Skip to main content

De beste marathons en hardloopwedstrijden

Stel je voor dat je langs ijsberen en gletsjers rent, in de middernachtzon of langs de fjorden. Jimmy 'The Runner' Vika geeft hier zijn zes favoriete Noorse marathons en andere loopwedstrijden waarover je thuis kunt opscheppen.

De Ethiopische wereldkampioen Haile Gebreselassie sprak al zijn liefde uit voor The Great Fjord Run in Bergen, maar Jimmy Vika heeft meer runs op zijn ’hotlist’ staan.

In 20 dagen liep de doorwinterde hardloper maar liefst 20 marathons in Noorwegen, goed voor 844 kilometer! Hiermee wilde hij de humanitaire organisatie Right to Play in de kijker zetten.

‘Hardlopen zet je zintuigen op scherp en zorgt voor een intensere beleving van de natuur. Het laat ook toe plekken te ontdekken die je niet met de auto of bus kunt bereiken. Op korte tijd kun je verschillende gebieden en bezienswaardigheden verkennen,’ zegt Jimmy.

Plaatselijke hardloopliefhebbers zorgen ervoor dat de talrijke hardloopevenementen in Noorwegen even divers zijn als de natuur. Verschillende runs nemen je mee langs natuurgebieden.

Veel marathons en hardloopwedstrijden hieronder bevatten ook routes voor kinderen, culturele evenementen en heel veel plezier. De meeste evenementen hebben ook kortere afstanden voor volwassenen die het rustig aan willen doen.

Bekijk de talrijke marathons en hardloopwedstrijden in heel Noorwegen.

1. Midnight Sun Marathon, Tromsø

Eind juni door de heldere zomernacht rennen in Tromsø is iets dat iedereen zou moeten ervaren. Een fantastische sfeer en ongeëvenaarde setting zorgen voor een heel uitzonderlijk evenement.

2. Spitsbergen Marathon, Spitsbergen

Hardlopen op Spitsbergen is een compleet ander verhaal. Op hardloopschoenen kom je nog dichter bij de ongerepte natuur. De lokale gemeenschap werkt hard om alle bezoekers een fijne ervaring te bezorgen en met wat geluk kun je onderweg een ijsbeer spotten.

3. Hardangervidda Marathon, Hardanger

Ga van start in het fjordstadje Eidfjord in Hardanger en ga op pad in een schilderachtige omgeving. Beleef beroemde plekken van dichtbij, zoals de Hardangerjøkulen-gletsjer, de Vøringsfossen-waterval en het bergplateau Hardangervidda.

4. Blefjells Beste, Buskerud

Deze kleinschalige bergloop in Blefjell in Telemark is één van mijn favoriete races geworden. Je hebt de keuze tussen afstanden van 6 tot 57 kilometer in een prachtig berglandschap. De langste runs bevatten ook enkele bergtoppen met geweldige uitzichten.

5. Fjellmaraton, Beitostølen in Valdres

Enkele van mijn beste ervaringen waren in het bergdorpje Beitostølen in Valdres. In de vroege ochtend door het zonnige en hoge bergplateau Valdresflye lopen is onvergetelijk. Alle weersomstandigheden zijn mogelijk: van grote hopen sneeuw langs de kant van de weg, tot 20 graden in het dorpscentrum van Beitostølen na je terugkeer. Je hebt de keuze tussen afstanden van 1 tot 42 kilometer. 

6. Oslo Maraton, Oslo

Ik hou ervan tijdens het hardlopen wat sightseeing te kunnen doen in de hoofdstad. Wie deze halve marathon of marathon uitloopt, krijgt vrijwel alle wijken rond het stadscentrum van Oslo te zien. Elk jaar nemen zo’n 20.000 mensen deel. Langs de route staan vele duizenden supporters die je naar de finish schreeuwen.

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's