Noorwegen gaat weer open voor de wereld! Hier vind je de meest recente reisinformatie
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Hotels

    Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

    Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

    Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

    Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

    Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  • Reizen in Noorwegen

    Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

    AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

    Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

    DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019

    Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

    Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

    NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

    Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

    Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

    SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  • Tours en rondtochten

    Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen

    Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

    Up Norway – reizen op maat

    Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

    Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket

    50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

    Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

    Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

    Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen

    Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

    Booknordics.com – tours en activiteiten, safari's, daguitstapjes, expedities, blokhutten en avontuurlijke verblijven

  • Blokhutten en vakantiehuizen

    DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

    Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  • Alpine skigebieden

    Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door

  • Offers

Search
or search all of Norway
Norwegian chef Christian André Pettersen arranging a food tray in Bocuse d’Or 2019
Norwegian chef Christian André Pettersen arranging food on a plate in Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

En de bronzen medaille van Bocuse d'Or 2021 gaat naar.... Noorwegen

In de editie van 2021 behaalde tweevoudig Bocuse d'Or Europe-winnaar Christian André Pettersen zijn tweede internationale bronzen medaille in de wereldfinale van deze gastronomische competitie. En Noorwegen handhaaft zijn positie als het land met de meeste Bocuse d'Or-onderscheidingen.

Bijgewerkt: 27 september

Zoveel hard werk. Zoveel lange nachten. Zes jaar lang constant zoeken naar perfectie. In elk detail.

Pettersen en zijn Noorse team wonnen in deze extreem veeleisende wedstrijd al maar liefst drie keer in drie jaar tijd een medaille. Nadat hij in 2015 in Noorwegen de titel ’Chef van het jaar’ kreeg, won hij in 2018 de Europese Bocuse d'Or. Daarna werd Pettersen derde in de internationale Bocuse d'Or-wedstrijd van 2019 (de recentste editie).

Maar één bronzen medaille was niet genoeg voor de getalenteerde chef-kok. Hij wilde DE beste zijn. Hij beloofde het aan zijn vader, die ook een chef-kok was, kort voor hij in 2013 stierf aan een hartaanval:

’Ik was 23 jaar oud toen hij stierf. Het laatste wat ik hem beloofde was dat ik op een dag de Bocuse d'Or zou winnen', vertelde Pettersen aan de Noorse omroep NRK.

De perfecte afhaalmaaltijd met… tomaat

Dus bleef hij zijn culinaire vaardigheden verfijnen. Toen in 2020 voor een tweede keer hij de Bocuse d'Or Europe won, toonde hij opnieuw aan dat hij één van de meest buitengewone chef-koks ter wereld is. Maar ook dat was niet genoeg.

Tijdens de internationale editie van dit jaar kregen de 22 deelnemende chef-koks de opdracht om een afhaalmaaltijd van drie gangen te bereiden, waarbij alle gangen tomaat moesten bevatten... ook het dessert!

’Het was een hel’, zegt Pettersen lachend tegen NRK.

’Maar we hebben het gedaan. We waren eigenlijk heel tevreden over dat dessert’, zegt hij.

De jury van 2021 beloonde Pettersen voor de moeite, hoewel hij niet op het bovenste trapje terecht kwam, zoals hij had gehoopt... Maar Christian André Pettersen uit Bodø, Noorwegen, is nog steeds één van de drie beste chef-koks ter wereld!

Three course takeaway meal with tomato at the Bocuse d'Or
Three course takeaway meal with tomato.
Photo: Tom Haga

Meest bekroonde land

Pettersen is maar één van de vele innovatieve en creatieve Noorse meesterkoks die de drijvende kracht zijn achter de culinaire revolutie die de afgelopen jaren in Noorwegen plaatsvond.

Elke twee jaar ontmoeten 24 van de meest veelbelovende chef-koks ter wereld elkaar in het Franse Lyon om deel te nemen aan 's werelds meest prestigieuze culinaire wedstrijd. Sinds de wedstrijd voor het eerst werd gehouden in 1987 won Noorwegen vijf gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles, waardoor we samen met Frankrijk het land zijn met de meeste Bocuse d'Or-onderscheidingen.

De laatste jaren is Scandinavië met andere woorden de place to be voor fijnproevers. Alle drie de medaillewinnaars van 2019 en de twee medaillewinnaars van 2021 zijn namelijk Scandinavisch. Dit betekent dat de Scandinavische culinaire golf nog lang niet voorbij is... Ben je klaar om te komen proeven?

Bent Stiansen was in 1993 de eerste Noor die de grote prijs won. Sindsdien waren Noorse chef-koks 15 van de 17 keer vertegenwoordigd in de internationale finale.

Arctisch-Aziatische smaken

Tijdens Bocuse d'Or 2019 won Pettersen de bronzen medaille voor zijn delicate en verrassende smaken uit het Noordpoolgebied. Petterson raakte tijdens zijn jeugd geïnspireerd door zijn Filipijnse moeder die chef-kok is en zijn Noorse vader met dezelfde passie. Hij groeide op in het ruige achterland van Bodø, iets ten noorden van de poolcirkel. Dat had behoorlijk veel invloed op zijn culinaire visie en technieken. Hij stelt dat 'Mijn identiteit, mijn persoon en mijn eten allemaal dezelfde oorsprong hebben: een perfecte mix van oost en west met zowel natuurlijke als technische elementen.' Hij zegt ook dat 'de wedstrijd het beroep behoorlijk in het voetlicht plaatst en tegelijkertijd de interesse in Noorwegen als reisbestemming voor fijnproevers wekt.'

Gastronomie van wereldklasse

Veel andere Noorse chef-koks hebben eveneens een wereldwijde reputatie verworven, en de afgelopen jaren hebben steeds meer Noorse restaurants sterren in de Michelingids gekregen. In 2016 werd Maaemo het eerste restaurant in Noorwegen dat 3 Michelinsterren had. De opening van het grootste onderwaterrestaurant ter wereld, Under, in 2019 en de Michelinster die het restaurant ontving in 2020 zette Noorwegen nog hoger op het to-do-lijstje van serieuze fijnproevers.

Maar Bocuse d'Or 2019 was niet de enige internationale wedstrijd waar Noorwegen goed presteerde. De lokale kaas Fanaost uit Ostegården won de gouden medaille tijdens de World Cheese Awards in Bergen in 2018, en een geitenkaas uit Telemark werd tweede. Dat was de tweede keer dat een Noorse kaas de grootste kaaswedstrijd ter wereld won. In 2016 werd de blauwe kaas Kraftkar van kleine producent Tingvollost in Fjord-Noorwegen verkozen tot kampioen der kampioenen, dus gewoon de allerbeste kaas ooit.

De Noorse ciders worden nu ook beschouwd als de beste ter wereld.

Norwegian chef Christian André Pettersen arranging food on a plate in Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga

Speels, snedig en bescheiden

Een aantal bekende culinaire recensenten verkennen momenteel de verse Noorse eetcultuur. 'Uit op gelijkheid en oprecht. De Noorse variant van de nieuwe Scandinavische keuken is speels, snedig en bescheiden', aldus Alexander Lombrano in de New York Times, die het zelfs bestempelt als 'relatief betaalbaar'.

Hij heeft ook een goed punt als hij stelt dat de groeiende culinaire aantrekkingskracht van de Noorse eetcultuur 'niet het beste wordt weergegeven door Michelin - waar de dominantie ligt bij de Gallische gastronomische verfijning - maar eerder een verrukkelijke streekgebonden eetcultuur is die is gestoeld op de overheerlijke zeevruchten en producten die het land rijk is en die versterkt worden door de korte duur van het teeltseizoen.'

Over Bocuse d’Or

Bocuse d'Or is een tweejaarlijks wereldkampioenschap voor chef-koks dat plaatsvindt in Lyon, Frankrijk. Kandidaten uit 24 landen doen hun uiterste best om de grootste wedstrijd te winnen die de moderne keuken kent.

Sinds de wedstrijd in 1987 voor het eerst werd gehouden, heeft Noorwegen 5 gouden, 5 zilveren en nu 3 bronzen medailles in de wacht gesleept.

Voormalig Bocuse d’Or-winnaars en hun restaurants

Bent Stiansen
Restaurant: Statholdergaarden in Oslo

Charles Tjessem
Restaurant: Villa Skeiene (alleen in het Noors) in Sandnes in de regio Stavanger

Geir Skeie
Restaurant: Brygga 11 in Sandefjord

Ørjan Johannessen
Restaurant: Bekkjarvik Gjestgiveri, in de gemeente Austevoll ten zuiden van Bergen.

Noorse culinaire cadeautjes

Waarom neem je niet wat van die typische smaken mee naar huis? Zo kun je het vakantiegevoel nog even vasthouden.

'Røkelaks' (gerookte zalm)
Neem je een hele vis of ga je voor apart verpakt en voorgesneden? Vergeet ook de speciale mosterdsaus niet die bij de gerookte zalm hoort.

“Tørrfisk” (gedroogde kabeljauw)
Kleine plakjes knapperige stokvis is een perfecte (en gezonde!) snack. Je kunt dit in kleine zakjes kopen.

'Brunost' (bruine kaas)
Neem een stukje van deze zoete, bruine geitenkaas mee en haal de Noorse sfeer in huis. Hierbij hoort natuurlijk ook de Noorse kaasschaaf: een mooi stuk gereedschap dat in de meeste keukens te vinden is.

'Sild' (haring)
Haring is tegenwoordig in steeds meer varianten verkrijgbaar, bijvoorbeeld met tal van marinades en smaken.

'Flatbrød'
Dit gedroogd, knapperig ongezuurd brood wordt vrijwel alleen nog industrieel gemaakt en is meestal apart verpakt. Heerlijk bij soep of stoofschotels, maar ook belegd met gezouten vlees en zure room is het niet te versmaden.

'Lefse'
Lefse is een typisch Noors zacht, plat brood gemaakt van meel, aardappelen, melk en boter. Het wordt op traditionele wijze gebakken.

Wafelmix en wafelijzers
Wil je echt weten wat het Noorse kos is, proef dan een wafel.

Trek in meer?

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Noorwegen wacht op je

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven