Skip to main content

8 manieren om kennis te maken met de

Noorse kerststemming

Het is de gezelligste tijd van het jaar! Buiten is het koud, maar binnen is het lekker warm met kaarsen, sfeervolle horeca en knusse kerstmarkten.

Noorwegen verandert vanaf halverwege november in een kerstwonderland. Als het je een beetje meezit, geniet je er ook nog van een witte kerst!

Het is niet alleen de tijd voor de feestdagen. Dit is ook het perfecte moment om iets leuks te doen met je dierbaren. Breng samen tijd door met de belangrijke mensen in je leven.

Dus schenk deze kerst je tijd en gezelschap aan vrienden en familie. Nodig ze uit om met je mee te gaan op een magische vakantie in Noorwegen en ervaar de authentieke Noorse kerstgeest!

1. Stralend licht

Het is de donkerste tijd van het jaar, maar het straalt ook van het licht! Je kunt zowel binnen als buiten de gezellige en nuchtere Noorse kerstsfeer bewonderen in november en december.

Noorse kersttradities

2. Knusse kerstmarkten

Geniet van de sfeer op een van de vele Noorse kerstmarkten en ontdek traditionele lekkernijen en cadeautjes die je nergens anders kunt vinden.

3. Vind unieke cadeaus

Kerstmarkten zijn een goede plek om bijzondere cadeaus te vinden voor je dierbaren, dankzij de vaardigheden van Noorse ambachtslieden.

Cadeautip: Kies voor een paar iconische Noorse Selbuvotter-wanten.

4. Ontmoet de Fjøsnisse

Bezoek een van de populaire kerstmarkten in een van de openluchtvolksmusea in Oslo of Lillehammer tijdens de eerste weekenden van december. Daar kun je kennismaken met fjøsnissen, de authentieke ‘Noorse Kerstman’. Proef zijn heerlijke havermout!

5. Postkantoor van de Kerstman

Wist je dat alle post die wordt gestuurd aan de Kerstman beland in het knusse, kleine dorpje Drøbak, net buiten Oslo? Bezoek Tregaardens Julehus (kersthuis) en stuur je kerstkaarten en verlanglijstjes vanuit het officiële postkantoor van de Kerstman!

Gedurende de loop der jaren heeft het postkantoor meer dan 500.000 brieven ontvangen op 1440 Drøbak voor de Kerstman!

Wat staat er dit jaar op jouw verlanglijstje?

6. De grootste peperkoekstad ter wereld

Het is geen echte Noorse kerst zonder pepperkaker, oftewel peperkoek! Je kunt in Bergen de grootste peperkoekstad ter wereld bezoeken, die volledig is gebakken en samengesteld door de bewoners.

7. Heerlijke kerstsnacks

De kersttradities van Noorwegen variëren net zo veel als het land zelf. Lees meer over de heerlijke Noorse kerstsnacks zoals pinnekjøttribbelutefiskengepekelde kerstharing.

8. Een stedentrip vlak voor de kerst

Kom langs in de mooiste kerststeden van Noorwegen! Combineer cultuur snuiven, winkelen en kerstmarkten in Oslo of Bergen. Of kies voor Trondheim, een gezellige stad met veel heerlijke hapjes om van te smullen!

Als je droomt van een witte kerst...

…kun je op veel plekken sneeuw tegenkomen. Maar de kans wordt nog groter wanneer je naar de traditionele houten stad Røros gaat of het skiparadijs Lillehammer verkent.
Je kunt ook helemaal naar het noorden naar Tromsø gaan in het Noordpoolgebied. Daar heb je kans om zowel Rudolf als het noorderlicht te spotten!
Ontsnap de drukte met een bezoekje aan het sprookjesachtige Førjulseventyret in Henningsvær, een idyllisch visdorpje in Lofoten.

Recent bekeken pagina's