Skip to main content

Ontdek de Noorse restaurants met Michelinsterren

In 2023 ontvingen zes Noorse restaurants hun eerste ster. Maar liefst 20 Noorse restaurants behoren nu tot de crème de la crème van de Scandinavische culinaire hoogstandjes. Lees hieronder meer over waar je al dat lekkers kunt proeven!

In de Michelingids 2023 behield Maaemo zijn drie sterren en kreeg RE-NAA er twee.

Volgens de Michelingids is Maaemo 'een uitzonderlijke culinaire ervaring in een indrukwekkende ruimte met hoge plafonds, waar de open keuken theatraal is verlicht en de tijd stil lijkt te staan. Het verrassingsmenu bestaat uit vakkundig bereide en onvergetelijke gerechten met sublieme smaken en texturen ...' Maaemo is ook bekroond met een groene Michelinster voor zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

Het met twee sterren bekroonde RE-NAA is nog steeds 'een omweg waard'.

Zes nieuwe sterren 

À L'aiseMon OncleStallen, Sabi Omakase en Savage in Oslo zijn allemaal nieuwkomers in de Scandinavische editie van de Michelingids en ontvingen elk één ster. K2 in Stavanger ontving behalve zijn eerste ster ook nog een groene Michelinster.

Mia Kondrup van À L'aise in Oslo en haar team ontvingen bovendien de Michelin Welcome and Service Award.

Op de exclusieve lijst van 2023 staan ook restaurants met één ster Sabi Omakase in Stavanger, Under in Lindesnes, Bare en Lysverket in Bergen, Speilsalen, en restaurants Fagn in Trondheim evenals Statholdergaarden, Kontrast, Hot Shop, Hyde en Schlägergården in Oslo.

Restaurants die zeker een omweg waard zijn

In de culinaire wereld wordt er geen onderscheiding meer gewaardeerd dan opgenomen zijn in de Michelingids, die voor het eerst in 1900 verscheen.

De publicatie was het initiatief van de broers André en Édouard Michelin die banden produceerden, en het begon als praktische gids voor automobilisten in Frankrijk. In de jaren '30 is de gids geografisch uitgebreid en het thema beperkt tot het jaarlijks toekennen van sterren aan de beste restaurants van Europa.

Het toekennen van drie sterren in Le Guide Michelin betekent dat een restaurant 'echt de reis waard is', twee sterren betekent dat een restaurant 'een omweg waard is' en één ster betekent dat het 'in zijn categorie een erg goed restaurant is'.

De bakermat van Bocuse d'Or-kampioenen

Noorse chef-koks hebben in het buitenland een uitstekende reputatie opgebouwd door verschillende keren te winnen en een podiumplaats te behalen bij de meest prestigieuze culinaire wedstrijd ter wereld: de Bocuse d'Or-wedstrijd. Sinds de wedstrijd in 1987 voor het eerst werd gehouden, heeft Noorwegen vijf gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles in de wacht gesleept, waardoor Noorwegen en Frankrijk de landen met de meeste Bocuse d'Or-prijzen zijn.

Eén van de meest ervaren Noorse wedstrijdkoks, Christian André Pettersen, won zijn tweede bronzen medaille tijdens de wedstrijd van 2021. In 2019 had hij ook al eens brons gewonnen.

Pettersen viel in de prijzen door zijn delicate en verrassende smaken uit het Noordpoolgebied. Petterson raakte tijdens zijn jeugd geïnspireerd door zijn Filipijnse moeder die chef-kok is en zijn Noorse vader met dezelfde passie. Hij groeide op in Bodø, iets ten noorden van de poolcirkel.

De Noorse keuken is uitgebreid en niet meer weg te denken. Heb jij je tafel al gereserveerd?

De Noorse restaurants met Michelinsterren

Ervaar exclusief dineren in Noorwegen. Reserveer ruim op voorhand een tafel!

Ook opgenomen in de Michelingids:

Hot Shop, Oslo
Schlägergården, Oslo
Hyde, Oslo
À L'aise, Oslo
Mon Oncle, Oslo
Stallen, Oslo
Sabi Omakase, Oslo
Savage, Oslo

Ook opgenomen in de Michelingids:

Sabi Omakase, Stavanger
K2, Stavanger
RE-NAA Stavanger

Recent bekeken pagina's