There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Met de gouden medaille die Christian André Pettersen behaalde tijdens Bocuse d'Or Europe 2020 is Noorwegen weer klaar voor de wereldfinale van deze gerenommeerde gastronomische wedstrijd. In afwachting van de prestigieuze kookwedstrijd Bocuse d'Or 2021 blikken we terug op de bekroonde Noorse smaken.
Geüpdatet: 19 oktober 2020
De afgelopen jaren heeft er in Noorwegen een culinaire revolutie plaatsgevonden die werd aangevoerd door een aantal innovatieve Noorse chef-koks zoals Pettersen. Om het jaar komen 24 van de meest veelbelovende chef-koks ter wereld naar Lyon, Frankrijk, en nemen daar deel aan de meest prestigieuze culinaire wedstrijd ter wereld. Sinds de wedstrijd in 1987 voor het eerst werd gehouden, heeft Noorwegen 5 gouden, 3 zilveren en 3 bronzen medailles in de wacht gesleept, waardoor we het land met de meeste Bocuse d'Or-prijzen zijn. Er pruttelt momenteel wel degelijk iets in de Noordse landen, want alle 3 de medaillewinnaars van 2019 komen uit Scandinavië, waardoor dat een favoriete bestemming van fijnproevers is.
Tijdens Bocuse d'Or 2019 won Pettersen de bronzen medaille voor zijn delicate en verrassende smaken uit het Noordpoolgebied. Petterson raakte tijdens zijn jeugd geïnspireerd door zijn Filipijnse moeder die chef-kok is en zijn Noorse vader met dezelfde passie. Hij groeide op in het ruige achterland van Bodø, iets ten noorden van de poolcirkel. Dat had behoorlijk veel invloed op zijn culinaire visie en technieken. Hij stelt dat 'Mijn identiteit, mijn persoon en mijn eten allemaal dezelfde oorsprong hebben: een perfecte mix van oost en west met zowel natuurlijke als technische elementen.' Hij zegt ook dat 'de wedstrijd het beroep behoorlijk in het voetlicht plaatst en tegelijkertijd de interesse in Noorwegen als reisbestemming voor fijnproevers wekt.'
Veel andere Noorse chef-koks hebben eveneens een wereldwijde reputatie verworven, en de afgelopen jaren hebben steeds meer Noorse restaurants sterren in de Michelingids gekregen. In 2016 werd Maaemo het eerste restaurant in Noorwegen dat 3 Michelinsterren had. De opening van het grootste onderwaterrestaurant ter wereld, Under, in 2019 en de Michelinster die het restaurant ontving in 2020 zette Noorwegen nog hoger op het to-do-lijstje van serieuze fijnproevers.
Maar Bocuse d'Or 2019 was niet de enige internationale wedstrijd waar Noorwegen goed presteerde. De lokale kaas Fanaost uit Ostegården won de gouden medaille tijdens de World Cheese Awards in Bergen in 2018, en een geitenkaas uit Telemark werd tweede. Dat was de tweede keer dat een Noorse kaas de grootste kaaswedstrijd ter wereld won. In 2016 werd de blauwe kaas Kraftkar van kleine producent Tingvollost in Fjord-Noorwegen verkozen tot kampioen der kampioenen, dus gewoon de allerbeste kaas ooit.
Een aantal bekende culinaire recensenten verkennen momenteel de verse Noorse eetcultuur. 'Uit op gelijkheid en oprecht. De Noorse variant van de nieuwe Scandinavische keuken is speels, snedig en bescheiden', aldus Alexander Lombrano in de New York Times, die het zelfs bestempelt als 'relatief betaalbaar'. Hij heeft ook een goed punt als hij stelt dat de groeiende culinaire aantrekkingskracht van de Noorse eetcultuur 'niet het beste wordt weergegeven door Michelin - waar de dominantie ligt bij de Gallische gastronomische verfijning - maar eerder een verrukkelijke streekgebonden eetcultuur is die is gestoeld op de overheerlijke zeevruchten en producten die het land rijk is en die versterkt worden door de korte duur van het teeltseizoen.'
Bocuse d'Or is een tweejaarlijks wereldkampioenschap voor chef-koks dat plaatsvindt in Lyon, Frankrijk. Kandidaten uit 24 landen doen hun uiterste best om de grootste wedstrijd te winnen die de moderne keuken kent.
Sinds de wedstrijd in 1987 voor het eerst werd gehouden, heeft Noorwegen 5 gouden, 5 zilveren en nu 3 bronzen medailles in de wacht gesleept.
Bent Stiansen
Restaurant: Statholdergaarden in Oslo
Charles Tjessem
Restaurant: Villa Skeiene (alleen in het Noors) in Sandnes in de regio Stavanger
Geir Skeie
Restaurant: Brygga 11 in Sandefjord
Ørjan Johannessen
Restaurant: Bekkjarvik Gjestgiveri, in de gemeente Austevoll ten zuiden van Bergen.
Waarom neem je niet wat van die typische smaken mee naar huis? Zo kun je het vakantiegevoel nog even vasthouden.
'Røkelaks' (gerookte zalm)
Neem je een hele vis of ga je voor apart verpakt en voorgesneden? Vergeet ook de speciale mosterdsaus niet die bij de gerookte zalm hoort.
“Tørrfisk” (gedroogde kabeljauw)
Kleine plakjes knapperige stokvis is een perfecte (en gezonde!) snack. Je kunt dit in kleine zakjes kopen.
'Brunost' (bruine kaas)
Neem een stukje van deze zoete, bruine geitenkaas mee en haal de Noorse sfeer in huis. Hierbij hoort natuurlijk ook de Noorse kaasschaaf: een mooi stuk gereedschap dat in de meeste keukens te vinden is.
'Sild' (haring)
Haring is tegenwoordig in steeds meer varianten verkrijgbaar, bijvoorbeeld met tal van marinades en smaken.
'Flatbrød'
Dit gedroogd, knapperig ongezuurd brood wordt vrijwel alleen nog industrieel gemaakt en is meestal apart verpakt. Heerlijk bij soep of stoofschotels, maar ook belegd met gezouten vlees en zure room is het niet te versmaden.
'Lefse'
Lefse is een typisch Noors zacht, plat brood gemaakt van meel, aardappelen, melk en boter. Het wordt op traditionele wijze gebakken.
Wafelmix en wafelijzers
Wil je echt weten wat het Noorse kos is, proef dan een wafel.
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.
Van hippe steden tot glinsterende fjorden, het noorderlicht en afgelegen dorpjes boven de Noordpoolcirkel – Noorwegen is een heeeel lang land, boordevol bezienswaardigheden en activiteiten. Waar begin je? Om het meeste uit je vakantie te halen raden we je aan één of twee regio’s te kiezen om te verkennen. Hier zijn enkele hoogtepunten!
De ongelooflijke kleurenpracht door de poolhemel zien dansen staat op de bucketlist van veel reizigers. Weinig plekken ter wereld bieden meer manieren om het noorderlicht te zien dan Noorwegen.
Het verhaal achter het noorderlicht en wat dit fenomeen veroorzaakt is zowel wetenschappelijk als mythisch te verklaren.
Poedersneeuw, parken en panoramische uitzichten! Ieder jaar publiceert het Noorse financiële dagblad 'Dagens Næringsliv' een ranglijst met de beste alpineskigebieden van Noorwegen. Kies je eigen favoriet.
Ontdek hier de nieuwste, supercoole sauna’s in Noorwegen. Waag je aan drijvende sauna’s of rustieke sauna’s in de bergen of aan het fjord. Warm goed op voor je een frisse duik neemt!
Het concept friluftsliv, ofwel 'buitenleven', beschrijft de Noorse gedachte dat het leven het beste buiten geleefd kan worden. Ontdek hoe friluftsliv je een gelukkiger mens maakt.
Terug naar boven