Skip to main content

De leukste kerstmarkten in Noorwegen

Geniet van de sfeer op één van de vele kerstmarkten die Noorwegen telt, en ontdek allerlei lekkernijen en cadeautjes die je nergens anders zult vinden.

Kerstmis komt eraan met de snelheid van een rendier dat door een heldere sterrenhemel raast. Dit betekent dat de traditionele Noorse kerstmarkten er opnieuw aankomen voor een nieuwe periode van unieke kerstcadeaus, heerlijke, ambachtelijke delicatessen en gezellig verlichte straten.

Vind de beste plekken om Kerstmis in Noorwegen te vieren.

In de weken voor kerst rijzen in het hele land allerlei marktjes als paddenstoelen uit de grond. Door het coronavirus zullen er dit jaar niet zoveel zijn als gewoonlijk, maar hieronder heb je een selectie van acht geweldige kerstmarkten die je sowieso in de kerstsfeer zullen brengen.

Kerstmarkt in Spikersuppa, Oslo

11 november t/m 31 december 2023

Spikersuppa, één van de kerstmarkten in de hoofdstad, duurt ruim een maand. De kerstmarkt wordt gehouden bij de Spikersuppa schaatsbaan in de grootste winkelstraat van Oslo: de Karl Johans-poort. Die ligt op een steenworp afstand van het koninklijk paleis. Dit jaar wordt de markt weer als vanouds gehouden, en de handen worden weer flink uit de mouwen gestoken om iedereen een magische kerst te bezorgen.

Op de kerstmarkt staan kraampjes met verrukkelijk eten, een romantische schaatsbaan en gloednieuwe attracties voor het hele gezin zoals een reuzenrad!

Kerstmarkt in Bergen

1 december t/m 22 december

Dankzij unieke tradities en een wereldberoemde culturele scène is kerst in Bergen vieren een leuke en levendige gebeurtenis!

De kerstmarkt wordt gehouden in het hart van de stad in Festplassen. Er is een traditioneel reuzenrad en een paardencarrousel. Er staat een grote kerstboom en er hangt een unieke kerstsfeer. Veel populaire kraampjes van vorige keren staan te popelen om je (weer) te zien.

Kerstmarkt in Lillehammer

2-3 december, 9-10 december, en 16-7 december

Droom je van een besneeuw winterwonderland, dan is Lillehammer een prima keuze. Deze schilderachtige stad aan het Mjøsa-meer ligt op ongeveer anderhalf uur met de trein vanuit luchthaven Oslo Gardermoen.

Ontdek hoe kerst in de Middeleeuwen werd gevierd in het nostalgische openluchtmuseum Maihaugen, waar in het eerste weekend van de advent een sfeervolle kerstmarkt wordt gehouden.

De kunst en het handwerk van creatief centrum Fabrikken is, net als het Lillehammer Kunstmuseum, ook de moeite waard om te bezoeken. En daarna kun je in de feestelijk versierde straten van de stad op zoek naar leuke kerstcadeautjes.

Wil je iets actiefs ondernemen in de sneeuw, combineer je verblijf in Lillehammer dan met een dag of twee in één van de geweldige skigebieden, bijv. Hafjell en Kvitfjell, die meestal vanaf november open zijn. Ben jij dapper genoeg voor een rit op de bobslee- en rodelbaan die tijdens de Olympische Winterspelen van 1994 werd gebruikt? Zo niet, dan kun je ook met de stoeltjeslift naar de top van de skischans Lysgårdsbakkene en van het fantastische uitzicht genieten.

Kerstmarkt in Trondheim

3 t/m 20 december

Plan een gezellige kerstvakantie naar Trondheim in Trøndelag.

Op de kerstmarkt in Trondheim zul je landbouwers en vaklui ontmoeten die je met veel plezier het verhaal achter hun producten zullen vertellen. Of je nu geïnteresseerd ben in keramieken schaaltjes in de houten kraampjes of in de exotische jam in de tent van de Boerenmarkt, je zult er zeker je gading vinden.

In vijf grote lavvo-tenten vind je cafés, een podium, troubadours rond het kampvuur, plaatselijke gerechten en een theatervoorstelling voor kinderen.

Op het Torvscenen-podium ten slotte geven heel wat getalenteerde artiesten een concert ten voordele van het Leger des Heils.

Kerstmarkt in Røros

7 t/m 10 december

Wil je je helemaal in de kerststemming onderdompelen, dan zijn er amper plekken op aarde die beter geschikt zijn dan Røros, het dorp dat als inspiratiebron diende voor de Disney-kaskraker ’Frozen’. Wanneer het gesneeuwd heeft in Røros, kun je dankzij de oude houten huisjes, talrijke winkeltjes met handgemaakte producten en knusse cafeetjes niet aan de kerstsfeer ontsnappen.

Dan begint de magie pas echt. Kinderen met roze wangetjes lopen door de straten en plaatselijke ambachtslieden etaleren hun koopwaar in kraampjes. Op de moeder van alle kerstmarkten vind je gebreide handschoenen, glaswerk, gedroogde worst, gerookte zalm en houtsnijwerk.

Dit is de geschikte plek om je onder een schapenvacht in een slee door paarden te laten voorttrekken of om een echt rendier te ontmoeten. Voor de kinderen is er een historische wandeling door het dorp, op zoek naar de Kerstman.

Jul i Viken, kerstmarkt in Lillestrøm

5 december t/m 10 december

Eén van de grotere nieuwe kerstmarkten dit jaar is Jul i Viken die zowel in Norges Varemesse als in het centrum van Lillestrøm wordt gehouden. Jul i Viken biedt met ruim 30 geplande activiteiten veel pret voor het hele gezin.

Wat dacht je van kerst op grote hoogte dit jaar? Met Dinner in the Sky geniet je van je kerstlunch of -diner op 50 meter boven de grond!

Je vindt er traditionele kerstmarktactiviteiten zoals een reuzenrad, een overdekt attractiepark, allerlei kraampjes met etenswaren en handwerk en natuurlijk een papfeest. Ook kun je een wandeling of sledetocht met een alpaca maken, de Kerstman ontmoeten of meebouwen aan een futuristische stad van peperkoek. Mis vooral de grote opening van 26 t/m 28 november niet en kijk je ogen uit tijdens de spectaculaire 3D-lichtshow die op de gebouwen van Lillestrøm Torv wordt geprojecteerd.

Kerstmarkt in Kristiansand

25 november t/m 21 december

Van eind november tot kerstavond wordt er op het plein in Kristiansand een grote kerstmarkt gehouden die is geïnspireerd op kerstmarkten in andere Europese steden. Er zijn veel verschillende kraampjes vol handwerk en allerlei lekkers in het teken van kerst.

Meteen naast de kerstmarkt kun je je schaatskunsten oefenen op de grote 'Kompis' schaatsbaan.

Kerst in Bærums Verk

25 november t/m 21 december

Geniet al vóór kerst van de authentieke kerstsfeer in Bærums Verk met prachtig versierde kerstbomen, gezellige kerstmuziek, leuke optredens en - niet te vergeten - paarden en arrensleeën.

Luister bij Verket 1814 naar de kerstverhalen en bewonder ambachten in de oude werkmanshuisjes. Sluit aan bij een historische wandeling of bij een rondleiding in de beeldentuin en laat de kleintjes meedoen aan leuke kerstworkshops. De laatste vier zondagen vóór kerstavond kun je op de boerenmarkt lokale lekkernijen kopen. Verwen jezelf eens of koop iets voor de kids of voor onder de kerstboom.

De jaarlijkse kerstmarkt van het Noorse volksmuseum

2-3 december en 9-10 december

Eén van Noorwegens populairste kerstmarkten is de jaarlijkse kerstmarkt van het Noorse volksmuseum, en dat is ook volledig te begrijpen. In het openluchtmuseum in Oslo kunnen bezoekers kerstcadeautjes kopen in meer dan 100 kraampjes en tegelijkertijd een wandeling maken door historische reconstructies van hoe de kerst decennia of zelfs eeuwen geleden gevierd werd.

Het hele museum is versierd volgens de gewoontes van die tijd. Je kunt er kerstavond meemaken in een chique koopmanswoning uit 1769, of bij een Noorse plattelandsfamilie in 1959.

Kerstmarkt bij Hadeland Glassverk

30 oktober t/m 19 december

Bij Hadeland Glassverk gaan kerstcadeautjes kopen en de gezelligheid voorafgaand aan kerst hand in hand. Hier vind je tien winkels, vijf restaurants, een kunstgalerie en de grootste overdekte kerstmarkt van Noorwegen.

Blaas je eigen kerstbal, maak wat leuke foto's met grote en kleine elfen en maak een sledetocht door het dorpje vlakbij de glasblazerij dat op alle fronten de kerstsfeer uitstraalt. Dit jaar heeft de kerstmarkt in Galerie 2 ook een overdekte schaatsbaan.

Plezier in de dagen voor Kerstmis in Henningsvær

3 november t/m 23 december
(alleen in het weekend)

In Noord-Noorwegen is er veel meer te zien dan alleen de middernachtzon. Zeker als de kerstsfeer om de hoek komt piepen. Weinig plaatsen in Noorwegen weten deze sfeer beter over te brengen dan Henningsvær onder het noorderlicht.

Met hoge bergen en diepe fjorden op de achtergrond kun je plaatselijk glaswerk en keramiek aanschaffen (of het zelf maken!), je tegoed doen aan de regionale lekkernijen zoals kaviaar en paté van de Lofoten, of een stepslee huren om mee door de winterse straten te glijden.

Kerstmarkt in Egersund

7 t/m 10 december en 14 t/m 17 december

Wat is er nou temidden van kleine, traditionele houten huizen en een gezellige sfeer beter dan de geuren, bezienswaardigheden, smaken en geluiden van deze kerststad om je in de kerststemming te brengen? De traditie om de kerststad te organiseren bestaat al sinds 2004. En natuurlijk is de Kerstman er dit jaar zelf ook weer om je welkom te heten!

Kerst in de vestingstad

25 november t/m 17 december (alleen in het weekend)

Het grote plein van de vestingstad Fredrikstad is in deze tijd van het jaar al veel generaties lang druk in de weer met kraampjes opbouwen, lampjes ophangen en andere voorbereidingen voor kerst.

De stervormige oude stad is ook het decor van zowel een televisieprogramma dat draait om kerst als een kerstfilm, en je waant je gewoon in een kerstsprookje als je door de charmante straatjes van de stad struint. De kerstmarkt wordt de drie eerste weekenden van december gehouden.

Recent bekeken pagina's