Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Preikestolen en de Lysefjord in Ryfylke

Een speeltuin van de natuur

Stel je eens voor, uitkijkend over bergen, puinhellingen en gladde rotswanden - honderden meters boven de fjorden. In Ryfylke is de natuur de grootste attractie.

De spierpijn en het zweet vergeet je het moment dat je boven komt. Preikestolen is een vierkant rotsplateau wat op een preekstoel lijkt, 604 meter boven de Lysefjord. De wandeling naar het plateau toe duurt ongeveer twee uur, en wanneer je boven komt, en het uitzicht van het plateau aanschouwt, begrijp je meteen waarom jaarlijks 200.000 bezoekers deze wandeling maken.

Preikestolen in Ryfylke is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Noorwegen. Ryfylke is een beschutte fjordenregio noordelijk van Stavanger en oostelijk van Haugesund. In de regio Ryfylke, is het waarschijnlijk de Lysefjord die het meest bekend is, met haar overweldigend schitterende natuur. Naast de dramatische panoramische uitzichten vanaf Preikestolen of Kjerag, zullen de mooie vergezichten vanaf de heuvels langs de fjord, of de weelderige valleien in het binnenland ook zeker je oog bekoren.

Beklim eens de bergformaties langs de fjorden, ga wandelen door de veengebieden of fietsen over de eilandjes. Op een warme dag nodigen de fjorden uit voor een verfrissende duik, en als je van de fjorden wilt genieten zonder nat te worden kun je altijd een cruise nemen over de Lysefjord. Vergeet ook niet de culinarie specialiteiten van de regio eens te proberen, zoals komler (aardappelknoedels), verse vis, Suldalsskinke (Sulldaler ham) en gongcake (een eenvoudige cake die gebakken wordt op een grillplaat).

In de hele regio Ryfylke vind je monumenten uit verschillende periodes in de Noorse geschiedenis. De rotstekeningen in Solbakk beelden goed uit hoe belangrijk boten waren voor de eerste bewoners van de fjord, terwijl het Ryfylkemuseum een verscheidenheid aan monumenten in de hele regio beheert waar de rijke geschiedenis echt tot leven komt.
Een voorbeeld hiervan is de boerderij Kolbeinstveit aan het meer Suldalsvatn. Hier vind je bijvoorbeeld het 13e eeuwse Guggedalsloftet, het oudste niet-kerkelijke houten gebouw in het graafschap Rogaland.

Ryfylke
Ryfylke
Ryfylkemuseet
Høsebrua, Ryfylke
Suldalslågen, Ryfylke
Jarle Lunde / SuldalFoto.no
Preikestolen
Preikestolen
Outdoorlife Norway
Svandalsfossen, Ryfylke
Svandalsfossen, Sauda
Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Allmannajuvet, Ryfylke
Allmannajuvet, Ryfylke
Arne Espeland
Ad

Wat te doen

Reizen naar en in de omgeving

Per vliegtuig:
  • De luchthaven van Stavanger ligt het dichtste bij Ryfylke, en vanuit Stavanger zijn er directe vluchten beschikbaar naar verschillende bestemmingen in Noorwegen en in het buitenland. Een shuttle bus rijdt regelmatig tussen de luchthaven en de veerterminal van waar je een veerboot kunt nemen naar Tau in het zuiden van Ryfylke. De bus doet er ongeveer een half uurtje over en de veerboot 30 tot 40 minuten.
  • Haugesund Airport ligt ongeveer 100 kilometer van Ropeid in het noorden van Ryfylke. De eenvoudigste manier om van deze luchthaven naar Ropeid of Sauda te reizen is met een huurauto. Op de luchthaven van Haugesund kunt u een auto huren.
Over de weg:
  • Diverse snelbussen verbinden Stavanger met steden zoals Kristiansand (4 uur), Bergen (5 uur) en Oslo (10,5 uur).
  • De Nationaal-Toeristische Route Ryfylke is een route van 183 kilometer lang. Deze schitterende weg leidt van Oanes nabij de Lysefjord naar Hordalia in Røldal, en via deze route kun je ook attracties nabij Sauda  in het noorden van Ryfylke, de omgeving van Forsand en Lysefjord in het zuiden van Ryfylke bereiken.
Met de trein:
  • Met de Noorse spoorwegen (NSB) kun je Stavanger ook per trein bereiken vanuit Oslo. De trein rijdt dagelijks en doet er ongeveer zevenenhalf uur over.
Per boot:
  • Een expressveer vaart van Stavanger naar vele plaatsen in Ryfylke, waaronder Tau, Jørpeland, Fister, Hjelmeland, Jelsa, Sand en Sauda. Binnen de regio Ryfylke zelf zijn er ook verschillende snelle veerboten die dorpen onderling verbinden.

Ryfylke biedt meer:

In en rond Ryfylke is nog veel meer te doen, en waarom wachten totdat je er bent? Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

×

 

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad