Skip to main content

Dagcruises op de Noorse meren en kanalen

Een reis door de geschiedenis

De grote kanaalsluis gaat open.

Je drijft verder de diepe meren in, pal naast de groene bergen.

Je kunt je steeds beter de tijden voorstellen toen er van auto’s nog geen sprake was en de spoorlijnen nog niet helemaal opgebouwd waren. Een tijd waarin er hout dreef op de waterwegen, van dorpjes in het bos tot aan de kust.

In de tweede helft van de 19e eeuw vervoerden deze boten zowel passagiers als vrachten over de grote meren en fjorden in het binnenland van Noorwegen.

Velen van hen varen vandaag nog steeds de routes van weleer.

In Europa werd het Telemarkkanalen, of Telemarkkanaal, bij zijn voltooiing 130 jaar geleden aanzien als ’het achtste wereldwonder’.

Hier varen drie historischekanaalboten: MS Henrik Ibsen, MS Victoria en MS Telemarken.

Het Telemarkkanaal is 105 kilometer lang en strekt zich uit van Skien in Vestfold tot in Dalen in Telemark, waar je de fjordachtige landschappen kunt bewonderen, omringd door de hoge bergen vlak naast het Bandak-meer.

Het populairste deel van de route ligt tussen Ulefoss en Lunde, maar velen kiezen ervoor om helemaal tot in Dalen te gaan. Daar kun je overnachten of ’s middags thee drinken bij het historische Dalen Hotel uit 1894.

Vanaf beide plaatsen brengt een bus je terug naar het startpunt.

Je kunt ook kajakken, kanovaren, fietsen, of wandelen langs het kanaal. Sommigen brengen hun eigen boot mee of je kunt je eigen groene boot huren en omhoog en omlaag gaan in de sluizen om zo het kanaal af te varen.

Er zijn veel musea, gezellige restaurantjes en culturele evenementen in de buurt.

Velen willen de oudste kanaalwaterweg van Noorwegen opnieuw bewonderen: het Haldenkanalen, of het Haldenkanaal, op ongeveer een uur rijden van Oslo.

Voel hoe je omhoog en omlaag gaat in het hoogstgelegen kanaalsluissysteem van Europa. Spannend, niet?

De boot wordt 27 meter omhoog gebracht in de Brekke Sluser, het zuidelijke deel van het kanaal. Ondertussen kun je genieten van de omringende natuur, de fauna, een goede maaltijd en een drankje.

Tijdens zijn geschiedenis vaarden er in totaal 25 stoomboten over het Haldenkanaal. Vandaag zijn het de passagiersboten MS Brekke (video), DS Turisten en DS Engebret Roet die heersen over deze wateren.

Op het Mjøsa-meer kun je meevaren met het bekendste, Noorse stoomschip DS Skibladner uit 1856, 's werelds oudste stoomschip dat nog regelmatig rondvaart.

Dankzij zijn elegant design en witte kleur kreeg het schip de bijnaam De witte zwaan van Mjøsa. Aan boord kun je in een prachtige omgeving genieten van heerlijke lekkernijen, zoals zalm en aardbeien, terwijl de onvermoeibare stoommotor je door het water doet glijden.

DS Skibladner ligt in Gjøvik en vaart tussen Eidsvoll, Gjøvik, Hamar en Lillehammer.

Let op: omwille van brugwerken meert de DS Skibladner momenteel niet aan in Eidsvoll.

Stel je voor dat je in stilte over het Byglandsfjord door het platteland in Setesdal in Zuid-Noorwegen glijdt. Het historische schip DS Bjoren uit 1866, wordt nog steeds aangedreven door brandhout. Hierdoor is het schip een unieke culturele schat en een drijvend technisch museum.

De beste manier om naar het spectaculaire landschap van Jotunheimen, het populairste nationale park van Noorwegen, te gaan, is door het smaragdgroene meer Gjende in het hart van Oost-Noorwegen over te steken.

De boot Gjendebåten brengt je van Gjendesheim naar het startpunt van één van de zwaarste en meest iconische wandelingen van Noorwegen, de uitdagende bergkam Besseggen, en ook naar de afgelegen toeristenhutten van Memurubu en Gjendebu, waar je kunt overnachten en genieten van lokale gerechten.

Als je geen zin hebt in een zware hike, zijn er verschillende lichtere wandelingen in de omgeving.

Elke zomer sinds 1923 vaart de M/B Bitihorn door een buitenaards landschap over het Bygdin-meer, langs de schilderachtige route van Valdresflye te midden Jotunheimen.

Het is één van Noord-Europa's hoogst gelegen boottochten, op 1060 meter boven de zeespiegel. Een prima startpunt om verder de bergen in te wandelen!

Als je de wildernis wilt ontdekken, reis dan naar het noorden tot aan het Femunden-meer. Het is het op twee na grootste natuurlijke meer van Noorwegen ligt zo'n 40 kilometer van het gezellige stadje Røros.

Ervaar de weidse vlakten van Femundsmarke en geniet van het heerlijke, plaatselijke eten aan boord van de historische MS Fæmund II!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Laat je inspireren

Recent bekeken pagina's