Skip to main content

Ga helemaal voor elektrisch

Noorwegen is wereldleider op het gebied van elektrische fietsen en auto's. Er worden steeds meer elektrische cruiseferry's in de vaart genomen, en met treinen en andere e-transportmiddelen kun je het grootste deel van je reis letterlijk elektrificeren. Geniet van een stille, vlotte en - waarom ook niet - social media-vriendelijke vakantie.

Als je vrienden je vragen hoe je trip naar Noorwegen is geweest, dan zal het antwoord waarschijnlijk zijn:

'Het was ... elektrisch.'

'Elektrisch?'

'Ja, alleen maar elektrisch.'

Dat ene energieke woord zou je verblijf mooi kunnen samenvatten. Nu kun je met de fiets of e-bike op weg, vaak op gloednieuwe fietspaden, je kunt de trein nemen (die ook elektrisch aangedreven is) naar het fjord waar je aan boord stapt van een elektrisch minicruiseschip om het uitzicht te bewonderen zonder het vervelende geluid van een dieselmotor. Daarna rijd je met een elektrische auto door de bergen over steile, bochtige wegen om dan op de top een oplaadpunt te vinden.

Elektrisch vervoer heeft geen uitstoot en past dus perfect bij de puurheid van de ongerepte Noorse natuur. Zo kun je optimaal genieten van het geluid van klaterende watervallen.

Alleen op batterijen

'Omdat dit schip alleen op batterijen vaart, hoor je alleen de schroeven tegen het oppervlak van het water slaan', zegt John Nauckhoff, kapitein van veerboot Future of the Fjords die op het traject Gudvangen-Flåm in het Nærøyfjord vaart.

De mini-cruiseferry werd bekroond voor z'n opvallende ontwerp. Het neemt geen auto’s mee, maar fietsen in alle soorten en maten kunnen het hele jaar door mee aan boord.

De Future of the Fjords is het eerste volledig elektrisch aangedreven schip ter wereld en is gemaakt van licht, koolstofvezelhoudend materiaal. Haar zusterschip, de Vision of the Fjords, was het eerste hybride schip in z'n soort ter wereld toen het in 2016 in het fjord te water werd gelaten.

Beide schepen werden in de buurt gebouwd op de scheepswerf van Brødrene Aa in het fjorddorpje Hyen, dat in één van de vertakkingen van het Nordfjord ligt. De gepatenteerde bouwtechnieken van het bedrijf worden ondertussen ook al in andere landen gebruikt, waaronder in China.

Ook andere bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten bij de elektrische revolutie. Zo zijn ook de schepen van rondvaartbedrijf Brim Explorer hybride-elektrisch en gebouwd voor het comfort van passagiers en een minimale impact op het milieu. Hetzelfde geldt voor Havila Voyages: geniet van de schitterende kustlijn vanaf het meest geavanceerde cruiseschip ter wereld. Geen enkel schip ter wereld heeft een grotere batterij!

Veel toeristen verkennen de fjorden via een Norway in a nutshell-rondreis op maat waar je een fjordencruise aan vast kunt plakken.

'Veel passagiers vertellen me dat dit de mooiste tocht van hun leven is.'

Op pad met een e-bike

Er zijn in heel Noorwegen heel wat plaatsen waar je fietsen en e-bikes kunt huren. Zo kun je makkelijk de charmante zomerse straatjes of de natuur in de buurt verkennen.

Noorwegen lijkt met z'n hoge bergen, steile heuvels en ruig terrein een bestemming die alleen geschikt is voor ervaren fietsers, maar in de natuur zijn er routes voor iedereen - en met een e-bike wordt het nog makkelijker! Bovendien worden er in heel Noorwegen ongekend snel nieuwe fietspaden aangelegd. Plan je fietstocht vandaag nog en ervaar Noorwegen op twee wielen!

Een prima plek om op twee wielen te verkennen, is het koninkrijk van de muskusossen: Dovrefjell. Huur een e-bike en verken de talloze bergpaden. En misschien vang je wel een glimp op van deze machtige diersoort!

Ontdek Noorwegen met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Noorwegen wordt steeds elektrischer - denk bijvoorbeeld aan bussen, trams, treinen en veerboten. Stap op een trein en zie de mooiste landschappen ter wereld aan je voorbij trekken - en dat puur elektrisch aangedreven!

In de drie grootste Noorse steden, Oslo, Bergen en Trondheim brengen de volledig elektrische trams je overal waar je moet zijn. Oslo beschikt over een goed ontwikkeld tram- en metronetwerk dat de stad kriskras doorkruist en je zelfs naar de omringende bergen brengt voor wie daar wilt gaan skiën of wandelen.

In Oslo mag je behalve tijdens de spits je fiets gratis meenemen in de metro, zolang je maar een geldig kaartje op zak hebt natuurlijk.

En laat ons de treinen niet vergeten: die nemen je moeiteloos mee op een aangename, comfortabele en elektrisch aangedreven reis langs de meest schilderachtige plekken, door 733 tunnels en over 2.577 bruggen. Geen paniek ... er is zowat overal WiFi aan boord. Ook de Noorse busmaatschappijen rijden op een duurzamere manier door het ruige landschap.

Het land van de elektrische voertuigen

De Noren nemen EV's echt serieus, en je ziet ze dan ook overal! Ruim de helft van alle nieuwe auto's die de laatste paar jaar zijn verkocht, zijn elektrisch.

Het doel is dat alle Noorse auto's emissievrij zijn tegen 2025 (elektrisch of op waterstof). Er zijn dan ook allerlei stimuleringsmaatregelen om mensen aan te sporen om EV's te gebruiken: subsidies, goedkoper parkeren, kosten van tolwegen, tickets van veerboten en het recht om bus- en taxistroken te gebruiken.

Je kunt bij de meeste verhuurbedrijven makkelijk een elektrische auto huren. Met ruim 17.000 oplaadpunten en 3.300 snelladers verspreid over het hele land hoef je je geen zorgen te maken over het bereik.

AD: Bekijk de prijzen en de beschikbaarheid op Auto Europe en Rent-A-Wreck, want die hebben mooie aanbiedingen voor elektrische auto's tegen redelijke prijzen.

Er ligt nog meer e-plezier in het verschiet

Al met al zijn dit maar een paar voorbeelden van de elektrificatie van het hele land - die zich overigens in rap tempo verder ontwikkelt. Lokale aanbieders wijzen je maar al te graag de weg naar nog meer leuke elektrische alternatieven.

Het toerisme heeft veel positieve aspecten, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Wil je een meer verantwoorde toerist worden en naar unieke plaatsen reizen die actief werken aan het minimaliseren van de negatieve impact van het toerisme en het versterken van de positieve kanten? Dan heeft Noorwegen je heel wat te bieden!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Vind milieuvriendelijke reisopties

Zoek ecologisch gecertificeerde activiteiten en accommodaties in heel Noorwegen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's