Skip to main content

Welke zoekresultaten krijg je wanneer je Noors eten googelt? Sowieso niet het volledige verhaal! Ja, we hebben onze traditionele gerechten met vreemde namen, zoals smalahove (schapenkop), brunost (bruine kaas) en fårikål (lamsstoofpot), maar ons land heeft zoveel meer te bieden, zeker als je houdt van verse, plaatselijke delicatessen.

En daar houden foodies zeker van. Visit Norway nodigde de Amerikaanse blogger Tinger Hseih, de Britse bakker Benjamina Ebuehi en de Indische chef Maunika Gowardhan uit naar Noorwegen om hen te laten proeven van enkele van onze duurzaamste lekkernijen. Ze kregen ook de kans om enkele heerlijke gerechten een persoonlijke touch te geven met enkele lokale ingrediënten.

’Ik heb maar weinig ervaring met het kweken en oogsten van mijn eigen producten. Om ze de weg van de boerderij of van de zee naar de tafel te zien maken is zo’n coole ervaring,’ zegt Tinger aan het begin van de reis.

En wat is er nu cooler dan te duiken om zee-egels te vangen en ze direct nadien op te eten?

Superverse vis en zeevruchten

Als inleiding tot de Noorse vis en zeevruchten kwamen de drie foodbloggers in contact met locals die delicatessen als mossels, zee-egels en langoustines (de Noorse kreeft) vangen. Sommige van deze delicatessen gaan naar Michelinsterrenrestaurants.

’Ik heb m’n leven voor jullie geriskeerd,’ lacht Tinger wanneer ze een zee-egel opdient die ze net van de bodem van de zee heeft gehaald.

Ze heeft haar duikpak nog aan wanneer ze de zee-egel open maakt en iedereen een hapje neemt. Hun gelaatsuitdrukkingen zeggen genoeg. Kijk zelf maar!

Bekijk de volledige verhalen onder de recepten.

De wilde smaken van de bergen

Eén van de eerste plaatsen in Noorwegen die de mogelijkheden van lokale voeding omarmde was de regio Røros die nu bijna 30 voedingsproducenten heeft. Ze specialiseren zich in allerlei producten: van melk, yoghurt en gepekeld vlees tot kazen die prijzen hebben gewonnen.

Benjamina, Maunika en Tinger bezochten de rendierhoeders in Rørosrein om meer te weten te komen over het belang van rendieren in de Samische cultuur en tradities. Ze konden ook ervaren waarom zoveel mensen, van gezinnen tot restaurantcritici, zo van de smaak van wild houden.

Tijdens haar bezoek voegde chef Maunika enkele exotische kruiden toe aan de pan en maakte een rendiercurry klaar. De verwachtingen stonden hoe langer hoe meer gespannen, toen ze het verhaal achter het bijgerecht vertelde: een chutney van kruipbramen.

’Volgens bepaalde geruchten braken er vroeger oorlogen uit omwille van deze bessen,’ legt Maunika uit.

Hoge verwachtingen om in te lossen dus! Laten we kijken of de gekruide bergsmaken de andere bloggers wisten te overtuigen.

Bekijk de volledige verhalen onder de recepten.

Van boerderij tot op tafel

Scharreleieren, melk in overvloed, boter en zoete kazen. We hebben heel wat te danken aan de kippen, geiten en koeien. En in Noorwegen krijgen ze altijd een welverdiende zomervakantie als beloning. Nee, we maken echt geen grapje. Ze hebben verplichte vakanties, want gelukkige en gezond dieren zijn het geheim achter boerderijproducten van wereldklasse.

Hier in Noorwegen verdelen boeren hun producten bij kruidenierswinkels en restaurants. Enkele van hen hebben boerderijwinkels waar je producten als eieren, melk en boter kunt kopen.

Als bakker en receptenschrijver gebruikt Benjamina verschillende van deze ingrediënten in haar cakes. Maar tijdens een bezoek aan Fannremsgården moest ze iets doen wat ze nog nooit eerder gedaan had: melk en eieren direct bij de bron gaan halen. In dit geval bij de vriendelijke kippen en de koe Dotty.

’Hoe kun je een koe melken zonder dat ze zich ongemakkelijk voelt en je een schop in het gezicht krijgt?’ vragen de meisjes aan boer Jon Fredrik.

Hij beheert al jaren lang Fannremsgården en verdeelt het grootste deel van z’n melk aan het Michelinsterrenrestaurant Credo in Oslo. Hij toonde de bloggers hoe ze een koe moeten melken.

Benjamina probeerde het ook, maar zoals je in de video kunt zien, is het niet zo eenvoudig als het lijkt.

Bekijk de volledige verhalen onder de recepten.

Recent bekeken pagina's