Noorwegen kan er trots op zijn dat het wereldwijd de meeste Bocuse d'Or-medailles heeft verdiend in de geschiedenis van de competitie! Noorse chef-koks blijven indruk maken op de jury en het team van 2025 kreeg een speciale prijs in de categorie ‘Thema op een bord'.
Een recordwinst
Om het jaar verzamelen 24 van de meest veelbelovende chef-koks uit de hele wereld zich in Lyon om deel te nemen aan 's werelds meest prestigieuze culinaire wedstrijd.
Sinds de eerste editie in 1987 heeft Noorwegen vijf gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles gewonnen in deze internationale competitie. Dit betekent dat Noorwegen het land is met de meeste medailles in de geschiedenis van de wereldwijde competitie, en dus zelfs hoger scoort dan Frankrijk.
Dit alles toont het topniveau van Noorse chef-koks en gastronomie.
In de Europese Bocuse d'Or competitie heeft Noorwegen (tot nu toe!) vier gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles gewonnen.
Håvard Werkland en zijn team namen in 2025 deel in Lyon, nadat ze op eigen bodem brons hadden gewonnen tijdens Bocuse d'Or Europa 2024 in Trondheim. Dit jaar resulteerde het harde werk van het team in een speciale prijs voor het beste ‘Thema op een bord’ en een vierde plaats voor Noorwegen.
Ze wilden een eerbetoon brengen aan de Noorse smaken met hun gerecht dat bestond uit adelaarsvis en kreeft, gepaard met ingrediënten als selderwortel, truffelwier, selderij en venkel.
Noorse zeevruchten hebben een uitstekende reputatie en de lange kustlijn van het land is door de eeuwen heen een belangrijke bron van voedsel geweest.
Door de koudere temperaturen van het noordelijke klimaat groeien vis en schaaldieren langzamer dan op andere plekken, wat ook betekent dat de vangst langer vers blijft.
Wanneer hij niet aan wedstrijden deelneemt, werkt Werkland als assistent-chefkok in het gerenommeerde Michelin-restaurant Speilsalen in het Britannia Hotel in Trondheim.
Toen hij jong was, wist Werkland niet zeker of hij kok wilde worden en zijn grootste passie in zijn jeugd was gamen. Hij besloot echter zijn leerlingschap af te maken en ontdekte al snel dat hij toch de juiste keuze had gemaakt.
Een Scandinavische culinaire golf
Werkland, Bendi en Pettersen zijn slechts drie leden van een golf van innovatieve en creatieve Noorse meesterkoks, die de culinaire revolutie leiden die de afgelopen jaren in de Scandinavische landen heeft plaatsgevonden.
Bent Stiansen was de eerste Noor die de grote prijs in 1993 in ontvangst mocht nemen. Sindsdien zijn Noorse chef-koks 16 van de 18 keer vertegenwoordigd geweest in de internationale finale.
Er staat nu ook iets bijzonders te gebeuren in Scandinavië – alle drie de medaillewinnaars van 2019 en twee van de medaillewinnaars van 2021 en 2025 zijn Scandinaviërs, waardoor het een favoriete regio is van foodies.
Ben je klaar om de heerlijke en innovatieve smaken te komen proeven?
Exclusieve cuisine
Veel andere Noorse chef-koks hebben ook een uitstekende internationale reputatie opgebouwd. Daarnaast hebben de afgelopen jaren steeds meer Noorse restaurants sterren gekregen in de Michelingids.
En dat is nog niet alles. Noorse kazen hebben veel medailles gewonnen bij de World Cheese Awards. Noorse ciders worden nu ook beschouwd als een van de beste ter wereld.
“Speels, geestig en pretentieloos”
Een aantal van 's werelds beste culinaire schrijvers verkennen nu de verse Noorse culinaire wereld. “Egalitair en oprecht, de Noorse versie van de New Nordic cuisine is speels, geestig en pretentieloos,” schrijft Alexander Lombrano in The New York Times, die het zelfs als “relatief betaalbaar” bestempelt.
Hij schrijft dat de groeiende aantrekkingskracht van de Noorse culinaire scene “...niet het best gedefinieerd wordt door Michelinsterren - waar het dominante DNA Gallische gastronomische verfijning is - maar eerder een verrukkelijke lokale eetcultuur die gebaseerd is op de spectaculaire zeevruchten en producten van het land, versterkt door het beperkte groeiseizoen.” Daar zijn we het helemaal mee eens!
Trek in meer?
Hier kun je heen en dit kun je eten in Noorwegen.
Noorse keuken
Lees meer over onze unieke smaken!
Het Noorse Kookboek
Ontdek heerlijke recepten en leer hoe je typisch Noorse lekkernijen maakt!
Profiteer van topaanbiedingen
Bekijk onze selectie van vertrouwde bedrijven die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.
Proef de delicatessen van Noorwegen
Vind de beste restaurants en eetgelegenheden voor je volgende bezoek!