Skip to main content
Waarom is Trondheim een topbestemming voor lekkerbekken geworden?
Ik denk omdat deze streek de allerbeste ingrediënten in huis heeft.
We hebben verse vis, schaal- en schelpdieren uit het fjord, lokaal vlees en heel veel verse groenten van uitstekende kwaliteit.

Live Krangnes Edvardsen, chef-kok

De Culturele Driehoek van chef-kok
Live Krangnes Edvardsen in Trondheim

Dankzij bevlogen chef-koks en ongelooflijke lokale ingrediënten heeft Trondheim zich ontwikkeld tot gastronomische hotspot. Chef-kok Live Krangnes Edvardsen is een getalenteerde jonge vrouw en werkt in het met een Michelinster bekroonde restaurant Credo. Ze geeft je een voorproefje van de Europese gastronomische regio 2022.

'Hoewel ik dit beroep nog maar een paar jaar uitoefen, heb ik gemerkt hoe de restaurants in deze stad culinaire ervaringen naar een hoger niveau hebben getild. En het is kei leuk om daar deel van uit te maken', zegt Live.

Trondheim heeft zich echt ontwikkeld tot Noorse culinaire topbestemming. Dankzij enthousiaste telers en innovatieve chef-koks hebben Trondheim en de regio Trøndelag internationale erkenning verworven als Europese gastronomische regio 2022.

Trondheim noemt zichzelf 'de bakermat van de Scandinavische keuken', maar in deze levendige stad zijn er ook allerlei andere gastronomische avonturen te beleven. Wil je voortreffelijke Scandinavische smaken, ga dan naar één van de drie restaurants met Michelinsterren. Of misschien heb je trek in vers gebak van één van de gemoedelijke bakkerijen in de stad? Trondheim zit boordevol verrassingen.

De historische stad in het centrale deel van Noorwegen heeft ook heel wat geschiedenis en interessante culturele bezienswaardigheden in huis. We vroegen chef-kok Live ons mee te nemen naar drie culturele hoogtepunten. Hier komt de eerste plek die je volgens haar niet mag missen:

De Culturele Driehoek van Live

Schitterend gelegen aan de oever de Nidelven-rivier vind je Streif Bakeri & Café, vaak ook het geheimpje van Trondheim genoemd. Het café is midden in de stad te vinden in de wijk Midtbyen, maar ligt toch verscholen op een rustig plekje.

Je vindt het café in het Nidaros Pelgrimcentrum. Dat is een onthaalcentrum voor pelgrims die de populaire St. Olav pelgrimroutes hebben gelopen.

Ik kom hier om even te ontsnappen aan alle tumult, meestal na een lange dag in de keuken. Ik vind het geweldig dat je hier een kop koffie en een bolle (zoet broodje) kunt krijgen en je gewoon even ontspannen.

In het café kun je vers gebak bestellen met een warme kop koffie, en ondertussen de kaartenwand bestuderen waarop alle pelgrims staan die het centrum hebben bezocht.

Live geniet ook graag van de lekkernijen van het café in de charmante tuin van het centrum.

Vanuit de tuin zie je Bakklandet, een gezellige wijk vol houten huisjes en smalle straatjes, de Gamble Bybro (de oude stadsbrug) en de oude gebouwen van de werf die op de werelderfgoedlijst staan. Het uitzicht is echt prachtig en rustgevend.
De route langs de Nidelven-rivier loopt ook langs Streif. Je kunt de route door de hele stad volgen.

Van zoet tot hartig

De culinaire ontdekkingsreis van Live begon met zoetigheden en gebak in haar ouderlijk huis in Surnadal, een klein dorp op zo'n twee uur rijden van Trondheim.

'Ik wilde eigenlijk banketbakker worden. Ik bakte vroeger zowat elke avond voor mijn klasgenoten, al geef ik zelf de voorkeur aan hartige dingen. Ik denk dat de belangstelling van mijn oma kwam. Die serveerde altijd zelfgemaakt gebak als we op visite kwamen. Ook de rest van ons gezin is een belangrijk onderdeel van mijn culinaire avonturen', legt Live uit. 

Op haar zestiende ging Live naar de koksopleiding in Trondheim en ging ze stage lopen in het gerenommeerde restaurant Credo – hetzelfde restaurant waar ze tegenwoordig chef-kok is.

Een Michelinstad

Credo was een van de drie Michelinrestaurants in Trondheim, maar nu is het gerenommeerde restaurant verhuisd naar de Nationale Bibliotheek in Oslo.

Fagn is een ander Michelinrestaurant en ligt in het stadscentrum. Hier kun je je op de begane grond tegoed doen aan een proeverijmenu van 10 of 20 gangen of op de eerste verdieping genieten van een eenvoudigere (maar nog steeds fantastische!) maaltijd in de bistro.

'Als ik niet in de keuken aan het werk ben, ga ik graag uit eten in de stad. Trondheim heeft ontzettend veel geweldige cafés en restaurants. Croissantbakkerij Moulangerie is ook zeker een tussenstop waard. De bakkerij is gespecialiseerd in croissants, en die zijn serieus lekker', aldus Live.

Haal even een beker koffie en een croissant in de bakkerij en ga met Live mee op pad naar haar volgende culturele hoogtepunt.

Trondheim heeft heel wat meer in huis dan alleen maar lekker eten.

Live gidst ons verder de stad in. Op zo'n vijf minuten lopen van het verborgen café aan de rivier staat de grootste en beroemdste bezienswaardigheid van Trondheim …

… de Nidaros-domkerk, de meest noordelijk gelegen gotische domkerk ter wereld.

De Nidaros-domkerk is echt een must als je de stad bezoekt. Het is niet alleen prachtig om van buiten te zien, binnen valt er nog veel meer te ontdekken.

Neem de torenhoge plafonds en het glas in lood van de kathedraal in je op en beklim de 172 traptreden voor een fantastisch uitzicht over het centrum van de stad.

De kathedraal is wanneer dan ook een fascinerende plek om te bezoeken.

In de herfst en de winter kun je de duizenden beeldhouwwerken bekijken die de kathedraal tijdens de donkere maanden een mysterieuze sfeer geven.

In de lente en de zomer valt er fantastisch licht de kathedraal in via het kleurrijke glas in lood venster met een roos wanneer het zonnetje erdoor schijnt.

De kathedraal is gebouwd boven het graf van St. Olav, de Vikingkoning die het christendom naar Noorwegen bracht. In de middeleeuwen was dit het belangrijkste bedevaartsoord van Noord-Europa, en het is nog steeds een geliefde bestemming voor pelgrims uit de hele wereld.

Je kunt deze historische routes, de St. Olav routes, helemaal vanuit Oslo bewandelen tot de domkerk in Trondheim, maar je kunt natuurlijk ook kortere wandelingen maken. De pelgrimstocht naar Nidaros is een traditie die al 1.000 jaar bestaat, en nog steeds houden heel veel mensen zich aan het traditionele ritueel om bij aankomst drie rondjes om de hele kathedraal te lopen.

'Ik herinner me dat ik als kind de kathedraal bezocht en dat we een rondleiding kregen door de kelder en de crypte. Dat was voor mij één van de meest gedenkwaardige dingen', zegt Live.

Je kunt met een gids in de kelder en bij de crypte komen. Hier vind je niet alleen de grootste collectie middeleeuwse graftombes van Noorwegen, maar ook een skelet uit de tweede helft van de 11e eeuw.

Na zo veel indrukken is het tijd om te ontspannen en te genieten van iets lekkers. Het laatste culturele hoogtepunt van Live voorziet in al je behoeften.

Op zo'n 8 minuten lopen van de domkerk ligt een heuse tempel van luxe.

Welkom in vijfsterren Hotel Britannia.

Ik heb altijd al eens willen overnachten in Hotel Britannia. Het is zo'n mooie en luxueuze plek.

Hotel Britannia heeft 233 kamers en biedt een vijfsterrenervaring. Het hotel opende in 1870 haar deuren. Het hele gebouw is in 2019 gerenoveerd, en daardoor werd het een hotel van wereldklasse.

Hotel Britannia wordt vaak 'de witte zwaan van Trondheim' genoemd vanwege de gevel van het gebouw.

'Dit hotel straalt één en al luxe uit, en het gebouw zelf is ook bijzonder elegant', vertelt Live.

Er hebben veel beroemde mensen overnacht in het hotel, zoals de Noorse poolreiziger Fridtjof Nansen. In 1896, na zijn expedities naar het noordpoolgebied, koos hij ervoor de geologische genootschappen van de wereld te informeren in Hotel Britannia:

Treed in de voetsporen van Nansen en probeer iets lekkers in één van de zes barretjes en restaurants van het hotel.

Michelinsterrenrestaurant Speilsalen wordt gerund door wereldkampioen chef-kok en zilveren medaillewinnaar van de Bocuse d´Or Christopher Davidsen. Als je op een zaterdag komt, dan kun je je laten verwennen met een speciale 4-gangen lunch onder het genot van een glaasje champagne.

'Palmehaven is ook zo'n ongelofelijk restaurant', aldus Live.

Omdat ze chef-kok is, hoort bij deze rondleiding met Live natuurlijk wel een bezoekje aan de keuken.

Op het menu van vandaag staan lekkernijen zoals coquilles, kreeft en appeltaart. Echt zalig!

Dat klinkt (en smaakt) helemaal fantastisch.

Wijnkenner, hoofdsommelier en winnaar van The Michelin Nordic Countries Sommelier Award Henrik Dahl Jahnsen is uitzonderlijk goed in het koppelen van drankjes aan de heerlijke gerechten van de keuken.

De culinaire ervaring bij Hotel Britannia is echt ongelooflijk. De gerechten staan bekend om hun topkwaliteit, en de bar staat bekend om z'n zalige drankjes.

Heb je trek gekregen na de tour door Trondheim met Live?

Bezoek Trondheim in de zomer en neem deel aan het jaarlijkse Trøndelag Food Festival waar je kennis kunt maken met de smaken van de streek.

Culturele route

Ontdek de favoriete culturele plekken van Live.

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's