Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Four people on the Besseggen ridge in Jotunheimen, Norway Four people on the Besseggen ridge in Jotunheimen, Norway
Credits
Hiking the Besseggen ridge.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Het huis van de reuzen

Geniet van het uitzicht van de top van Galdhøppigen, de hoogste berg in Noorwegen, of wandel over de smalle, maar zeer geliefde bergrug van Beseggen.

Jotunheimen is een veelal ongerept berggebied in het oosten van Noorwegen, welk een gebied beslaat van ongeveer 3500 vierkante kilometer (ongeveer even groot als de provincie Friesland). Hier vind je de hoogste bergen van Noorwegen: Galdhøppigen (2469 meter boven NAP) en Glittertind (2464 meter boven NAP), maar ook woeste watervallen, rivieren, meren, gletsjers en valleien.

Het gebied heeft de grootste concentratie bergen boven 2,000 meter in Noord-Europa, en biedt sommige van de meest spectaculaire bergwandelingen op het hele Europese continent. Mogelijkheden te over; van korte wandelingetjes nabij een parkeerplaats tot meerdaagse trektochten van hut naar hut.

Het hoogtepunt van dit alles is misschien wel het pad van Memurubu naar de berghut Gjendesheim, via de smalle berggraat Beseggen. De uitzichten naar het zuiden over het meer Gjendevatnet (984 meter boven NAP) en het meer Bessvatnet (1373 meter boven NAP) zijn misschien wel de ultieme trekkersdroom.

Jotunheimen is het meest populaire nationale park in Noorwegen, en het omliggende gebied is dan ook ideaal voor langlaufers en skiërs, mountainbikers, en bergsporters die de ongerepte natuur en frisse lucht van het gebied willen ervaren. Ook kun je in Jotunheimen gletsjertochten maken, rafter, klimmen, paardrijden, of de smalle kloofjes en vele grotten eens van dichtbij bekijken.

De Noorse auteur Aasmund Olavsson Vinje gaf het gebied zijn naam, Jøtunheimen, in 1862, geïnspireerd door het ruige landschap en de Noorse mythologie. De Jotuns - trollen - wonen hier. Later veranderde de naam van Jøtunheimen naar Jotunheimen, welk vandaag de dag nog steeds in gebruik is.

Jotunheimen heeft een lange culinaire traditie, en lokaal worden er kruiden verbouwd op de boerderij Aukrust en is gedroogd en gezouten vlees te krijgen bij Skjåk. Meerdere boerderijen produceren en verkopen hun eigen worsten, kazen, hammen en brood.

Hiking, Valdresflye, Jotunheimen
Valdresflye
CH/visitnorway.com
Jotunheimen
Jotunheimen
Live Andrea Sulheim
Jotunheimen
Jotunheimen
CH - Visitnorway.com
Jotunheimen
Jotunheimen
Live Andrea Sulheim
Ad

Wat te doen

Waar te verblijven

Eten en drinken

Reizen naar en in de omgeving

Via de weg:
  • Jotunheimen kan worden bereikt met snelbussen uit Oslo, Bergen en Trondheim, welke meerdere malen per dag het gebied aandoen.
  • Lokale busdiensten verzorgen het transport naar de verschillende wandelgebieden tijdens de zomermaanden.
  • Jotunheimen is makkelijker te bereiken met de auto. Volg de E6 vanuit Oslo of Lillehammer, of de E16 via Lærdal vanuit Bergen.
  • Drie van de Noorse Nationaal-Toeristische Routes komen door Jotunheimen; de Sognefjellweg, de oude weg over Strynefjell en Valdresflya.
Met de trein:
  • Het station Otta op de Dovrelijn is het dichtbijzijndste treinstation. Vanuit Otta, kun je lokale bussen naar meerdere plaatsen in Jotunheimen pakken.
Met de boot:
  • Tijdens de zomer varen er passagiersboten over de meren Gjendevatnet en Bygdinvatnet. Deze boten vervoeren wandelaars, bagage, kano's en kajak's.
×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad