Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: Bård Løken / www.nordnorge.com / Tromsø
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

De wind in de zeilen

De inwoners van Noorwegen hebben altijd gevaren. Niet per se omdat ze zo gek zijn van de zee, maar vooral omdat ze weinig anders konden. Vandaag de dag vind je overal bruggen, aquaducten en tunnels. Nog niet zo lang geleden waren veel plaatsen echter onbereikbaar per auto.

Ook vandaag de dag vormen autoveerboten nog een belangrijk vervoersmiddel in West- en Noord-Noorwegen, waar de fjorden tot diep in het landschap doordringen en het ongemakkelijk of zelfs onmogelijk maken om per auto langs de kust te rijden zonder een fjord te passeren.

Hurtigruten, de kuststoomboot die meer dan 30 havens aan de Noorse kust aandoet, speelde vroeger een al even cruciale rol. Inmiddels is de reis niet meer zo noodzakelijk. Toch wordt de kustlijn - van Bergen in het zuidwesten tot Kirkenes in het uiterste noorden - nog steeds door veel schepen aangedaan.

Trouwens, niet alle passagiersboten in Noorwegen zijn geschikt voor auto's: in veel steden en dorpen zijn er kleine veerboten, zoals de kleine "Beffen" in Bergen en Sundbåten in Kristiansund en de veerboten die Oslo verbinden met de eilanden in het Oslofjord.

Op de Lofoten vormen de verschillende veerdiensten zelfs de levensader die de vele eilanden verbinden. Langs de kust varen er sneldiensten naar bestemmingen die per trein niet zijn te bereiken. Zo varen er vanuit Stavanger, via Bergen naar verschillende dorpen in Sognefjord catamarans. Dat geldt ook voor veel kleine dorpjes in de fjorden die vroeger alleen per roeiboot te bereiken waren.

Bekijk het zelf

Veerponten en boten in Noorwegen

Vooral in West Noorwegen houdt de weg nabij de befaamde fjorden plotseling op en dient de reis per ferry vervolgd te worden.

Expresschepen en autoferry’s

Expresschepen en autoferry’s varen heen en weer in het kustgebied, over binnenwateren en over open zee, naar dorpen en steden en naar grote en kleine eilanden. Een perfecte logistieke oplossing voor een vakantie met eiland hoppen of voor een route naar eigen keuze.

Een waarschuwing, houd er rekening mee dat er wachttijden zijn in de zomermaanden. Het is verstandig om voor de populairste ferry’s vroeg in de rij te gaan staan, zoals: Geiranger – Hellesylt, Gudvangen – Kaupanger  en Lauvik – Lysebotn.

Voor meer informatie over ferry’s en dienstregelingen, gelieve contact op te nemen met de volgende maatschappijen:
  • Fjord1 (voert diensten uit in West Noorwegen)
  • Tide (voert diensten uit in West Noorwegen)
  • Fjordline (voert diensten uit in West Noorwegen)
  • Kolumbus (openbaar vervoer in de provincie Rogaland in West Noorwegen)
  • Rødne Fjordcruise (voert diensten uit in Ryfylke en de regio Stavanger in West Noorwegen)
  • Senja Ferries (voert diensten uit in Troms en Vesterålen in Noord Noorwegen)
  • Bjørklid Ferjerederi (voert diensten uit in Lyngen in Noord Noorwegen)
  • Bastøfergen (tussen Moss en Horten)

Hurtigruten (de bootreis langs de Noorse kust)

De Hurtigruten die al sinds mensenheugenis bestaat, vaart van Bergen naar Kirkenes in Finnmark. De hele boottocht neemt ongeveer 11 dagen in beslag. Deze tocht is de ideale kans om kennis te maken met al het moois van de Noorse kust. Dit is inderdaad ‘De mooiste zeereis ter wereld”. En wat vooral fascinerend is voor de toeristen zijn de kleine en iets grotere plaatsen waar onderweg wordt aangelegd.

Vertrek dagelijks en onderweg langs de kust wordt zeer regelmatig aangelegd. De schepen kunnen ook auto’s vervoeren en dat vergemakkelijkt het combineren van een cruise met een vakantie op verschillende plaatsen.

Boottrips op de meren in het binnenland

Niet alleen langs de kust van Noorwegen worden boottrips georganiseerd. U kunt bijvoorbeeld ook een boottocht maken op het Mjøsameer, het grootste meer van Noorwegen, met Skibladner, de oudste schepraderboot ter wereld. Of maak een tocht naar het berggebied Jotunheimen met de Gjende boten.

 

Met de ferry naar Noorwegen

Er zijn talrijke ferryverbindingen vanuit Denemarken:

Vanuit Duitsland (Kiel) varen de Color Fantasy en Color Magic -de grootste autoferry's ter wereld- op Noorwegen. Color Line vaart tevens vanuit Zweden(Strömstad).

Andere manieren om naar Noorwegen te reizen

×

Ontdek en bewonder het schitterende natuurschoon van Arctisch Noorwegen

Gesponsord

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad