De getalenteerde Noorse chef-kok Filip August Bendi en z'n fantastische team gingen na de Bocuse d'Or 2023-competitie naar huis met de zilveren medaille!
Over Bocuse d’Or
Bocuse d'Or is een tweejaarlijks wereldkampioenschap voor chef-koks dat plaatsvindt in Lyon, Frankrijk. Kandidaten uit 24 landen doen hun uiterste best om de grootste wedstrijd te winnen die de moderne keuken kent.
Sinds de wedstrijd in 1987 voor het eerst werd gehouden, heeft Noorwegen 5 gouden, 4 zilveren en nu 4 bronzen medailles in de wacht gesleept.
Voormalig Bocuse d’Or-winnaars en hun restaurants
Bent Stiansen
Restaurant: Statholdergaarden in Oslo
Charles Tjessem
Restaurant: Villa Skeiene (alleen in het Noors) in Sandnes in de regio Stavanger
Geir Skeie
Restaurant: Brygga 11 in Sandefjord
Ørjan Johannessen
Restaurant: Bekkjarvik Gjestgiveri, in de gemeente Austevoll ten zuiden van Bergen.
Noorse culinaire cadeautjes
Waarom neem je niet wat van die typische smaken mee naar huis? Zo kun je het vakantiegevoel nog even vasthouden.
'Røkelaks' (gerookte zalm)
Verkrijgbaar als hele vis of in vacuüm verpakkingen met dunne, delicate plakjes. Maak het gerecht helemaal af met een bijpassende mosterdsaus.
“Tørrfisk” (gedroogde kabeljauw)
Kleine plakjes lekkere stokvis zijn een perfecte (en gezonde!) snack. Gedroogde kabeljauw is verkrijgbaar in kleine porties.
'Brunost' (bruine kaas)
Neem een stukje van deze zoete, bruine geitenkaas mee en haal de Noorse sfeer in huis. Hierbij hoort natuurlijk ook de Noorse kaasschaaf: een mooi stuk gereedschap dat in de meeste keukens te vinden is.
'Sild' (haring)
Haring wordt gebruikt in tal van gerechten en is verkrijgbaar in een groot aantal lekkere marinades en smaken.
'Flatbrød'
Dit gedroogd, knapperig ongezuurd brood wordt vrijwel alleen nog industrieel gemaakt en is meestal apart verpakt. Heerlijk bij soep of stoofschotels, maar ook belegd met gezouten vlees en zure room is het niet te versmaden.
'Lefse'
Een traditioneel dun platbrood van bloem, aardappelen, melk en boter dat wordt gemaakt met traditionele technieken. Het wordt gewoonlijk dubbelgevouwen opgediend met van binnen een dun laagje boter, suiker en kaneel.
Wafelmix en wafelijzers
Wil je echt weten wat het Noorse kos is, proef dan een wafel.
De Noorse Bocuse-kandidaat Filip August Bendi en z'n team bereikten hun doel en behaalden een podiumplaats tijdens de finale van de Bocuse d'Or 2023 in Lyon.
Het Noorse culinaire team heeft opnieuw een podiumplaats behaald en behoudt daarmee z'n positie als het land dat in de geschiedenis van de competitie het vaakst in de prijzen valt. Noorwegen laat nu zelfs Frankrijk achter zich - het land dat een hele tijd evenveel medailles won als Noorwegen. Dit geeft het extreem hoge niveau van zowel Noorse chef-koks als de gastronomie aan. Bovendien won de Noorse Leon Haarberg Nilsen The Best Commis Chef Prize.
Volgend jaar is de Noorse stad Trondheim gastheer van de Bocuse d'Or Europe 2024. Trondheim en Trøndelag was Europese gastronomische regio 2022 en wordt beschouwd als de belangrijkste culinaire regio van Noorwegen.
'Killer instinct'
Filip August Bendi staat te boek als een buitengewoon creatieve chef-kok met een 'killer instinct' en is bijzonder concurrentiegericht. Toen hij pas 20 was, vertrok Bendi naar Kopenhagen en klopte - op zoek naar werk - aan bij het gerenommeerde restaurant Noma. Het team van Noma wimpelde Bendi tot drie keer toe af voordat ze hem zowat uit pure wanhoop een schort gaven en hem dan toch maar toelieten tot de keuken. Daar bleef hij een jaar.
Na zijn jaar bij Noma ging Bendi in Stockholm (Zweden) werken voor Mathias Dahlgren, die wordt omschreven als chef-kok onder de chef-koks. De Noors-Italiaanse chef-kok heeft ook gewerkt bij Daniel in New York, dat twee Michelinsterren heeft en in 2019 door Forbes is uitgeroepen tot één van de 10 beste restaurants ter wereld.
Sinds zijn terugkeer naar Noorwegen was Bendi onder andere creatief ontwikkelaar bij het statige Hotel Bristol in Oslo en werkte hij bij Thon Hotels, zijn huidige werkgever.
Wat leuke weetjes:
● De favoriete ingrediënten van Bendi zijn aardappelen en uien.
● Hij had ruim een half jaar geen keuken in zijn eigen huis.
● Eén van de kenmerkende gerechten die hij voor familie en vrienden maakt, is omelet (!).
● Filip is ook geïnteresseerd in poëzie en schrijft sinds z'n 12e of 13e zelf ook gedichten.
Eén van de beste chef-koks ter wereld
Bendi is niet de enige Noorse chef-kok die meer dan één medaille mee naar huis nam na de competitie. In 2021 won tweevoudig Bocuse d'Or Europe-winnaar Christian André Pettersen zijn tweede internationale bronzen medaille tijdens de wereldfinale van 2021, en dat maakte hem één van de meest bekroonde chef-koks in de geschiedenis van de competitie.
Pettersen en zijn Noorse team hebben in drie jaar tijd maar liefst drie keer medailles gewonnen bij deze uiterst veeleisende wedstrijd: hij won de Bocuse d'Or Europe in 2018, werd derde tijdens de internationale Bocuse d'Or-wedstrijd in 2019 en won de Bocuse d'Or Europe voor een tweede keer in 2020.
De jury van 2021 beloonde Pettersen met een bronzen medaille, en daarmee verstevigde de talentvolle Noor uit het kleine stadje Bodø in Noord-Noorwegen zijn reputatie als één van de meest bijzondere chef-koks ooit.
Meest bekroonde land
Bendi en Pettersen zijn maar twee mensen van de golf innovatieve en creatieve chef-koks die de culinaire revolutie leiden die zich de afgelopen jaren in Noorwegen heeft voltrokken.
Om de twee jaar komen de 24 meest veelbelovende chef-koks ter wereld naar Lyon, Frankrijk en nemen daar deel aan de meest prestigieuze culinaire wedstrijd ter wereld. Sinds de competitie voor het eerst gehouden werd in 1987 heeft Noorwegen bij deze internationale competitie vijf gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles in de wacht gesleept. Noorwegen, behoudt dan ook z'n positie als het land dat tijdens de internationale Bocuse d'Or-competitie het vaakst in de prijzen valt, en heeft nu zelfs meer medailles dan Frankrijk.
Er pruttelt momenteel dan ook heel wat in de Scandinavische landen, want alle 3 de medaillewinnaars van 2019 en de 2 medaillewinnaars van 2021 en 2022 komen uit Scandinavië, waardoor dat een favoriete bestemming voor fijnproevers is. Nu zijn twee medaillewinnaars van de wereldkampioenschappen van 2023 dus Scandinavisch. Dit betekent dat de Scandinavische culinaire golf nog lang niet voorbij is ... Ben jij klaar om al die heerlijke en innovatieve smaken te komen proeven?
Bent Stiansen was de eerste Noor die in 1993 de belangrijke onderscheiding won. Sindsdien vertegenwoordigden Noorse chef-koks hun land 16 van de 18 keer tijdens de internationale finale.
Gastronomie van wereldklasse
Veel andere Noorse chef-koks hebben eveneens een wereldwijde reputatie verworven, en de afgelopen jaren hebben steeds meer Noorse restaurants sterren in de Michelingids gekregen. In 2016 werd Maaemo het eerste restaurant in Noorwegen dat 3 Michelinsterren had. De opening van het grootste onderwaterrestaurant ter wereld, Under, in 2019 en de Michelinster die het restaurant ontving in 2020 zette Noorwegen nog hoger op het to-do-lijstje van serieuze fijnproevers.
Maar er is meer. Noorse kazen winnen heel wat medailles tijdens de World Cheese Awards. In 2016 werd de blauwe kaas Kraftkar van de kleine lokale producent Tingvollost in Fjord-Noorwegen verkozen tot kampioen der kampioenen, dus gewoon de allerbeste kaas ooit.
De Noorse ciders worden nu ook beschouwd als de beste ter wereld.
Speels, snedig en bescheiden
Een aantal bekende culinaire recensenten verkennen momenteel de verse Noorse eetcultuur. 'Uit op gelijkheid en oprecht. De Noorse variant van de nieuwe Scandinavische keuken is speels, snedig en bescheiden', aldus Alexander Lombrano in de New York Times, die het zelfs bestempelt als 'relatief betaalbaar'.
Hij heeft ook een goed punt als hij stelt dat de groeiende culinaire aantrekkingskracht van de Noorse eetcultuur 'niet het beste wordt weergegeven door Michelin - waar de dominantie ligt bij de Gallische gastronomische verfijning - maar eerder een verrukkelijke streekgebonden eetcultuur is die is gestoeld op de overheerlijke zeevruchten en producten die het land rijk is en die versterkt worden door de korte duur van het teeltseizoen.'
Het Noorse Kookboek
Bekijk de heerlijke recepten van de chef-koks en leer hoe je een aantal typisch Noorse gerechten zelf kunt maken!
Profiteer van deze topaanbiedingen
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.