There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Strawberry – een bijzondere hotelketen
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Campcation – Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation
Campanyon - Ontdek unieke overnachtingen in de natuur
Brim Explorer – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran
Stromma – sightseeën in de Noorse steden met de bus en met de boot
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen
Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals
Up Norway – luxe op maat door insiders
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Booknordics.com – honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen
Fjord Travel – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords – rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
My Nordic Travel – stel zelf je reisschema op
Skivakanties in Rauland – ga lekker skiën in het mooie berggebied
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Ambachtelijke Noorse ciders komen als beste uit de bus bij internationale kampioenschappen en worden gemaakt met een tikkeltje rock-'n-roll. Proef de gouden trends en tradities op fruitboerderijen aan de fjorden, in de valleien of in de beste cafés ter wereld.
Elk jaar in mei staan er tienduizenden appelbomen in bloei in de prachtige zuidwestelijke streek rondom het Sognefjord en het Hardangerfjord. In de herfst worden 'de beste appels ter wereld' met de hand geoogst en verwerkt tot cider van wereldklasse, aldus Richard Juhlin, één van de meest toonaangevende champagne-experten ter wereld.
In 2019 behaalde Noorwegen maar liefst twee gouden en zes zilveren medailles tijdens de CiderWorld Awards - wat een fantastische opsteker! Waarom?
'We hebben een bijna anarchistische, ietwat rock-'n-roll-achtige kijk op de fruitteelt', zegt Åge Eitungjerde.
Hij runt Balholm, het bekroonde bedrijf dat ambachtelijke cider maakt, en dat doet hij samen met zijn vrouw Eli-Grethe. Hun bedrijf ligt in het dorp Balestrand aan het grootste fjord van Noorwegen, het Sognefjord.
'Als het over cidertrends gaat, hebben we in Sogn de traditie dat we daar snel op inspelen.'
Meerdere telers in dit gebied begonnen in de jaren tachtig met biologische fruitteelt. Voor de vele kleine fruitbedrijven op het heuvelachtige terrein waren nieuwe ideeën, diversiteit en aanpassingsvermogen cruciaal om te overleven.
Nu durven mensen de Noorse cider zelfs te vergelijken met de koningin onder de dranken: champagne.
Het uitzonderlijke microklimaat langs de smalle fjorden bleek ideaal voor de appelteelt:
'De weerkaatsing van het fjord vergroot de hoeveelheid licht op onze steile hellingen. Het fjord heeft op warme zomerdagen ook een verkoelend effect, terwijl de warmte van de Golfstroom zorgt voor milde winters en gematigde temperaturen, zelfs al liggen we rond dezelfde breedtegraad als Alaska en Siberië,' zegt Åge.
Het etablissement van de familie heet Ciderhuset (Het ciderhuis) en wordt bestempeld als Economusée. Dat wil zeggen dat je er meer te weten kunt komen over de oorsprong van de ciderproductie, en je kunt er deelnemen aan ciderproeverijen, cursussen volgen en lokale gerechten proeven die natuurlijk perfect zijn afgestemd op het vloeibare goud.
Soorten
De verschillende soorten appels die in Noorwegen gebruikt worden voor cider zijn net zo divers als de Franse druiven. De meest voorkomende appelsoorten zijn onder andere Aroma, Summered, Discovery en Gravenstein. Ook kunnen er tientallen andere soorten appels gekweekt worden op boerderijen, of boomfruit van Engelse of Franse origine.
Ontwikkeling en doorbraak
De Noorse cidertradities stammen waarschijnlijk uit de Vikingtijd. De productie vierde aan het einde van de 19e eeuw hoogtij voordat het in de jaren '20 abrupt werd stopgezet vanwege een alcoholverbod. In 2016 mochten ciderproducenten op hun boerderijen cider verkopen met een alcoholpercentage boven de 4,7%. Cider was in 2019 de snelst groeiende productcategorie bij Vinmonopolet (het enige bedrijf dat in Noorwegen dranken mag verkopen met een alcoholpercentage hoger dan 4,75%).
Iets verder naar het zuiden, richting het Hardangerfjord, ligt het ware hart van de Noorse ambachtelijke ciderproductie.
Sinds 2011 is het merk 'Hardanger cider' een geografisch beschermde benaming, net zoals 'champagne' dat is. De verschillende soorten appels van de Noorse fjorden zijn net zo divers als de Franse druiven.
Tegenwoordig zijn er ruim 50 fruittelers lid van de cidergilde van Hardanger.
'De unieke combinatie van zoet en zuur in dezelfde vrucht zorgt voor een smaakexplosie en een cider die perfect in balans is', zegt Joar Aga. Hij voegt daaraan toe dat de uitgesproken smaak ook voortkomt uit de voedende mineralen die via het water uit de omliggende bergen naar beneden stromen.
De jonge cider-ambachtsman heeft de traditionele familieboerderij omgetoverd tot bekroond ciderbedrijf, en in oktober 2018 won Aga Sideri de gouden medaille op het Hardanger Cider Festival.
Joar ziet er een beetje uit als een moderne Viking en neemt een grote hap van een verse friszure appel terwijl hij uitkijkt over het Sørfjord, de zuidelijke vertakking van het Hardangerfjord.
De boerderij van Aga ligt op amper 50 meter van Agatunet, een idyllisch Noors gehucht met houten huizen die dateren uit de Vikingtijd.
Dorstige Vikingen maakten toen hun brouwsel, genaamd Bjor, van appels en honing. Archeologen vonden zelfs tijdens het opgraven van het Vikingschip Oseberg in Vestfold 54 appels. Later, in de 13e eeuw, leerden uit Engeland geëmigreerde monniken de kleine fjordenboeren hoe ze appelbomen moesten planten en kwam de fruitteelt in de regio op gang.
In de streek rondom het Hardangerfjord kun je ook genieten van de ongelooflijk mooie fruit- en ciderroute (frukt- og siderruta) waar je cider kunt proeven, streekgerechten eten, boerderijen bezoeken en allerlei leuke activiteiten kunt ondernemen. Heb je zin in een festival? Ga dan naar het Hardanger fruit- en ciderfestival (Frukt & Siderfestivalen) in Øystese dat jaarlijks in oktober wordt gehouden.
Een andere unieke ervaring is de dagelijkse ciderproeverij om 18.00 uur in het houten Utne Hotel, dat in 2022 haar 300-jarig bestaan viert. De proeverij wordt georganiseerd door hotelgastvrouw Bente Raaen Widding en haar man Kjetil.
'Hardanger heeft voor iedereen een cider, ongeacht je smaak. Een tijdje geleden liet ik een gast acht verschillende ciders proeven. Ik geef niet op totdat ik de perfecte match heb gevonden!' zegt Bente.
Ieder jaar neemt het aantal producenten van kwalitatief hoogwaardige cider in snel tempo toe, en hetzelfde geldt voor de diversiteit van nieuwe smaken.
'De Noorse ciderproducenten kunnen zich meten met de beste internationale drankenproducenten. Het Noorse klimaat met haar behoorlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht bezorgt het fruit ten dele die unieke smaak. Het zorgt ook voor een trager groeiproces waardoor er verschillende lagen van geuren en smaken ontstaan,' zegt Ingvild Tennfjord, bekroond wijnjournalist en auteur.
Het enthousiasme van Ingvild wordt gedeeld door Bernt Bucher Johannesen, directeur van Hanen, een gids voor topervaringen in de landelijke delen van Noorwegen.
'Noorse cider is zeer zeker onderdeel geworden van Scandi-cool. Bezoek je de beste cafés in Oslo en vraag je daar naar een speciale cider, dan kan degene achter de bar je waarschijnlijk meer vertellen over de herkomst, de boerderij en de bodem', zegt hij.
De manager van Himkok, Odd Strandbakken, bevestigt dat. 'We hebben een explosie aan lokale kwaliteitslabels gezien.'
Het café in Oslo staat op nummer 19 van de beste cafés ter wereld, en in 2015 opende Himkok de eerste ciderbar van Noorwegen in zijn eigen achtertuin, waar hij met name geïmporteerde labels aanbood.
'Tegenwoordig serveren we vooral Noorse cider, en de kwaliteit daarvan hoeft echt niet onder te doen voor die van de beste champagne!', aldus Odd. Hij onthult dat sommige klanten onder de blote hemel in zijn achtertuin cider komen drinken onder het genot van een sigaar. 'Dat is echt een geweldige combinatie!', zegt hij met nadruk.
Dorstige lekkerbekken zouden ook het Noorse eplemost (geperste appels) eens moeten proeven. Het is een uitstekend alcoholvrij alternatief voor cider en is van oudsher een soort Noorse nationale drank die zowel geschikt is voor speciale gelegenheden als voor dagelijks gebruik. Eplemost is verkrijgbaar in een indrukwekkende verscheidenheid aan smaken die prima kunnen worden gecombineerd met allerlei soorten gerechten.
De makers van ambachtelijke cider en eplemost verwelkomen dorstige gasten. Dat doen ze niet alleen rondom het Hardangerfjord en het Sognefjord, maar ook in verschillende landelijke gebieden in het zuidoosten van het land zoals in Telemark, Buskerud, Oppland en Vestfold.
Egge Gård, in de gemeente Lier vlakbij de stad Drammen op slechts een half uurtje afstand van Oslo, won maar liefst twee gouden en meerdere zilveren medailles tijdens de Cider World Awards van 2019. En de boerderijwinkel? Dat is een charmante opslagplaats (stabbur) uit de 17e eeuw vol nieuwe smaken en oude geschiedenis.
Cider en eplemost proeven is gewoon een nieuwe en spannende manier om de mooiste delen van Noorwegen te verkennen.
Het beste fruit en de lekkerste bessen ter wereld - denk bijvoorbeeld aan appels, peren, pruimen, bosbessen, aardbeien en kersen - komen van honderden Noorse boomgaarden en boerderijen.
Noors appelsap en ciders die gemaakt worden van Hardanger-appels worden tot de meest exclusieve ter wereld gerekend. Bezoek de fruitboerderijen in Hardanger, maak een cidercruise, of verken het unieke fruit- en ciderpad!
Ontdek zowel aparte boerderijwinkels als ciderbrouwerijen en geniet van een glaasje vers gemaakte cider in het Fruitdorp Gvarv. Een perfecte bestemming voor kieskeurige fijnproevers.
Soorten
De verschillende soorten appels die in Noorwegen gebruikt worden voor cider zijn net zo divers als de Franse druiven. De meest voorkomende appelsoorten zijn onder andere Aroma, Summered, Discovery en Gravenstein. Ook kunnen er tientallen andere soorten appels gekweekt worden op boerderijen, of boomfruit van Engelse of Franse origine.
Ontwikkeling en doorbraak
De Noorse cidertradities stammen waarschijnlijk uit de Vikingtijd. De productie vierde aan het einde van de 19e eeuw hoogtij voordat het in de jaren '20 abrupt werd stopgezet vanwege een alcoholverbod. In 2016 mochten ciderproducenten op hun boerderijen cider verkopen met een alcoholpercentage boven de 4,7%. Cider was in 2019 de snelst groeiende productcategorie bij Vinmonopolet (het enige bedrijf dat in Noorwegen dranken mag verkopen met een alcoholpercentage hoger dan 4,75%).
The farm Syse Gard is located along the fruit and cider route in Ulvik and is one of the three visitor farms.…
Go to: Syse GardThe farm Syse Gard is located along the fruit and cider route in Ulvik and is one of the three visitor farms.…
Ulvik Frukt & Cideri is of the three farms part of the only Fruit- and Cidertrail in Norway. The farm offers…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri is of the three farms part of the only Fruit- and Cidertrail in Norway. The farm offers…
The fruit and cider route in Ulvik connects the fruit farms Ulvik Frukt & Cideri, Syse Gard and Hardanger…
Go to: Fruit and Cider route, UlvikThe fruit and cider route in Ulvik connects the fruit farms Ulvik Frukt & Cideri, Syse Gard and Hardanger…
The Cider House is located in Balestrand in an organic fruit orchard with more than 100 fruit varieties. We…
Go to: The Cider House, BalestrandThe Cider House is located in Balestrand in an organic fruit orchard with more than 100 fruit varieties. We…
In 1909, Kari and Nils H. Lerum started juice-production at Sørheim, between Skjolden and Urnes. They built a…
Go to: N.H.Lerums Saftfabrik AS Handels- og industrumuseum Sørheim, LusterIn 1909, Kari and Nils H. Lerum started juice-production at Sørheim, between Skjolden and Urnes. They built a…
Inga and Marit welcome you to Henjatunet! We cordially invite you to visit Henjatunet – one of the few…
Go to: Farm visit Henjatunet, LeikangerInga and Marit welcome you to Henjatunet! We cordially invite you to visit Henjatunet – one of the few…
During summer season, the vessel "Aurora of The Fjords" sails on the Hardangerfjord, between Eidfjord and…
Go to: Cider safari at the SørfjordenDuring summer season, the vessel "Aurora of The Fjords" sails on the Hardangerfjord, between Eidfjord and…
Aga Sideri is situated idyllically by the Sørfjorden in Ullensvang. Award-winning Hardanger Cider is produced…
Go to: Aga SideriAga Sideri is situated idyllically by the Sørfjorden in Ullensvang. Award-winning Hardanger Cider is produced…
Eplegården is the venue for small and medium-sized meetings and events with its own farm shop and apple…
Go to: Destillery tour. Apple spirits at EplegårdenEplegården is the venue for small and medium-sized meetings and events with its own farm shop and apple…
Reizen kan je dorstig maken. Ontdek hier een aantal heerlijke Noorse drankjes!
Een pas ontdekte trots wat betreft Noorse culinaire tradities en ingrediënten heeft in Noorwegen geleid tot een stille gastronomische revolutie.
Ontdek de heerlijke en natuurlijke smaken van ons gerookt vlees, onze bekroonde kazen, verse vis, schaal en schelpdieren en zoete lekkernijen zoals bessen, wafels en de beste cider van de hele wereld.
Drie foodbloggers bezoeken Noorwegen en proeven enkele van onze duurzaamste lekkernijen. Tijdens hun reis duiken ze in zee op zoek naar zee-egels, ontmoeten ze rendierherders en melken ze een koe. En ze geven ook hun persoonlijke touch aan traditionele gerechten met lokale ingrediënten.
Heb jij al ooit gehoord van bruine kaas? Het is onze favoriet! Lees meer over de traditionele Noorse bruine kaas en ontdek waar je die kunt proeven.
Koningskrab, geitenkaas, gedroogde kabeljauw en rendiervlees. Ontdek bestemmingen met eersteklas ingrediënten en de echte smaken van Noorwegen.
Noorwegen is een hotspot voor fantastische restaurants en voedingsproducenten aan het worden. En deze zorgen allemaal voor gastronomische ervaringen van wereldklasse! In ons uitgestrekte land met zee en land, bergen en valleien kun je culinaire hoogstandjes ervaren die je nergens anders ter wereld vindt.
Terug naar boven