There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Ambachtelijke Noorse ciders komen als beste uit de bus bij internationale kampioenschappen en worden gemaakt met een tikkeltje rock-'n-roll. Proef de gouden trends en tradities op fruitboerderijen aan de fjorden, in de valleien of in de beste cafés ter wereld.
Elk jaar in mei staan er tienduizenden appelbomen in bloei in de prachtige zuidwestelijke streek rondom het Sognefjord en het Hardangerfjord. In de herfst worden 'de beste appels ter wereld' met de hand geoogst en verwerkt tot cider van wereldklasse, aldus Richard Juhlin, één van de meest toonaangevende champagne-experten ter wereld.
In 2019 behaalde Noorwegen maar liefst twee gouden en zes zilveren medailles tijdens de CiderWorld Awards - wat een fantastische opsteker! Waarom?
'We hebben een bijna anarchistische, ietwat rock-'n-roll-achtige kijk op de fruitteelt', zegt Åge Eitungjerde.
Hij runt Balholm, het bekroonde bedrijf dat ambachtelijke cider maakt, en dat doet hij samen met zijn vrouw Eli-Grethe. Hun bedrijf ligt in het dorp Balestrand aan het grootste fjord van Noorwegen, het Sognefjord.
'Als het over cidertrends gaat, hebben we in Sogn de traditie dat we daar snel op inspelen.'
Meerdere telers in dit gebied begonnen in de jaren tachtig met biologische fruitteelt. Voor de vele kleine fruitbedrijven op het heuvelachtige terrein waren nieuwe ideeën, diversiteit en aanpassingsvermogen cruciaal om te overleven.
Nu durven mensen de Noorse cider zelfs te vergelijken met de koningin onder de dranken: champagne.
Het uitzonderlijke microklimaat langs de smalle fjorden bleek ideaal voor de appelteelt:
'De weerkaatsing van het fjord vergroot de hoeveelheid licht op onze steile hellingen. Het fjord heeft op warme zomerdagen ook een verkoelend effect, terwijl de warmte van de Golfstroom zorgt voor milde winters en gematigde temperaturen, zelfs al liggen we rond dezelfde breedtegraad als Alaska en Siberië,' zegt Åge.
Het etablissement van de familie heet Ciderhuset (Het ciderhuis) en wordt bestempeld als Economusée. Dat wil zeggen dat je er meer te weten kunt komen over de oorsprong van de ciderproductie, en je kunt er deelnemen aan ciderproeverijen, cursussen volgen en lokale gerechten proeven die natuurlijk perfect zijn afgestemd op het vloeibare goud.
Soorten
De verschillende soorten appels die in Noorwegen gebruikt worden voor cider zijn net zo divers als de Franse druiven. De meest voorkomende appelsoorten zijn onder andere Aroma, Summered, Discovery en Gravenstein. Ook kunnen er tientallen andere soorten appels gekweekt worden op boerderijen, of boomfruit van Engelse of Franse origine.
En of ze in de prijzen vielen!
Noorse ciders wonnen twee keer goud en zes keer zilver tijdens de CiderWorld Awards 2019 in Duitsland. Egge gård won twee keer goud en drie keer zilver, Ulvik Frukt & Cideri won twee keer zilver en Balholm won één keer zilver.
Jaarlijks gehouden nationale wedstrijden zoals het Hardanger Cider Festival hebben bijgedragen aan de algemene stijging van zowel ambitie als kwaliteit. Hanen (de organisatie voor boerderijproducten) en Norsk Eplefest organiseren ook ieder jaar een ciderwedstrijd.
Cider proeven
Steeds meer makers van ambachtelijke cider bieden ciderproeverijen aan. Ciderhuset in Balestrand is de beste plaats om ongekende ervaringen op te doen op het gebied van cider in de streek rondom het Sognefjord De ciderroute in Ulvik I Hardanger heeft drie ciderproducenten. Het Hardanger Cider Festival wordt ieder jaar in oktober gehouden in Øystese. Het Utne Hotell in Hardanger staat ook bekend als 'Het ciderhotel'.
Ontwikkeling en doorbraak
De Noorse cidertradities stammen waarschijnlijk uit de Vikingtijd. De productie vierde aan het einde van de 19e eeuw hoogtij voordat het in de jaren '20 abrupt werd stopgezet vanwege een alcoholverbod. In 2016 mochten ciderproducenten op hun boerderijen cider verkopen met een alcoholpercentage boven de 4,7%. Cider was in 2019 de snelst groeiende productcategorie bij Vinmonopolet (het enige bedrijf dat in Noorwegen dranken mag verkopen met een alcoholpercentage hoger dan 4,75%).
Iets verder naar het zuiden, richting het Hardangerfjord, ligt het ware hart van de Noorse ambachtelijke ciderproductie.
Sinds 2011 is het merk 'Hardanger cider' een geografisch beschermde benaming, net zoals 'champagne' dat is. De verschillende soorten appels van de Noorse fjorden zijn net zo divers als de Franse druiven.
Tegenwoordig zijn er ruim 50 fruittelers lid van de cidergilde van Hardanger.
'De unieke combinatie van zoet en zuur in dezelfde vrucht zorgt voor een smaakexplosie en een cider die perfect in balans is', zegt Joar Aga. Hij voegt daaraan toe dat de uitgesproken smaak ook voortkomt uit de voedende mineralen die via het water uit de omliggende bergen naar beneden stromen.
De jonge cider-ambachtsman heeft de traditionele familieboerderij omgetoverd tot bekroond ciderbedrijf, en in oktober 2018 won Aga Sideri de gouden medaille op het Hardanger Cider Festival.
Joar ziet er een beetje uit als een moderne Viking en neemt een grote hap van een verse friszure appel terwijl hij uitkijkt over het Sørfjord, de zuidelijke vertakking van het Hardangerfjord.
De boerderij van Aga ligt op amper 50 meter van Agatunet, een idyllisch Noors gehucht met houten huizen die dateren uit de Vikingtijd.
Dorstige Vikingen maakten toen hun brouwsel, genaamd Bjor, van appels en honing. Archeologen vonden zelfs tijdens het opgraven van het Vikingschip Oseberg in Vestfold 54 appels. Later, in de 13e eeuw, leerden uit Engeland geëmigreerde monniken de kleine fjordenboeren hoe ze appelbomen moesten planten en kwam de fruitteelt in de regio op gang.
In de streek rondom het Hardangerfjord kun je ook genieten van de ongelooflijk mooie fruit- en ciderroute (frukt- og siderruta) waar je cider kunt proeven, streekgerechten eten, boerderijen bezoeken en allerlei leuke activiteiten kunt ondernemen. Heb je zin in een festival? Ga dan naar het Hardanger fruit- en ciderfestival (Frukt & Siderfestivalen) in Øystese dat jaarlijks in oktober wordt gehouden.
Een andere unieke ervaring is de dagelijkse ciderproeverij om 18.00 uur in het houten Utne Hotel, dat in 2022 haar 300-jarig bestaan viert. De proeverij wordt georganiseerd door hotelgastvrouw Bente Raaen Widding en haar man Kjetil.
'Hardanger heeft voor iedereen een cider, ongeacht je smaak. Een tijdje geleden liet ik een gast acht verschillende ciders proeven. Ik geef niet op totdat ik de perfecte match heb gevonden!' zegt Bente.
Ieder jaar neemt het aantal producenten van kwalitatief hoogwaardige cider in snel tempo toe, en hetzelfde geldt voor de diversiteit van nieuwe smaken.
'De Noorse ciderproducenten kunnen zich meten met de beste internationale drankenproducenten. Het Noorse klimaat met haar behoorlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht bezorgt het fruit ten dele die unieke smaak. Het zorgt ook voor een trager groeiproces waardoor er verschillende lagen van geuren en smaken ontstaan,' zegt Ingvild Tennfjord, bekroond wijnjournalist en auteur.
Het enthousiasme van Ingvild wordt gedeeld door Bernt Bucher Johannesen, directeur van Hanen, een gids voor topervaringen in de landelijke delen van Noorwegen.
'Noorse cider is zeer zeker onderdeel geworden van Scandi-cool. Bezoek je de beste cafés in Oslo en vraag je daar naar een speciale cider, dan kan degene achter de bar je waarschijnlijk meer vertellen over de herkomst, de boerderij en de bodem', zegt hij.
De manager van Himkok, Odd Strandbakken, bevestigt dat. 'We hebben een explosie aan lokale kwaliteitslabels gezien.'
Het café in Oslo staat op nummer 19 van de beste cafés ter wereld, en in 2015 opende Himkok de eerste ciderbar van Noorwegen in zijn eigen achtertuin, waar hij met name geïmporteerde labels aanbood.
'Tegenwoordig serveren we vooral Noorse cider, en de kwaliteit daarvan hoeft echt niet onder te doen voor die van de beste champagne!', aldus Odd. Hij onthult dat sommige klanten onder de blote hemel in zijn achtertuin cider komen drinken onder het genot van een sigaar. 'Dat is echt een geweldige combinatie!', zegt hij met nadruk.
Dorstige lekkerbekken zouden ook het Noorse eplemost (geperste appels) eens moeten proeven. Het is een uitstekend alcoholvrij alternatief voor cider en is van oudsher een soort Noorse nationale drank die zowel geschikt is voor speciale gelegenheden als voor dagelijks gebruik. Eplemost is verkrijgbaar in een indrukwekkende verscheidenheid aan smaken die prima kunnen worden gecombineerd met allerlei soorten gerechten.
De makers van ambachtelijke cider en eplemost verwelkomen dorstige gasten. Dat doen ze niet alleen rondom het Hardangerfjord en het Sognefjord, maar ook in verschillende landelijke gebieden in het zuidoosten van het land zoals in Telemark, Buskerud, Oppland en Vestfold.
Egge Gård, in de gemeente Lier vlakbij de stad Drammen op slechts een half uurtje afstand van Oslo, won maar liefst twee gouden en meerdere zilveren medailles tijdens de Cider World Awards van 2019. En de boerderijwinkel? Dat is een charmante opslagplaats (stabbur) uit de 17e eeuw vol nieuwe smaken en oude geschiedenis.
Cider en eplemost proeven is gewoon een nieuwe en spannende manier om de mooiste delen van Noorwegen te verkennen.
Het beste fruit en de lekkerste bessen ter wereld - denk bijvoorbeeld aan appels, peren, pruimen, bosbessen, aardbeien en kersen - komen van honderden Noorse boomgaarden en boerderijen.
Soorten
De verschillende soorten appels die in Noorwegen gebruikt worden voor cider zijn net zo divers als de Franse druiven. De meest voorkomende appelsoorten zijn onder andere Aroma, Summered, Discovery en Gravenstein. Ook kunnen er tientallen andere soorten appels gekweekt worden op boerderijen, of boomfruit van Engelse of Franse origine.
En of ze in de prijzen vielen!
Noorse ciders wonnen twee keer goud en zes keer zilver tijdens de CiderWorld Awards 2019 in Duitsland. Egge gård won twee keer goud en drie keer zilver, Ulvik Frukt & Cideri won twee keer zilver en Balholm won één keer zilver.
Jaarlijks gehouden nationale wedstrijden zoals het Hardanger Cider Festival hebben bijgedragen aan de algemene stijging van zowel ambitie als kwaliteit. Hanen (de organisatie voor boerderijproducten) en Norsk Eplefest organiseren ook ieder jaar een ciderwedstrijd.
Cider proeven
Steeds meer makers van ambachtelijke cider bieden ciderproeverijen aan. Ciderhuset in Balestrand is de beste plaats om ongekende ervaringen op te doen op het gebied van cider in de streek rondom het Sognefjord De ciderroute in Ulvik I Hardanger heeft drie ciderproducenten. Het Hardanger Cider Festival wordt ieder jaar in oktober gehouden in Øystese. Het Utne Hotell in Hardanger staat ook bekend als 'Het ciderhotel'.
Ontwikkeling en doorbraak
De Noorse cidertradities stammen waarschijnlijk uit de Vikingtijd. De productie vierde aan het einde van de 19e eeuw hoogtij voordat het in de jaren '20 abrupt werd stopgezet vanwege een alcoholverbod. In 2016 mochten ciderproducenten op hun boerderijen cider verkopen met een alcoholpercentage boven de 4,7%. Cider was in 2019 de snelst groeiende productcategorie bij Vinmonopolet (het enige bedrijf dat in Noorwegen dranken mag verkopen met een alcoholpercentage hoger dan 4,75%).
Typical farm of western Norway. Sheep farming and orchards. Farm shop with a wide range of home made products…
Go to: Syse GardTypical farm of western Norway. Sheep farming and orchards. Farm shop with a wide range of home made products…
The Fruit and Cider Route is a collaboration between Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse Farm, and Ulvik…
Go to: Fruit and cider route, UlvikThe Fruit and Cider Route is a collaboration between Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse Farm, and Ulvik…
Direct pressed fruit and berry juice and cider from Sogn. The northern climate leads to slow ripening and very…
Go to: Balholm juisery outletDirect pressed fruit and berry juice and cider from Sogn. The northern climate leads to slow ripening and very…
The Cider House is located in Balestrand in an organic fruit orchard with more than 100 fruit varieties. We…
Go to: The Cider HouseThe Cider House is located in Balestrand in an organic fruit orchard with more than 100 fruit varieties. We…
In 1909, Kari and Nils H. Lerum started juice-production at Sørheim, between Skjolden and Urnes. They built a…
Go to: N.H.Lerums Saftfabrik AS Handels- og industrumuseum Sørheim, LusterIn 1909, Kari and Nils H. Lerum started juice-production at Sørheim, between Skjolden and Urnes. They built a…
Inga and Marit welcome you to Henjatunet! We cordially invite you to visit Henjatunet – one of the few…
Go to: Farm visit HenjatunetInga and Marit welcome you to Henjatunet! We cordially invite you to visit Henjatunet – one of the few…
Surrounded by fjords, glaciers and steep mountains, you will find Hardangergutane and their farm on Sekse in…
Go to: HardangergutaneSurrounded by fjords, glaciers and steep mountains, you will find Hardangergutane and their farm on Sekse in…
Situated on the west side of the Sørfjorden in Ullensvang, with a perfect location for growing the…
Go to: Edel Cider, Åkre FarmSituated on the west side of the Sørfjorden in Ullensvang, with a perfect location for growing the…
Would you like to discover how real cider is produced? At Hardanger Cideri, you can join in a guided tour,…
Go to: Hardanger Cideri - JåstadWould you like to discover how real cider is produced? At Hardanger Cideri, you can join in a guided tour,…
Ulvik Frukt & Cideri is a family business at Hakastad fruit farm, growing a variety of new and old sorts of…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri is a family business at Hakastad fruit farm, growing a variety of new and old sorts of…
Production of organic fruit and apple juice. Products on sale at the farm shop, in the local food shop at Oma…
Go to: Oma AppleProduction of organic fruit and apple juice. Products on sale at the farm shop, in the local food shop at Oma…
Cider from Hardanger has exploded in popularity over the past few years. Increasingly more people have caught…
Go to: Cider safari in SørfjordenCider from Hardanger has exploded in popularity over the past few years. Increasingly more people have caught…
Surrounded by steep mountains, the Hardangerfjord and the Folgefonna glacier, Alde Sider is idyllically…
Go to: Alde ciderSurrounded by steep mountains, the Hardangerfjord and the Folgefonna glacier, Alde Sider is idyllically…
Aga Sideri is idyllically located on an apple farm between the high mountains in beautiful Sørfjorden.…
Go to: Aga SideriAga Sideri is idyllically located on an apple farm between the high mountains in beautiful Sørfjorden.…
The fruit and cider walk Lekve – Syse – Hakestad. The 3 farms that constitute the fruit and cider…
Go to: The fruit- and cider walk UlvikThe fruit and cider walk Lekve – Syse – Hakestad. The 3 farms that constitute the fruit and cider…
Eplegården is the venue for small and medium-sized meetings and events with its own farm shop and apple…
Go to: Destillery tour. Apple spirits at EplegårdenEplegården is the venue for small and medium-sized meetings and events with its own farm shop and apple…
Knatten Fruit Farm produces fruit and delicious apple juice. The farm is idyllically located, only 10 minutes…
Go to: Knatten Fruit FarmKnatten Fruit Farm produces fruit and delicious apple juice. The farm is idyllically located, only 10 minutes…
De verschillende delen van Noorwegen hebben hun eigen traditionele kerstgerechten. Hier vind je enkele van de lekkerste en meest typische Noorse eindejaarsgewoontes.
Noorse broodjes zijn gewoon onweerstaanbaar, en het goede nieuws is dat je overal in Noorwegen kunt genieten van de zoete broodjescultuur. We hebben zelfs een recept toegevoegd zodat je ze zelf kunt maken!
De houding van de Noren ten aanzien van eten, drinken, culinaire tradities en ‘haute cuisine’ is de afgelopen jaren enorm veranderd. Vandaag de dag kunnen we met recht trots zijn op de moderne en onconventionele Noorse keuken.
De Noorse keuken hangt van lokale granen en groenten van hoge kwaliteit, lam en gezouten vlees, wilde bessen en natuurlijk vis aan elkaar. Om het nog maar niet te hebben over meelpap in het weekend en over wafels met bruine kaas...
Het beste fruit en de lekkerste bessen ter wereld - denk bijvoorbeeld aan appels, peren, pruimen, bosbessen, aardbeien en kersen - komen van honderden Noorse boomgaarden en boerderijen.
Drie foodbloggers bezoeken Noorwegen en proeven enkele van onze duurzaamste lekkernijen. Tijdens hun reis duiken ze in zee op zoek naar zee-egels, ontmoeten ze rendierherders en melken ze een koe. En ze geven ook hun persoonlijke touch aan traditionele gerechten met lokale ingrediënten.
Terug naar boven