Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Eersteklas zeevruchten

Lekkernijen uit de zee
Wereldwijd eten miljoenen mensen regelmatig vis die werd gevangen voor de Noorse kust. Toch gaat er niets boven de smaak en structuur van vis die net werd gevangen in het koude en heldere water.
Senja
Senja.
Photo: Johan Wildhagen / seafood.no
Ad

Wat zouden de eerste Noorse visexporteurs in de 12e eeuw hebben gedacht als men ze had verteld hoe de sector in de jaren nadien alleen maar zou groeien? De vissers van weleer begonnen bescheiden met de verkoop van een paar gedroogde kabeljauwen en haringen aan de Engelsen ­ ze hadden geen idee dat ze net waren begonnen aan een zakelijke avontuur dat uiteindelijk het hele land zou veranderen.

Het land van de zeevruchten

Vandaag de dag is Noorwegen de op één na grootste exporteur van vis ter wereld. Wereldwijd worden elke dag 37 miljoen maaltijden verorbert met vis uit Noorse wateren. Zonder het te weten heb je dus waarschijnlijk al Noorse zeelekkernijen op.

Onze zeevruchten proef je echter op z'n best op een Noorse vismarkt of in een restaurant in één van de kuststeden. Op de grotere vismarkten vind je mosselen en sint-jakobsschelpen, kreeften en krabben en allerlei soorten vis.

Hoger in het noorden kun je lokale specialiteiten proeven, zoals koningskrab en gerookte trekzalm. Beter nog, je kunt ze zelf vangen! De skrei (arctische kabeljauw) smaakt bijvoorbeeld het best in de winter ­juist op het moment dat veel toeristen het noorderlicht komen bewonderen. In maart vind je overigens het wereldkampioenschap kabeljauwvissen op de Lofoten. Dit enorm populaire evenement staat open voor iedereen, ook al klinkt het nogal formeel.

90 procent van alle inwoners van Noorwegen woont langs de kustlijn, die in totaal langer is dan de evenaar. Het koude en heldere water zorgt ervoor dat vis, mosselen en schelpdieren trager groeien en de koude lucht houdt de vangst lekker vers.

Geserveerd op jouw manier

Traditionele visgerechten zijn onder meer de beroemde gerookte zalm, gerookte forel en gravlax. 'Tørrfisk' (stokvis) was lange tijd Noorwegens belangrijkste exportproduct en is nog steeds de trots van de noordelijke regionen, met name op de Lofoten. 'Rakfisk' (gefermenteerde forel) is nog een ander traditioneel gerecht voor de moedigen onder ons, net als 'mølje' (kabeljauw, geserveerd met lever en viseieren), dat je vooral in Noord-Noorwegen vindt. Andere lekkernijen uit de zee, zoals garnalen, krab en mosselen, worden eerder geassocieerd met Zuid-Noorwegen.

De beste visrestaurants

Deze tips voor toprestaurants voor vis een zeevruchten worden vers geserveerd door hoofdredacteur Hilde Gulbrandsen van het gerespecteerd voedingsmagazine 'Appetitt'.

Dé Noorse kabeljauw van het seizoen

De skrei (paaiende kabeljauw) is een unieke Noorse seizoenskabeljauw die vanuit de Barentszzee naar zijn paaigebied bij de Noorse kust trekt.

Alleen de beste exemplaren voldoen aan de strenge criteria om het label skrei te krijgen. Zo moet een skrei helemaal volgroeid zijn (ongeveer vijf jaar oud) en met een lijn gevangen zijn door een kleine lokale vissersboot.

De skrei kan worden aangevoerd tussen januari en april, wanneer de zeeën woest zijn en de temperatuur barkoud. Deze periode is dan ook een ongelofelijk spannende tijd voor de vissers én visliefhebbers. Het vlees van de skrei is helderwit, mager, schilferig en mals vlees. Bovendien wordt de skrei, net als alle kabeljauw in Noorwegen, duurzaam beheerd en gecertificeerd volgens de eisen van de MSC. De Noorse visserijautoriteiten zijn van plan om de soort te beschermen, dus de regelgeving is dan ook bijzonder scherp.

Visfestijnen op de vismarkt

In Noorwegen kun je op verschillende manieren aan verse vis komen. Overal in het land vind je gespecialiseerde viswinkels, die naast goede service ook een brede selectie zeevruchten aanbieden.

Verder hebben ook veel supermarkten en winkels een ruim aanbod aan uitstekende vis en zeevruchten. De laatste jaren geven Noren steeds vaker de voorkeur aan verse vis boven diepvriesvis of andere half afgewerkte producten.

De allerbeste en meest verse vis vind je echter op de markt. Op de Ravnkloa-vismarkt in Trondheim koop je verse gemarineerde of gerookte vis. Ben je op zoek naar een hartige lunch, dan is Kroa een ideale locatie. In Bergen wordt al sinds 1276 vis verhandeld. Vandaag de dag vind je er op de lokale vismarkt verse schelpdieren en lokale landbouwproducten in overvloed. Op de vismarkt in Stavanger kun je heerlijk ontbijten en dineren met verse lokale ingrediënten die op de dag zelf zijn gevangen.

Het geschenk dat maar blijft geven

De visserijsector vormt de ruggengraat van Noorwegen en is van levensbelang voor veel lokale gemeenschappen.

Noorwegen probeert al jarenlang een voorloper te zijn op het gebied van goede visserij en goede aquacultuurbeheer. In samenwerking de wetenschappelijke gemeenschap zet het land zet zich voortdurend in om duurzaam waterleven te stimuleren via wetten en subsidies.

In de jaren 80 nam de hoeveelheid vis in de Barentszzee alarmerend snel af, waarop Noorwegen actie moest ondernemen om de visvangst ook voor de komende generaties veilig te stellen. De Noorse autoriteiten besloten daarom het teruggooien van vis te verbieden, waardoor de visbestanden zich hersteld hebben.

Inmiddels heeft de Barentszzee, waar Noorwegen ongeveer 93% van al zijn kabeljauw vangt, het snelstgroeiende kabeljauwbestand ter wereld.

Raak geïnspireerd

Woordenboek

Arctische kabeljauw – skrei
Koolvis – sei
Kabeljauw – torsk
Rivierkreeft – sjøkreps
Lom – brosme
Bot – flyndre
Schelvis – hyse
Heilbot – kveite
Haring – sild
Kreeft – hummer
Makreel – makrell
Mosselen – blåskjell
Octopus – blekksprut
Oester – østers
Schol – rødspette
Roodbaars – uer
Zalm – laks
Coquilles – kamskjell
Zeebaars – havabbor
Zeeforel – sjøørret
Schelpdier – skalldyr
Garnalen – reker
Tonijn – tunfisk
Zeewolf – steinbit

De beste plekken om zeevruchten te eten

De haven
Zorg dat je vroeg bij de pier bent, dus wanneer de vissers binnenkomen met hun dagvangst – of liever gezegd, nachtvangst. Soms kun je gekookte garnalen zo van de boot kopen.

Het hotel
Veel hotels vernieuwen hun concept door een trendy restaurantafdeling in te richten en verse zeevis op de kaart te zetten.

De funky eethuisjes
Een groot aantal minder in het oog springende maar hippe eettentjes weet vis op verschillende inventieve manieren te bereiden voor een aantrekkelijke prijs.

Het restaurant
Noorwegen telt verschillende internationaal gerenommeerde toprestaurants die elke zeevisliefhebber een tongstrelende ervaring zullen bezorgen.

De rivier
Niets belet je om je eigen zoetwatervis te vangen en dan te bakken op je kampvuur, zolang je maar over een lokale visvergunning beschikt.

Het meer
De talloze Noorse meren liggen als het ware te wachten totdat je er je eigen vis komt vangen.

De vishandel nieuwe stijl
Overal worden gloednieuwe overdekte vismarkten opgezet die alleen de meest verse producten verkopen. Daarnaast worden oudere markten vernieuwd door enthousiaste jonge ondernemers.

Biologische vis op z’n Noors

Noren hebben een natuurlijke interesse in biologische voeding. De bestaande duurzame visindustrie is het resultaat van strikte regels opgelegd door de Noorse autoriteiten, en een constante dialoog over de balans tussen milieu en economische en sociale omstandigheden.

Dankzij Noorwegens lange en sterke vistraditie is er een goed begrip voor de nieuwe uitdagingen die ontstaan als gevolg van hogere productie en consumptie. Het land wordt internationaal beschouwd als een voorbeeld voor duurzame visserij en andere duurzame exploitatie van de oceaan.

Gaan vissen, als ontspanningsactiviteit of om je avondmaal te vangen, is in Noorwegen al sinds jaar en dag een populaire bezigheid onder Noren en toeristen. De wil om op alle niveaus het respect voor het milieu nog verder te versterken, is een eerste vereiste om de natuurlijke hulpbronnen van Noorwegen te kunnen blijven waarderen.

Een nieuwe kijk op visgerechten

Overal in het land, in restaurants maar ook op voedingsblogs, vind je mensen met nieuwe ideeën over hoe vis en andere zeevruchten kunnen worden bereid en geserveerd.

Fish & chips
Deze door en door Britse traditie is overgenomen door de Noren. Vers gevangen en perfect gebakken kabeljauw, opgediend op precies het juiste moment – met friet natuurlijk.

Salades
Doe eens wat anders dan de gebruikelijke tonijnsalade en probeer een groene variant, zoals een salade met een heerlijke en gezonde mix van avocado, appels, honing, olijfolie, citroensap … en dun gesneden plakken zalm.

Sushi
Er is internationaal veel vraag naar traag gekweekte Noorse vis uit koude wateren voor sushi en sashimi. Aziatisch geïnspireerde restaurants schieten overal in Noorwegen als paddenstoelen uit de grond.

Wraps
Zalm en andere soorten vis in een wrap met groenten van het seizoen en een lekkere saus.

Taco
Vis is een gezond en trendy alternatief voor de traditionele, wat zwaardere ingrediënten van taco’s.

Pasta
Geniet van witte vis gegarneerd met basilicumpesto en een erwtenvulling binnenin.

Kabeljauw, aardappelen en gesmolten boter
Een klassieker voor veel Noren.

 

Trek in meer?

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen proeven. Filter je zoekopdracht bekijk onderstaande aanbiedingen.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad