Topbestemmingen voor fijnproevers in Trøndelag
Van Michelinsterrenrestaurants tot ...
... leuke plekken waar je gezellig iets kunt eten en drinken met vrienden.
Kom naar Trondheim and Trøndelag, de Europese gastronomische regio 2022 en op dit moment één van de populairste bestemmingen ter wereld voor fijnproevers.
Trondheim
De bakermat van de Scandinavische keuken
Als het om eten gaat, heeft Trondheim zowel gedurfde nieuwe smaken als traditionele favorieten in huis. In 2018 schreef de gerenommeerde Noorse krant Dagens Næringsliv dat Trondheim de nieuwe culinaire hoofdstad van Noorwegen is geworden. Tegenwoordig zijn er in de stad 3 restaurants met Michelinsterren en heerst er een levendige, innovatieve eetcultuur.
Er duiken in de stad steeds meer restaurants op, en je kunt nu een hele week lang genieten in het epicentrum van goede (en lekkere!) smaak.
Hier is de Noorse voedselblogger Helle Øder Valebrokk en de gids voor eetgelegenheden en cafés waar je moet zijn geweest van Visit Trondheim:
- Ontbijt: begin je dag met het lekkerste ontbijt van Noorwegen bij Scandic Nidelven of bij het stijlvolle Palmehaven in het Britannia Hotel.
- Koffiestop: maak tijdens het sightseeën een tussenstop bij Bakklandet Skydsstasjon, het gezelligste café van de stad, of ga koffie drinken bij één van de grote koffiebranderijen van de stad zoals Pala of Jacobsen & Svart. Ben je meer van de thee, ga dan naar Gravraak Teateliér- het enige thematische thee-atelier van Noorwegen.
- Lunch: als je van lekker eten, uitstekende koffie en boeken houdt, dan is Sellanraa Bok & Bar de plek voor jou - een boekhandel met de beste barista van Noorwegen en een duurzame menukaart. Isaks, Café Ni Muser en Lille Skansen zijn ook prima plekken om te lunchen, en deze laatste heeft een panoramisch uitzicht over de stad. Gubalari is ook een leuke optie. Moderne beeldende kunst ontmoet culinaire kunst in deze coole, informele bistro in kunstgalerie K.U.K. Dat staat voor Kjøpmannsgata Ung Kunst, het nieuwste trefpunt van de stad voor jonge kunstenaars dat is opgericht door kunstenaar Kjell Erik Killi-Olsen.
- Avondeten: De mogelijkheden zijn zowat eindeloos! Welke kant je ook uit loopt, in Trondheim kom je principe altijd wel een fantastisch restaurant tegen.
Maar niet alleen bij restaurants kun je lekker eten. 'Maak maar eens een tussenstop bij de self-servicewinkel vol plaatselijke etenswaren op het station van Trondheim en koop hier allerlei lekkers voor op de trein of om te gaan picknicken', luidt de tip van Øder Valebrokk.
Er zijn ook mogelijkheden te over voor zoetekauwen. 'Er zijn veel goede bakkerijen in de streek. En als je iets tegenkomt van Lars Lian, één van de beste patissiers van Noorwegen, dan zou je dat eigenlijk moeten proeven', vervolgt ze.
Trakteer jezelf eens op een Michelinervaring
Drie restaurants in Trondheim behoren nu tot de crème de la crème van de Scandinavische culinaire hoogstandjes.
'Het feit dat er twee restaurants met Michelinsterren en een Bib Gourmand restaurant (Fagn-Bistro) in zo'n kleine stad zijn, is echt heel uniek', aldus Øder Valebrokk. Hij vindt dat er nog veel meer eetgelegenheden zijn die de volgende keer een vermelding zouden moeten krijgen, bijvoorbeeld Spontan Vinbar.
De exclusieve lijst van 2024 bevat onder andere:
Speilsalen: de restauratie van het statige Britannia Hotel heeft 150 miljoen dollar gekost en zette Trondheim op de kaart bij zowel doorgewinterde reizigers als fijnproevers.
Bij Speilsalen presenteert wereldkampioen chef-kok en Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar van 2017 Christopher Davidsen een culinaire reis boordevol Noorse ingrediënten - veelal streekproducten - die vol heerlijke verrassingen zit. Als je het tafeltje vlakbij de chef-kok boekt, kun je van dichtbij zien hoe hij tewerk gaat en z'n magische touch toevoegt aan de gerechten. De Noorse topsommelier Henrik Dahl Jahnsen, die in 2021 de Michelin Sommelier Award ontving, zorgt voor de allerbeste bijbehorende wijnarrangementen.
Maar het hotel heeft meer plekken waar je kunt genieten van geweldige cocktails en heerlijk eten, zoals Brasserie Britannia en de gezellige Jonathan Grill.
Fagn: dit juweeltje waarvan de naam omhelzen en hartelijk ontvangen betekent, biedt ook een Michelintraktatie in klassieke stijl met exclusieve lokale en binnenlandse producten met een internationaal tintje. Zusterrestaurant Fagn Bistro op de bovenverdieping heeft een Bib Gourmand.
Wil je Speilsalen of Fagn zelf ervaren, dan kun je maar beter ruim van tevoren een tafeltje reserveren.
Meer unieke eetgelegenheden:
To Rom og Kjøkken: is een echt klassiek gastronomisch restaurant in de stad en is opgericht door levensmiddelengoeroe Roar Hildonen. Zijn ambitieuze zoon Eskil leidt nu het restaurant en serveert bijvoorbeeld heilbot uit Roan, mosselen uit Frøya en fonkelende bosbessencocktails.
Le Bistro: een stukje Frankrijk midden in Trondheim! Le Bistro is uitgeroepen tot de beste bistro van het land. Dit is de ideale plek om te relaxen en te genieten van hapjes of een proeverijmenu in een warme, gezellige omgeving.
Spontan Vinbar: een wijnbar en restaurant met proeverijmenu's die zijn gebaseerd op pure, seizoensgebonden ingrediënten.
Kitchen & Table: Goede smaak in combinatie met het beste uitzicht. De menukaart is Scandinavisch met een vleugje Amerikaans en Aziatisch.
Troll Restaurant: 100% Noors met een exotisch tintje! Verras je smaakpapillen in dit rebelse restaurant die traditionele Noorse gerechten naar een hoger niveau tilt.
Krab & Co.: Het team achter één van de meest legendarische visrestaurants in Noorwegen - Ansnes Brygger op het eiland Hitra - brengt nu hun heerlijke vis, schaal- en schelpdieren naar de stad, want ze hebben een uniek nieuw visrestaurant geopend!
Culinaire festivals
In de regio worden jaarlijks meerdere festivals met als thema eten en drinken georganiseerd, zoals het wijnfestival in Trondheim in maart, het brouwerijfestival in Trondheim en het foodfestival in Trøndelag, één van de grootste van Europa, die allebei in juli worden gehouden, en het ginfestival in Trondheim in augustus.
Maar in de stad is meer te doen dan alleen lekker eten. Volgens een artikel uit 2022 in Forbes is 'Trondheim één van de meest onderschatte steden van Europa'. Bekijk deze insider tips over de stad maar eens en ontdek de tips van chef-kok Live Krangnes Edvardsen over haar favoriete culturele en culinaire ervaringen in de stad!
De beste culinaire ervaringen in Trondheim
Neem een kijkje bij deze restaurants en nog meer eet- en drinkgelegenheden in Trondheim.
Inderøya
The Golden Road
Ontdek de uitstekende landelijke keuken
The Golden Road ligt vlak in de buurt van de snelweg E6 tussen Trondheim en Bodø op ongeveer 2 uur met de auto of de trein vanuit Trondheim. De lekkerste omweg van Noorwegen biedt veel verschillende boerderijwinkels met plaatselijke etenswaren, sapproducenten, microbrouwerijen, kaasmakerijen en één van de meest innovatieve aquavitproducenten van het land: Inderøy Brenneri bij boerderij Berg Gård.
Dit maakt Inderøya tot een landelijke topbestemming voor foodies. Het kleine schiereiland staat bol geweldige eetervaringen, zoals het bekendste comfort food van het schiereiland. Inderøysodd is een hartig stoofpotje dat al werd klaargemaakt in de Vikingtijd. Het wordt geserveerd met gemberbier en skjenning, een plaatselijk platbrood.
Volgens Liv Elin Olsen, eigenaar van boerderijwinkel en café Gulburet, moet voor de juiste smaaksensatie de zoete kant van het platbrood je tong raken en de hartige kant je gehemelte.
Voor een echte gastronomische avond met de beste lokale ingrediënten kun je terecht bij het restaurant van het unieke Øyna Cultural Landscape Hotel. Het werd in 2021 door Fodor's Travel uitgeroepen tot één van de 101 meest ongelooflijke hotels ter wereld dankzij de unieke architectuur en setting, helemaal geïntegreerd in het landschap van een heuveltop.
Voor de perfecte afsluiter van de avond ga je naar de indrukwekkende skybar van het hotel. Hier kun je je vergapen aan het panoramische uitzicht over het Trondheimfjord onder het genot van een Inderøyningen-cocktail met zelfgemaakte paardenbloemsiroop.
Zeker een bezoekje waard:
- Øyna Cultural Landscape Hotel: een ongelooflijk en uniek hotel met een geweldig restaurant en een skybar.
- Inderøy Mosteri: is de meest noordelijk gelegen commerciële appelboomgaard ter wereld! Geniet van heerlijke sappen gemaakt van appels, rabarber, frambozen en ander plaatselijk fruit.
- God Mat Lokalt: ontdek lokale culinaire lekkernijen van meer dan 70 leveranciers in dit café vlak in de buurt van de snelweg E6 tussen Trondheim en Bodø.
- Gangstad Gårdsysteri: is één van de meest gerenommeerde kaasmakers van Noorwegen. De kaasmakerij heeft aardig wat bekroonde kazen, waaronder eentje die het wereldkampioenschap heeft gewonnen. Proef bekroonde kazen zoals Nidelven Blå en Granstubben maar eens.
- Inderøy Brenneri bij boerderij Berg Gård: neem eens deel aan een proeverij en maak kennis met traditionele en trendy soorten aquavit bij deze supergezellige boerderij. Sommige soorten zijn meer aan de experimentele kant, zoals aquavit gemaakt met granskudd. Dat is een sparrenscheut die bekend staat als 'de vanille van het noorden', maar ze hebben ook aquavit met moerasspirea, duindoorn en framboos - om er maar een paar te noemen. Er is ook een goed gesorteerde boerderijwinkel.
- Gulburet: is een gezellig café annex boerderijwinkel met vers gebakken broodjes, verschillende broodsoorten en traditionele gerechten. Ze hebben ook een eigen microbrouwerij.
- Inderøy Gårdsbryggeri: deze brouwerij-boerderij brouwt ruim 20 soorten bier op basis van oude recepten en tradities.
Ga met ons mee op een begeleide culinaire fietstocht over The Golden Road!
Meer bestemmingen voor foodies in Innherred:
In Steinkjer, dat in de buurt ligt, vind je ook een heel bijzondere plek die de Michelininspecteurs hebben gemist. Restaurant Experience bij boerderij Bjerkem biedt je een culinaire avond in een rustieke omgeving. Het restaurant was vroeger een schuur en is van top tot teen gerenoveerd!
Røros
Een explosie van plaatselijke etenswaren
Het supergezellige voormalige mijnstadje Røros ligt op iets meer dan 2 uur rijden ten zuidoosten van Trondheim. Het staat vol traditionele houten huizen en wordt in Noorwegen vaak beschouwd als de bakermat van de hausse op het gebied van plaatselijke etenswaren.
Røros staat vooral bekend om z'n zuivelproducten, kruipbramen, rendier- en elandenvlees en z'n uitstekende kazen van Eggen Gardsysteri en Galåvolden Gård. Traditionele etenswaren en banket zijn bijvoorbeeld lemse (een plat, zacht en zoet soort gebakje met boter en suiker erop), pjalt (een typisch gebakje uit de streek dat je het beste kunt omschrijven als een kruising tussen een wafel en een broodje) en flatbrød (platbrood).
Kijk in de in de supermarkt eens naar producten uit Rørosmeieriet en Rørosmat. Die kun je in heel Noorwegen zowat overal vinden. Witvis zoals ridderforel en forel zouden ook op je verlanglijstje moeten staan als je in de buurt bent.
Zeker een bezoekje waard:
- Vertshuset Røros: maak kennis met de fascinerende culinaire geschiedenis van de stad, de bergen en de meren in dit gezellige, unieke houten gebouw uit 1844. Op de menukaart staan de beste seizoensgebonden ingrediënten, zoals exotisch rendiervlees.
- Galåvolden Gård: proef heerlijke boerderijgerechten zoals Gårdsis (ijs), Røroskake (een heerlijke kwarktaart), Rørosost (kaas) en verschillende lokale vleeswaren.
- Eggen Gardsysteri: deze kaasmakerij ligt in het bergdorp Vingelen in de gemeente Tolga. Hier kun je de bekroonde blauwaderkaas Fjellblå en andere uitstekende kaassoorten proeven.
- Søberg Gård: staat bekend om z'n uitgebreide keuze aan plaatselijke etenswaren, verschillende dranken uit de streek en om z'n rustieke locatie in Alvdal.
- Kalsa Gårdsbakeri: hier wordt bijna alles ambachtelijk gemaakt! Proef traditionele lemse, pjalt en andere bakwaren bij deze boerderij in Glåmos maar eens.
- Grillhuset Røros: geniet van een grandioze maaltijd met lokale ingrediënten uit Røros en Trøndelag die worden bereid met Deens vakmanschap en Franse technieken.
- Rørosrein: hier krijg je een indruk van de Sami-cultuur en -keuken met onder andere rendiervlees en lokale ingrediënten uit Røros.
- Plaatselijke foodsafari: baan je al een weg door de smaken en tradities die Røros tot een echte foodiebestemming hebben gemaakt.
Hitra, Frøya en Fosen
Heerlijkheden uit de zee
Hitra, Frøya en de rest van het schiereiland Fosen zijn net één groot buffet! Er is iets unieks aan de grond, het klimaat en de zeestromingen aan de kust van Trøndelag dat zorgt voor streekproducten van wereldklasse.
Hitra en Frøya staan bekend om hun beroemde Hitra krab (bruine krab), mosselen, sint-jakobsschelpen en langoustines die regelmatig worden geleverd aan de meest exclusieve restaurants van Scandinavië en daarbuiten. Hier vind je ook een aantal van de grootste zalmkwekerijen ter wereld.
Het gebied is een eldorado voor de boerenkeuken dankzij plaatselijke kazen en herten en wilde schapen die vrij rondlopen in het kustlandschap waardoor ze een unieke smaak krijgen.
Was je niet van plan zelf je maaltje bij elkaar te vissen of te jagen? Geen probleem - er zijn hier genoeg uitstekende restaurants die allerlei lekkers op de kaart hebben staan.
Zeker een bezoekje waard:
- DalPro Gårdsmat: hier ben je van harte welkom voor een boerderijbezoek en om lekker te winkelen. Hier vind je plaatselijke delicatessen zoals het vlees van herten en wilde schapen die zich het hele jaar door tegoed doen aan heide, kruiden, gras, jeneverbessen en zeewier.
- Ansnes Brygger: hun beroemde vis- schaal- en schelpdierbuffet mag je echt niet missen. Smul van de langoustines, krab, garnalen en andere verse heerlijkheden uit de zee. Bovendien krijg je hier 5 tot 9 heerlijke visgerechten voorgeschoteld zodat je zeker niet met honger van tafel gaat!
- Hitra Gårdsmat: dit is een aanrader voor fijnproevers, want hier kun je de bijzondere en bekroonde grottokazen proeven die ter plaatse biologisch worden gemaakt. Hitra Gårdsmat ligt op het kleine eiland Helgebostad, niet ver van Hitra.
- Stokkøya Sjøsenter en de Beach Bar: geniet hier op het strand van superverse vis, schaal- en schelpdieren. Al dat lekkers wordt bereid door een aantal van de beste koks van Noorwegen. En een prima afsluiter van je zomeravond is een drankje doen in de beroemde Beach Bar.
- Helgebostad Hagebruk: deze boerderij ligt op het eiland Helgebostad in de buurt van Hitra. Hier kun je niet alleen je eigen groenten plukken zoals chilipepers, tomaten, waterkers en paksoi, maar ook eetbare bloemen - recht uit de tuin!
Het beste van de rest
Trøndelag heeft je het hele jaar door uitdagende en afwisselende smaken te bieden. Bij Frosta - de moestuin van Trondheim - vind je op elke hoek boerderijwinkels, en in Selbu is een bezoekje aan chocolatier Jentene på Tunet een echte aanrader als je de beste chocolade van Noorwegen wilt proeven.
Hier zijn nog een paar andere culinaire bestemmingen die zeker een bezoek waard zijn:
Oppdal:
- Mathallen in Oppdal: een overdekte versmarkt met streekproducten in Oppdal. Hier vind je de plaatselijke foodoutlet Smak & Behag en steenovenbakkerij SPRØ.
- Bortistu Gjestegard: is een bergboerderij helemaal aan het einde van Storlidalen in Oppdal, in het hartje van het Trollheimen-gebergte. Op de menukaart staan vooral gerechten met streekproducten, en hun specialiteit is gerookte lamsbout.
- Quality Hotel Skifer: is een hotel-restaurant in Oppdal met een open keuken waar je kunt zien hoe de keukenbrigade de heerlijkste maaltijden bereidt.
De streek rondom Værnes:
- Meråker Fjellhage: groenten en kruiden uit de rijkelijke bergtuin van Meråker.
- Restaurant Einberget: is een eersteklas boerderijrestaurant in Skatval.
- Route 26: ga zelf eens oogsten bij de boerderijen langs Route 26 in Stjørdal.
- Valberg Slektsgård: koop streekproducten bij deze self-servicegroentewinkel die 24/7 open is! De winkel ligt bij Frosta.
- Klostergården: ga eens uit eten op het terrein van het historische Frosta in dit restaurant bij de ruïnes van een oud cisterciënzer klooster dat dateert uit 1207.
Selbu en Tydal:
- Jentene på Tunet: deze chocolatier in Selbu maakt chocolade die niet alleen in de smaak, maar ook in de prijzen valt dankzij de uitstekende kwaliteit en de spannende smaakcombinaties.
- Lykkemat: is een klein bedrijfje in Selbu waar ze biologische producten maken met Noorse oergranen.
- Per-Hansagarden Gardsysteri: is een kleine kaasmakerij in Tydal.
Namdalen:
- Jørem ved Namsen: een bakkerij, brouwerij en boerderijwinkel in één met een schitterende ligging aan de bekende Namsen-rivier in Namdalen.
- 64⁰Nord: is een gezellig café-restaurant in het centrum van Rørvik.
- Skjenkestova: is één van de opvallendste kroegen van Noorwegen in de schilderachtige omgeving van het oude mijndorp Skorovatn in Namsskogan.
- Gammel Erik (Elvekanten Ysteri): is een kaasmakerij vlak in de buurt van de snelweg E6 in het centrum van Namsskogan.
Profiteer van deze topaanbiedingen
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.