Skip to main content

Het Lysefjord

Waanzinnige wandelingen en fantastische fjordencruises

Wow! Geen wonder dat Preikestolen (de Preekstoel) tot ver over de Noorse grenzen bekend is - helemaal tot in Hollywood!

Deze uitdagende wandeling is 8 kilometer lang, duurt ongeveer 4 uur (heen en terug) en is geschikt voor de meeste mensen met een redelijk goede conditie.

Denk ook aan goede wandelkleding en -schoenen met een goede grip.

Maar dit is niet de enige adembenemende wandeling in de omgeving.

Hoe snel kun jij de 4.444 treden van de langste houten trap ter wereld bij het dorp Flørli beklimmen?

Ben je in voor een echte uitdaging? Ga dan naar Kjeragbolten! De tocht is behoorlijk veeleisend en het pad naar de rots is erg smal. Gebruik dus je verstand tijdens je klim naar boven!

Of bekijk de bergen vanuit een meer ontspannen hoek: vanaf het fjord!

Ga mee op een dagcruise vanuit Stavanger, op een begeleide kajaktocht of stap op de passagiersferry die helemaal vaart tot in ...

... Lysebotn.

Trollstigen is niets vergeleken met de bochten die de dramatische Lysevegen op kronkelen.

Overnacht in een hotel aan het Lysefjord, in Flørli, Forsand of in de buurt van Preikestolen. Maar voor de meest spectaculaire ochtend ...

... zou je moeten overnachten bij de Bolder Sky Lodge!

De unieke blokhutten Skåpet en Preikestolen mountain lodge zijn ook prima opties voor mensen die dol zijn op zowel architectuur als de prachtige natuur.

Het adembenemende Lysefjord ligt niet ver van Stavanger. Het is maar zo'n drie kwartier met de auto. Ontdek de fantastische natuur, fjordencruises en onvergetelijke wandelingen.

Preikestolen (de Preekstoel) in Ryfylke is niet alleen één van de grootste trekpleisters van Noorwegen, maar ook één van de beroemdste uitkijkpunten ter wereld. De wandeling van vier kilometer is redelijk veeleisend en loopt naar de beroemde rotsformatie op 604 meter boven de zeespiegel. Tom Cruise is te zien in een spectaculaire scène op Preikestolen in de film Mission: Impossible – Fallout! De wandelroute is het hele jaar open, maar in de winter is het beter om met een plaatselijke gids op pad te gaan.

Wil je een meer uitdagende tocht maken, dan kun je naar de beroemde Kjeragbolten wandelen - een rotsblok dat honderden meters boven het fjord tussen twee bergen ligt ingeklemd.

Of beklim de 4.444 treden van de langste houten trap ter wereld, de Flørlitrappene (de Flørlitrap) - zo ben je in minder dan twee uur 740 meter boven het fjord! Eenmaal weer beneden kun je jezelf trakteren op iets lekkers in het café van de oude krachtcentrale. Een paar onvergetelijke nachten doorbrengen in het kleine dorp Flørli is ook een aanrader. Hier kun je ontspannen en de magische rust van het fjord ervaren en kiezen uit verschillende tochten.

Je kunt het landschap ook vanuit een heel ander perspectief bekijken, zoals vanuit een kajak of tijdens een prachtige fjordencruise. De meeste vertrekken in Stavanger en varen in ongeveer drieënhalf uur naar het Lysefjord. In de zomer vaart er een passagiersferry van Lauvvik en Forsand naar Flørli en Lysebotn. Er kunnen ook een paar auto's mee aan boord, maar geen campers of caravans. Let op: je moet je tickets wel op voorhand kopen.

Ben je met de auto of met de fiets, probeer dan eens de 27 bochten omhoog te rijden van Lysebotn tot aan de parkeerplaats bij Øygardstøl, het vertrekpunt van de wandeling naar Kjerag.

Het Lysefjord heeft het label Sustainable Destination. gekregen. Dat betekent niet dat de bestemming helemaal duurzaam is, maar dat het zich inzet om systematisch te werken aan het verminderen van de negatieve gevolgen van het toerisme en tegelijkertijd de positieve neveneffecten ervan versterkt.

Meer inspiratie is te vinden op de officiële websites van Stavanger en Ryfylke.

Meer wandelinspiratie

Reisinformatie

Meer gedetailleerde reisinformatie vind je op de officiële website van Ryfylke. Plan je reis naar het Lysefjord met Entur.

Veiligheid in de bergen

Zorg dat je weer eens terug kunt komen naar onze bergen

Noorwegen is een ongelooflijk mooie plek om te ontdekken, met ongetemd mythisch landschap, bergen, valleien en fjorden. Lees voordat je de natuur instapt de volgende negen simpele regels van de Noorse bergcode - zo blijf je veilig!

  1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
  2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
  3. Hou de weersverwachting in de gaten.
  4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
  5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
  6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
  7. Ga niet alleen de bergen in.
  8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
  9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.

Lees de Noorse bergcode met aanvullend commentaar.

De Lysefjord biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Verfijn je zoekopdracht met filteropties en bekijk de aanbiedingen hieronder.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's