There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Wat zouden de eerste Noorse visexporteurs in de 12e eeuw hebben gedacht als men ze had verteld hoe de sector in de jaren nadien alleen maar zou groeien? De vissers van weleer begonnen bescheiden met de verkoop van een paar gedroogde kabeljauwen en haringen aan de Engelsen ze hadden geen idee dat ze net waren begonnen aan een zakelijke avontuur dat uiteindelijk het hele land zou veranderen.
Vandaag de dag is Noorwegen de op één na grootste exporteur van vis ter wereld. Wereldwijd worden elke dag 37 miljoen maaltijden verorbert met vis uit Noorse wateren. Zonder het te weten heb je dus waarschijnlijk al Noorse zeelekkernijen op.
Onze zeevruchten proef je echter op z'n best op een Noorse vismarkt of in een restaurant in één van de kuststeden. Op de grotere vismarkten vind je mosselen en sint-jakobsschelpen, kreeften en krabben en allerlei soorten vis.
Hoger in het noorden kun je lokale specialiteiten proeven, zoals koningskrab en gerookte trekzalm. Beter nog, je kunt ze zelf vangen! De skrei (arctische kabeljauw) smaakt bijvoorbeeld het best in de winter juist op het moment dat veel toeristen het noorderlicht komen bewonderen.
In maart vind je overigens het wereldkampioenschap kabeljauwvissen op de Lofoten. Dit enorm populaire evenement staat open voor iedereen, ook al klinkt het nogal formeel.
90 procent van alle inwoners van Noorwegen woont langs de kustlijn, die in totaal langer is dan de evenaar. Het koude en heldere water zorgt ervoor dat vis, mosselen en schelpdieren trager groeien en de koude lucht houdt de vangst lekker vers.
Traditionele visgerechten zijn onder meer de beroemde gerookte zalm, gerookte forel en gravlax. 'Tørrfisk' (stokvis) was lange tijd Noorwegens belangrijkste exportproduct en is nog steeds de trots van de noordelijke regionen, met name op de Lofoten.
'Rakfisk' (gefermenteerde forel) is nog een ander traditioneel gerecht voor de moedigen onder ons, net als 'mølje' (kabeljauw, geserveerd met lever en viseieren), dat je vooral in Noord-Noorwegen vindt.
Andere lekkernijen uit de zee, zoals garnalen, krab en mosselen, worden eerder geassocieerd met Zuid-Noorwegen.
Deze tips voor toprestaurants voor vis een zeevruchten worden vers geserveerd door hoofdredacteur Hilde Gulbrandsen van het gerespecteerd voedingsmagazine 'Appetitt'.
The Bekkjarvik Gjestgiveri is an ideal venue for different types of functions such as wedding receptions,…
Go to: Bekkjarvik Gjestgiveri - restaurantThe Bekkjarvik Gjestgiveri is an ideal venue for different types of functions such as wedding receptions,…
A restaurant with fish and seafood, where the menu is based on today's catch. The Fish Market's enthusiastic…
Go to: Fish Market Stavanger the restaurantA restaurant with fish and seafood, where the menu is based on today's catch. The Fish Market's enthusiastic…
Elegant restaurant that offers exciting varieties of fish in all forms. Fjord changes its menu every month so…
Go to: Restaurant FjordElegant restaurant that offers exciting varieties of fish in all forms. Fjord changes its menu every month so…
Café with counter service on the quayside in the downtown Tromsø, outdoor seating. Seafood lunch and dinner…
Go to: Vertshuset SkarvenCafé with counter service on the quayside in the downtown Tromsø, outdoor seating. Seafood lunch and dinner…
Restaurant house, with several departments, centrally situated in the glass arcade, Glasshuset. We have a…
Go to: Restaurant BjørkRestaurant house, with several departments, centrally situated in the glass arcade, Glasshuset. We have a…
De skrei (paaiende kabeljauw) is een unieke Noorse seizoenskabeljauw die vanuit de Barentszzee naar zijn paaigebied bij de Noorse kust trekt.
Alleen de beste exemplaren voldoen aan de strenge criteria om het label skrei te krijgen. Zo moet een skrei helemaal volgroeid zijn (ongeveer vijf jaar oud) en met een lijn gevangen zijn door een kleine lokale vissersboot.
De skrei kan worden aangevoerd tussen januari en april, wanneer de zeeën woest zijn en de temperatuur barkoud. Deze periode is dan ook een ongelofelijk spannende tijd voor de vissers én visliefhebbers. Het vlees van de skrei is helderwit, mager, schilferig en mals vlees. Bovendien wordt de skrei, net als alle kabeljauw in Noorwegen, duurzaam beheerd en gecertificeerd volgens de eisen van de MSC.
De Noorse visserijautoriteiten zijn van plan om de soort te beschermen, dus de regelgeving is dan ook bijzonder scherp.
In Noorwegen kun je op verschillende manieren aan verse vis komen. Overal in het land vind je gespecialiseerde viswinkels, die naast goede service ook een brede selectie zeevruchten aanbieden.
Verder hebben ook veel supermarkten en winkels een ruim aanbod aan uitstekende vis en zeevruchten. De laatste jaren geven Noren steeds vaker de voorkeur aan verse vis boven diepvriesvis of andere half afgewerkte producten.
De allerbeste en meest verse vis vind je echter op de markt. Op de Ravnkloa-vismarkt in Trondheim koop je verse gemarineerde of gerookte vis. Ben je op zoek naar een hartige lunch, dan is Kroa een ideale locatie. In Bergen wordt al sinds 1276 vis verhandeld. Vandaag de dag vind je er op de lokale vismarkt verse schelpdieren en lokale landbouwproducten in overvloed. Op de vismarkt in Stavanger kun je heerlijk ontbijten en dineren met verse lokale ingrediënten die op de dag zelf zijn gevangen.
The picturesque Fish Market in Bergen is one of Norway's most visited outdoors markets. The Fish Market sells…
Go to: Fish Market in BergenThe picturesque Fish Market in Bergen is one of Norway's most visited outdoors markets. The Fish Market sells…
Fiskehallen is the right place if you love fresh and healthy seafood!
Go to: Fiskehallen - The Fish Market in NarvikFiskehallen is the right place if you love fresh and healthy seafood!
Fish market with seafood, meat, deli products, catering and outdoor restaurant.
Go to: Hos Oss Restaurant and fish market in LillesandFish market with seafood, meat, deli products, catering and outdoor restaurant.
TORJÅ fiskedisken (fish market) This is the most exclusive fish market in the city of…
Go to: The fish marketTORJÅ fiskedisken (fish market) This is the most exclusive fish market in the city of…
A restaurant with fish and seafood, where the menu is based on today's catch. The Fish Market's enthusiastic…
Go to: Fish Market Stavanger the restaurantA restaurant with fish and seafood, where the menu is based on today's catch. The Fish Market's enthusiastic…
De visserijsector vormt de ruggengraat van Noorwegen en is van levensbelang voor veel lokale gemeenschappen.
Noorwegen probeert al jarenlang een voorloper te zijn op het gebied van goede visserij en goede aquacultuurbeheer. In samenwerking de wetenschappelijke gemeenschap zet het land zet zich voortdurend in om duurzaam waterleven te stimuleren via wetten en subsidies.
In de jaren 80 nam de hoeveelheid vis in de Barentszzee alarmerend snel af, waarop Noorwegen actie moest ondernemen om de visvangst ook voor de komende generaties veilig te stellen. De Noorse autoriteiten besloten daarom het teruggooien van vis te verbieden, waardoor de visbestanden zich hersteld hebben.
Inmiddels heeft de Barentszzee, waar Noorwegen ongeveer 93% van al zijn kabeljauw vangt, het snelstgroeiende kabeljauwbestand ter wereld.
Arctische kabeljauw – skrei
Koolvis – sei
Kabeljauw – torsk
Rivierkreeft – sjøkreps
Lom – brosme
Bot – flyndre
Schelvis – hyse
Heilbot – kveite
Haring – sild
Kreeft – hummer
Makreel – makrell
Mosselen – blåskjell
Octopus – blekksprut
Oester – østers
Schol – rødspette
Roodbaars – uer
Zalm – laks
Coquilles – kamskjell
Zeebaars – havabbor
Zeeforel – sjøørret
Schelpdier – skalldyr
Garnalen – reker
Tonijn – tunfisk
Zeewolf – steinbit
De haven
Zorg dat je vroeg bij de pier bent, dus wanneer de vissers binnenkomen met hun dagvangst – of liever gezegd, nachtvangst. Soms kun je gekookte garnalen zo van de boot kopen.
Het hotel
Veel hotels vernieuwen hun concept door een trendy restaurantafdeling in te richten en verse zeevis op de kaart te zetten.
De funky eethuisjes
Een groot aantal minder in het oog springende maar hippe eettentjes weet vis op verschillende inventieve manieren te bereiden voor een aantrekkelijke prijs.
Het restaurant
Noorwegen telt verschillende internationaal gerenommeerde toprestaurants die elke zeevisliefhebber een tongstrelende ervaring zullen bezorgen.
De rivier
Niets belet je om je eigen zoetwatervis te vangen en dan te bakken op je kampvuur, zolang je maar over een lokale visvergunning beschikt.
Het meer
De talloze Noorse meren liggen als het ware te wachten totdat je er je eigen vis komt vangen.
De vishandel nieuwe stijl
Overal worden gloednieuwe overdekte vismarkten opgezet die alleen de meest verse producten verkopen. Daarnaast worden oudere markten vernieuwd door enthousiaste jonge ondernemers.
Noren hebben een natuurlijke interesse in biologische voeding. De bestaande duurzame visindustrie is het resultaat van strikte regels opgelegd door de Noorse autoriteiten, en een constante dialoog over de balans tussen milieu en economische en sociale omstandigheden.
Dankzij Noorwegens lange en sterke vistraditie is er een goed begrip voor de nieuwe uitdagingen die ontstaan als gevolg van hogere productie en consumptie. Het land wordt internationaal beschouwd als een voorbeeld voor duurzame visserij en andere duurzame exploitatie van de oceaan.
Gaan vissen, als ontspanningsactiviteit of om je avondmaal te vangen, is in Noorwegen al sinds jaar en dag een populaire bezigheid onder Noren en toeristen. De wil om op alle niveaus het respect voor het milieu nog verder te versterken, is een eerste vereiste om de natuurlijke hulpbronnen van Noorwegen te kunnen blijven waarderen.
Overal in het land, in restaurants maar ook op voedingsblogs, vind je mensen met nieuwe ideeën over hoe vis en andere zeevruchten kunnen worden bereid en geserveerd.
Fish & chips
Deze door en door Britse traditie is overgenomen door de Noren. Vers gevangen en perfect gebakken kabeljauw, opgediend op precies het juiste moment – met friet natuurlijk.
Salades
Doe eens wat anders dan de gebruikelijke tonijnsalade en probeer een groene variant, zoals een salade met een heerlijke en gezonde mix van avocado, appels, honing, olijfolie, citroensap … en dun gesneden plakken zalm.
Sushi
Er is internationaal veel vraag naar traag gekweekte Noorse vis uit koude wateren voor sushi en sashimi. Aziatisch geïnspireerde restaurants schieten overal in Noorwegen als paddenstoelen uit de grond.
Wraps
Zalm en andere soorten vis in een wrap met groenten van het seizoen en een lekkere saus.
Taco
Vis is een gezond en trendy alternatief voor de traditionele, wat zwaardere ingrediënten van taco’s.
Pasta
Geniet van witte vis gegarneerd met basilicumpesto en een erwtenvulling binnenin.
Kabeljauw, aardappelen en gesmolten boter
Een klassieker voor veel Noren.
Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen proeven. Filter je zoekopdracht bekijk onderstaande aanbiedingen.
De verschillende delen van Noorwegen hebben hun eigen traditionele kerstgerechten. Hier vind je enkele van de lekkerste en meest typische Noorse eindejaarsgewoontes.
Noorse broodjes zijn gewoon onweerstaanbaar, en het goede nieuws is dat je overal in Noorwegen kunt genieten van de zoete broodjescultuur. We hebben zelfs een recept toegevoegd zodat je ze zelf kunt maken!
De houding van de Noren ten aanzien van eten, drinken, culinaire tradities en ‘haute cuisine’ is de afgelopen jaren enorm veranderd. Vandaag de dag kunnen we met recht trots zijn op de moderne en onconventionele Noorse keuken.
De Noorse keuken hangt van lokale granen en groenten van hoge kwaliteit, lam en gezouten vlees, wilde bessen en natuurlijk vis aan elkaar. Om het nog maar niet te hebben over meelpap in het weekend en over wafels met bruine kaas...
Het beste fruit en de lekkerste bessen ter wereld - denk bijvoorbeeld aan appels, peren, pruimen, bosbessen, aardbeien en kersen - komen van honderden Noorse boomgaarden en boerderijen.
Drie foodbloggers bezoeken Noorwegen en proeven enkele van onze duurzaamste lekkernijen. Tijdens hun reis duiken ze in zee op zoek naar zee-egels, ontmoeten ze rendierherders en melken ze een koe. En ze geven ook hun persoonlijke touch aan traditionele gerechten met lokale ingrediënten.
Terug naar boven