Skip to main content

Zomer in Noorwegen

Doe eens iets anders dan slapen 's nachts

In juni, juli en augustus zijn de dagen lang en de nachten ten noorden van de poolcirkel kort, of wordt het door de middernachtzon helemaal niet donker. Het is het perfecte jaargetijde om lekker veel verschillende activiteiten te ondernemen in de fantastische Noorse buitenlucht (of binnen als het even regent).

Zodra de zomer echt goed doorbreekt in Noorwegen - meestal eind mei of begin juni - zie je de locals eropuit trekken en van het zonnetje genieten na een lange, koude winter.

En het kan er best warm worden, want de zomerse temperaturen kunnen oplopen tot wel 25°C à 30°C - vooral in het zuiden en in de valleien in het binnenland.
Zelfs de nachten zijn vaak warm, en de temperatuur van het water in zee en in de talrijke rivieren en bosmeren in de zuidelijke delen van Noorwegen is meestal zo'n 18°C of hoger. Vandaar dat zwemmen zo populair is!

Tussen eind juni en begin augustus wordt het nergens in Noorwegen helemaal donker. Maar wil je de echte middernachtzon meemaken, dan moet je in Noord-Noorwegen zijn. Hoe verder naar het noorden, hoe meer nachten met middernachtzon je hebt. Je kunt een heleboel leuke dingen doen tijdens die extra uurtjes daglicht: ga bijvoorbeeld midden in de nacht kajakken, wandelen of vissen, of bezoek één van de beste plekken om dit natuurverschijnsel met eigen ogen te zien.

De Noren vieren op 23 juni de midzomeravond, ofwel Sankthansaften (het Sint Jansfeest). Overal in Noorwegen zijn er feestjes met kampvuren, vooral aan de kust en in de bergen. De Noren nemen hun kampvuren serieus: in 2016 bouwden de inwoners van Ålesund het grootste kampvuur ter wereld.

Dankzij één van de langste kustlijnen ter wereld heeft Noorwegen heel wat waterpret te bieden. Mensen van alle leeftijden zijn de hele zomer op en in zee te vinden. De skjærgård (scherenkust) in Zuid-Noorwegen is een ondiep kustgebied dat bestaat uit duizenden grote en kleine rotsachtige eilanden. Het is erg populair, en zowat elke stad aan de zuidkust heeft een goede gastenhaven.

De zomer is ook bij uitstek geschikt om te wandelen, fietsen en te kamperen. De meeste sneeuw in de bergen is weggesmolten, en veel mensen brengen hun zomervakantie buiten in de natuur door. Recreëren in de buitenlucht vormt een belangrijk onderdeel van onze nationale identiteit, en het allemansrecht (ofwel het recht om rond te zwerven) is zelfs wettelijk beschermd.

Wat trek je aan in de zomer

Het Noorse zomerweer mag dan relatief stabiel zijn, dat wil niet zeggen dat het weer je niet kan verrassen. Ga je wandelen in de bergen of ben je op zee, wees dan voorbereid en zorg dat je niet alleen wind- en waterdichte kleding bijhebt, maar ook een laagje wollen kleding. Zoals we in Noorwegen zeggen: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.'

De zon kan bedrieglijk fel zijn, ook al waait er een windje en heb je het idee dat het wel kan, dus gebruik echt zonnebrandcrème, en vergeet je zwemspullen niet!

Bekijk de laatste weersverwachting

Bekijk de laatste plaatselijke weersverwachting op Yr.no dat wordt verzorgd door het Norwegian Meteorological Institute en de Norwegian Broadcasting Corporation (NRK). Download de gratis weerapp van Yr voor iOS of Android.

Heerlijk zomers eten en drinken

Bosbessen, frambozen en rode bessen komen in de Noorse bossen en bergen veel voor. Ze rijpen vooral in de zomer in Zuid-Noorwegen, en in het noorden wat later. In juli en augustus zie je langs de weg regelmatig kraampjes waar je plaatselijk geteelde aardbeien en kersen kunt kopen.

Als de zon schijnt, zijn de Noren buiten te vinden. Barbecueën is een Noorse zomertraditie. Bij het eerste teken van de zomer trekken de Noren massaal naar cafés om er op de stoep of in een biertuin van een biertje te genieten. Het fenomeen utepils (letterlijk een biertje buiten) is zo ingeburgerd dat de eerste kans om buiten een biertje te gaan drinken zelfs de media haalt.

Een typisch zomergerecht is vers gevangen vis, vooral makreel, forel of zalm, geserveerd met zure room, aardappeltjes en komkommersalade. Verse garnalen rechtstreeks van een vissersboot die buiten worden geserveerd met witbrood, citroen, mayonaise en een goed glas witte wijn is ook een favoriet.

Ruige en schitterende stranden

Verlang je naar een strandvakantie? Dan hoef je niet verder te zoeken!

Activiteiten in de buitenlucht

Buiten is het leven op z'n best. Ga bijvoorbeeld raften, kajakken, wandelen of surfen.

Zomer in de stad

Lees insider tips over wat je allemaal kunt doen tijdens lange weekenden vol belevenissen in de grootste Noorse steden met een gemoedelijke sfeer boordevol charme.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer zomeractiviteiten

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om 'kos' zelf te ontdekken. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's