Skip to main content

Sport

Bloed, zweet en gejuich

Voetbal mag dan de grootste sport in Noorwegen zijn, niets komt in de buurt van ons enthousiasme voor wintersport, dat een belangrijk deel van de Noorse identiteit is.

Noren houden van een goede wedstrijd, zowel in de sneeuw als op het gras. Of je nu wilt meedoen of gewoon wilt kijken, hier vind je een uitgebreid aanbod van evenementen om mee te maken!

Noorwegen is een land met een rijk sportief erfgoed en een liefde voor het buitenleven. Van skiën en snowboarden in de winter tot wandelen en fietsen in de zomer: de Noren willen graag actief blijven en de natuurlijke schoonheid van hun omgeving bewonderen. Ze hebben dan ook een breed scala aan prestigieuze sportevenementen die het hele jaar door plaatsvinden.

Scrol naar beneden en ontdek een aantal van de spannendste en populairste sportevenementen die Noorwegen te bieden heeft. Of je nu toeschouwer of deelnemer bent, deze evenementen bieden gegarandeerd een onvergetelijke ervaring en een kans om de spectaculaire landschappen van Noorwegen te zien.

Arctic Race of Norway

Dit is een professionele wielerwedstrijd die elk jaar in augustus in het noorden van Noorwegen plaatsvindt. De race beslaat enkele van de mooiste landschappen van Noorwegen en trekt toprenners van over de hele wereld aan.

De Arctic Race of Norway is meer dan alleen een wielerwedstrijd; het is een viering van de verbluffende natuurlijke schoonheid en unieke cultuur van Noord-Noorwegen. Het biedt zowel fietsers als toeschouwers een onvergetelijke ervaring in een van de mooiste en meest afgelegen uithoeken van Europa.

Holmenkollen Skifestival

Dit is een van de meest prestigieuze wintersportevenementen ter wereld, met skispringen, langlaufen en Scandinavische gecombineerde evenementen. Het evenement vindt elk jaar in maart plaats in Oslo en trekt duizenden toeschouwers.

Naast de wedstrijden biedt het festival vele activiteiten voor bezoekers, waaronder skilessen, rondleidingen en culturele evenementen. Bezoekers kunnen ook schansspringen proberen op een kleinere schans die is ontworpen voor beginners.

Norway Cup

Norway Cup is een internationaal jeugdvoetbaltoernooi dat jaarlijks wordt gehouden in Oslo. Het is een van de grootste voetbaltoernooien voor jonge spelers ter wereld en trekt teams van over de hele wereld aan. Het evenement vindt eind juli gedurende meer dan een week plaats en is sinds de oprichting in 1972 een prominent onderdeel van de internationale jeugdvoetbalkalender.

Naast de voetbalwedstrijden biedt de Norway Cup een scala aan culturele en sociale activiteiten, waardoor de hele week een feestelijke sfeer wordt gecreëerd.

Ekstremsportveko

Ekstremsportveko, ook bekend als de Extreme Sports Week, is een jaarlijks evenement dat wordt gehouden in Voss, Noorwegen. Het is een van de grootste en meest gerenommeerde extreme sportfestivals ter wereld. Ekstremsportveko brengt atleten, enthousiastelingen en toeschouwers van over de hele wereld samen om deel te nemen aan en getuige te zijn van een breed scala aan opwindende activiteiten.

Het evenement vindt eind juni plaats en je kunt deelnemen aan of kijken naar extreme sporten zoals paragliden, longboarden, raften, klimmen, basejumpen en nog veel meer.

Midnight Sun Marathon

De Midnight Sun Marathon is een jaarlijks hardloopevenement dat plaatsvindt in Tromsø, een stad in het uiterste noorden van Noorwegen. Het staat bekend als een van de meest unieke en pittoreske marathons ter wereld, vanwege de locatie en de timing van de race.

Het evenement vindt eind juni plaats, wanneer de zon niet ondergaat in Tromsø, waardoor er een magische sfeer ontstaat met de zon die de hele nacht fel schijnt. De race biedt verschillende afstanden, waaronder een volledige marathon, een halve marathon, een race van 10 kilometer en een race voor kinderen.

Birkebeinerrennet

Dit is een langlaufwedstrijd die in maart plaatsvindt tussen de steden Rena en Lillehammer. De wedstrijd is 54 kilometer lang en trekt jaarlijks meer dan 15.000 deelnemers.

De sfeer tijdens de Birkebeinerrennet-race is bijzonder, met duizenden toeschouwers die de skiërs aanmoedigen terwijl ze zich een weg banen door het parcours. De race is een echte test van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en kracht. Hierdoor krijgen de racers die de finish halen een ongelooflijk gevoel van voldoening.

Er worden tijdens de zomermaanden ook een hardloopwedstrijd en een motorrace georganiseerd.

De Norseman Xtreme Triathlon

De Norseman Xtreme Triathlon wordt beschouwd als een van de zwaarste triatlons ter wereld. De race start bij het Hardangerfjord, waar deelnemers van een veerboot springen en 3,8 kilometer naar de kust zwemmen. Het fietstraject bestaat uit 180 kilometer uitdagend terrein, inclusief een klim naar de beroemde 'Zombie Hill' - een steile klim van 10 kilometer met hellingspercentages tot 10 procent. De laatste etappe van de race bestaat uit een marathonloop, met de finishlijn op de top van de berg Gaustatoppen, die 1.850 meter boven de zeespiegel ligt.

De race heeft een unieke opzet, zonder hulpposten of externe ondersteuning. Deelnemers zijn verplicht om al hun eigen uitrusting, voedsel en water mee te nemen en hebben een supportteam nodig om hen onderweg te helpen.

Oslo Marathon

Dit is een populair hardloopevenement voor lange afstanden dat plaatsvindt in september. Het parcours loopt door de straten van Oslo en passeert veel van de beroemde bezienswaardigheden van de stad.

De marathon trekt verschillende soorten deelnemers, van toplopers die een snelle tijd nastreven tot beginnende marathonlopers die de afstand voor de eerste keer willen afleggen. Het evenement staat open voor deelnemers van alle niveaus en leeftijden, en de inclusieve sfeer is een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van het evenement.

Bekijk de favoriete hardloopevenementen van Jimmy 'The Runner' Vika

De beste marathons en hardloopevenementen

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's