Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Overnachtingsmogelijkheden

    Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

    Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

    Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

    Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

    Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

    DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

    Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

    Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  • Reizen in Noorwegen

    Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

    SJ NORD – het avontuur begint op de trein

    Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

    NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

    Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

    DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

    AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

    Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

    Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

    Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

  • Tours en rondtochten

    Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

    Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

    Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

    Up Norway – luxe op maat door insiders

    Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

    Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

    Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

    Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

    Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

    50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

    Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

    Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

    Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

  • Alpine skigebieden

    Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door

    Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

  • Offers

Search
or search all of Norway
Plate of pinnekjøtt with side dishes
A serving of the traditional Christmas dinner Pinnekjøtt
Pinnekjøtt.
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Pinnekjøtt.
Photo: Synøve Dreyer / Matprat.no

De smaak van Kerstmis

De Noren staan bekend als gelukkige mensen en Kerstmis wordt er op de meest diverse manieren gevierd. Sommigen gaan op in de sacrale aspecten van de tijd van het jaar, of genieten van rustig samen zijn met familie en vrienden, terwijl nog anderen volop gaan feesten.

Toch zijn er specifieke smaken en tradities die niet mogen ontbreken om de Noorse huiskamers echt in de kerstsfeer onder te dompelen. Deze tradities kennen allerlei varianten in alle windstreken van het land. Hier vind je enkele van de belangrijkste. Klaar om aan de slag te gaan? Als opwarmertje voor je vakantie kun je vast een paar heerlijke recepten uit het Noorse Kookboek uitproberen.

Schaap of varken

Naar welke maaltijd wordt elk jaar het meeste uitgekeken? Voor velen is dit het diner op kerstavond.

In Noorwegen strijden twee traditionele gerechten voor de titel van populairste kerstdiner: ’ribbe’ (varkensribstuk) en ’pinnekjøtt’ (lams- of schapenribstuk). Hoewel varken al vele jaren het populairst is, is pinnekjøtt de voorbije jaren steeds populairder geworden. Veel Noren krijgen vaak beide maaltijden voorgeschoteld tijdens de kerst.

Plate of pinnekjøtt with side dishes
Pinnekjøtt.
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Het varkensribstuk heeft ook een typische korst die heerlijk krokant is door veel tijd en inspanning. Daarbij worden gehaktballen, worsten, zuurkool en ander stevig eten geserveerd.

Pinnekjøtt (letterlijk "stokvlees") is gezouten en gedroogde rib van schapenvlees. De naam verwijst naar de traditionele bereidingswijze van de maaltijd die op berkentwijgen gekookt wordt. Het vlees is het belangrijkste aspect van de maaltijd, maar aardappelen, gepureerde wortelgroenten en bouillon zijn onmisbare bijgerechten.

Vlak voor kerst is vooral in Fjord-Noorwegen de ietwat vreemde culinaire specialiteit smalahove erg populair. Smalahove is gerookte, gekookte schapenkop die in zijn geheel wordt opgediend, meestal met bijgerechten zoals aardappelen en koolraap. Vaak wordt er bier en aquavit bij gedronken.

Vis van aan de lange kusten

Dankzij de aloude visserstradities in Noorwegen wordt Kerstmis langs de kust nog steeds gevierd met de de rijkdommen uit de zee. 

In het zuiden draagt op kerstavond gekookte kabeljauw de voorkeur weg, liefst geserveerd met Sandefjord-botersaus, wortelen en aardappelen. Hoewel de eerder vermelde ribgerechten de vis op kerstavond tot op zekere hoogte hebben vervangen, zullen veel zuiderlingen het toch voorgeschoteld krijgen in de dagen tussen Kerstmis en oudejaarsavond.

De langstbestaande Noorse kersttraditie die teruggaat tot de 15e eeuw, is toch zonder twijfel ’lutefisk’. Die wordt gemaakt van stokvis die met loog (’lut’) bewerkt wordt. Elk jaar in december verorberen de Noren meer dan 750 ton van deze bijzondere delicatesse. In delen van de Verenigde Staten met veel nakomelingen van Noorse migranten, zoals Minnesota en Wisconsin, is stokvis ook een populair gerecht.

Plate of lutefisk with bacon and potatoes in Norway
Lutefisk.
Photo: Matprat.no

Net als lutefisk heeft ook ’rakfisk’ een aparte smaak, maar velen zijn dol op deze gefermenteerde zoetwatervis. Vaak wordt ze opgediend met aardappelgebak, zure room en uitjes. In Bergen is de gesuikerde, gezouten en geperste kabeljauw ’persetorsk’ in vele huizen een seizoensdelicatesse.

Als dessert is rijstpudding met slagroom een Noorse klassieker op kerstavond, maar in het noorden komt slagroom met kruipbramen vaker voor. Andere belangrijke aspecten van de Noorse culinaire kersttradities zijn clementines, noten, haring en gepekeld varkensvlees met mosterd.

Traditionele pittige dranken

Geen traditionele maaltijd zonder traditionele drank natuurlijk. Veel Noren nemen liefst twee dranken bij de maaltijd: bier en aquavit.

Kerstbier is donkerder, voller van smaak en bevat meer alcohol dan het bier dat de rest van het jaar gedronken wordt. In het verleden waren zowel arme als welvarende mensen bij wet verplicht hun eigen bier te brouwen. Het bier werd dan door iedereen samen gedronken bij wijze van heilige handeling.

Bij dit stevige biertje komt vaak aquavit, een pittige sterke drank op basis van aardappelen die tegenwicht weet te bieden aan de stevige en vette kerstgerechten. In Noorwegen ligt aquavit te rijpen op eikenhouten vaten.

Two glasses of gløgg with cinnamon sticks and mandarins pierced with cloves
Gløgg.
Photo: Matprat / Mari Svenningsen

De Noren hebben een eigen versie van glühwein. Deze ’gløgg wordt gemaakt van rode wijn met of zonder aquavit, suiker en kruiden zoals kaneel, kardemom, gember, kruidnagel en bittersinaasappel. Je kunt het drinken met amandelen en rozijnen. Kinderen krijgen een versie zonder alcohol, waarin de wijn vervangen wordt door vruchtensap.

De hongerige elf in de schuur

De mollige, gulle en vriendelijke Kerstman neemt ondertussen een centrale plaats in tijdens de moderne Noorse viering van Kerstmis. ’Fjøsnissen’ (de tomte of schuurelf) is een ondeugender en zelfs griezelig wezentje dat belangrijk was in de tijd dat Noorwegen nog een landbouwmaatschappij was.

Drawing of the barn elf Fjøsnisse with a big plate of food
Fjøsnisse.
Photo: Julius Holck / National Library of Norway

Je deed er goed aan beste maatjes te blijven met het kleine mannetje met een baard. Werd hij goed behandeld, zorgde hij voor voorspoed op de boerderij. Was hij echter ongelukkig met de gang van zaken, kon hij brutaal wraak nemen door bijvoorbeeld het melkvee te doden.

Daarom brachten boeren met Kerstmis altijd rijstpap en zelfgebrouwen bier naar de schuur. Deze traditie bestaat vandaag nog steeds in Noorse boerderijen.

De smaak van kerst in Noorwegen

Kerstmis op z'n Noors

Kerstmis komt er stilaan aan! Lees alles over wat de Noren doen en eten voor en tijdens de feestdagen.

Bezoek een gezellige kerststad

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Ontdek meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven