Skip to main content

De winter is een leuke tijd! Ook al zijn de dagen korter, je kunt skiën of je wagen aan tal van andere leuke buitenactiviteiten. In het noordpoolgebied kun je onder andere walvissen en het noorderlicht bewonderen. 'Het Vikingseizoen' geeft je ook de kans om volop van de fjorden te genieten zonder te veel andere toeristen.

In de winter verandert een groot deel van Noorwegen in een met sneeuw bedekt paradijs. Dat schept ideale mogelijkheden voor spannende activiteiten in het besneeuwde landschap, en onze liefde voor sneeuw is diep geworteld. Skiën heeft een speciaal plekje in de Noorse cultuur en geschiedenis. Jong en oud gaan in de winter naar de skiresorts, bossen en bergen om te genieten van de mooie afdalingen en goed verzorgde pistes.

Er zijn ook veel leuke activiteiten waarvoor je geen ski’s nodig hebt, zoals sneeuwschoentochten, sleeënhondensledetochten, fatbiken en walvisspotten. Of misschien wil je wel een rustige fjordcruise maken. Je krijgt gegarandeerd prachtige panorama’s te zien van besneeuwde bergtoppen die in het water weerspiegeld worden.

De winter is ook een geweldige periode om in alle rust van enkele van de mooiste treinreizen ter wereld te genieten. In november en december kun je in het hele land superleuke kerstmarkten bezoeken.

Het noorderlicht

De winteravonden duren in heel Noorwegen lang. Van half november tot eind januari komt de zon in de meeste delen van Noord-Noorwegen helemaal niet op of piept die maar heel even boven de horizon uit. Toch is het er niet de hele tijd pikdonker, want de sneeuw verlicht het landschap op een poëtische manier. Op heldere dagen is er, vooral in het zuidelijk deel van deze streek, een paar uur daglicht en zie je de prachtige kleuren van de zonsondergang terwijl de hemel in het noorden diep nachtblauw is gekleurd.

Met een beetje geluk geeft het noorderlicht misschien wel een showtje weg boven je hoofd! Dat is meestal te zien in het noorden, maar af en toe ook in andere delen van Noorwegen. De beste tijd om deze fantastische lichtshow met eigen ogen te zien is van oktober tot maart.

In Zuid-Noorwegen kun je tijdens de wintermaanden rekenen op zes tot acht uur daglicht.

Boek je noorderlichtavontuur met Hurtigruten of bekijk meer vakantie-aanbiedingen onder het noorderlicht.

Winterweer 

In dit langgerekte land verschilt het weer van streek tot streek behoorlijk. Langs de kust schommelt de temperatuur meestal rond de 0°C. In het binnenland liggen de temperaturen meestal lager en kunnen zakken tot tussen de -10 en -20°C. Op enkele plaatsen kan het kwik zelfs dalen tot een ijzingwekkende -40°C!

Hoe je je kleedt voor het winterweer?

De winters in Noorwegen kunnen erg koud zijn, maar af en toe ook mild. Wat je moet aantrekken voor activiteiten in de buitenlucht hangt dan ook af van wat je gaat doen en waar.

Kleed je warm en met verschillende lagen. Gebruik eerder wol dan katoen of polyester en zorg ervoor dat je niet nat wordt en uit de wind blijft. Een wind- en waterdichte jas komen in de kustregio’s goed van pas, aangezien het er iets vaker regent. Als je geen actieve plannen hebt dan houden een lange, dikke jas en sneeuwbroek in combinatie met thermisch ondergoed je beslist lekker warm.

Bedenk ook dat de gevoelstemperatuur veel kouder kan aanvoelen dan de temperatuur die de thermometer aangeeft. De gevoelstemperatuur wordt lager naarmate de windsnelheid toeneemt.

Weet wel dat de winter de beste tijd van het jaar is om de edele kunst van kos onder de knie te krijgen - met veel kaarsen en een warme, knapperende open haard. En meestal ben je wel in de buurt van een dampende, hete sauna.

Bekijk de laatste weersverwachting

Bekijk de laatste plaatselijke weersverwachting op Yr.no dat wordt verzorgd door het Norwegian Meteorological Institute en de Norwegian Broadcasting Corporation (NRK). Download de gratis weerapp van Yr voor iOS of Android.

Seizoensgebonden hapjes en drankjes

Verse vis, schaal- en schelpdieren zijn in de winter op hun lekkerst. Eind januari luidt ook het begin in van het skrei-seizoen, want dan trekt de Arctische kabeljauw vanuit de Barentszzee naar de warmere wateren rond de Lofoten en de Vesterålen om daar kuit te schieten.

Traditionele ingrediënten zoals vis, wild, schaap, varkensvlees of hert zijn ook populaire kerstgerechten die bij veel restaurants rond de feestdagen op het menu staan. Ben je in een avontuurlijke bui op culinair gebied, proef dan eens een paar authentieke Noorse gerechten zoals smalahove (schapenkop - en nee, da's geen grapje), lutefisk (in loog geweekte kabeljauw) en pinnekjøtt (gedroogde, gezouten en gestoomde schapenribben). Maar geen zorgen hoor ... de supermarkten zijn goed voorzien van een ruim assortiment internationale levensmiddelen, en in de restaurants staan ook nog genoeg andere lekkere dingen op het menu.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Recent bekeken pagina's