Skip to main content

Plan je reis naar Sarpsborg

Duizend jaar geleden stichtte de oude koning Sint-Olaf de stad Sarpsborg naast de waterval met één van de hoogste waarden in debiet van Europa. Vandaag de dag heeft de stad één van de gaafste en nieuwste wetenschappelijke centra voor kinderen van het land - en is het de plek met de meeste zonnedagen in Noorwegen!

Sinds het ijs zich heeft teruggetrokken en het gebied wat leefbaarder werd, hebben mensen zich in Sarpsborg gevestigd. Maar de stad zelf werd gesticht door Sint-Olaf nadat hij in 1016 over de Glomma, de langste rivier van Noorwegen, voer. Hij hield halt bij de enorme waterval Sarpefossen en koos de locatie als zijn hoofdstad. 

Sarpefossen in Glomma behoort tot de watervallen met het hoogste debiet van Europa en wordt ook wel ’de Noorse Niagara-watervallen’ genoemd. De bewoners hebben de kracht van de waterval altijd naar waarde geschat. Vanaf de 19e eeuw was het grootste deel van de stedelijke ontwikkeling en activiteiten in Sarpsborg geconcentreerd rond het bedrijf Borregaard - tegenwoordig een toonaangevende bioraffinaderij. 

Sarpsborg ligt in het hart van Østfold, tussen Oslo in het westen en de Zweedse grens in het oosten. Verken de stad en de geschiedenis van de provincie in het Borgarsyssel-museum. Maak ook een uitstapje naar Kulåsparken in het hart van de stad. 

Naast prachtige natuur en leuke restaurants, cultuur en winkels in de binnenstad, heerst er een historische sfeer in de hele stad. In feite heeft geen enkele gemeente in het land meer geregistreerde oude rotstekeningen dan Sarpsborg. Sommigen zijn wel 3000 jaar oud! 

Gezinnen met kinderen hebben heel wat goede redenen om Sarpsborg te bezoeken. INSPIRIA is één van de nationale wetenschapscentra van Noorwegen en een plek waar bezoekers worden gestimuleerd om bij te leren door middel van interactieve tentoonstellingen over wiskunde, wetenschap en technologie. Of ga naar het spectaculaire planetarium - een overdekte sterrenhemel! Buiten hebben ze een coole Pump Track voor skateboards, fietsen en scooters. 

Bij ’Eventyrfabrikken’, De Avonturenfabriek, vind je een hangbrug, buizen waar je doorheen kunt kruipen, ballenbaden, trampolines, trapauto's en springkastelen. 2000 vierkante meter puur plezier! 

Gedetailleerde reisinformatie is te vinden op de officiële website van Sarpsborg.

Bekijk al je opties hieronder, of ga direct naar:
Activiteiten | Overnachten | Eten en drinken | Hoe kom je er

Activiteiten in Sarpsborg

Van oude rotstekeningen tot spannende wetenschaps- en activiteitencentra - er is zoveel te ontdekken!

Meer activiteiten

Topactiviteiten

Spring hoog op en neer op een trampoline of sta stevi je voeten op de golfbaan - vind hier de activiteiten voor jou.

Eten en drinken

Bezoek de oudste bakkerij van Sarpsborg of geniet van een lichte maaltijd in een veganistisch café - krijg een voorproefje van Sarpsborg.

Overnachten

Van comfortabele hotels tot gezellige campings - vind je thuis weg van huis.

Hoe kom je er

Plan je reis naar Sarpsborg met Entur.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Sarpsborg biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk de aanbiedingen hieronder.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's