In 2024 kregen drie Noorse restaurants hun eerste ster. Daarnaast kreeg Re-Naa in Stavanger een extra Michelinster en komt hiermee op drie in totaal. Kontrast in Oslo kreeg er eentje bij en staat nu op twee. Maar liefst 20 Noorse restaurants behoren nu tot de crème de la crème van de Scandinavische culinaire ervaringen.
In de Michelingids van 2024 heeft het restaurant RE-NAA uit Stavanger drie sterren gekregen en deelt nu de toppositie met Maaemo.
Kontrast in Oslo kreeg een groene Michelinster (voor zijn duurzame methoden) en chef-kok Mikael Svensson was nog niet van het podium afgestapt voordat zijn restaurant een extra ster ontving voor een totaal van twee sterren. Zoals de beoordeling stelde, zeker “een omweg waard”.
“Noorwegen is een culinair land van sterrenklasse. Ik hoop dat dit ertoe bijdraagt dat nog meer mensen Noorwegen beschouwen als een aantrekkelijke culinaire bestemming,” schrijft minister van Handel en Industrie Cecilie Myrseth in een persbericht.
Drie nieuwe sterrenrestaurants
Bar Amour in Oslo, Hermetikken in Stavanger en het unieke, state-of-the-art restaurant Irisin Salmon Eye in Hardanger zijn allemaal nieuwe aanwinsten voor de Scandinavische editie van de Michelingids, met elk één ster.
Tot de restaurants met één ster op de exclusieve lijst van 2024 behoren ook:
-
Stallen, Oslo
-
À L’aise, Oslo
-
Mon Oncle, Oslo
-
Savage, Oslo
-
Statholdergaarden, Oslo
-
Hot Shop, Oslo
-
Hyde, Oslo
-
Sabi Omakase, Oslo
-
Lysverket, Bergen
-
Sabi Omakase, Stavanger
-
K2, Stavanger
-
Under, Lindesnes
-
Speilsalen, Trondheim
-
Fagn, Trondheim
Restaurants die de reis waard zijn
In de culinaire wereld wordt geen enkele onderscheiding zo gerespecteerd als een plek in de Michelingids, die voor het eerst werd gepubliceerd in 1900.
De publicatie was een idee van de bandenfabrikanten André en Édouard Michelin en begon als een praktische gids voor automobilisten in Frankrijk. In de jaren '30 werd de gids geografisch uitgebreid en begon het jaarlijks toekennen van sterren aan de beste restaurants van Europa.
Drie sterren in le Guide Michelin betekent dat een restaurant “een reis waard” is, twee sterren betekent dat het “een omweg waard” is en één ster betekent “een zeer goed restaurant in zijn categorie”.
Ontdek meer indrukwekkende Noorse restaurants in de Michelingids.
Thuisland van Bocuse d'Or-kampioenen
Noorse chefs hebben in het buitenland een uitstekende reputatie opgebouwd, met verschillende overwinningen en podiumplaatsen bij 's werelds meest prestigieuze culinaire wedstrijd, de Bocuse d'Or. De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1987 en Noorwegen is momenteel het land met de meeste Bocuse d'Or prijzen.
De Noorse keuken is uitgebreid en dat blijft zo. Heb jij al een tafeltje gereserveerd?
De Noorse restaurants met Michelinsterren
Ervaar exclusief dineren in Noorwegen. Reserveer ruim op voorhand een tafel!
... in Oslo.
Ook opgenomen in de Michelingids:
- Hot Shop
- Bar Amour
- Hyde
- Mon Oncle
- Stallen
- Sabi Omakase Oslo
- Savage
... in Trondheim.
… in Zuid-Noorwegen en Fjord-Noorwegen
... in Stavanger.
Ook opgenomen in de Michelingids:
- Hermetikken
- K2
Profiteer van topaanbiedingen
Bekijk onze selectie van vertrouwde bedrijven die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.