There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Nordic Campers - de beste manier om Noorwegen te zien!
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Up Norway – reizen op maat
Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen
Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein
Booknordics.com – tours en activiteiten, safari's, daguitstapjes, expedities, blokhutten en avontuurlijke verblijven
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Noorwegen behoudt z'n positie als het land dat bij Bocuse d'Or het vaakst in de prijzen valt. De getalenteerde Noorse chef-kok Filip August Bendi sleepte in 2022 de bronzen medaille in de wacht tijdens deze prestigieuze Europese competitie.
De Noorse Bocuse-kandidaat Filip August Bendi en zijn team bereikten hun doel en behaalden een podiumplaats tijdens Bocuse d'Or Europe 2022. De bronzen medaille biedt ook meteen toegang tot de wereldfinale in Lyon in 2023.
Het Noorse culinaire team heeft opnieuw een podiumplaats behaald en behoudt daarmee z'n positie als het land dat in de geschiedenis van de wedstrijd, zelfs vóór Frankrijk, het vaakst in de prijzen valt. Dit geeft het extreem hoge niveau van de Noorse chef-koks en de gastronomie aan.
Tijdens de competitie in Hongarije werd ook bekendgemaakt dat Trondheim in 2024 gastheer zal zijn van Bocuse d'Or Europe. Trondheim en Trøndelag is Europese gastronomische regio 2022 en wordt beschouwd als de belangrijkste culinaire regio van Noorwegen.
Filip August Bendi werkte in een aantal van de beste restaurants ter wereld, zoals bij Noma in Kopenhagen, voor hij terug naar Noorwegen ging om te trainen voor de prestigieuze Bocuse d'Or-wedstrijd. Tegenwoordig werkt hij ook als creatief leidinggevende bij Thon Hotels naast zijn baan bij Hotel Bristol in Oslo.
Noorwegen ontving een bronzen medaille voor Bendi's twee geweldige op de lente geïnspireerde gerechten: één op basis van aardappelen en één op basis van hertenvlees.
Vorig jaar won tweevoudig Bocuse d'Or Europe-winnaar Christian André Pettersen zijn tweede internationale bronzen medaille tijdens de wereldfinale van 2021, en dat maakte hem één van de meest bekroonde chef-koks in de geschiedenis van de competitie.
Pettersen en zijn Noorse team hebben in drie jaar tijd maar liefst drie keer medailles gewonnen bij deze uiterst veeleisende wedstrijd: hij won de Bocuse d'Or Europe in 2018, werd derde tijdens de internationale Bocuse d'Or-wedstrijd in 2019 en won de Bocuse d'Or Europe voor een tweede keer in 2020.
De jury van 2021 beloonde Pettersen met een bronzen medaille, en daarmee verstevigde de talentvolle Noor uit het kleine stadje Bodø in Noord-Noorwegen zijn reputatie als één van de meest bijzondere chef-koks ooit.
Bendi en Pettersen zijn maar twee mensen van de golf innovatieve en creatieve chef-koks die de culinaire revolutie leiden die zich de afgelopen jaren in Noorwegen heeft voltrokken.
Om de twee jaar komen de 24 meest veelbelovende chef-koks ter wereld naar Lyon, Frankrijk en nemen daar deel aan de meest prestigieuze culinaire wedstrijd ter wereld. Sinds de competitie voor het eerst gehouden werd in 1987 heeft Noorwegen bij deze internationale wedstrijd vijf gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles in de wacht gesleept. Noorwegen, samen met Frankrijk, behoudt z'n positie als het land dat tijdens de internationale Bocuse d'Or-competitie het vaakst in de prijzen valt.
Er pruttelt momenteel dan ook heel wat in de Noordse landen, want alle 3 de medaillewinnaars van 2019 en de 2 medaillewinnaars van 2021 komen uit Scandinavië, waardoor dat een favoriete bestemming voor fijnproevers is. Nu zijn twee medaillewinnaars van de Europese competitie van 2022 dus Scandinavisch. Dit betekent dat de Scandinavische culinaire golf nog lang niet voorbij is ...
Ben jij klaar om de heerlijke en innovatieve smaken te komen proeven?
Bent Stiansen was de eerste Noor die in 1993 de belangrijke onderscheiding won. Sindsdien vertegenwoordigden Noorse chef-koks hun land 16 van de 18 keer tijdens de internationale finale.
Veel andere Noorse chef-koks hebben eveneens een wereldwijde reputatie verworven, en de afgelopen jaren hebben steeds meer Noorse restaurants sterren in de Michelingids gekregen. In 2016 werd Maaemo het eerste restaurant in Noorwegen dat 3 Michelinsterren had. De opening van het grootste onderwaterrestaurant ter wereld, Under, in 2019 en de Michelinster die het restaurant ontving in 2020 zette Noorwegen nog hoger op het to-do-lijstje van serieuze fijnproevers.
Maar er is meer. Noorse kazen winnen heel wat medailles tijdens de World Cheese Awards. In 2016 werd de blauwe kaas Kraftkar van de kleine lokale producent Tingvollost in Fjord-Noorwegen verkozen tot kampioen der kampioenen, dus gewoon de allerbeste kaas ooit.
De Noorse ciders worden nu ook beschouwd als de beste ter wereld.
Een aantal bekende culinaire recensenten verkennen momenteel de verse Noorse eetcultuur. 'Uit op gelijkheid en oprecht. De Noorse variant van de nieuwe Scandinavische keuken is speels, snedig en bescheiden', aldus Alexander Lombrano in de New York Times, die het zelfs bestempelt als 'relatief betaalbaar'.
Hij heeft ook een goed punt als hij stelt dat de groeiende culinaire aantrekkingskracht van de Noorse eetcultuur 'niet het beste wordt weergegeven door Michelin - waar de dominantie ligt bij de Gallische gastronomische verfijning - maar eerder een verrukkelijke streekgebonden eetcultuur is die is gestoeld op de overheerlijke zeevruchten en producten die het land rijk is en die versterkt worden door de korte duur van het teeltseizoen.'
Bocuse d'Or is een tweejaarlijks wereldkampioenschap voor chef-koks dat plaatsvindt in Lyon, Frankrijk. Kandidaten uit 24 landen doen hun uiterste best om de grootste wedstrijd te winnen die de moderne keuken kent.
Sinds de wedstrijd in 1987 voor het eerst werd gehouden, heeft Noorwegen 5 gouden, 3 zilveren en nu 4 bronzen medailles in de wacht gesleept.
Bent Stiansen
Restaurant: Statholdergaarden in Oslo
Charles Tjessem
Restaurant: Villa Skeiene (alleen in het Noors) in Sandnes in de regio Stavanger
Geir Skeie
Restaurant: Brygga 11 in Sandefjord
Ørjan Johannessen
Restaurant: Bekkjarvik Gjestgiveri, in de gemeente Austevoll ten zuiden van Bergen.
Waarom neem je niet wat van die typische smaken mee naar huis? Zo kun je het vakantiegevoel nog even vasthouden.
'Røkelaks' (gerookte zalm)
Verkrijgbaar als hele vis of in vacuüm verpakkingen met dunne, delicate plakjes. Maak het gerecht helemaal af met een bijpassende mosterdsaus.
“Tørrfisk” (gedroogde kabeljauw)
Kleine plakjes lekkere stokvis zijn een perfecte (en gezonde!) snack. Gedroogde kabeljauw is verkrijgbaar in kleine porties.
'Brunost' (bruine kaas)
Neem een stukje van deze zoete, bruine geitenkaas mee en haal de Noorse sfeer in huis. Hierbij hoort natuurlijk ook de Noorse kaasschaaf: een mooi stuk gereedschap dat in de meeste keukens te vinden is.
'Sild' (haring)
Haring wordt gebruikt in tal van gerechten en is verkrijgbaar in een groot aantal lekkere marinades en smaken.
'Flatbrød'
Dit gedroogd, knapperig ongezuurd brood wordt vrijwel alleen nog industrieel gemaakt en is meestal apart verpakt. Heerlijk bij soep of stoofschotels, maar ook belegd met gezouten vlees en zure room is het niet te versmaden.
'Lefse'
Een traditioneel dun platbrood van bloem, aardappelen, melk en boter dat wordt gemaakt met traditionele technieken. Het wordt gewoonlijk dubbelgevouwen opgediend met van binnen een dun laagje boter, suiker en kaneel.
Wafelmix en wafelijzers
Wil je echt weten wat het Noorse kos is, proef dan een wafel.
Bekijk de heerlijke recepten van de chef-koks en leer hoe je een aantal typisch Noorse gerechten zelf kunt maken!