Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Two couples enjoying the snowy landscape surrounding a cabin Two couples enjoying the snowy landscape surrounding a cabin
Credits
Rauland.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Wanneer de lange, donkere nacht terugkomt

In oude Vikingsagen werd de winter vaak opgesomd als "die winter bleef hij thuis op de boerderij". De winter was om binnen te blijven en tijd met het gezin door te brengen, maar vandaag de dag, kun je net zo goed de winter doorbrengen met de sneeuw onder je voeten (of ski's) en het noorderlicht in de hemel. 

In de winter transformeert Noorwegen naar een besneeuwd paradijs, maar de strenge Noorse winters kunnen zowel koud als donker zijn, vooral hoger in de bergen en in het hoge noorden.

Toch wordt niet heel Noorwegen bedekt met sneeuw in de winter. De laaglanden langs de kust hebben vaak een zeeklimaat, en langs de Atlantische kust zakt de temperatuur nauwelijks onder het vriespunt. Hier lijkt de winter wel een donkerdere voortzetting van de herfst dan op een echt eigen seizoen.

Wel zijn de winternachten donker en lang in heel Noorwegen, en rond midwinter komt de zon vaak niet hoog genoeg op om over de bergkammen heen te schijnen, zelfs in plaatsen ver ten zuiden van de Poolcirkel. 

In delen van Noord-Noorwegen, boven de Poolcirkel komt de zon echter gewoon niet boven de horizon tussen half november en eind januari. In het echte hoge noorden zijn de beste maanden om van het noorderlicht te genieten dan ook oktober, februari en maart.

Het noorderlicht kun je met grote regelmaat zien in het noorden van het land. Af en toe is het echter ook gewoon mogelijk het noorderlicht in het gehele land te zien, tot aan het zuidelijkste puntje van Noorwegen aan toe!

Snow Igloo
Trysil
C.H. - Visitnorway.com
Family playing in the snow in Vinje, Telemark
Vinje
CH - Visitnorway.com
Snow Blower sunrise
Norway
Foap
Northern Lights, Skullsfjord, Kvaløya
Kvaløya
Gaute Bruvik - Visitnorway.com
Ad

Seizoensgerechten

Veel mensen denken dat zeevruchten zoals garnalen, langoustines, blauwe mosselen, coquilles en kreeften zomerdelicatessen zijn, maar niets is minder waar. Het echte seizoen voor deze zeevruchten is de winter, wanneer de kwaliteit en de smaak op zijn best is.

Verse vis is vaak ook op zijn best in de winter, en veel restaurants in Noorwegen bieden kabeljauw, heilbot, zalm en forel van de beste kwaliteit rond deze tijd.

Gerechten die gebaseerd zijn op vis, wild, schapen- en varkensvlees zijn gebaseerd zijn vaak populaire kerstgerechten. Veel restaurants hebben dergelijke gerechten op het menu staan in de weken rond de feestdagen. Sommige traditionele Noorse gerechten die u echt zou moeten proberen zijn "smalahove" (schapenhoofd), "lutefisk" (kabeljauw gemarineerd in loog) en "pinnekjøtt" (gedroogde, gezouten en vervolgens gestoomde lamsribbetjes).

Wat te dragen in de Noorse winter

De winter kan in delen van Noorwegen bitterkoud zijn. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, maar het is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Hoe je je moet kleden hangt daarom ook af van wat je gaat doen en waar je het gaat doen.

Als je richting het hoge noorden gaat, hoog de bergen in, en vooral als je hoog de bergen ingaat in het hoge noorden, moet je je warm aankleden met veel lagen. Gebruik wolle kleding in plaats van katoen of polyester, en zorg ervoor dat jezelf beschermt tegen nat worden. Kijk ook uit voor de wind. De gevoelstemperatuur kan gevoelig kouder zijn dan de daadwerkelijke temperatuur, en hoe harder het waait, hoe sterker dit effect is. En wanneer je nat wordt, kunnen bevriezingen en ander koudeletsel veel eerder om de hoek komen kijken dan wanneer je  goed op de weersomstandigheden bent voorbereid en gekleed.

Winter wonderland

Het lokale weer en klimaat

De binnenlandse laaglanden, zowel in het zuiden als het noorden van Noorwegen, xijn gevoelig voor zeer lage temperaturen als de omstandigheden daar juist voor zijn in de winter. Een enkele keer zakt de temperatuur onder de -40°C in de binnenlanden van Finnmark, Troms, Trøndelag en Oost-Noorwegen, maar dit gebeurt zeker niet iedere winter.

De binnenlanden van Noord-Noorwegen hebben een soort Poolklimaat in de winter met sneeuw, veel wind en extreme vorst. 

Aan de andere kant, dankzij de warme Golfstroom en de zachte westelijke circulatie over de Atlantische Oceaan, heeft de westkust van Noorwegen een zacht zeeklimaat, en komt er, zeker aan de kust, nauwelijks vorst voor in de winter. Feitelijk kennen grote delen van westelijk Noorwegen geen echte winter.

Onze andere drie seizoenen

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad