Skip to main content

Vind je eigen plek vol geluk

Ontdek waarom Noorwegen één van de
gelukkigste landen ter wereld is
- en kijk waar en hoe je
deel kunt uitmaken van ons geluk!

Flow, snelheid, focus, zen. Steek een tandje bij of ontspan. Samen met anderen, of helemaal alleen.

Gelukkige plaatsen hebben veel verschillende gezichten.

’Helemaal alleen in de bergen wandelen
geeft me een uniek soort
gemoedsrust.’

Julie, Tromsøø

’Twee derde van de aarde bestaat uit water. Hier kan ik zitten en me verbonden voelen met landen die ik over de hele wereld heb bezocht.’

Hans, Stavanger

’Als je koud water aankunt, denk ik dat je bijna alles aankunt.’

Berit, Trondheim

Ook al kan het hier in het noorden behoorlijk grijs, donker en koud zijn, Noorwegen staat elke keer weer hoog op de lijst van gelukkigste landen ter wereld.

Vraag je je af wat het geheim is?

Hoe gelukkig we met ons leven zijn, is vaak nauw verbonden met hoe veilig we ons voelen, onze financiële toestand en de toegang tot zinvol werk en sociale relaties’, zegt psycholoog Ragnhild Bang Nes.

Ze is een gerenommeerd geluksonderzoeker in Noorwegen en de autoriteit op het gebied van welzijn bij het Noorse Instituut voor Volksgezondheid (NIPH).

’In Noorwegen hebben we een welzijnssysteem dat voor ons zorgt en ons een hoop zorgen bespaart. Er is weinig ongelijkheid op het gebied van levensstandaard. We voelen ons veilig en vrij en hebben een sterk gevoel van verbondenheid’, voegt ze eraan toe.

Ze wijst erop dat gratis onderwijs voor iedereen, gelijke toegang tot gezondheidszorg, eerlijke verdeling van goederen en een gezonde balans tussen werk en privé slechts enkele van de sleutelfactoren zijn die bijdragen aan het geluksgevoel van de Noren. Ze voegt ook toe dat Noorwegen al jarenlang tot de toplanden behoort in het World Happiness Report.

De kracht van de natuur

Onze mooie, gevarieerde en toegankelijke natuur is ook een onschatbare bron van welzijn.

’We weten al lang dat tijd in de natuur doorbrengen een positieve invloed heeft op onze fysieke en mentale gezondheid - en dus op hoe gelukkig we zijn. Onderzoek toonde zelfs aan dat gewoon in de groene natuur zitten al goed is voor je humeur.’

Als er één ding is dat Noren veel doen, is het tijd doorbrengen in de buitenlucht - of het nu in de bergen, in het bos of aan de kust is - of in een groene long midden in een bruisende stad. Alleen of samen met anderen, het hele jaar door. Deze ongebreidelde liefde voor het buitenleven zit diep geworteld in onze nationale identiteit. We noemen ditfriluftsliv

Kleine stapjes naar geluk

’Als we tijd doorbrengen in de natuur, kunnen we gemakkelijk de vijf bekendste manieren om gelukkig te worden aanvinken’, zegt Bang Nes.

5 stappen naar welzijn

Verbind 
Breng tijd door met familie, vrienden en mensen om je heen.

Wees actief 
Door te wandelen, fietsen, peddelen, en zoveel meer.

Wees opmerkzaam 
Wees nieuwsgierig en zoek naar schoonheid.

Blijf leren 
Leer een nieuwe activiteit of probeer een nieuw pad.

Geef 
Door anderen te helpen plezier te maken en dankbaar te zijn voor wat ze teruggeven.

We creëren verbondenheid tussen elkaar wanneer we samen met anderen de natuur ervaren, we zijn actief als we in de bergen wandelen, we zijn opmerkzaam als we genieten van de geuren, het uitzicht en de warmte van de zon, we leren wanneer we een nieuw pad kiezen en we geven wanneer we het anderen naar hun zin proberen te maken.

Deze eenvoudige activiteiten stimuleren het beloningssysteem van de hersenen - en zijn allemaal kleine stapjes die leiden tot een gelukkiger leven. Tijd buitenshuis doorbrengen is ook een belangrijk deel van ’kos’ (gezelligheid) - het unieke Noorse woord voor het naar je zin hebben.

Een land vol gelukkige plekjes

En soms zijn er onderweg unieke landschappen en plaatsen die je kunnen helpen ...

’Steile bergen, prachtige fjorden, charmante zomerstadjes in Zuid-Noorwegen, fruit dat bloeit in Hardanger en het magische licht en de gevarieerde natuur van plaatsen als de Lofoten en Troms in Noord-Noorwegen - het hele land is een geschenk van de natuur, met tal van plekken vol geluk!’ zegt Bang Nes.

De belangrijkste steden van Noorwegen bieden ook uitstekende mogelijkheden voor vrolijke avonturen en bieden een mooie mix aan cultuur, maar ook toegankelijke activiteiten in stad en natuur.

#MyHappyPlaceInNorway

Kies het kader dat je gelukkige plek beschrijft:

Vind het
Noorse geluk

Bekijk de tips van de lokale bevolking voor culturele evenementen en geweldige wandelingen in onze kleine en grote steden, die gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf tal van internationale luchthavens.

Waar is jouw plek van geluk?

Nu is het jouw beurt om je happy spot te vinden! En het goede nieuws is Noorwegen zit tjokvol plaatsen, activiteiten, eten en plezier die gemaakt zijn om je een echte geluksboost te geven!

Recent bekeken pagina's