Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Geiranger
Geiranger, Møre og Romsdal.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De zomer in de bol hebben

Zomer in Noorwegen betekent lange dagen, korte nachten, en vaak prettige en stabiele temperaturen. Dit is de beste tijd om 's nachts naakt in een meertje te springen, of overdag van de heerlijke zonnestralen te genieten. 

Lekker warm weer en een zon die bijna niet ondergaat, het is hartje zomer in Noorwegen. Na een lange, koude en donkere winter wordt de zomer met open armen ontvangen. Net als de bloemen, bloeien de Noren helemaal op onder de warme zonnestralen.

Als de zomer eenmaal echt op gang komt, zie je de Noren zoveel mogelijk van hun dag maken. Zo wordt er in de parken heerlijk gebarbecued, en de mensen proberen dikwijls buiten te komen om een beetje van de zon mee te pikken. 

De temperaturen liggen in de hoogzomer tussen de 25°C en 30°C. Rond deze tijd is de lucht droog, en zijn de nachten vrij warm. 

Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe langer je van de zon kunt genieten. Ten noorden van de Poolcirkel blijft de zon weken, of zelfs maanden, boven de horizon. Dit is de middernachtzon.

Midzomernacht, wat gevierd wordt op 23 juni, is een groot feest in Noorwegen. Veel Noren bouwen dan gigantische kampvuren langs het strand, en feesten, drinken en eten de hele nacht door.

Tijdens de zomer kan de watertemperatuur makkelijk waarden van 18°C of zelfs hoger halen. Veel Noren brengen hun vrije tijd door in het water. Voor de zekerheid is het aan te raden om eerst even te voelen of het water warm genoeg, voordat je erin springt. Het kan namelijk kouder zijn dan je zou verwachten. Als je een doorgewinterde nieuwjaarsduiker bent, zal je hier waarschijnlijk geen enkel probleem mee hebben.

Mandal
Mandal.
Photo: Johan Wildhagen - Visitnorway.com
Couple with kayak at a beach in Troms
Tromsø.
Photo: CH - Visitnorway.com
Seafood Platter / Plateu des Fruits de Mer at Solsiden Restaurant
Solsiden.
Photo: CH - visitnorway.com
Southern Norway
Kragerø.
Photo: Johan Wildhagen / Visitnorway.com

Zomergerechten

In de Noorse bossen en bergen vind je overal bosbessen (die halverwege de zomer rijp zijn) in Zuid-Noorwegen, en later ook verder naar het noorden. In juli en augustus zie je vaak kraampjes langs de weg waar de lokale bevolking hun eigen aardbeien en kersen verkoopt.

Wanneer de zomerzon schijnt, zijn de Noren buiten. Vlees, vis, kip en groeten op een barbecue leggen is een populaire manier om tijdens de zomeravonden warm te eten. De eerste zomerdag zie je alle volwassen Noren genieten van hun 'uteplis' op de terrassen en in de biertuinen. Deze 'utepils' - letterlijk 'buitenbier' - speelt zo'n grote rol in de nationale cultuur dat de eerste mogelijkheid om een buitenbiertje te pakken in de krant wordt vermeld. Wie heeft er nou zin om zijn eerste biertje van het jaar in de zon te moeten missen?

Vers gevangen makreel is ook een typisch zomergerecht. De makreel wordt geserveerd met zure room, verse aardappelen en komkommersalade. Een ander geliefd zomergerecht is gedroogde ham of gedroogd schapenvlees met zure room en platbrood.

Wat te dragen tijdens de Noorse zomer

Het Noorse zomerweer kan heel stabiel zijn, maar dat houdt niet in dat er geen verrassingen kunnen zijn. Als je gaat wandelen in de bergen, bereid je dan altijd goed voor en neem winddichte kleding mee. De zon kan ook verraderlijk sterk zijn, zelfs als er een fris briesje is. Neem altijd zonnebrandcrème mee en smeer jezelf goed in. Anders kom je terug als een smakelijke Noorse kreeft.

Ook al moet je in de bergen en op zee het weer niet onderschatten, dit is toch de maand waar je je het minst zorgen hoeft te maken over je kleding. Kleedt jezelf zoals je wilt, en geniet van het seizoen, maar gebruik altijd je gezond verstand.

 

Een indruk van zomers Noorwegen

Weer een epische Noorse zomer. Surfen, downhillen, skydiven, slip 'n slide, waterskiën, bungeejumpen, duiken en zelfs snowracen.

Ad

Het weer en klimaat in Noorwegen

Het warmste en meest stabiele weer vind je aan de oostkant van de zuidelijke bergen. Dit is onder andere de zuidelijke kust tussen Mandal en Oslo. Langs de kust waait vaak een verfrissen zeebriesje. Verder naar het noorden zijn de zomertemperaturen ook niet mis - temperaturen van 25°C of hoger zijn geen uitzondering hier.

In het zuidelijke binnenland worden echter de hoogste temperaturen bereikt. Setesdal is beroemd om haar recordhoge zomertemperaturen.

In het westen en noorden van Noorwegen is het zomerweer vaak koeler en wisselvalliger. Hetzelfde geldt voor de regio Trøndelag.

In het noorden van Noorwegen kun je de middernachtzon ervaren van half mei tot eind juli. Tijdens de maanden juni en juli is het zelfs ten zuiden van de Poolcirkel 's nachts licht genoeg om een boek te lezen of foto's zonder flits te maken.

De andere drie seizoenen

Maak een mooie rondtocht

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad