Culinaire rondreis voor foodies
De verrassende smaken van Noorwegen
Nom, nom, nom. Zo lekker!
Wat gebeurt er wanneer een Indische chef een curry klaarmaakt met rendiervlees? Of wanneer een Britse bakker een koe moet melken om een cake te kunnen maken?
Ga mee op een smaakvolle tocht en kom het te weten!
Het recept van de cake van Benjamina
Ingrediënten
Cake:
225 gram ongezouten boter (huisgemaakt)
225 gram witte suiker
3 middelgrote scharreleieren (dagvers)
3 theelepels bakpoeder
275 gram patentbloem
1 theelepel kardemompoeder
1 vanillestokje
80 ml volle melk (van Dotty)
Vulling:
250 g kruipbramen, vers of uit de diepvries
50 g witte suiker
1 eetlepel citroensap
250 ml volle room (opgeklopt)
Garnituur:
poedersuiker (zoveel als nodig)
Hoe?
Verwarm je oven voor op 180°C. Leg bakpapier in twee ronde bakvormen (ongeveer 20.5 cm diameter) en vet de randen goed in met boter.
Zeef de bloem, het bakpoeder en de kardemom samen in een kleine kom en zet deze aan de kant.
Klop de boter en suiker samen in een grote kom tot je een bleek en luchtig geheel krijgt.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed op na elk ei. Voeg de vanille toe. Roer er de helft van het bloemmengsel doorheen en spatel er voorzichtig door tot je een glad mengsel krijgt. Voeg de melk toe en roer er de rest van de bloem door.
Giet het beslag gelijk in de vormen en bak voor 20 à 25 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Voeg voor de vulling de kruipbramen, suiker, water en citroensap samen in een kleine steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en roer 6 à 8 minuten lang regelmatig tot de jam dik wordt. Giet ze in een schone kom en laat volledig afkoelen.
Om de cake samen te stellen, doe een beetje room in het midden van het serveerbord en let er één van de cakes op. Smeer de slagroom over de bodem en voeg de kruipbramen toe. Leg de andere cake erbovenop en zeef de poedersuiker eroverheen.