Skip to main content

Ga naar een Noorse vismarkt of restaurant in één van de Noorse kustplaatsen voor onze lekkerste en meest verse vis, schaal- en schelpdieren. Vraag gewoon naar de vangst van de dag, en er staat je een ware traktatie te wachten. Of nog beter: vang je eigen maaltje!

In Noorwegen ben je nooit ver van de zee, dus is het waarschijnlijk geen verrassing dat de Noorse keuken voor een groot deel uit zeebanket bestaat. De visserij-industrie is de ruggengraat van de Noorse kustplaatsen en is voor veel lokale gemeenschappen absoluut van levensbelang. Skrei (paaikabeljauw) is eigenlijk de reden waarom mensen duizenden jaren zo ver noordelijk konden overleven - niet alleen omdat het als basisvoedsel diende, maar ook omdat het goed verhandeld kon worden.

Een toonaangevend land qua zeebanket

Niet alleen wij Noren zijn afhankelijk van de wonderen van onze wateren. Tegenwoordig is Noorwegen de op één na grootste exporteur van vis, schaal- en schelpdieren ter wereld. Dat wil zeggen dat er dagelijks wereldwijd zo'n 37 miljoen maaltijden uit de Noorse wateren worden gegeten. Het kan zomaar zijn dat je al eens Noorse zeevruchten hebt geproefd zonder dat je je daarvan bewust was.

De koude, heldere wateren in Noorwegen zorgen ervoor dat vissen, mosselen en andere schaal- en schelpdieren minder snel groeien, en het noordelijke klimaat draagt bij aan het vers houden van de vangst.

Skrei: de koning van de Noorse kabeljauw

Eén van de beste vissoorten die de zee te bieden heeft is Noorse skrei. Elke winter trekt deze Atlantische kabeljauw van de Barentszzee naar hun paaigebied aan de noordkust van Noorwegen.

Skrei wordt gevangen tussen januari en april wanneer de zee ruw is en als het vriest. Dit is voor zowel vissers als visliefhebbers een ongelooflijke tijd van het jaar. Het sappige visvlees van skrei is helderwit, mager en mals waardoor het een uitstekend ingrediënt voor veel lekkere gerechten is.

Reis je in maart naar de Lofoten, dan kun je de wereldkampioenschappen kabeljauwvissen meemaken. Dat is een razendpopulair evenement dat voor iedereen toegankelijk is.

We kunnen het niet over kabeljauw hebben zonder tørrfisk (stokvis) te noemen. Dat is niet alleen een uniek product van hoge kwaliteit, maar ook één van de oudste exportproducten van Noorwegen.

Tørrfisk wordt normaal gezien gemaakt van skrei en wordt op gigantische houten rekken in de zon en door de wind gedroogd op de Lofoten en in andere delen van Noord-Noorwegen. Je kunt het gegrild, gebakken of gekookt eten. Dunne plakjes gedroogde tørrfisk zijn ook een gezonde, populaire snack die een beetje lijkt op chips.

Tørrfisk is een specialiteit uit de Arctische keuken. Klik op de link en ontdek meer overheerlijke recepten met tørrfisk van een Noorse topkok.

Reis je iets verder naar het zuiden, dan draait alles om klippfisk (klipvis). Dat is een gedroogde en gezouten Noorse specialiteit die ook wordt gemaakt van kabeljauw. Fjord-Noorwegen, het noordwesten en Trøndelag zijn allemaal rijke visgebieden, maar Ålesund en Kristiansund staan bekend om hun klipvis. Probeer een traditioneel kabeljauwrecept met klipvis van de westkust van Noorwegen maar eens.

De vermaarde Noorse zalm

Wist je dat er elke dag over de hele wereld meer dan 14 miljoen maaltijden met Noorse zalm worden gegeten? De wereld is verliefd geworden op onze zalm, en dat is niet voor niets :)

Op de eerste plaats biedt de Noorse natuur de allerbeste omstandigheden voor de allerbeste zalm ter wereld. Bovendien bieden vakkundige innovatoren en fundamentele kennis - die van generatie op generatie wordt overgedragen - ons een groot voordeel.

De gezondheidsvoordelen van zalm zijn alom bekend, maar lang niet iedereen weet dat Noorse zalm bovendien antibioticavrij en niet genetisch gemodificeerd is.

Traditionele Noorse zalmschotels zijn bijvoorbeeld de beroemde gerookte zalm, gravlaks (verse zalm gemarineerd met zout, suiker en dille) en lakserull (rolletjes met gerookte zalm).

Koningskrab - de lekkerste monsters die er zijn

Sneeuw, het noorderlicht en koningskrab zijn allemaal typische dingen die niet mogen ontbreken als je in Noord-Noorwegen bent. Je kunt de koning van de Noorse schaaldieren vers proeven als ze net uit zee zijn gevist. Echt zalig!

Koningskrab is te vinden in de koude wateren van de Barentszzee, en veel aanbieders bieden excursies naar de open zee zodat je je eigen koningskrab kunt vangen voor het avondeten.

De ster onder de krabben, de sneeuwkrab, dankt zijn naam aan z'n sneeuwwitte visvlees. Sneeuwkrab is wat kleiner en goedkoper dan koningskrab.

Op veel plekken kun je taskekrabbe (bruine krab) eten, en de meest bekende bruine krab komt uit Hitra in Trøndelag. Hier komt de Golfstroom uit het zuiden in aanraking met de koude stroming uit het noorden, en dat zorgt voor optimale temperaturen en perfecte omstandigheden voor krab. Daar komen dan ook de allerlekkerste schaaldieren vandaan zoals langoustines en kreeft.

Ontdek waarom fijnproevers uit de hele wereld naar de kust van Trøndelag trekken.

Garnalen in het zonnetje

Een echte Noorse delicatesse, vers van de boot! In Noorwegen is 'garnalen in het zonnetje' eten een populaire manier om je tegoed te doen aan garnalen. We kopen graag garnalen (het liefst verse) en serveren die op witbrood met mayonaise, een kneepje verse citroen en een beetje dille. Wedden dat dat smaakt op het strand, bij je chalet, op een bankje in het park of waar dan ook?!

Het Lyngenfjord in Noord-Noorwegen staat bekend om z'n Lyngen Reker-garnalen. De noorderwind en het poolklimaat zorgen voor koud water, waardoor de garnalen langzaam groeien en een zoete smaak ontwikkelen met een vleugje zout. Die smaak is kenmerkend voor garnalen uit Noord-Noorwegen. Als je de kans krijgt, is het echt een aanrader om verse Lyngen-garnalen te kopen in een plaatselijke supermarkt in de buurt van het Lyngenfjord.

Makreel uit Zuid-Noorwegen

Makreel is een teken dat de zomer in aantocht is! Zo rond april trekken grote scholen makreel vanuit het zuiden naar de zuidkust van Noorwegen. Al komt deze vissoort langs de hele Noorse kust voor, toch wordt makreel het meest geassocieerd met Zuid-Noorwegen.

Bezoek in de zomer een zuidelijk Noors kustplaatsje en geniet van vers gegrilde makreel met aardappelen, komkommersalade en zure room. Met de kinderen op makreel vissen is ook een leuke zomeractiviteit.

Unieke delicatessen uit de zee

Je vindt in Noorwegen ook zeebanket dat wat minder populair en gebruikelijk is om te eten, zoals zee-egels, mosselen, zeewier en schelvishersenen. Een aantal van deze delicatessen staan ondertussen op de menukaarten van met Michelinsterren bekroonde restaurants. Durf jij dat te bestellen? Lees meer over zalige en zonderlinge Noorse etenswaren.

Wat gaat er nou boven duiken naar zee-egels en die meteen opeten? Kijk maar wat er gebeurde toen drie foodbloggers dat deden tijdens hun foodie roadtrip door Noorwegen.

Ook duurzame superfoods uit de zee oogsten is een groeiende trend. Wat dacht je van vers geoogste truffel, nori zeewier, suikerkelp en gevleugelde kelp?

Trek gekregen?

Er zijn veel manieren om in Noorwegen verse vis, schaal- en schelpdieren te kopen. Zo zijn er in het hele land gespecialiseerde vishandels met goede service en een ruim assortiment. Daarnaast hebben veel supermarkten en winkels ook een uitstekend aanbod. Maar het beste en meest verse zeebanket vind je op de vismarkt. De vismarkt van Bryggen in Bergen is één van de oudste en meest bekende, want er wordt al sinds 1276 vis verhandeld.

Zoek een visrestaurant

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat voor gerechten er allemaal zijn. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Recepten met vis, schaal- en schelpdieren

Maak eens bacalao, zalm in lefse en andere lekkere gerechten met zeevruchten uit Noorwegen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's