Skip to main content

Fiets van de fjorden in het westen via de bergen in het oosten naar de eilanden in het noorden waar je onder de middernachtzon kunt fietsen! Een fietsvakantie in Noorwegen is een uitstekende manier om de spectaculaire Noorse natuur in je eigen tempo te verkennen. Hier zijn de 13 meest spectaculaire fietstochten.

Op fietsvakantie

Je hoeft niet in topconditie te zijn om in Noorwegen op fietsvakantie te gaan, ook al is het een heel groot en bergachtig land. Het fijne aan lange fietstochten is dat je zelf kunt bepalen hoe lang je fietst en hoe vaak je een pauze inlast.

We hebben een lijst samengesteld met lange fietsroutes die je kunt inkorten of verlengen - afhankelijk van wat voor soort vakantie je wilt. De tochten zijn voor de meeste mensen goed te doen, maar als het toch wat lang wordt en de bagage te zwaar, kun je ook overstappen op een elektrische fiets. Waarom geen fietsarrangement waarbij de overnachtingen, maaltijden en misschien zelfs wel het bagagevervoer zijn inbegrepen?

De Noorse reisaanbieder Discover Norway is gespecialiseerd in fietstochten en heeft meerdere heel leuke fietsarrangementen met bagagevervoer.

1. Van Rallarvegen naar Flåm

Wanneer: half juni tot eind september
Dichtstbijzijnde treinstation: Geilo of Finse

De Navvies' Road, ofwel de Rallarvegen in het Noors, is al meerdere keren uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Noorwegen. Elk jaar fietsen er ruim 25.000 mensen over de halfverharde weg van Haugastøl in de buurt van Geilo in Oost-Noorwegen naar Flåm in Fjord-Noorwegen. De route volgt zowel de Bergensbanen als de Flåmsbana, en de weg is vernoemd naar de grondwerkers die hem gebruikten om er materiaal over te vervoeren tijdens het aanleggen van het spoor rond 1900.

De populairste route is 82 kilometer lang en begint in de bergen bij Haugastøl op zo'n 1.000 meter boven de zeespiegel. De weg slingert langs Finse, Hallingskeid en Myrdal voordat de route eindigt in het charmante dorpje Flåm aan het Aurlandsfjord. Het hoogste punt van de Rallarvegen heet Fagernut, ligt 1.310 meter boven de zeespiegel en heeft een ongekend mooi uitzicht. Daar is ook een café waar je vers gebakken wafels met jam en zure room kunt krijgen - echt een aanrader!

Je kunt het hele stuk in één dag fietsen, maar de meeste mensen splitsen het op in twee of drie etappes. Om de Rallarvegen te fietsen, moet je wel een goede conditie hebben, want het terrein is hier en daar best pittig. Om de drukte te vermijden, kun je het beste buiten het hoogseizoen gaan, maar check eerst de weersomstandigheden. Tot vrij laat in de lente en al vroeg in de herfst kan er zo hoog in de bergen namelijk sneeuw liggen.

Bekijk waar je fietsen kunt huren en waar je tijdens je tocht kunt overnachten:

Wil je een fietstocht maken met het hele gezin? Boek een 5-daagse gezinsvriendelijke Rallarvegen-fietstocht!

2. Mjølkevegen in Valdres

Seizoen: juni tot oktober
Dichtstbijzijnde treinstation: Vinstra

Eén van de beste fietsregio’s van het land is Valdres in Oost-Noorwegen. Hier kun je over honderden kilometers gemarkeerde routes rollen die vaak over bergwegen lopen met weinig verkeer. De 250 kilometer lange Mjølkevegen is de langste, maar je hoeft de hele route natuurlijk niet in één keer te fietsen. Plan je etappes zo lang en waar of zo kort en vlot als je zelf wilt. Je kunt ook één uitvalsbasis kiezen en dan dagtochten maken.

De route tussen Vinstra in Gudbrandsdalen en Gol in Hallingdal wordt tot één van de mooiste routes van Noorwegen gerekend en maakt deel uit van de Nationale fietsroute nummer 5. Er staan in beide richtingen informatiebordjes en de route loopt door een route van zomerse bergboerderijen en blokhutten waar je kunt stoppen om te eten of overnachten. Er zijn ook een aantal hotels onderweg.

Een aantal alternatieven voor de volledige Mjølkevegen zijn de route van Lemonsjø naar Beitostølen (205 kilometer) en de kortere, gezinsvriendelijke route van Vaset naar Storefjell (35 kilometer).

Je kunt fietsen en elektrische fietsen huren op verschillende plaatsen langs de route. Touroperators bieden ook fietsarrangementen aan met overnachting, eten en bagagetransport.

Zoek routes, tochten en overnachtingsmogelijkheden langs de Mjølkevegen:

3. Het Telemarkkanaal

Seizoen: mei tot september
Dichtstbijzijnde treinstation: Lunde of Bø

Het Telemarkkanaal is niet enkel geschikt voor boten. Het kanaal werd vroeger ook wel het achtste wereldwonder genoemd en langs het kanaal liggen heel wat fietspaden die in alle mogelijke richtingen uitzwermen. De routes zijn met wegwijzers gemarkeerd en die geven ook de moeilijkheidsgraad aan. Je kunt kiezen voor asfaltwegen, grintpaden of een mix van beide.

De 115 kilometer lange kanaalroute neemt je mee door een verrassend wild en dramatisch landschap in Telemark. Het volgt de Nationale fietsroute nummer 2 van Ulefoss tot Dalen. Je plant best twee dagen voor de tocht. In Eidsfoss kun je de sluis oversteken met je fiets en als je moe wordt, kun je meevaren met één van de boten op het kanaal.

Onderweg vind je fietsvriendelijke accommodatie, zoals de leuke slaapboxen in Bandaksli en Fjågesund. Wil je niet de hele trip alleen plannen, dan kun je arrangementen kopen met overnachting, maaltijden en bootkaartjes.

De Kanaalroute staat gemarkeerd als zwaar en is niet aan te raden voor kinderen of onervaren fietsers. Maar veel andere paden zijn eenvoudiger en geschikt voor het hele gezin. De kleintjes zullen misschien zelfs blij zijn om wat extra kilometers te maken en de dag in het waterpretpark Bø Sommarland door te brengen!

Zoek coole activiteiten die je kunt combineren met je fietstocht en bekijk fietservriendelijke overnachtingsmogelijkheden:

4. Tour de Dovre

Seizoen: begin juni tot midden oktober
Dichtstbijzijnde treinstation: Dombås

Volg de Tour de Dovre en fiets door de drie nationale parken Rondane, Dovre en Dovrefjell met prachtige uitzichten over bergen, fjorden en valleien.

Er zijn talrijke accommodatiemogelijkheden onderweg. Je maakt deze tocht dus zo lang je zelf wilt. Neem de trein naar Dombås, huur daar een fiets en kies de Nasjonalparkveien-weg tot in Hjerkinn. De reis gaat verder door de Folldalen-vallei tot je in de vallei komt die door velen als de mooiste van Noorwegen beschouwd wordt: Grimsdalen. Peddel vandaar terug naar Dovre en Dombås.

Neem je de kortste route, dan is de reis ongeveer 125 kilometer lang. Maar plan sowieso een aantal omwegen als je een aantal dagen extra hebt! Je kun ook op muskusos- of elandsafari gaan, kunst bewonderen bij Hjerkinn, naar het uitkijkpunt Snøhetta lopen (anderhalve kilometer te voet) en wandelen tot aan de top van de berg Snøhetta.

De trip wordt als zwaar beschouwd en is helemaal te doen als je het opdeelt in kortere etappes. Als je iets te hard moet trappen, huur dan een elektrische fiets. Onderweg vind je ook heel wat heerlijke lekkernijen die je tevreden zullen houden.

Kijk waar je fietsen kunt huren en ontdek hieronder een aantal overnachtingsmogelijkheden:

Voor een probleemloze tocht boek je hier een Tour de Dovre fietsarrangement inclusief bagagevervoer.

5. De Internationale Noordzeeroute door Rogaland

Seizoen: mei tot oktober
Dichtstbijzijnde treinstation: Egersund of Sandnes

De volledige Internationale Noordzeeroute is zo’n 6.000 kilometer lang en loopt door het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. Sinds 2003 heeft de route het Guinness World Record als langste ononderbroken gemarkeerde fietsroute.

Kies één van de mooiste stukjes, tussen Egersund en Sola in Fjord-Noorwegen (ook wel Jærruta genoemd). Je fietst langs de stranden van Jæren in het bijzondere soort licht dat schilders, fotografen en schrijvers wist te inspireren. Wil je een langere tocht maken, rijd dan naar het noorden tot in Stavanger en Haugesund of in de andere richting naar Kristiansand in Zuid-Noorwegen.

Overnacht in hotels of kleine gasthuizen, vuurtorens of blokhutten of campings. Onderweg zul je genoeg restaurants tegenkomen die hun menu baseren op plaatselijke ingrediënten. En waarom doe je niet zoals de locals? Koop een zak garnalen en ga die op de pier opeten met wit brood en mayonaise!

Bekijk een aantal routesuggesties:

6. De kust van Helgeland

Seizoen: mei tot oktober
Dichtstbijzijnde luchthaven: Brønnøysund, Sandnessjøen of Bodø

De kust van Helgeland in Noord-Noorwegen is een echte fietsparel zonder mensenmassa’s. Hier kun je rijden langs de kustroute Kystriksveien. Deze wordt tot de mooiste wegen ter wereld gerekend. Je krijgt er uitzichten over majestueuze bergen, witte stranden en duizenden grote en kleine eilanden.

Vaar mee met de talrijke ferry’s en speedboten om te gaan eilandhoppen, zoals bijvoorbeeld naar de door UNESCO beschermde Vega-eilandengroep, het prachtige Herøy en Dønna, maar ook Træna dat als bij verrassing 338 meter uit de zee omhoog rijst, op 2,5 uur van de kust.

Je investeert waarschijnlijk best in een fietsarrangement om zeker geen hoogtepunten te missen langs de weg (zoals de berg Torghatten!). Je kunt ook je bagage naar de volgende stop laten brengen als je niet het volledige gewicht ervan wilt dragen.

Combineeer fietsen met wandelen en overnacht onderweg in een schilderachtige omgeving:

7. Inderøy en The Golden Road

Wanneer: van mei tot oktober
Dichtstbijzijnde treinstation: Røra

Fiets in een rustig tempo tussen de historische bezienswaardigheden in het prachtige culturele landschap van Innherred. Deze route is niet zwaar zodat de meeste mensen hem kunnen fietsen.

The Golden Road staat bekend om z'n ecologisch verantwoorde lokale levensmiddelen en de vele activiteiten. Het is een ideale plek om op twee wielen te verkennen.

Je kunt je tocht beginnen bij het station van Røra. Visit Innherred verhuurt zowel gewone als elektrische fietsen, en ze kunnen je zelfs komen ophalen bij het station. En je hoeft je geen zorgen te maken over je bagage. Die kan gewoon naar je hotel worden gebracht als je dat wilt.

De afstanden tussen de bezienswaardigheden op het schiereiland zijn kort, en je kunt het grootste deel van het gebied binnen een uur fietsen. Maar je kunt natuurlijk ook een aantal andere routes gaan verkennen, want die zijn er genoeg!

Kijk waar je fietsen kunt huren en bekijk een aantal routesuggesties:

8. De klassieke fjordentocht

Seizoen: zomer en herfst
Dichtstbijzijnde luchthaven: Molde of Kristiansund

Wil je Noordwest op zijn best ervaren, dan kun je de klassieke fjordentocht fietsen van Molde tot Ålesund in Fjord-Noorwegen. Waag je je aan de volledige 549 kilometer, kun je een aantal hoogtepunten bewonderen, zoals de Atlantische weg, Trollstigen, het Geirangerfjord en het Hjørundfjord.

Onderweg steek je bruggen over aan de rand van de oceaan, fiets je langs schijnbaar eindeloze, prachtige fjordarmen, rijd je door groene valleien en omhoog langs steile bergwanden voor je aan de andere kant naar beneden kunt rollen.

Een gevarieerd aanbod eetgelegenheden serveren heerlijke, lokale lekkernijen. Vooral de fjorden hebben heel wat lekkere ingrediënten te bieden. Er zijn ook tal van accommodatiemogelijkheden, zowel charmante vissershutten als luxehotels.

De volledige tocht wordt als zwaar bestempeld en is vooral geschikt voor wie al wat ervaring heeft met het fietsen van lange afstanden. Gelukkig biedt het uitstekende openbare vervoersnetwerk in de regio de mogelijkheid om je eigen etappes samen te stellen en de zwaarste stukken over te slaan als je dat zou willen. Bovendien zijn er lokale gidsbedrijven die bereid zijn om je een op maat gemaakte route voor te schotelen. Ze bieden ook bagagetransport en gidsen.

Huur een elektrische fiets, bekijk een aantal routesuggesties en ontdek de leukste bezienswaardigheden:

9. Rond het Oslofjord

Seizoen: mei tot oktober
Dichtstbijzijnde treinstation: Moss, Oslo of Horten

Rondom het Oslofjord vind je kustwegen en kleine paadjes die ideaal zijn voor fietstochten. De tocht langs de kust van Moss in Østfold tot in Horten in Vestfold is ongeveer 215 kilometer lang. Maar in deze regio kun je kiezen tussen kortere en langere afstanden. Je kunt je tocht zo lang maken als je zelf wil.

Fiets door de leuke dorpjes Son, Hvitsten, Drøbak en Filtvet en verken de Noorse hoofdstad Oslo. Krijg je het warm, kun je altijd een frisse duik nemen in het fjord.

Eén groot voordeel ligt in het feit dat je niet veel eten moet meebrengen, want er zijn heel wat restaurants onderweg. Er zijn ook tal van overnachtingsmogelijkheden rond het Oslofjord: hotels, hostels, blokhutten en campings. Of wat dacht je van een nachtje in een boomhut?

Ontdek de streek:

10. Andøya op de Vesterålen

Seizoen: mei tot september
Dichtstbijzijnde luchthaven: Andøya

Op de Vesterålen, net ten noorden van de Lofoten ligt het eiland Andøya, met in het noordelijkste puntje van het eiland het voormalige vissersdorpje Andenes als charmant centrum. Hier kun je een fiets huren en 100 kilometer rond het eiland peddelen. Maar ga eerstzeker op walvissafari!

Fiets over de prachtige Norwegian Scenic Route die langs de westzijde van het eiland loopt. Het doet er niet toe of je pas laat op de dag begint te fietsen, de middernachtzon biedt de hele nacht lang genoeg licht. Stop bij het Space centrum voor je verder gaat naar het schilderachtige Bleik, waar je kunt genieten van een ijskoud bad op een prachtig wit strand. Heb je nog een pauze nodig kun je even halt houden bij de picknickstop Bukkekjerka. In de boerderij Nordtun krijg je dan weer heerlijke kaas voor de lunch en kun je ook de lama’s aaien. In Alveland in Dverberg vind je heerlijke kaneelbroodjes en leuke zeepsouvenirs (!).

Wil je langer dan één dag op tocht gaan, overnacht dan in Risøyhamn of Dverberg. De route loopt over een vrij vlak terrein en is geschikt voor iedereen.

Zoek meer coole dingen die je kunt doen op de Vesterålen en ontdek waar je fietsen kunt huren:

11. Mjøstråkk in de buurt van het Mjøsa-meer

Seizoen: april tot oktober
Dichtstbijzijnde treinstation: Hamar, Lillehammer of Gjøvik

Fiets rond het grootste meer van Noorwegen. De Mjøstråkk-route is 250 kilometer lang en loopt door zowel prachtige culturele landschappen en steden als Gjøvik, Hamar en Lillehammer.

Neem de tijd om even te stoppen onderweg. Er zijn hier heel wat leuke dingen te zien en beleven. Denk maar aan het Lillehammer Art Museum, de kleinste chocoladefabriek van Noorwegen in Gjøvik en Domkirkeodden in Hamar. Daar kun je ook de ruïnes van de 950 jaar oude Hamar-kathedraal bewonderen. Heb je de kinderen meegebracht, rijd dan even om naar het Hunderfossen Adventure Park ten noorden van Lillehammer. Het is de omweg zeker waard!

Ga je enkele dagen op pad, dan kun je in enkele boerderijen verblijven en de beroemde gastvrijheid van de regio ervaren. Je kunt er ook proeven van heerlijke maaltijden, die gebaseerd zijn op ingrediënten van de boerderij en de omliggende regio.

Het grootste deel van de trip is vrij eenvoudig en geschikt voor de meeste mensen. Je kunt op verschillende plaatsen onderweg fietsen huren. Word je moe, dan kun je aan boord gaan van de Skibladner, de oudste, nog dienst doende raderstoomboot ter wereld.

Huur een fiets en zoek meer leuke activiteiten die je tijdens je tocht kunt doen:

Boek hier een fietsarrangement langs de noordkant van het Mjøsa-meer. Tijdens de tocht maak je een rondvaart op het meer met de Skibladner - de oudste raderstoomboot ter wereld die nog in de vaart is.

12. De majestueuze fjordtocht

Seizoen: lente, zomer, herfst
Dichtstbijzijnde treinstation: Bergen of Voss

Stap op je fiets in Bergen of Voss en fiets 303 kilometer door een fantastisch fjordenlandschap. De adembenemende fjordtocht is een rondreis aan de westkust en voert je door Voss en Myrkdalen, langs de Norwegian Scenic Route Gaularfjellet, door Førde aan de fjordenkust en langs het Sognefjord.

Zet enkele dagen opzij om de regio te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld verblijven in het historische Kviknes hotel in Balestrand. Vind verborgen parels en wandelroutes, ga kajakken of ga mee met een begeleide gletsjertocht. Hoe dan ook is een afwisseling van het fietsen een goed idee.

Deze route heeft zowel geweldige klimetappes als steile afdalingen met haarspeldbochten. Plan je tocht dus op basis van je fysieke conditie en je fietservaring. Vind je dit een beetje eng, huur dan een elektrische fiets of neem een gids mee.

Verken de fjordenkust:

13. Lavkaløypa in het Lyngenfjord

Seizoen: eind juni tot eind september
Dichtstbijzijnde luchthaven: Tromsø of Bardufoss

De 68 kilometer lange mountainbikeroute begint in Storfjord in de regio Lyngenfjord, loopt door de groene Kitdalen-vallei en brengt je dan tot op een hoogte van wel 800 meter. Zodra je boven de boomgrens bent, zul je zien dat het uitzicht zeker de moeite waard is.

Fiets vanaf de top naar beneden tot in de Skibotndal-vallei, tot je uitkomt in Skibotn. De rit volgt dezelfde weg als de mountainbikeroute Lavkarittet. Ook al ben je best in een goede conditie voor deze route, toch is ze technisch niet zo uitdagend. Tijdens de afdaling rijd je meestal over onverharde wegen en de paden zijn heel goed te doen.

Onderweg kom je ook langs een stukje oorlogsgeschiedenis, want krijgsgevangenen hebben delen van deze weg aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder is de natuur het hoogtepunt van deze route. Er zijn hier geen overnachtings- of eetmogelijkheden, neem dus zeker genoeg eten en water mee.

De route is zwaar, maar te doen als je in het algemeen over een goede conditie beschikt en je tijd neemt. Je kunt op verschillende plaatsen in de regio Lyngenfjord fietsen huren.

Zoek de perfecte fiets, de mooiste routes en wat je onderweg allemaal kunt doen:

Krijg de beste tips van fietsexpert Øyvind Woldoverhoe je je planning maakt en pakt voor je fietsvakantie!

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Fiets door Noorwegen

Ontdek het zelf

Nog niet moe?

Fietsen in Noorwegen staat voor glooiende tochten door schilderachtige dorpjes en prachtige natuur, maar ook voor zware mountainbikeroutes en grote evenementen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's