek Fermentation geschreven en hij is fervent voorstander van een heropleving van deze oude Noorse traditie.

'Smoothies gemaakt van Noorse zure geronnen melk met bessen en fruit van het seizoen zijn een makkelijke manier om een gefermenteerde basis te gebruiken. Elke gefermenteerde drank is een elixer, bijna een toverdrank, met heel veel vitaminepower', volgens Hammer.

In heel Noorwegen kun je je dorst lessen met ontzettend veel verschillende drankjes die even zuiver zijn als de ongerepte natuur. Proef maar eens een drankje wat zo vers is dat de vitamientjes zowat uit je glas springen.

Zoek een plek om van een drankje te genieten

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat voor hapjes en drankjes er allemaal zijn.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's