Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Telemarkskanalen Telemarkskanalen
Credits
Telemarkskanalen.
Photo: Kåre Pedersen
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Een regio met veel verschillende vormen en kleuren

Of je nu op zoek bent naar bekoorlijke kuststadjes of naar hoge bergen en hooglanden: de regio Telemark biedt het allemaal.

De beroemde Noorse schilder Edvard Munch zocht graag rust in Kragerø aan de kust van het Skagerrak met zijn helderblauwe zee. Hij noemde het niet voor niets "De kroon van de kuststadjes". Daar zijn de inwoners van Noorwegen het helemaal mee eens: in de zomer verviervoudigt de bevolking van het kleine stadje.

Telemark is echter veel meer dan alleen een kustlijn: de regio strekt zich ver landinwaarts uit tot het enorme, grotendeels bosarme bergplateau van Hardangervidda, het grootste nationale park van Noorwegen.

Het nabijgelegen Gaustatoppen is met zijn 1.883 meter het hoogste punt van het land. Er wordt zelfs beweerd dat je vanaf de berg een zesde van het hele Noorse vasteland kunt bekijken. We raden je aan om de berg te bewandelen. Mocht je dat niet zien zitten, dan kun je de lift nemen naar het café op de bergtop. In de vallei onder de berg ligt het mooie stadje Rjukan. Het stadje heeft een ongelooflijke rijke industriële voorgeschiedenis en speelde ook in de oorlog een prominente rol. Bovendien staat Rjukan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Telemark staat verder bekend om zijn kanaal dat verschillende meren met elkaar verbindt via 18 sluizen. Via het kanaal kun je vanuit de grootste stad, Skien, 105 kilometer over het water afleggen naar het kleine stadje Dalen. Het hoogteverschil tussen Skien en Dalen is 72 meter ...

Het westen van Telemark, rondom Dalen en Seljord, is vanuit historisch opzicht belangrijk. De regio is bekend om zijn volksmuziek en traditionele verhalen. Het dialect heeft bovendien nog veel weg van het Oud-Noors. Ook belangrijk: hier liggen de wortels van de belangrijke Noorse skitraditie.

Gaustatoppen, Telemark
Gaustatoppen
Mediateam/VisitRjukan
Notodden
Notodden
Johan Berge/Visitnorway.com
Kragerø
Kragerø
Hanne Blesvik Andersen / Visit Kragerø
Vemork, Rjukan
Rjukan
Hans-Dieter Fleger
Ad

Wat te doen

Waar te verblijven

Eten en drinken

Reizen naar en in de omgeving

Per vliegtuig
  • Het dichtstbijzijnde vliegveld met internationale lijnvluchten is Sandefjord Airport Torp.
  • Skien heeft een klein vliegveld, Skien Airport Geiteryggen, met vluchten naar West-Noorwegen.
Per auto
  • Wanneer je van Oslo naar Kristiansand/Stavanger rijdt, voert de E18 je door het zuiden van Telemark. De E134 voert je door het midden/noorden van Telemark naar Hardanger en Haugesund.
  • De hele regio is prima bereikbaar per bus.
Per trein
  • Dwars door Telemark loopt het Sørland-spoor. Via dit spoor kun je de centrale stations van Nordagutu en Bø bereiken. Ook is er het Vestfold-spoor, dat van Skien/Porsgrunn via Vestfold naar Oslo loopt. Beide sporen zijn eigendom van Norwegian State Railways.
Per boot
  • In Telemark zijn diverse bootverbindingen die in de zomer reguliere diensten draaien.
  • Telemark ligt op korte afstand van Oslo, Kristiansand, Larvik, Sandefjord en Langesund. Vanuit deze steden kun je elke dag met de veerboot naar diverse Europese bestemmingen varen.

Telemark heeft nog meer te bieden ...

Je hoeft niet pas in Noorwegen je route te bepalen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad