Skip to main content

Het belangrijkste Noorse woord heeft maar drie letters. Kos draait om warmte, vriendelijkheid, zorgzaamheid, samen zijn en om lachen.

De Noorse kos (gezelligheid) gaat veel verder dan het Deense 'hygge', het Amerikaanse 'perfect moment' of de 'quality time' van de hectische samenleving. De machtige Noorse natuur en de duidelijke verschillen in de jaargetijden inspireren de Noren om elkaar op te zoeken en het samen gezellig te hebben.

Zeg je kos, dan stellen de Noren zich van alles voor zoals gezellig met kaarslicht aan de keukentafel zitten keuvelen of 's avonds laat midden in de natuur hand in hand het noorderlicht bewonderen. Kos kan ook worden gebruikt om eenvoudige dingen te beschrijven, zoals genieten van een kopje koffie en een vers gebakken kaneelbroodje.

Kos kun je zowat altijd en overal ervaren, alleen of met anderen. Het is een gemoedstoestand, een gevoel van rust, van aanwezig zijn in het moment en van diep welbehagen en tevredenheid. Maar het kan ook gaan over vriendschap, mensen die samen tijd doorbrengen en over ervaringen delen.

Hoe gebruik je het woord kos?

Veel populaire uitdrukkingen bevatten het woord kos:

Koselig = gezellig. Dit woord kun je in veel situaties gebruiken, meestal om een gezellig moment te beschrijven, de gezellige sfeer op een plek of zelfs iemand die aardig en gastvrij is.

Kos deg! = veel plezier/heb het gezellig!

Nå skal vi kose oss = dit wordt gezellig.

Gi meg en kos = geef me een knuffel.

Maar let op, als je wordt uitgenodigd voor sengekos, ofwel 'kos in bed', dan gaat het over meer dan alleen een knuffel :)

Typische soorten kos die je in Noorwegen tegenkomt:

  • Kaffekos (koffiekos)
  • Familiekos (gezinskos)
  • Vaffelkos (wafelkos)
  • Hyttekos (hutkos)
  • Peiskos (openhaardkos)
  • Kveldskos (avondkos)
  • Sengekos (kos in bed, ofwel seks)
  • Fredagskos (vrijdagse kos)
  • Påskekos (Paaskos)

Vinterkos

In de winter beschrijft het woord kos een gezellige en warme sfeer, zowel fysiek als gevoelsmatig. Het gevoel dat je hebt als je onder een wollen deken voor de open haard zit met een mok warme chocolademelk en een schaal snoep erbij.

Veel Noren grijpen kos aan als manier om met het koude weer om te gaan. Het gaat erom het gezellig te hebben met vrienden en naasten, genieten van lekker eten en drinken en een gevoel van hygge (vriendelijkheid en comfort) te creëren tijdens de lange, donkere wintermaanden.

Sommerkos

In de zomer krijgt kos een andere betekenis. Het gaat nog steeds om het gezellig hebben met vrienden en naasten, maar ook over het buitenleven en het optimaal benutten en genieten van de lange dagen en het warme weer. Dat kan bijv. gaan over picknicken, barbecues, muziek, naar het strand gaan en genieten van de prachtige Noorse natuur.

In de zomer draait kos om het omarmen van de fijne dingen die het seizoen te bieden heeft en ervaringen delen met familie en vrienden die je nog lang zullen heugen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's