BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Christmas market in Bergen with Ferris wheel and Christmas lights
Christmas market in Bergen.
Photo: Bergen Reiselivslag / Robin Strand / visitBergen.com
Christmas market in Bergen with Ferris wheel and Christmas lights
Christmas market in Bergen.
Photo: Bergen Reiselivslag / Robin Strand / visitBergen.com

De leukste kerstmarkten in Noorwegen

Geniet van de sfeer op één van de vele kerstmarkten die Noorwegen telt, en ontdek allerlei lekkernijen en cadeautjes die je nergens anders zult vinden.

  Kerstmis komt eraan met de snelheid van een rendier dat door een heldere sterrenhemel raast.

  Dus komen ook de traditionele kerstmarkten er weer aan met unieke kerstgeschenkjes, lekkere, ambachtelijk gemaakte delicatessen en gezellig verlichte straten.

  In de weken voor kerst rijzen in het hele land allerlei marktjes als paddenstoelen uit de grond. Hier zijn 10 van de leukste Noorse kerstmarkten voor 2019.

 • Winter Wonderland in Spikersuppa, Oslo

  16 november–30 december
  (gesloten op 24 en 25 december)

 • Eén van de kerstmarkten in de hoofdstad duurt meer dan een maand en ligt bij de schaatsbaan Spikersuppa op de hoofdstraat Karl Johans gate, op slechts een steenworp van het Koninklijk Paleis. Winter Wonderland combineert heerlijke delicatessen, prachtige handgemaakte producten, een reuzenrad en tal van andere leuke familieactiviteiten.

  In de winter is Spikersuppa de populairste openbare schaatsbaan van Noorwegen. Toegang is gratis, dus breng je schaatsen mee en oefen je pirouettes.

 • De kerstmarkt speciaal voor designers bij DOGA

  7–8 december

 • Sinds het concept in 1999 aan een kleine keukentafel bedacht werd, is de designermarkt in Oslo één van de referenties voor kwaliteitsdesign in de kerstperiode. Hier vind je unieke cadeaus die je pas enkele maanden later elders zult terugvinden.

  Bij DOGA, het Noorse centrum voor Architectuur en Design vind je kleding, juwelen, illustraties, meubels, keramiek en nog veel meer. Op drie verdiepingen laten meer dan 140 Noorse en internationale ontwerpers hun creaties zien. Hier krijg je de ideale mogelijkheid om een gesprek aan te knopen met de designers en hen te vragen wat de achterliggende gedachte is van hun producten.

 • De kerstmarkt van Maihaugen

  30 november–1 december

 • Bezoek je tijdens het eerste weekend van de advent het openluchtmuseum Maihaugen in Lillehammer, dan kun je echt niet aan de knusse kerstsfeer ontkomen.

  Op de traditionele kerstmarkt van het museum zie je allerlei versierde huizen, van de middeleeuwen tot de jaren ’50, in combinatie met tal van kerstworkshops zoals peperkoek bakken, poppentheater, houtsnijwerk, kerstkaartfotografie, maar ook meer dan 120 kraampjes die allerlei plaatselijke producten verkopen.

  Wie helemaal in kerstsfeer wil komen, kan één van de historische huizen bezoeken die met kerstdecoratie versierd zijn.

 • De jaarlijkse kerstmarkt van het Noorse volksmuseum

  30 november–1 december en 7–8 december

 • Eén van Noorwegens populairste kerstmarkten is de jaarlijkse kerstmarkt van het Noorse volksmuseum, en dat is ook volledig te begrijpen. In het openluchtmuseum in Oslo kunnen bezoekers kerstcadeautjes kopen in meer dan 100 kraampjes en tegelijkertijd een wandeling maken door historische reconstructies van hoe de kerst decennia of zelfs eeuwen geleden gevierd werd.

  Het hele museum is versierd volgens de gewoontes van die tijd. Je kunt er kerstavond meemaken in een chique koopmanswoning uit 1769, of bij een Noorse plattelandsfamilie in 1959.

 • Kerstmarkt in Røros

  5–8 december

 • Wil je je helemaal in de kerststemming onderdompelen, dan zijn er amper plekken op aarde die beter geschikt zijn dan Røros, het dorp dat als inspiratiebron diende voor de Disney-kaskraker ’Frozen’. Wanneer het gesneeuwd heeft in Røros, kun je dankzij de oude houten huisjes, talrijke winkeltjes met handgemaakte producten en knusse cafeetjes niet aan de kerstsfeer ontsnappen.

  Dan begint de magie pas echt. Kinderen met roze wangetjes lopen door de straten en plaatselijke ambachtslieden etaleren hun koopwaar in kraampjes. Op de moeder van alle kerstmarkten vind je gebreide handschoenen, glaswerk, gedroogde worst, gerookte zalm en houtsnijwerk.

  Dit is de geschikte plek om je onder een schapenvacht in een slee door paarden te laten voorttrekken of om een echt rendier te ontmoeten. Voor de kinderen is er een historische wandeling door het dorp, op zoek naar de Kerstman.

 • Kerstmarkt in Bergen

  28 november–22 december

 • In de binnenstad van Bergen wordt de kerstsfeer vanaf eind november tot 22 december elke dag aangewakkerd. Dagelijks bieden 12 nieuwe standhouders een breed aanbod aan leuke producten, van plaatselijke delicatessen en kleding, tot interieurdecoratie, schoonheidsproducten en kunst. Er zijn ook attracties voor de kinderen, zoals een reuzenrad en een paardencarrousel.

  Het ultieme kerstgevoel vind je zeker terug in het grootste peperkoekendorp ter wereld.

 • Kerstmarkt in Trondheim

  6–21 december

 • Op de kerstmarkt in Trondheim zul je landbouwers en vaklui ontmoeten die je met veel plezier het verhaal achter hun producten zullen vertellen. Of je nu geïnteresseerd ben in keramieken schaaltjes in de houten kraampjes of in de exotische jam in de tent van de Boerenmarkt, je zult er zeker je gading vinden.

  In vijf grote lavvo-tenten vind je cafés, een podium, troubadours rond het kampvuur, plaatselijke gerechten en een theatervoorstelling voor kinderen.

  Op het Torvscenen-podium ten slotte geven heel wat getalenteerde artiesten een concert ten voordele van het Leger des Heils.

 • Kerstmarkt in Haugesund

  28 november–8 december

 • Van de kerstsfeer op het Rådhusplassen-plein in Haugesund word je gegarandeerd blij. Daar bevindt zich namelijk één van de grootste kerstmarkten van Noorwegen, die jaarlijks duizenden bezoekers weet te trekken.

  In de marktkraampjes kun je handgemaakte producten kopen, zoals glas, gebreide kleding, kerstcakes, gezouten vlees, kerstversiering en ander handwerk. Lokale muziekgroepen en koren zorgen voor een vrolijke start van je kerstshopping.

  Op de kerstmarkt zijn er allerlei leuke activiteiten voor kinderen, met als één van de hoogtepunten de traditionele kerstmanparade. Ga zeker ook kijken naar het peperkoekendorp in het Gamle Slakthuset, dat op slechts een minuutje lopen van de kerstmarkt ligt.

 • Plezier in de dagen voor Kerstmis in Henningsvær

  1 november–22 december

 • In Noord-Noorwegen is er veel meer te zien dan alleen de middernachtzon. Zeker als de kerstsfeer om de hoek komt piepen. Weinig plaatsen in Noorwegen weten deze sfeer beter over te brengen dan Henningsvær onder het noorderlicht.

  Met hoge bergen en diepe fjorden op de achtergrond kun je plaatselijk glaswerk en keramiek aanschaffen (of het zelf maken!), je tegoed doen aan de regionale lekkernijen zoals kaviaar en paté van de Lofoten, of een stepslee huren om mee door de winterse straten te glijden.

  Henningsvær
  Henningsvær.
  Photo: Espen Mortensen / esmofoto.no / www.nordnorge.com/Vågan

 • Kerstmarkt in Egersund

  5–15 december

 • Elk jaar zetten handelaren van over heel Europa hun kraam op in Julebyen in het kleine dorpje Egersund in Fjord-Noorwegen. Met charmante houten huisjes als kader is dit de plek waar je echt de kerstsfeer kunt opsnuiven, proeven en horen. In Julebyen worden Noorse kersttradities vermengd met Europese invloeden om de markt zo verscheiden mogelijk te maken.

  Populaire kerstmarkten

  16 november–30 december
  (Gesloten op 24 en 25 december)
  Winter Wonderland in Spikersuppa, Oslo

  7–8 december
  De kerstmarkt speciaal voor designers bij DOGA, Oslo

  30 november–1 december
  De kerstmarkt van Maihaugen, Lillehammer

  30 november–1 december en 7–8 december
  De jaarlijkse kerstmarkt van het Noorse volksmuseum, Oslo

  5–8 december
  Kerstmarkt in Røros

  28 november–22 december
  Kerstmarkt in Bergen

  6–21 december
  Kerstmarkt in Trondheim

  28 november–8 december
  Kerstmarkt in Haugesund

  1 november–22 december
  Plezier in de dagen voor Kerstmis in Henningsvær, Lofoten

  5–15 december
  Kerstmis in Egersund

Kerstmis op z'n Noors

Kerstmis komt er stilaan aan! Lees alles over wat de Noren doen en eten voor en tijdens de feestdagen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven