Skip to main content

GUDBRANDSDALEN

De koning der valleien

Scroll naar beneden voor inspiratie of ga direct
naar onze pagina ’plan je reis’


Charmante boerderijen die al vele eeuwen bestaan…

…gecombineerd met verrassende moderne kunst

…en heel veel leuke gezinsvriendelijke activiteiten, zoals het familiepark Hunderfossen Adventure Park

…zorgen ervoor dat de Gudbrandsdalen-vallei één van de topbestemmingen in Oost-Noorwegen is.

Dankzij de hoge pieken, machtige rivieren, weelderige bossen en een rijk cultureel erfgoed is de vallei al eeuwen lang een inspiratiebron voor artiesten, chefs en liefhebbers voor activiteiten in de buitenlucht.

De trein en hoofdweg tussen Oslo en Trondheim loopt dwars door de vallei, maar het is de kleine omweg voor wie van de E6 komt die zorgt voor een echt memorabele reisroute.

Je kunt bijvoorbeeld de Gudbrandsdalsvegen-weg volgen die ook wel bekend staat als ’de oude E6’. Deze voert je voorbij kleine dorpjes, kunstcentra en plaatselijke voedingsproducenten zoals Annis Pølsemakeri, een slager en eethuis in Ringebu.

Hier kun je heel wat lekkere, regionale delicatessen proeven.

In Ringebu kun je ook terug in de tijd reizen in de oude staafkerk. Deze ligt in de voormalige pastorie Prestegården die in de zomer ook een galerij en restaurant is.

De houten muren van de goed bewaarde bergboerderijen in de regio hebben ook een intrigerende geschiedenis.

Sygard Grytting verwelkomt al meer dan 700 jaar gasten. Hier krijg je eten op je bord dat rechtstreeks van de velden naast het huis komen…

…en kun je aan tafel verhalen uitwisselen met pelgrims die er onderdak zoeken.

Heel wat mensen wandelen namelijk door de vallei tijdens hun spirituele tocht naar Trondheim. De beroemde St-Olavswegen loopt namelijk door het Gudbrandsdalen.

Of misschien wil je wel iets helemaal anders proberen?

In Espedalen, één van de zijvalleien van Gudbrandsdalen kun je de nacht doorbrengen boven de ’elandensnelweg’.

De observatietoren Elgtårnet biedt namelijk uitstekende uitzichten over de regio, waar honderden elanden elke lente en herfst vanuit de bergen naartoe migreren.

Een andere unieke ervaring in Espedalen is het Peer Gynt Festival.

De beroemde auteur Henrik Ibsen vond de inspiratie voor zijn bekend theaterstuk in Gudbrandsdalen.

Vandaag de dag wordt het verhaal elk jaar in augustus uitgevoerd tijdens een openluchtvoorstelling.

Ben je meer op zoek naar activiteiten vol actie, dan is downhillfietsen in Hafjell precies hetgene waar je naar op zoek bent. Wees gerust, er zijn ook paden voor de kinderen en voor mama!

Rijd je liever over rechtere wegen, neem dan de grintwegen door de bergen en geniet van het mooie landschap.

Een ander moutainbikeparadijs is Skeikampen, een bergachtig gebied ten westen van de vallei. In de winter is dit een populaire plek om te skiën.

Ben je niet bang om je aan stroomversnellingen te wagen, dan zul je je kunnen uitleven op de Sjoa-rivier in de traditionele Heidalen-vallei!

De pret in Gudbrandsdalen houdt niet op wanneer de groene velden wit worden.

Je begrijpt meteen waarom de Olympische winterspelen in 1994 hier plaats vonden. Wanneer de temperaturen omlaag gaan, is het een waar sneeuwparadijs.

Ga op hondensledetocht of ga lekker skiën in eersteklas skigebieden in Hafjell of Kvitfjell.

Fans van de film ’Frozen’ kunnen overnachten in een ijskasteel. Hunderfossen Adventure Park heeft namelijk zijn eigen sneeuwhotel, het Snow Hotel!

De gezellige Olympische stad Lillehammer is de zuidelijke toegangspoort van de Gudbrandsdalen-vallei.

Deze UNESCO-Literatuurstad heeft een groot openluchtmuseum Maihaugen en ook de amusementsparken Hunderfossen Adventure Park en Lilleputthammer.

Reis je ten noorden van Lillehammer, dan vind je in de Gudbrandsdalen-vallei ook verschillende nationale parken met ongerepte natuur.

De hoogste bergen van Noorwegen torenen boven de fjorden uit in de regio Jotunheimen, en in de bergen van Rondane staat er je een Norwegian Scenic Route te wachten die zeker de omweg waard is.

In Dovrefjell betreed je het koninkrijk van…

… de muskusos!

Tijdens een begeleide tocht krijg je deze prachtige dieren van op een veilige afstand te zien, terwijl je op verkenning gaat in de prachtige bergen. Best gaaf, niet?

In Dovrefjell kun je ook de Tour de Dovre fietsen.

De Gudbrandsdalen-vallei loopt op zijn einde in Lesja, een plek die bekend staat voor droge zomers en prachtige winters vol sneeuw.

Geniet van een dagje aan het meer, ga wandelen of skiën en geniet van de plaatselijke lekkernijen van de oude kruidenierszaak Avdemsbue. Gebruik de laatste dagen in de vallei om lekker te ontspannen en even stil te staan bij al het moois dat je hebt kunnen ervaren.

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's