BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A group biking along a lake at Rallarvegen in Eastern Norway
Rallarvegen.
Photo: Visitnorway.com

Rallarvegen - Fiets door de grondwerkersgeschiedenis

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Rallarvegen laat je in je eigen tempo 82 kilometer berglandschap ontdekken. Geen wonder dat het de populairste fietsroute in Noorwegen is.

Via de buitenkant van het Hardangervidda bergplateau, neemt de Rallarvegen (de Grondwerkersweg) je langs de Bergen spoorlijn vanaf Haugastøl via Finse, Hallingskeid en Myrdal, helemaal mee naar beneden naar Flåm aan de Sognefjord, of naar Voss tussen de Sognefjord en de Hardangerfjord. De route werd voor fietsers geopend in 1974 en in de laatste paar jaar hebben meer dan 25.000 fietsers uit Noorwegen en andere landen hier tochten gemaakt. 

Je kunt de hele afstand natuurlijk in één dag afleggen, maar je kunt er ook een paar dagen over doen en de omgeving leren kennen. Je kunt ook besluiten maar een paar stukken van de route te fietsen, net wat je wilt.  

De werkroute, die bekend staat als Rallarvegen, was oorspronkelijk bedoeld voor het vervoer van materiaal tijdens de aanleg van het meest bergachtige stuk van de Oslo-Bergen spoorlijn. Vandaag de dag is het een cultureel en historisch monument waar je minutieus gedetailleerd werk in steen en aarde vindt, architectonisch hoogwaardige huizen van lijninspecteurs en een uitzicht dat varieert van hoog torende bergen en gletsjers, enorme watervallen en wilde rivieren tot overvloedige valleien en fjorden.

De beste tijd om de Rallarvegen te fietsen is van medio juli tot eind september. In het hoogseizoen en in het weekend kun je huurfietsen, treinkaartjes en accommodatie het beste van tevoren boeken. Fietsen zijn te huur in Haugastøl, Finse en Myrdal. Je kunt de fiets weer inleveren in Flåm.

Als je met kinderen reist – of hoogtevrees hebt – is het goed om te weten dat Rallarvegen op bepaalde punten behoorlijk steil is, en dat het grootste deel van de weg niet is beveiligd en niet overal in goede staat verkeert. Verder is een deel van het traject besneeuwd. Zorg dat je een set extra remblokjes en een bandenreparatieset bij je hebt, en kleren voor alle weertypen.

Geilo is een mooi startpunt voor de tocht en het is niet moeilijk om naar Rallarvegen te komen vanuit Oslo of Bergen. Langs de route vind je een aantal privéhotels en berghutten, maar er is natuurlijk ook ruimschoots gelegenheid voor wildkamperen.

Twee toerfietsers die klaar zijn voor de Rallarvegen en een fiets huren in Finse in Fjord-Noorwegen
Over de Rallarvegen fietsen in Finse.
Photo: Sverre Hjørnevik / Visitnorway.com

Verschillende etappes van de Rallarvegen

Haugastøl naar Finse

27 kilometer
1.000–1.222 meter boven de zeespiegel

Dit stuk is een prima optie als je met kinderen komt, want de weg is in goede staat. Rallarvegen start bij het Haugastøl Toeristencentrum, vlak bij treinstation Haugastøl. Hier kun je fietsen huren of een fietshuurpakket kopen.

De fietsroute van Haugastøl naar Finse maakt een klim van 222 meter door een prachtig landschap, met veel culturele artefacten uit de tijd van de aanleg van de Bergen Spoorlijn. In Finse kun je een begeleide tour boeken naar de Hardangerjøkulen gletsjer, en verder is een bezoek aan het Rallar Museum natuurlijk een must.

Finse naar Hallingskeid

21 kilometer​
1.222–1.110 meter boven de zeespiegel

In Finse, het hoogste punt van de Bergen Spoorlijn, kun je de ijskap en ijsvallen van de Hardangerjøkulen gletsjer zien. Wees niet verbaasd als je tot ver in de herfst nog sneeuw op de weg vindt, maar ook niet als delen van de route niet in de beste staat verkeren. De fietsroute neemt je mee het Hardangervidda Nationaal Park in en helemaal naar boven naar het meer Fagervatnet (1343 mbz), het hoogste punt van Rallarvegen. Van daaruit is het naar Flåm min of meer alleen maar afdalen. Bij Fagernut kun je stoppen om de lopende tentoonstelling te bekijken. Je kunt er ook meteen “Rallarvafler” (wafels) en “Sluskesuppe” (soep) uitproberen!

Fietsers op de fietsroute Rallarvegen in Fjord-Noorwegen
Over de Rallarvegen fietsen.
Photo: Sverre Hjørnevik / Visitnorway.com

Hallingskeid naar Vatnahalsen

17 kilometer
1.110–812 meter boven de zeespiegel

Op dit stuk van de route maakt het hoge berglandschap langzaam plaats voor het wildere en steilere landschap van het westelijke deel van Noorwegen. Tussen Hallingskeid en Myrdal kruipt de spoorlijn langs een bergrif, een stuk waar in de wintermaanden veel lawines voorkomen. De weg volgt een nauw rif, dus daar moet je heel voorzichtig zijn. Je kunt er het beste afstappen en lopen. Je moet hier ook beslissen of je door wilt rijden naar Myrdal en Flåm of liever de route naar Voss neemt.

Vatnahalsen naar Flåm

17 kilometer
812–2 meter boven de zeespiegel

Vanuit Vatnahalsen loopt de weg via een hele steile afdaling met 21 haarspeldbochten naar de Flåmsdalenvallei. We raden je met klem aan om op de steilste stukken van de haarspeldbochten af te stappen – de weg is rotsachtig en op veel plaatsen in slechte staat. Vanuit het hoogste deel van de Flåmsdalenvallei gaat de route prettig slingerend naar beneden naar Flåm. De Flåmsdalenvallei biedt een spectaculaire omgeving van steile bergen, verticale watervallen, snelstromende rivieren en een groene vallei. Veel plezier op je tocht. Vergeet niet om onderweg even te stoppen om achterom te kijken, luister naar de natuur om je heen en geniet van de kraakheldere stroompjes en de superfrisse lucht.

Een groep fietsers komen een kudde geiten tegen op de fietsroute Rallarvegen in Fjord-Noorwegen
Geitjes die uitrusten op de Rallarvegen.
Photo: Voss / Foap / Visitnorway.com

Alternatieve route: Myrdal naar Voss

43 kilometer
867–57 meter boven de zeespiegel

Vanuit Myrdal kun je ervoor kiezen om naar Voss te rijden in plaats van af te dalen naar Flåm. Neem de lokale trein van Myrdal naar Uppsete en fiets van daaruit over de Rallarvegen naar Mjølfjell. Vanuit Mjølfjell volg je dan de standaardroute naar Voss.

Meer dan alleen maar fietsen

Blijf een paar dagen extra in dit schitterende gebied en maak een wandeltocht door de Aurlandsdalenvallei of over de Koninklijke postroute van de op de UNESCO-lijst genoteerde Nærøyfjord. Vanuit Bakka bij Gudvangen kun je het Rimstigenpad oplopen naar de berg Rimstigfjellet (1296 mbz), van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over de Nærøyfjord. Maak een fjordencruise, huur een kajak of neem een frisse duik in de fjord. Of stap op de Flåmspoorlijn en beleef één van de mooiste treinroutes ter wereld.

Hier vind je de beste tips van fietsexpert Øyvind Wold over hoe je een planning maakt en pakt voor je fietsvakantie. Bekijk ook 13 van de mooiste panoramische fietstochten in het land.

Veiligheid op twee wielen

Op de wegen in Noorwegen gelden dezelfde verkeersregels en verkeersborden voor zowel fietsers als automobilisten.
• Rijd rechts.
• Geef voorrang aan wie van rechts komt.
• Drinken en fietsen gaan niet samen.

Je mag op het voetpad fietsen, maar pas je snelheid aan.

Fietsen op autosnelwegen of andere expreswegen is verboden.

Alleen kinderen jonger dan 10 mogen als passagier mee op de fiets.

Draag altijd een helm tijdens het fietsen. Een fluohesje dragen is een goed idee, zeker op drukke wegen.

Lees meer over veiligheid op de fiets.

Wat neem je mee op fietsvakantie

• een ouderwetse kaart (die hebben nooit een lege batterij)
• zonnecrème
• pleisters, gelpleisters om blaren te behandelen, anti-insectenspray
• powerbank
• toiletartikelen
• toiletpapier
• genoeg eten en drinken
• koffie (uiteraard)
• helm
• fietshandschoenen (die beschermen je handen als je zou vallen)
• fietsbril (die beschermt je ogen tegen stof, wind, insecten en ook een beetje tegen de regen)
• dunne, wollen kleding (die kan je langer dan één dag gebruiken voor het onaangenaam begint te ruiken)
• lichte sportkleding
• regenkleding
• compacte en lichte tent en slaapzak en -mat
• opblaasbaar kussen
• kampeerkooktoestel en bestek
• fietsgereedschap
• bandenplakset
• reserveband
• fietspomp

Kom meer te weten over hoe je je fietstocht plant.

Hoe lang kun je elke dag fietsen?

Mensen die regelmatig sporten, maar niet gewend zijn te fietsen: 30–45 kilometer.

Fitte mensen die graag een uitdaging aangaan: 70–90 kilometer.

Kinderen tussen de 7 en 9 jaar oud: 15–20 kilometer.

Kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud: 20–30 kilometer.

Onthoud wel dat dit maar een schatting is. De afstand die je op één dag kunt afleggen varieert op basis van de weg, de heuvels, wind en het gewicht van je bagage.

Fiets over de Rallarvegen
In het midden van Zuid-Noorwegen, tussen de belangrijke steden Oslo en Bergen, ligt Geilo. Het is een charmant stadje aan de voet van de nationale… Read more
Geilo
Haugastøl
De Rallarvegen begint bij het toeristisch centrum Haugastøl, vlak bij het treinstation van Haugastøl.
Haugastøl
Finse
Veel mensen nemen de trein naar Finse en beginnen hier aan hun fietstocht over de Rallarvegen.
Finse
Hallingskeid
Van aan Hallingskeid verandert het hoge berglandschap geleidelijk in een wilder en steiler landschap.
Hallingskeid
Vatnahalsen
Van aan Vatnahalsen, een steile afdaling met 21 haarspeldbochten kom je beneden tot in de Flåmsdalen-vallei.
Vatnahalsen
Myrdal
Vanuit Myrdal kun je kiezen of je naar Flåm of Voss wilt fietsen.
Myrdal
Elk jaar komen honderdduizenden bezoekers naar Flåm om over de Flåm-spoorlijn te rijden, over de Rallarvegen te fietsen of om te gaan wandelen. Read more
Flåm
Ben je op zoek naar avonturen in de buitenlucht, een extreme omgeving en Noorse delicatessen, dan zal Voss je niet teleurstellen. Read more
Voss
Overnachten
At the end of the Sognefjord you will find Flåm Camping and Youth Hostel surrounded by the World Heritage Listed fjord landscape of Norway. Flåm is a… Read more
Flåm Camping og Vandrarheim
Flåm Marina is situated in magnificent surroundings about 400m from the center of Flåm Read more
Flåm Marina & Appartement
The family run hotel located in Haugastøl, 1000 meters above sea level, offers high quality accommodation, meals in our restaurant, coffee bar,… Read more
Haugastøl 1000 moh
Heimly is a delightful guest house offering a good standard and amazing fjord views. Read more
Heimly Pensjonat
Flåmsbrygga Hotel – the Brewery Hotel is situated on the pier in Flåm with a splendid view of the Aurlandsfjord. Just a few steps… Read more
Flåmsbrygga Hotel
Linda and Sigurd look forward to welcome you to their home, situated near the famous Flåm Railway overlooking the Brekke waterfall and the surrounding… Read more
Garnes -private accommodation
Haugastøl is a good place to start a activity weekend. Read more
Haugastøl Turistsenter
Finse1222 is the hotel which is located on the highest point of the Bergen Railway, 1222 meters above the sea level. Finse is only reachable by train… Read more
Finse 1222
A fully equipped cabin located in the highlands. Both the mountain ridge Hallingskavet and the glacier Hardangergjøkulen are within reach for a day… Read more
Hardangervidda / Finse / Rallarvegen - Oksebotn Vokterbolig II
Are you looking for a mountain resort? Then you are heartily welcome to visit Vatnahalsen Høyfjellshotell 820 meters above sea level close to the… Read more
Vatnahalsen Mountain resort
Eten en drinken
Ægir is our very own brewery, which opened in 2007 and is one of the best craft breweries in Norway. The building is inspired by Norse mythology and… Read more
Ægir Bryggeri & Pub
Heimly is a delightful guest house offering a good standard and amazing fjord views. Read more
Heimly Pensjonat
Furukroa is a colourful and contemporary café with a large terrace by the harbour, close to the boats and the Flåm Railway. It's the ideal lunch stop,… Read more
Furukroa Kafè
Flåmstova Restaurant is rustic, exquisite and contemporary, with a warm ambience. We serve breakfast, lunch and dinner, everything from traditional… Read more
Flåmstova Restaurant
Cafe Rallaren at Myrdal station. Railwaystation on the Flåm- and Bergen line. We offer a good selection of light meals - warm and cold dishes,… Read more
Cafe Rallaren
Finse1222 is the hotel which is located on the highest point of the Bergen Railway, 1222 meters above the sea level. Finse is only reachable by train… Read more
Finse 1222
A fully equipped cabin located in the highlands. Both the mountain ridge Hallingskavet and the glacier Hardangergjøkulen are within reach for a day… Read more
Hardangervidda / Finse / Rallarvegen - Oksebotn Vokterbolig II
Are you looking for a mountain resort? Then you are heartily welcome to visit Vatnahalsen Høyfjellshotell 820 meters above sea level close to the… Read more
Vatnahalsen Mountain resort
Flåm Bakery offer delicious freshly baked pastries to visitors and locals year-round. Read more
Flåm Bakery
Flåmsbrygga Hotel – the Brewery Hotel is situated on the pier in Flåm with a splendid view of the Aurlandsfjord. Just a few steps… Read more
Flåmsbrygga Hotel
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Fiets door Noorwegen

  Profiteer van deze topaanbiedingen

  Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

  Nog niet moe?

  Geniet van rustige ritjes door slaperige dorpjes en prachtige natuur of ga de uitdaging aan op één van de zware mountainbikeroutes. Hier kun je routes en fietsverhuur vinden over het hele land.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Lees meer

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven