Beleef unieke Noorse
CULINAIRE BESTEMMINGEN
Ben jij een echte fijnproever?
Dan zijn deze culinaire bestemmingen in Noorwegen echt de moeite waard.
1. Koningskrabsafari in Kirkenes
Dit is de koning van de schaal- en schelpdieren van het noorden. Stel je voor dat je die zelf vangt in het ruige en mooie Kirkenes en Oost-Finnmark in Noord-Noorwegen.
Een uurtje later zit je lekker warm en behaaglijk binnen en druppel je wat citroensap over de meest exclusieve maaltijd van de hele wereld.
Doe inspiratie op om meer heerlijke gerechten uit de Arctische keuken te proeven.
2. Skrei op de Lofoten
Skrei (Atlantische kabeljauw) is één van de beste en duurzame eetbare vissoorten ter wereld. Elk jaar trekt de skrei naar de Lofoten, naar de Vesterålen en naar andere delen van Noord-Noorwegen om kuit te schieten.
Ga in de winter op skrei-avontuur en beleef het seizoen op z'n hoogtepunt tussen februari en april.
Geniet van vers gevangen kabeljauw. Oh, en vergeet ook niet de wereldberoemde stokvis, tørrfisk, te proeven die op traditionele wijze in de open lucht wordt gedroogd.
Je kunt het gestoomd, gegrild of gebakken eten - of zelfs als droog tussendoortje!
Lees meer over Skrei, de vissoort waarop Noorwegen is gebouwd.
3. Trondheim: de Europese gastronomische regio
Hertenvlees, rendiervlees, kaas en vis, schaal- en schelpdieren zijn allemaal delicatessen die je kunt verwachten als je de regio Trøndelag in Midden-Noorwegen bezoekt. Met ruim 200 lokale voedselproducenten is Trøndelag één van de belangrijkste culinaire regio's van het land, en dat verklaart meteen waarom Trondheim en Trøndelag is uitgeroepen tot Europese gastronomische regio 2022.
De gezellige historische stad Trondheim is in Noorwegen een ware culinaire hotspot geworden. Er zijn meerdere restaurants met Michelinsterren en veel aparte, informele eetgelegenheden en cafés.
Lees de hele gids voor foodies die naar Trondheim en Trøndelag willen!
4. Røros: een paradijs voor voedselproducten van lokale afkomst
Rendiervlees en heerlijke kazen, ijs gemaakt van kruipbramen en plaatselijke lekkernijen zoals pjalt en lemsekoekjes.
Het intrigerende Røros is al lang het Noorse epicentrum van voedselproducten van lokale afkomst, en de culinaire wereld is er gevuld met pure, authentieke smaken uit plaatselijke bossen en van bergplateaus. Die zalige smaken kunnen zowel zoet als hartig zijn.
Ga mee op een lokale culinaire safari en vergeet niet de ober aanbevelingen te vragen wat betreft de streekgerechten!
5. Klipvis (ook wel bakkeljauw of rotsvis genoemd) in Kristiansund
Vóór olie en zalm was gedroogde en gezouten kabeljauw één van de grootste exportproducten van Noorwegen. Perfect gelegen aan de Noorse zee werd Kristiansund natuurlijk één van de grootste exportcentra van klipvis - het belangrijkste ingrediënt van het Portugese (en Noorse) gerecht bacalao.
Proef de wereldberoemde kabeljauw terwijl je de vissersboten voorbij ziet varen en kom meer te weten over de fascinerende geschiedenis ervan in het Noorse klipvismuseum.
6. Cider in Hardanger
Geniet van onze vrolijke bubbels!
De laatste jaren is er een boom ontstaan in nieuwe Noorse ciderproducenten die internationaal bekroonde cider maken. Veel producenten zijn gevestigd in het mooie Hardanger waar je een ciderboerderij kunt bezoeken, een cidercruise kunt maken en zelfs kunt overnachten in een ciderhotel in Utne.
'Cider uit Hardanger' is tegenwoordig een geografisch beschermd label (de beschermde oorsprongsbenaming van de EU), net als champagne!
7. Hol: het kaasdorp
Binnen paar jaar tijd heeft een klein dorpje tussen Oslo en Bergen zich getransformeerd tot een waar kaas-walhalla.
Maak een tussenstop bij Hol Ysteri: een coole, kleine kaasmakerij met meer dan 20 kazen van acht lokale producenten. Prestholt is één van de beroemdste geitenkazen van Noorwegen. Proef de zoete bruine kaas of de gerijpte witte maar eens! Vergeet ook de kazen van de Rueslåtten kaasfabriek niet, waarvan er eentje de World Cheese Awards heeft gewonnen.
Veel kazen worden gemaakt van de heerlijke, voedzame melk van vee dat in de zomer bij de bergboerderijen graast.
8. Gvarv: het fruitdorp
Het leven op het platteland smaakte nog nooit zo lekker!
Het kleine dorpje Gvarv in Telemark is er oprecht trots op zich Fruktbygda, het fruitdorp, te mogen noemen. Slapen in een wijnvat in een wijngaard? Een bezoekje aan een paar van de coolste boerderijkroegen en microbrouwerijen van Noorwegen? Of toch liever langs de talloze charmante boerderijwinkels en galerieën? Het kan hier allemaal!
Verwen je smaakpapillen met appelsap, frambozen, kersen, pruimen, en sprankelende ciders.
Gvarv is ook de appelhoofdstad van Noorwegen. Vind je eigen favoriet: Fruitig, zoet of knapperig - en woon het appelfestival bij!
Ontdek de zoete smaak van Noors fruit en Noorse bessen.
9. Under: onderzees dineren in Zuid-Noorwegen
Een ervaring die je maar één keer in je leven meemaakt... Dineer in het grootste onderwaterrestaurant van de hele wereld! Under ligt niet alleen onder water, het door Michelin geprezen voedsel is ook niet bepaald een 'blUNDER'!
De sfeer onder water, de culinaire hoogstandjes en de unieke omgeving vormen samen een unieke ervaring die je nog lang - heel lang - zal heugen.
Al honger gekregen?
Ontdek meer zalige en zonderlinge Noorse etenswaren.