Skip to main content

Noorwegen valt bij Bocuse d’Or het vaakst in de prijzen

Met Håvard Werkland die de bronzen medaille in de wacht sleepte tijdens Bocuse d'Or Europa in Trondheim in 2024, en Filip August Bendi die de zilveren medaille in de wacht sleepte tijdens de wereldwijde Bocuse d'Or in 2023, heeft Noorwegen zijn positie versterkt als het land met de meeste medailles in de geschiedenis van de competitie.

Bronzen medaille in Trondheim

De Noorse kandidaat, Håvard Werkland, won de bronzen medaille op eigen bodem bij Bocuse d'Or Europa 2024.De competitie werd gehouden in de Noorse stad Trondheim, in Trøndelag. De regio was de Europese regio van de gastronomie in 2022 en wordt beschouwd als de belangrijkste culinaire regio van Noorwegen.

Chefs uit heel Europa werden gevraagd om lokale ingrediënten te gebruiken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Noorse geschiedenis en het Noorse erfgoed. Voor de eerste opdracht, genaamd ‘de vatopdracht’, moesten de kandidaten skrei (Arctische kabeljauw), sint-jakobsschelpen en stokvis gebruiken, terwijl de serveeruitdaging rendiervlees en Lysholm LINIE Aquavit bevatte. 

Arne Sørvig, CEO van de Stichting van Noorse Gastronomie, legt uit waarom Trondheim een plaats verdient op de culinaire kaart:

“Trondheim is al sinds de Vikingtijd een belangrijke ontmoetingsplaats, maar de regio is ook een populaire culinaire bestemming. Een reeks geologische ontwikkelingen miljoenen jaren geleden gaf de regio Trøndelag een speciaal terroir, met vruchtbare grond, fjorden, een zee vol zeevruchten en bergen die bewoond worden door wilde dieren.”

Het land met de meeste medailles

Håvard Werkland en zijn team zijn de volgende Noorse hoop op medailles in Lyon in 2025. Wanneer hij niet aan wedstrijden deelneemt, is Werkland assistent-chefkok te vinden in het gerenommeerde Michelinrestaurant Speilsalen in het Britannia Hotel in Trondheim.

Werkland wist niet zeker of hij kok wilde worden en zijn grootste passie in zijn jeugd was gamen. Hij besloot echter zijn leerlingschap af te maken en ontdekte toen dat hij toch de juiste keuze had gemaakt.

De Noorse Bocuse-kandidaat in 2023, Filip August Bendi, en zijn team bereikten ook hun doel om op het podium te eindigen tijdens de wereldwijde Bocuse d'Or grote finale in Lyon.

Om het jaar verzamelen 24 van de meest veelbelovende chef-koks uit de hele wereld zich in Lyon om deel te nemen aan 's werelds meest prestigieuze culinaire wedstrijd. Sinds de eerste editie in 1987 heeft Noorwegen vijf gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles gewonnen in deze internationale competitie. Dit betekent dat Noorwegen het land is met de meeste medailles in de geschiedenis van de wereldwijde competitie, en dus zelfs hoger scoort dan Frankrijk.

Dit toont het zeer hoge niveau van Noorse chef-koks en gastronomie. Naast de zilveren medaille won Leon Haarberg Nilsen uit Noorwegen de prijs voor Beste Commis Chef.

In de Europese Bocuse d'Or competitie heeft Noorwegen (tot nu toe!) vier gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles gewonnen. 

Een chef-kok met een ‘killer instinct’

Filip August Bendi staat bekend als een zeer creatieve chef-kok met een killer instinct en is een buitengewoon competitief persoon. Toen hij nog maar 20 jaar oud was, reisde Bendi naar Kopenhagen en klopte aan bij het gerenommeerde restaurant Noma, op zoek naar werk dat hij daar snel kreeg.

Bendi vertrok later naar Stockholm in Zweden om te werken voor Mathias Dahlgren, die bekend staat als een 'chef voor chefs', voordat hij een tijdje ging werken bij Daniel in New York, dat twee Michelinsterren heeft.

Sinds hij is teruggekeerd naar Noorwegen heeft Bendi onder andere gewerkt als creatief ontwikkelaar voor het befaamde Hotel Bristol in Oslo en bij Thon Hotels, zijn huidige werkgever.

Leuke weetjes over chef-kok Bendi

● Zijn favoriete ingrediënten zijn aardappelen en uien.
● Hij heeft al meer dan een half jaar geen keuken meer in zijn eigen huis.
● Een van de typische gerechten die hij maakt voor vrienden en familie is een omelet (!).
● Filip is ook geïnteresseerd in poëzie en schrijft al gedichten sinds zijn 12e.

Meer bijzondere Noorse chef-koks

Bendi is niet de enige Noorse chef die meerdere medailles van de Bocuse-competitie mee naar huis heeft genomen. In 2021 verzekerde tweevoudig Bocuse d'Or Europa-winnaar Christian André Pettersen zich van zijn tweede bronzen medaille, waarmee hij een van de meest bekroonde chef-koks in de geschiedenis van de wedstrijd werd.

Dit maakt Pettersen, een getalenteerde Noor uit het kleine noordelijke stadje Bodø, een van de meest bijzondere chef-koks ter wereld.

Hij heeft momenteel een catering- en culinair adviesbureau in Stavanger met twee van zijn goede vrienden, Rasmus Johnsen Skoglund en Simon Normann Engen uit Noord-Noorwegen, genaamd Nord Matstudio. Pettersen is ook de creatieve kracht achter een nieuw restaurant met panoramisch uitzicht op zee in het Wood Hotel, dat in mei 2024 opengaat in Bodø.

Een Scandinavische culinaire golf

Werkland, Bendi en Pettersen zijn slechts drie leden van een golf van innovatieve en creatieve Noorse meesterkoks, die de culinaire revolutie leiden die de afgelopen jaren in de Scandinavische landen heeft plaatsgevonden.

Bent Stiansen was de eerste Noor die de grote prijs in 1993 in ontvangst mocht nemen. Sindsdien zijn Noorse chef-koks 16 van de 18 keer vertegenwoordigd geweest in de internationale finale.

Er staat nu ook iets bijzonders te gebeuren in Scandinavië - alle drie de medaillewinnaars van 2019 en twee van de medaillewinnaars van 2021 en 2022 zijn Scandinaviërs, waardoor het een favoriete regio is van foodies. Twee van de medaillewinnaars in de wereldwedstrijd van 2023 kwamen uit Scandinavië. Dit betekent dat de Scandinavische culinaire golf nog lang niet ten einde is. 

Ben je klaar om de heerlijke en innovatieve smaken te komen proeven? 

Exclusieve cuisine

Veel andere Noorse chef-koks hebben ook een uitstekende internationale reputatie opgebouwd. Daarnaast hebben de afgelopen jaren steeds meer Noorse restaurants sterren gekregen in de Michelingids

En dat is nog niet alles. Noorse kazen hebben veel medailles gewonnen bij de World Cheese Awards. Noorse ciders worden nu ook beschouwd als een van de beste ter wereld.

“Speels, geestig en pretentieloos”

Een aantal van 's werelds beste culinaire schrijvers verkennen nu de verse Noorse culinaire wereld. “Egalitair en oprecht, de Noorse versie van de New Nordic cuisine is speels, geestig en pretentieloos,” schrijft Alexander Lombrano in The New York Times, die het zelfs als “relatief betaalbaar” bestempelt.

Hij schrijft dat de groeiende aantrekkingskracht van de Noorse culinaire scene “...niet het best gedefinieerd wordt door Michelinsterren - waar het dominante DNA Gallische gastronomische verfijning is - maar eerder een verrukkelijke lokale eetcultuur die gebaseerd is op de spectaculaire zeevruchten en producten van het land, versterkt door het beperkte groeiseizoen.” Daar zijn we het helemaal mee eens!

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's