Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Barcode, Oslo Barcode, Oslo
Credits
Barcode, Oslo.
Photo: C H/Visit Norway
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Van oude sprookjes tot avantgarde

Oslo verandert razendsnel in een bruisende metropool. Tegelijkertijd lijken op het platteland prestigieuze projecten als paddenstoelen uit de grond te schieten. De Noorse architectuur beleeft een betere tijd dan ooit.

Wie denkt aan Noorwegen, denkt waarschijnlijk aan bergen, bossen en fjorden ­ en aan lange zomerdagen en nog langere, koude, winterdagen. En ja, de middeleeuwse staafkerken, bergdorpjes en 1000 jaar oude steden vormen een testament aan de landbouw, industrie en geschiedenis van Noorwegen.

Toch zijn er steeds meer moderne architectonische hoogstandjes en ontwikkelingsprojecten die het land een vliegende start geven.

Oslo is de snelstgroeiende hoofdstad van Europa. De stad verandert dankzij enorme stedelijke ontwikkelingsprojecten in een hoogwaardige en moderne metropool. Dat verandert echter niets aan het Vikingverleden en, zoals de prominente architectuurcriticus Martin Filler zei, aan de schat aan modernisme. Architect Sverre Fehn (1924-2009), bekend om de toepassing van modernistische ideeën op traditionele Noorse vormen en materialen, heeft door zijn lessen aan de Oslo School of Architecture and Design enorme invloed gehad op nieuwe generaties architecten.

Veel architectonische projecten weerspiegelen de krachtige en vaak gewelddadige contrasten van de natuur, waarbij hout en andere duurzame materialen op nieuwe en innovatieve manieren worden toegepast

Het stijlvolle uitkijkpunt Snøhetta in Tverrfjellet en het gletsjerachtige Oslo Opera House roepen herinneringen op aan de landschappen waaraan de architecten hun inspiratie ontleenden, terwijl het Juvet Landscape Hotel en de installaties langs de route Geiranger - Trollstigen op een meesterlijke manier zijn verweven met de omgeving. Het gebruik van hout in nieuwbouwprojecten neemt hand over hand toe en komt geweldig tot uiting in de opvallende Community Church in Knarvik en “The Tree” in Bergen – met 51 meter het hoogste houten huis ter wereld.

Architectuurtijdschrift Dwell vat onze positie tussen eeuwenoude tradities en het nieuwe architectonische tijd prachtig samen: „Norway is pointing the way fjordwards.”

The Opera house in Oslo
Oslo
Christopher Hagelund – Visitnorway.com
Dovre
Dovre
CH/Visitnorway.com
Borgund Stave Church
Borgund
Øyvind Heen - Visitnorway.com
Knarvik church
Knarvik
Hundven-Clements Photography

Oslo: Een spectaculair bouwproject

Hoewel Oslo kan bogen op een geschiedenis van meer dan 1000 jaar, ondergaat de Noorse hoofdstad enorme veranderingen. Op dit moment worden er opvallende (stedenbouwkundige) projecten gerealiseerd.

Nog maar even geleden, aan het begin van deze eeuw, waren grote delen van de kustgebieden rondom Oslo min of meer ontoegankelijk voor het publiek: er waren bijna alleen maar snelwegen, havens en zanderige industriegebieden. Inmiddels is er een groot project gaande dat de stad een hele nieuwe uitstraling moet geven.

Tussen het nieuwe Opera House en de "streepjescode" ­ hoogbouw waarmee de stad een hele nieuwe skyline heeft gekregen ­ wordt een heel nieuw district aangelegd. Het Opera House wordt, naast nieuwe appartementen, bedrijven en een lange kustpromenade met een strand, geflankeerd door twee karakteristieke gebouwen: een nieuw Munch Museum en de Deichman Main Library.

Aan de andere kant van het historische fort Akershus wordt het kleine schiereiland Tjuvholmen getransformeerd tot een cluster met moderne huizen en hotels. Ook wordt er het Astrup Fearnley Museum of Modern Art van Renzo Piano gerealiseerd. Iets verderop wordt in een oud treinstation het nieuwe nationale museum ontwikkeld.

In de stad, aan de rivier Akerselva, is de wijk "Vulkan" ontwikkeld rondom verschillende oude industriële gebouwen. In 2012 werd Mathallen Food Hall geopend. Het gebouw is en van de verschillende gereviseerde industriële gebouwen langs de rivier en biedt levendigheid, goed eten en een bruisend nachtleven.

Toch is Oslo helemaal geen nieuwbouwstad. Zo vind je er verschillende bekende en minder bekende pareltjes uit het vroegtwintigste-eeuwse functionalisme, zoals in Villa Stenersen en Villa Dammann, het Ekeberg Restaurant en het Ingierstrand Bad.

Bewonder het marmer van het Oslo Opera House

Ad

Laten we naar de kerk gaan!

Veel toeristen die wat moeten vertellen over de Noorse architectuur, noemen de oude staafkerken. Deze kerken hebben hun naam te danken aan de houten palen (in het Noors: "stav") waarop ze zijn gebouwd.

Er zijn nog ongeveer 30 staafkerken bewaard gebleven. De bekendste zijn wel de geweldig bewaard gebleven staafkerk van Borgund uit de 12e eeuw en de iets oudere staafkerk van Urnes, die in 1132 werd voltooid en op de UNESCO Wereldergoedlijst staat.

Bekijk de beroemde staafkerk van Lom 

Bepaalde aspecten van de oude staafkerken komen ook terug in moderne kerken, maar architecten geven er graag een nieuwe draai aan. Zo ligt ten noorden van Bergen bijvoorbeeld de veelgeroemde Community Church Knarvik van Reiulf ­ een dramatische en opvallende maar vredige kerk van hout.

Anderzijds zijn er ook opvallende kerken die juist welbewust indruisen tegen de traditie van staafkerken. Zo is de 50 jaar oude “Arctic Cathedral” in Tromsø een meesterwerk dat doet denken aan de omringende bergen en aan het Sydney Opera House. En dan is er nog de Mortensrud Church die in 2002 in Oslo werd geopend en die volledig uit staal, glas en steen is opgetrokken.

In Noorwegen staat ook de meest noordelijke middeleeuwse domkerk ter wereld. Het land bekeerde zich zo'n 1000 jaar geleden onder leiding van koning Olaf Tryggvason en Olaf II Haraldsson tot het christendom. Olaf II Haraldsson werd na zijn dood in de slag bij Stiklestad zelfs in Nidaros (nu Trondheim) gecanoniseerd als een katholieke heilige.

In het jaar 1070 werd de Nidaros-domkerk boven zijn graf gebouwd ­ bijna 200 jaar later was hij klaar.

Natuur natuurlijk

In veel nieuwe huizen en openbare gebouwen in Noorwegen wordt veelvuldig hout en steen gebruikt. De slanke en simpele vormen doen automatisch denken aan bergen en gletsjers.

De architecten hebben zich in veel gevallen uitgeleefd op warme, open ruimten waarin het kostbare daglicht wordt gevangen ­ niet gek in een land waar de winterzon al na de middag ondergaat, als hij al opkomt. De constructies staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van de omgeving. Vaak ontbreekt ook de symboliek niet.

Karakteristieke voorbeelden zijn Juvet Landscape Hotel bij het Geirangerfjord, het Snøhetta-uitkijkpunt op de berg Tverrfjellet, en het Knut Hamsun Center in Hamarøy. Dat geldt ook voor een aantal particuliere woningen, zoals het zomerhuis in Storfjord van Jensen & Skodvin, de Split View Mountain Lodge van Reiulf Ramstad Architects en de met basalt beklede woning die Atelier Oslo in Norderhov realiseerde.

Zelfs in de steden zijn er dergelijke gebouwen, zoals het veelvuldig onderscheiden D36 Green House-appartement van duurzaam hout en glas in Oslo.

Ten slotte noemen we nog de National Tourist Routes. Deze routes voeren je niet alleen langs de meest spectaculaire en prachtige wegen van Noorwegen, maar ook langs opvallende gebouwen en landschappelijke ontwerpen die precies in hun omgeving passen. Gelukkig zijn er voldoende rustplaatsen en uitkijkpunten om de kunstwerken eens uitgebreid te bekijken.

De National Tourist Route Hardangervidda

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad