RECEPT:
Lutefisk
Traditioneel ingemaakte stokvis met spek
Wat is die heerlijke geur toch?
Dat is de lutefisk die in de feestmaand populair is!
Het is één van onze oudste en meest geliefde kersttradities.
In december staat er in veel restaurants lutefisk op de menukaart, en het is heel gewoon om een lutefisklag te houden - het Noorse woord voor met goede vrienden genieten van een heerlijke lutefiskmaaltijd.
Bij het gerecht wordt vaak bier of Noorse aquavit gedronken, maar een glas mousserende wijn of verse eplemost, Noors appelsap, is ook een prima optie.
Veel mensen zijn ook dol op de traditionele bijgerechten. Leer lutefisk bereiden als een echte Noor of Noorse!
Bekijk het recept maar eens.
Lutefisk is niet alleen heerlijk om te eten, het heeft ook een verhaal. Voor een deel van de Noorse bevolking is de stokvis waarmee het wordt gemaakt al ruim duizend jaar een essentiële bron van inkomsten en het speelde een belangrijke rol in hun levensonderhoud.
Dankzij de skrei (rondtrekkende Arctische kabeljauw) werd de export van vis- schaal en schelpdieren al snel een belangrijke bron van inkomsten voor de Noren, vooral in Noord-Noorwegen.
Je kunt zelf vis aan de haak slaan tijdens een skrei-avontuur in de buurt van de Lofoten tussen januari en april, als de kabeljauw van de Barentszzee naar hun paaigebied bij de kust van Noord-Noorwegen trekt.
Je kunt ook meegaan op walvissafari op de Vesterålen en de reuzen van de zee met eigen ogen zien. Dat is een schouwspel om nooit te vergeten!
Ontdek een typisch Noorse traditie!