There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Nom, nom, nom. Zo lekker!
Wat gebeurt er wanneer een Indische chef een curry klaarmaakt met rendiervlees? Of wanneer een Britse bakker een koe moet melken om een cake te kunnen maken?
Ga mee op een smaakvolle tocht en kom het te weten!
Welke zoekresultaten krijg je wanneer je Noors eten googlet? Sowieso niet het volledige verhaal! Ja, we hebben onze traditionele gerechten met vreemde namen, zoals smalahove (schapenkop), brunost (bruine kaas) en fårikål (lamsstoofpot), maar ons land heeft zoveel meer te bieden, zeker als je houdt van verse, plaatselijke delicatessen.
En daar houden foodies zeker van. Visit Norway nodigde de Amerikaanse blogger Tinger Hseih, de Britse bakker Benjamina Ebuehi en de Indische chef Maunika Gowardhan uit naar Noorwegen om hen te laten proeven van enkele van onze duurzaamste lekkernijen. Ze kregen ook de kans om enkele heerlijke gerechten een persoonlijke touch te geven met enkele lokale ingrediënten.
’Ik heb maar weinig ervaring met het kweken en oogsten van mijn eigen producten. Om ze de weg van de boerderij of van de zee naar de tafel te zien maken is zo’n coole ervaring,’ zegt Tinger aan het begin van de reis.
En wat is er nu cooler dan te duiken om zee-egels te vangen en ze direct nadien op te eten?
Als inleiding tot de Noorse vis en zeevruchten kwamen de drie foodbloggers in contact met locals die delicatessen als mossels, zee-egels en langoustines (de Noorse kreeft) vangen. Sommige van deze delicatessen gaan naar Michelinsterrenrestaurants.
’Ik heb m’n leven voor jullie geriskeerd,’ lacht Tinger wanneer ze een zee-egel opdient die ze net van de bodem van de zee heeft gehaald.
Ze heeft haar duikpak nog aan wanneer ze de zee-egel open maakt en iedereen een hapje neemt. Hun gelaatsuitdrukkingen zeggen genoeg. Kijk zelf maar!
Bekijk de volledige verhalen onder de recepten.
Eén van de eerste plaatsen in Noorwegen die de mogelijkheden van lokale voeding omarmde was de regio Røros die nu bijna 30 voedingsproducenten heeft. Ze specialiseren zich in allerlei producten: van melk, yoghurt en gepekeld vlees tot kazen die prijzen hebben gewonnen.
Benjamina, Maunika en Tinger bezochten de rendierhoeders in Rørosrein om meer te weten te komen over het belang van rendieren in de Samische cultuur en tradities. Ze konden ook ervaren waarom zoveel mensen, van gezinnen tot restaurantcritici, zo van de smaak van wild houden.
Tijdens haar bezoek voegde chef Maunika enkele exotische kruiden toe aan de pan en maakte een rendiercurry klaar. De verwachtingen stonden hoe langer hoe meer gespannen, toen ze het verhaal achter het bijgerecht vertelde: een chutney van kruipbramen.
’Volgens bepaalde geruchten braken er vroeger oorlogen uit omwille van deze bessen,’ legt Maunika uit.
Hoge verwachtingen om in te lossen dus! Laten we kijken of de gekruide bergsmaken de andere bloggers wisten te overtuigen.
Bekijk de volledige verhalen onder de recepten.
Scharreleieren, melk in overvloed, boter en zoete kazen. We hebben heel wat te danken aan de kippen, geiten en koeien. En in Noorwegen krijgen ze altijd een welverdiende zomervakantie als beloning. Nee, we maken echt geen grapje. Ze hebben verplichte vakanties, want gelukkige en gezond dieren zijn het geheim achter boerderijproducten van wereldklasse.
Hier in Noorwegen verdelen boeren hun producten bij kruidenierswinkels en restaurants. Enkele van hen hebben boerderijwinkels waar je producten als eieren, melk en boter kunt kopen.
Als bakker en receptenschrijver gebruikt Benjamina verschillende van deze ingrediënten in haar cakes. Maar tijdens een bezoek aan Fannremsgården moest ze iets doen wat ze nog nooit eerder gedaan had: melk en eieren direct bij de bron gaan halen. In dit geval bij de vriendelijke kippen en de koe Dotty.
’Hoe kun je een koe melken zonder dat ze zich ongemakkelijk voelt en je een schop in het gezicht krijgt?’ vragen de meisjes aan boer Jon Fredrik.
Hij beheert al jaren lang Fannremsgården en verdeelt het grootste deel van z’n melk aan het Michelinsterrenrestaurant Credo in Trondheim. Hij toonde de bloggers hoe ze een koe moeten melken.
Benjamina probeerde het ook, maar zoals je in de video kunt zien, is het niet zo eenvoudig als het lijkt.
Bekijk de volledige verhalen onder de recepten.
Tinger: dashofting
Maunika: cookinacurry
Benjamina: bakedbybenji
Ingrediënten
Cake:
225 gram ongezouten boter (huisgemaakt)
225 gram witte suiker
3 middelgrote scharreleieren (dagvers)
3 theelepels bakpoeder
275 gram patentbloem
1 theelepel kardemompoeder
1 vanillestokje
80 ml volle melk (van Dotty)
Vulling:
250 g kruipbramen, vers of uit de diepvries
50 g witte suiker
1 eetlepel citroensap
250 ml volle room (opgeklopt)
Garnituur:
poedersuiker (zoveel als nodig)
Hoe?
Verwarm je oven voor op 180°C. Leg bakpapier in twee ronde bakvormen (ongeveer 20.5 cm diameter) en vet de randen goed in met boter.
Zeef de bloem, het bakpoeder en de kardemom samen in een kleine kom en zet deze aan de kant.
Klop de boter en suiker samen in een grote kom tot je een bleek en luchtig geheel krijgt.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed op na elk ei. Voeg de vanille toe. Roer er de helft van het bloemmengsel doorheen en spatel er voorzichtig door tot je een glad mengsel krijgt. Voeg de melk toe en roer er de rest van de bloem door.
Giet het beslag gelijk in de vormen en bak voor 20 à 25 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Voeg voor de vulling de kruipbramen, suiker, water en citroensap samen in een kleine steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en roer 6 à 8 minuten lang regelmatig tot de jam dik wordt. Giet ze in een schone kom en laat volledig afkoelen.
Om de cake samen te stellen, doe een beetje room in het midden van het serveerbord en let er één van de cakes op. Smeer de slagroom over de bodem en voeg de kruipbramen toe. Leg de andere cake erbovenop en zeef de poedersuiker eroverheen.
Cake:
225 gram ongezouten boter (huisgemaakt)
225 gram witte suiker
3 middelgrote scharreleieren (dagvers)
3 theelepels bakpoeder
275 gram patentbloem
1 theelepel kardemompoeder
1 vanillestokje
80 ml volle melk (van Dotty)
Vulling:
250 g kruipbramen, vers of uit de diepvries
50 g witte suiker
1 eetlepel citroensap
250 ml volle room (opgeklopt)
Garnituur:
poedersuiker (zoveel als nodig).
Hoe?
Verwarm je oven voor op 180°C. Leg bakpapier in twee ronde bakvormen (ongeveer 20.5 cm diameter) en vet de randen goed in met boter.
Zeef de bloem, het bakpoeder en de kardemom samen in een kleine kom en zet deze aan de kant.
Klop de boter en suiker samen in een grote kom tot je een bleek en luchtig geheel krijgt.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed op na elk ei. Voeg de vanille toe. Roer er de helft van het bloemmengsel doorheen en spatel er voorzichtig door tot je een glad mengsel krijgt. Voeg de melk toe en roer er de rest van de bloem door.
Giet het beslag gelijk in de vormen en bak voor 20 à 25 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Voeg voor de vulling de kruipbramen, suiker, water en citroensap samen in een kleine steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en roer 6 à 8 minuten lang regelmatig tot de jam dik wordt. Giet ze in een schone kom en laat volledig afkoelen.
Om de cake samen te stellen, doe een beetje room in het midden van het serveerbord en let er één van de cakes op. Smeer de slagroom over de bodem en voeg de kruipbramen toe. Leg de andere cake erbovenop en zeef de poedersuiker eroverheen.
Van koeien melken en rendieren hoeden tot duiken op zoek naar zee-egels. Ontdek de tradities achter de heerlijke producten die Tinger, Maunika en Benjamina proefden.
Tinger: dashofting
Maunika: cookinacurry
Benjamina: bakedbybenji
Vertrek op een culinaire reis door Noorwegen met Vy express! Overnacht op enkele van de mooiste boerderijen van Noorwegen of verblijf in één van de meest unieke accommodatieopties van het land.
Noorwegen heeft veel andere smaken die je smaakpapillen zullen uitdagen.
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.
De houding van de Noren ten aanzien van eten, drinken, culinaire tradities en ‘haute cuisine’ is de afgelopen jaren enorm veranderd. Vandaag de dag kunnen we met recht trots zijn op de moderne en onconventionele Noorse keuken.
De Noorse keuken hangt van lokale granen en groenten van hoge kwaliteit, lam en gezouten vlees, wilde bessen en natuurlijk vis aan elkaar. Om het nog maar niet te hebben over meelpap in het weekend en over wafels met bruine kaas...
De verschillende delen van Noorwegen hebben hun eigen traditionele kerstgerechten. Hier vind je enkele van de lekkerste en meest typische Noorse eindejaarsgewoontes.
Neem een kijkje in de bedrijvige keukens over heel Noorwegen en ga op pad met de chefs op zoek naar de beste ingrediënten.
In Noorwegen is het altijd wafeltijd. De Noren zijn namelijk zo gek op wafels dat ze opgediend worden in de vorm van een hart. Geniet ervan als zoet tussendoortje of als verfijnd gerecht in een exclusieve sterrenzaak.
Wereldwijd eten miljoenen mensen regelmatig vis die werd gevangen voor de Noorse kust. Toch gaat er niets boven de smaak en structuur van vis die net werd gevangen in het koude en heldere water.
Terug naar boven