Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A football field on an island in Lofoten with snow-clad mountains in the horizon
Iconic Norway.
Photo: Grim Berge / Sven-Erik Knoff / Natural Light Earth

Winter

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

In de legendes van de Vikingen wordt de winter vaak 'de tijd van het jaar dat hij thuis op de boerderij bleef' genoemd. Het was toen het jaargetijde om binnen te blijven en uit te rusten, maar tegenwoordig kun je heerlijk genieten van al het leuks dat de winterse sneeuw te bieden heeft.

Lange, donkere winteravonden

In de winter wordt een groot deel van Noorwegen omgetoverd tot een waar sneeuwparadijs. Dus hét moment voor spannende avonturen in de sneeuw. Skiën heeft een speciaal plekje in de Noorse cultuur en geschiedenis. Jong en oud gaan in de winter naar buiten en genieten van de mooie afdalingen en goed verzorgde paden.

De winteravonden zijn in heel Noorwegen lang en donker. Vanaf medio november tot eind januari komt de zon in bepaalde delen van Noord-Noorwegen, ten noorden van de poolcirkel, helemaal niet op.

Skullsfjord
Skullsfjord.
Photo: Gaute Bruvik / Visitnorway.com

Wel kan in die periode het noorderlicht zomaar boven je hoofd verschijnen en het witte landschap verlichten.

Het noorderlicht is het meest te zien in het noorden, maar heel af en toe is het in heel Noorwegen zichtbaar - zelfs op het zuidelijkste puntje. Oktober, februari en maart zijn de beste maanden om deze magische lichtshow met eigen ogen te zien.

Ad

Wat draag je tijdens de Noorse winter

De winter kan in delen van Noorwegen bitter koud zijn. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, maar het is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Hoe je je moet kleden hangt dan ook af van wat je gaat doen en waar.

Ga je richting het hoge noorden of de bergen in, kleed je dan warm aan met veel laagjes. Draag wollen kleding in plaats van katoen of polyester. Zorg dat je niet nat wordt en uit de wind blijft. De gevoelstemperatuur kan aanzienlijk lager liggen dan de daadwerkelijke temperatuur, en hoe harder het waait, hoe kouder het lijkt.

Mocht je toch nat worden, dan is het risico op onderkoeling en bevriezingsverschijnselen hoger dan wanneer je goed gekleed en voorbereid bent op de weersomstandigheden.

Seizoensgerechten

Veel mensen denken dat schaal- en schelpdieren zoals garnalen, langoustines, blauwe mosselen, coquilles en kreef zomerdelicatessen zijn, maar niets is minder waar. Het echte seizoen voor deze zeevruchten is de winter, wanneer de kwaliteit en de smaak op zijn best zijn.

Verse vis is is het lekkerst in de winter, en veel restaurants in Noorwegen bieden dan ook kabeljauw, heilbot, zalm en forel van de beste kwaliteit in het winterseizoen.

Maaltijden met traditionele ingrediënten zoals vis, wild, lam en varkensvlees zijn vaak populaire kerstgerechten. Veel restaurants hebben dit soort gerechten op het menu staan in de weken rond de feestdagen. Sommige traditionele Noorse gerechten die je echt zou moeten proeven zijn 'smalahove' (schapenkop), 'lutefisk' (kabeljauw uit de as) en 'pinnekjøtt' (gedroogde, gezouten en vervolgens gestoomde lamsribbetjes).

Laat je inspireren

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om alle mogelijkheden te ontdekken. Filter je zoekopdracht en bekijk de aanbiedingen.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad