Noorwegen is een hotspot voor fantastische restaurants en voedingsproducenten aan het worden. En deze zorgen allemaal voor gastronomische ervaringen van wereldklasse!
Maaemo, Oslo
.
Photo:
Esben Holmboe Bang
Maaemo, Oslo
.
Photo:
Esben Holmboe Bang
MAAEMO
Als je je zinnen hebt gezet op een internationaal toprestaurant, dan is Maaemo in Oslo de plek voor jou! In 2018 stond het restaurant op de 35e plaats in de rangschikking van beste restaurants ter wereld.
Maaemo was het eerste restaurant in Noorwegen dat drie sterren in de Michelingids wist te veroveren.
Reserveer ruim van tevoren om zeker te zijn van een tafel!
MAAEMO in Oslo
.
Photo:
Bleed/True stories
Maeemo in Oslo
.
Photo:
Bleed/True stories
RE-NAA
Als enige restaurant met twee sterren in de Michelingids voor 2021 is het gastronomische etablissement RE-NAA een ander pareltje van de Noorse Michelinrestaurants.
Het restaurant is gevestigd in Stavanger, aan de westkust van Noorwegen. Kies van een menu dat je een unieke culinaire ervaring zal bezorgen, geïnspireerd door het plaatselijke landschap.
Ontdek enkele van de plaatselijke toprestaurants in Stavanger.
Re-naa in Stavanger
.
Photo:
Lars Petter Pettersen
Re-naa in Stavanger
.
Photo:
Lars Petter Pettersen
UNDER
Under, met één ster, zette Zuid-Noorwegen in 2020 op de Michelinkaart.
Het spectaculaire onderwaterrestaurant in Lindesnes is het grootste ter wereld in zijn soort.
Bewonder de oceaan vanaf je tafeltje op 5.5 meter onder de zeespiegel, terwijl je aan het dineren bent - een uniek uitzicht!
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
CORNELIUS
Heb je ooit gehoord van een ’Meteorologisch menu’? Bij Cornelius in Bergen stellen de koks een dagmenu samen op basis van het weer en de aanvoer van ingrediënten. Het is één van de beste visrestaurants van Noorwegen en is geïnspireerd op de schoonheid van de plaatselijke fjorden aan de westkust.
Het restaurant bevindt zich op het eiland Holmen, op slechts een korte boottocht van Bryggen.
Bergen heeft ook een Michelin-ervaring met één ster in de aanbieding: BARE restaurant.
Cornelius Bergen
.
Photo:
Giovanni Tagini / Visit Norway
Cornelius Bergen
.
Photo:
Giovanni Tagini / Visit Norway
Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, is een populaire culinaire bestemming. Je vindt er alles, van betaalbare internationale foodtrucks en foodhallen tot het beste van de Scandinavische keuken in verfijnde restaurants.
Mathallen, Oslo
.
Photo:
Fredrikke Wiheden / Visitnorway.com
Mathallen, Oslo
.
Photo:
Fredrikke Wiheden / Visitnorway.com
SPEILSALEN BRITANNIA
Mensen krijgen de smaak te pakken van Trøndelag en zijn gastronomische cultuur. In 2022 krijgt de regio de status van Europese Regio voor Gastronomie.
In de elegante omgeving in Speilsalen, de Spiegelzaal, in het Britannia Hotel in Trondheim, kun je een met sterren bekroonde ’culinaire tocht’ maken, gecreëerd door Christopher Davidsen, een officiële wereldkampioen in culinaire kunst.
Speilsalen in Trondheim
.
Photo:
Dreyer and Hensley
Speilsalen in Trondheim
.
Photo:
Dreyer and Hensley
CREDO
Credo in Trondheim heeft niet alleen één Michelinster, ze ontvingen in 2019 ook de eerste Michelinprijs voor duurzaamheid.
Dankzij de unieke locatie en de omringende planten, producten en kruiden, lijkt een diner hier wel op een reis door Trøndelag, met zijn meren, boerderijen en tuinen, waar het voedsel groeit.
Eén van de meest unieke aspecten van de Noorse culinaire traditie is het feit dat op veel plaatsen het eten rechtstreeks van boer tot bord gaat.
Kvitnes farm in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Kvitnes farm in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Kvitnes Gård
Je vindt niet enkel sterrenchefs en de beste restaurants in de grote steden...
Bij de Kvitnes-boerderij op de Vesterålen in Noord-Noorwegen kun je genieten van een topdiner in een heel gezellige en informele sfeer. Met enkele van de beste ingrediënten ter wereld en één van de beste chef-koks van Noorwegen, Halvar Ellingsen, krijg je een maaltijd voorgeschoteld die je niet snel zult vergeten.
Wil je meer eetervaringen van topkwaliteit op het idyllische platteland (die ook duurzaam zijn!), reserveer dan een tafel bij de Boen-boerderij in de buurt van Kristiansand of de Engo-boerderij in Vestfold.
Food at Kvitnes gård in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Food at Kvitnes gård in Vesterålen
.
Photo:
Magga og Anders AS
Bij de historische en traditionele hotels en restaurants in Noorwegen, kun je plaatselijke eettradities van hoge kwaliteit ontdekken, zoals heerlijke, eersteklas zeevruchten, of heerlijk eten uit de bergen waar je ’wild van zult worden!’
Je vindt er ook enkele van de beroemdste chef-koks van het land, zoals de bergvoedingsexpert, Arne Brimi in Vianvang in Lom (hier afgebeeld), of de winnaar van de Bocuse d'Or, Ørjan Johannessen, bij Bekkjarvik in Austevoll in Fjord-Noorwegen.
Je kunt je ook wagen aan een visserstocht op zoek naar de koningskrab en een vers klaargemaakt exemplaar proeven in Kirkenes. Of doe je tegoed aan de wereldberoemde vis skrei op de Lofoten en Vesterålen.
King crab
.
Photo:
Shigeru Ohki / nordnorge.com
King crab
.
Photo:
Shigeru Ohki / nordnorge.com
Zoals je kunt zien, heeft de Noorse gastronomie veel spannende verrassingen in petto, ook voor zoetekauwen...
“Lefse” with brown cheese
.
Photo:
Heidal Ysteri
“Lefse” with brown cheese
.
Photo:
Heidal Ysteri
Smaken van Noorwegen
Noorwegen heeft veel andere smaken die een genot en een uitdaging voor je papillen zullen zijn.