Rallarvegen laat je in je eigen tempo 82 kilometer berglandschap ontdekken. Geen wonder dat het de populairste fietsroute in Noorwegen is.
Via de buitenkant van het Hardangervidda bergplateau, neemt de Rallarvegen (de Grondwerkersweg) je langs de Bergen spoorlijn vanaf Haugastøl via Finse, Hallingskeid en Myrdal, helemaal mee naar beneden naar Flåm aan de Sognefjord, of naar Voss tussen de Sognefjord en de Hardangerfjord. De route werd voor fietsers geopend in 1974 en in de laatste paar jaar hebben meer dan 25.000 fietsers uit Noorwegen en andere landen hier tochten gemaakt.
Je kunt de hele afstand natuurlijk in één dag afleggen, maar je kunt er ook een paar dagen over doen en de omgeving leren kennen. Je kunt ook besluiten maar een paar stukken van de route te fietsen, net wat je wilt.
De werkroute, die bekend staat als Rallarvegen, was oorspronkelijk bedoeld voor het vervoer van materiaal tijdens de aanleg van het meest bergachtige stuk van de Oslo-Bergen spoorlijn. Vandaag de dag is het een cultureel en historisch monument waar je minutieus gedetailleerd werk in steen en aarde vindt, architectonisch hoogwaardige huizen van lijninspecteurs en een uitzicht dat varieert van hoog torende bergen en gletsjers, enorme watervallen en wilde rivieren tot overvloedige valleien en fjorden.
De beste tijd om de Rallarvegen te fietsen is van medio juli tot eind september. In het hoogseizoen en in het weekend kun je huurfietsen, treinkaartjes en accommodatie het beste van tevoren boeken. Fietsen zijn te huur in Haugastøl, Finse en Myrdal. Je kunt de fiets weer inleveren in Flåm.
Als je met kinderen reist – of hoogtevrees hebt – is het goed om te weten dat Rallarvegen op bepaalde punten behoorlijk steil is, en dat het grootste deel van de weg niet is beveiligd en niet overal in goede staat verkeert. Verder is een deel van het traject besneeuwd. Zorg dat je een set extra remblokjes en een bandenreparatieset bij je hebt, en kleren voor alle weertypen.
Geilo is een mooi startpunt voor de tocht en het is niet moeilijk om naar Rallarvegen te komen vanuit Oslo of Bergen. Langs de route vind je een aantal privéhotels en berghutten, maar er is natuurlijk ook ruimschoots gelegenheid voor wildkamperen.
Verschillende etappes van de Rallarvegen
Haugastøl naar Finse
27 kilometer
1.000–1.222 meter boven de zeespiegel
Dit stuk is een prima optie als je met kinderen komt, want de weg is in goede staat. Rallarvegen start bij het Haugastøl Toeristencentrum, vlak bij treinstation Haugastøl. Hier kun je fietsen huren of een fietshuurpakket kopen.
De fietsroute van Haugastøl naar Finse maakt een klim van 222 meter door een prachtig landschap, met veel culturele artefacten uit de tijd van de aanleg van de Bergen Spoorlijn. In Finse kun je een begeleide tour boeken naar de Hardangerjøkulen gletsjer, en verder is een bezoek aan het Rallar Museum natuurlijk een must.
Finse naar Hallingskeid
21 kilometer
1.222–1.110 meter boven de zeespiegel
In Finse, het hoogste punt van de Bergen Spoorlijn, kun je de ijskap en ijsvallen van de Hardangerjøkulen gletsjer zien. Wees niet verbaasd als je tot ver in de herfst nog sneeuw op de weg vindt, maar ook niet als delen van de route niet in de beste staat verkeren. De fietsroute neemt je mee het Hardangervidda Nationaal Park in en helemaal naar boven naar het meer Fagervatnet (1343 mbz), het hoogste punt van Rallarvegen. Van daaruit is het naar Flåm min of meer alleen maar afdalen. Bij Fagernut kun je stoppen om de lopende tentoonstelling te bekijken. Je kunt er ook meteen “Rallarvafler” (wafels) en “Sluskesuppe” (soep) uitproberen!
Hallingskeid naar Vatnahalsen
17 kilometer
1.110–812 meter boven de zeespiegel
Op dit stuk van de route maakt het hoge berglandschap langzaam plaats voor het wildere en steilere landschap van het westelijke deel van Noorwegen. Tussen Hallingskeid en Myrdal kruipt de spoorlijn langs een bergrif, een stuk waar in de wintermaanden veel lawines voorkomen. De weg volgt een nauw rif, dus daar moet je heel voorzichtig zijn. Je kunt er het beste afstappen en lopen. Je moet hier ook beslissen of je door wilt rijden naar Myrdal en Flåm of liever de route naar Voss neemt.
Vatnahalsen naar Flåm
17 kilometer
812–2 meter boven de zeespiegel
Vanuit Vatnahalsen loopt de weg via een hele steile afdaling met 21 haarspeldbochten naar de Flåmsdalenvallei. We raden je met klem aan om op de steilste stukken van de haarspeldbochten af te stappen – de weg is rotsachtig en op veel plaatsen in slechte staat. Vanuit het hoogste deel van de Flåmsdalenvallei gaat de route prettig slingerend naar beneden naar Flåm. De Flåmsdalenvallei biedt een spectaculaire omgeving van steile bergen, verticale watervallen, snelstromende rivieren en een groene vallei. Veel plezier op je tocht. Vergeet niet om onderweg even te stoppen om achterom te kijken, luister naar de natuur om je heen en geniet van de kraakheldere stroompjes en de superfrisse lucht.
Alternatieve route: Myrdal naar Voss
43 kilometer
867–57 meter boven de zeespiegel
Vanuit Myrdal kun je ervoor kiezen om naar Voss te rijden in plaats van af te dalen naar Flåm. Neem de lokale trein van Myrdal naar Uppsete en fiets van daaruit over de Rallarvegen naar Mjølfjell. Vanuit Mjølfjell volg je dan de standaardroute naar Voss.
Meer dan alleen maar fietsen
Blijf een paar dagen extra in dit schitterende gebied en maak een wandeltocht door de Aurlandsdalenvallei of over de Koninklijke postroute van de op de UNESCO-lijst genoteerde Nærøyfjord. Vanuit Bakka bij Gudvangen kun je het Rimstigenpad oplopen naar de berg Rimstigfjellet (1296 mbz), van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over de Nærøyfjord. Maak een fjordencruise, huur een kajak of neem een frisse duik in de fjord. Of stap op de Flåmspoorlijn en beleef één van de mooiste treinroutes ter wereld.
Hier vind je de beste tips van fietsexpert Øyvind Wold over hoe je een planning maakt en pakt voor je fietsvakantie. Bekijk ook 13 van de mooiste panoramische fietstochten in het land.
Laat je inspireren
Profiteer van topaanbiedingen
Bekijk onze selectie van vertrouwde bedrijven die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.
Nog niet moe?
Geniet van rustige ritjes door slaperige dorpjes en prachtige natuur of ga de uitdaging aan op één van de zware mountainbikeroutes. Hier kun je routes en fietsverhuur vinden over het hele land.