Skip to main content

Wandelen naar Kjerag

Kjerag rijst 1084 meter boven de zeespiegel uit en is de hoogste top in het Lysefjord. Je kunt er foto's van de Kjeragbolten-rots maken, of op het bergplateau gaan staan en simpelweg genieten van het geweldige uitzicht. Kjerag is ook populair bij basejumpers en bergbeklimmers.

Seizoen

Kjerag is een seizoensgebonden wandelbestemming. Tot wanneer midden mei de provinciale weg tussen Sirdal en Lysebotn open gaat voor het publiek, is Kjerag alleen toegankelijk voor mensen met een speciale uitrusting onder begeleiding van een gids. De sneeuw is er diep en ski’s of sneeuwschoenen zijn een must. Het seizoen is ten einde wanneer de weg in oktober/november door de sneeuwval wordt gesloten.

Wandeling van 6 tot 10 uur

De wandeling naar Kjerag duurt heen en terug in totaal 6 tot 10 uur en is ongeveer 11 kilometer lang. Het hoogteverschil tussen het startpunt en de top is 800 meter, dus je moet in goede conditie zijn om de bergwandeling tot een goed einde te brengen. Op sommige stukken moet je jezelf optrekken en laten zakken aan touwen en dat maakt deze wandeling behoorlijk veeleisend, zelfs voor ervaren wandelaars. Je start op de parking bij Øygardsstøl. Vraag het personeel van de parking naar de weersomstandigheden van het moment – ze kunnen je goed advies geven. Wees vooral alert bij regenachtig weer: de route kan dan glad worden.

Tochten met een gids

Als je weinig of geen ervaring hebt of zo’n tocht niet graag in je eentje maakt, raden we je aan om mee te gaan met een begeleide tocht. Een goede gids kan van een minder mooie dag een fantastische ervaring maken. 

Veiligheidsmaatregelen

Elk jaar zijn er reddingsoperaties voor wandelaars. Zorg ervoor dat jij niet één van hen bent. Bereid je goed voor op de wandeling en ga mee met een begeleide wandeling als je geen ervaren wandelaar bent.

Lees ook zeker alles over veiligheid in de bergen, voor je vertrekt.

Weersomstandigheden in de bergen

Zelfs als er zonnig en mooi weer wordt voorspeld, kan het weer snel omslaan. Check dus altijd de weersvoorspelling voordat je aan je tocht begint en vraag aan de lokale bevolking welk weer er wordt verwacht. Zij kunnen je dikwijls vertellen of er kans is op regen of wind, zelfs als er rustig en goed weer wordt voorspeld. De recentste weersvoorspellingen vind je op yr.no.

Goede wandeluitrusting 

Een rugzak van 30 liter is de beste optie om alles te kunnen meenemen wat je nodig hebt in de Noorse bergen. Neem sowieso een kaart en kompas, een verbandtrommel, opgeladen mobiele telefoon en een hoofdlamp mee. Scroll naar beneden voor de complete lijst aanbevolen spullen.

Geschikte en warme kleren

Zorg voor geschikte schoenen: wandelschoenen zijn ten sterkste aanbevolen. De route naar Kjerag gaat over ruw terrein, dus goede steun voor je voeten en enkels is een must. Op Kjerag kunnen plotselinge windstoten voorkomen, dus trek wind- en waterdichte bovenkleding aan. Vergeet niet om een extra set kleren, muts of pet, wanten of handschoenen en een sjaal in je rugzak te stoppen.

Voldoende eten en drinken

Zorg altijd voor voldoende eten en drinken als je een wandeltocht gaat maken. Het is belangrijk om voldoende proviand bij je te hebben, zodat je tijdens de hele tocht genoeg energie hebt.

Toiletten

Er zijn geen toiletten langs de paden, dus ga zeker voor je aan je wandeling begint. Moet je onderweg, ga dan zeker op een lager punt dan het pad en zeker ver weg van stromen en meren. Houd je afval bij tot je een vuilnisbak tegenkomt.

De route ernaartoe 

Je kunt de autoveerboot nemen van Stavanger naar Lysebotn en van daaruit rijd je dan met je eigen auto of met een taxi naar Øygardsstøl. Je kunt ook via Sirdalen naar Lysebotn rijden. In de zomer is er een busdienst naar Kjerag/Øygardsstøl vanuit Stavanger. Bussen vertrekken vroeg in de ochtend en ‘s middags zijn er bussen terug naar Stavanger. Bekijk de verschillende alternatieven om naar Kjerag te komen.

Onthoud dat het niet legaal is om met drones in het gebied te vliegen.

Bekijk de Kjerag toeristeninformatie op Facebook voor de laatste updates.

Andere wandelroutes in de buurt

Rondom Kjerag en in de nabije omgeving kun je nog veel andere wandelopties vinden. Klik hier voor andere wandeltochten in de omgeving.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's