Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Eersteklas zeevruchten

Lekkernijen uit de zee
Wereldwijd eten miljoenen mensen regelmatig vis die werd gevangen voor de Noorse kust. Toch gaat er niets boven de smaak en structuur van vis die net werd gevangen in het koude en heldere water.
Senja
Senja.
Photo: Johan Wildhagen / seafood.no
Ad

Wat zouden de eerste Noorse visexporteurs in de 12e eeuw hebben gedacht als men ze had verteld dat de sector in de komende jaren alleen maar zou groeien? De vissers van weleer begonnen bescheiden met de verkoop van een paar gedroogde kabeljauwen en haringen aan de Engelsen ­ ze hadden geen idee dat ze net waren begonnen aan een zakelijke avontuur dat uiteindelijk het hele land zou veranderen.

Het land van de zeevruchten

Vandaag de dag is Noorwegen de op een na grootste exporteur van vis ter wereld. Wereldwijd worden elke dag 37 miljoen maaltijden met vis uit Noorse wateren verschalkt. Grote kans dus dat je de Noorse vis al van binnen en van buiten kent zonder dat je het weet.

Onze zeevruchten proef je echter op z'n best op een Noorse vismarkt of in een restaurant in een van de kuststeden. Op de grotere vismarkten vind je mosselen en sint-jakobsschelpen, kreeften en krabben en diverse soorten vis.

Hoger in het noorden kun je lokale specialiteiten, zoals koningskrab en gerookte trekzalm, proberen. Of, beter nog: wanneer je ze zelf vangt. De skrei (arctische kabeljauw) smaakt bijvoorbeeld het best tijdens de winter ­ juist op het moment dat veel toeristen het noorderlicht komen ervaren. In maart vind je overigens het wereldkampioenschap kabeljauw vissen in Lofoten, waar iedereen aan mee kan doen.

Negentig procent van alle inwoners in Noorwegen woont langs de kust. Zou je ze allemaal naast elkaar zetten, dan krijg je een lijn die breder is dan de evenaar. Een voordeel van het heldere en koude water is dat vis, mosselen en schelpdieren langzamer groeien. De koude lucht zorgt bovendien dat je vangst lang vers blijft.

 

Op jouw manier

Traditionele visgerechten zijn onder meer de beroemde gerookte zalm, gerookte forel en gravlax. “Tørrfisk” (stokvis) was lange tijd Noorwegens belangrijkste exportartikel en wordt in de noordelijke regionen – met name de Lofoten – nog steeds met veel trots bereid en geëxporteerd. Een ander traditioneel gerecht is “Rakfisk”: gefermenteerde forel (ja, het vergt wat moed!), en dan is er ook nog “mølje”: kabeljauw met lever en kuit, voornamelijk geserveerd in Noord-Noorwegen. Andere zeevruchten, zoals garnalen, krab en mosselen, worden eerder geassocieerd met Zuid-Noorwegen.

De beste zeevisrestaurants

These tips for top places to eat seafood are freshly served by editor-in-chief Hilde Gulbrandsen of the respected food magazine “Appetitt”.

Noorse kabeljauw: een juweeltje

De skrei of arctische kabeljauw is een unieke Noorse kabeljauw die vanuit de Barentszee naar zijn paaigebied buiten de Noorse kust trekt.

Alleen de beste exemplaren voldoen aan de strenge criteria. Zo moet een skrei helemaal volgroeid zijn (wat betekent dat hij ongeveer vijf jaar oud is) en met een lijn gevangen zijn door een kleine lokale vissersboot.

De skrei kan worden aangevoerd tussen januari en april, wanneer de zeeën woest zijn en de temperatuur rond het vriespunt is gedaald. De eerste maanden van het jaar vormen dan ook een ongelooflijk spannende tijd voor de vissers én visliefhebbers. De skrei heeft vol, helderwit, mager, schilferige en teder vlees. Bovendien wordt de skrei, net als alle kabeljauw in Noorwegen, duurzaam beheerd en gecertificeerd volgens de eisen van de MSC. De Noorse visserij-autoriteiten zijn van plan om de soort te beschermen. De regelgeving biedt dan ook weinig ruimte.

Visfestijn op de zeevismarkt

In Noorwegen kun je op verschillende manieren aan verse vis komen. Overal in het land vind je specialistische viswinkels, die naast goede service ook een brede selectie zeevruchten aanbieden.

Verder hebben ook veel supermarkten en winkels een ruim aanbod aan uitstekende vis en zeevruchten. De laatste jaren geven Noren steeds vaker de voorkeur aan verse vis boven diepvriesvis en halffabricaat.

De allerbeste en meest verse vis vind je echter op de markt. Op de Ravnkloa-vismarkt in Trondheim koop je verse gemarineerde of gerookte vis. Ben je op zoek naar een hartige lunch, dan is Kroa een ideale locatie. In Bergen wordt al sinds 1276 vis verhandeld. Vandaag de dag vind je er op de lokale vismarkt verse schelpdieren en kweekvissen in overvloed. Op de vismarkt in Stavanger kun je heerlijk ontbijten en dineren met verse lokale ingrediënten die op de dag zelf zijn gevangen.

Een geschenk dat zichzelf blijft bewijzen

De visserijsector vormt de ruggengraat van Noorwegen en is van levensbelang voor veel lokale gemeenschappen.

Noorwegen probeert al jarenlang een voorloper op het gebied van goede visserij en goed aquacultuurbeheer te zijn. Het land zet zich, in samenwerking met wetenschappers, voortdurend in om duurzaam waterleven te stimuleren via wetten en subsidies.

In de jaren tachtig nam de hoeveelheid vis in de Barentszee alarmerend snel af, waarop Noorwegen actie moest ondernemen om de visvangst ook voor de komende generaties veilig te stellen. De Noorse autoriteiten besloten daarom het teruggooien van vis te verbieden, waardoor de hoeveelheid vis herstelde.

Inmiddels heeft de Barentszee, waar Noorwegen ongeveer 93% alle kabeljauw vangt, het snelstgroeiende kabeljauwbestand ter wereld.

Raak geïnspireerd

Woordenboek

Arctische kabeljauw – skrei
Koolvis – sei
Kabeljauw – torsk
Rivierkreeft – sjøkreps
Lom – brosme
Bot – flyndre
Schelvis – hyse
Heilbot – kveite
Haring – sild
Kreeft – hummer
Makreel – makrell
Mosselen – blåskjell
Octopus – blekksprut
Oester – østers
Schol – rødspette
Roodbaars – uer
Zalm – laks
Coquilles – kamskjell
Zeebaars – havabbor
Zeeforel – sjøørret
Schelpdier – skalldyr
Garnalen – reker
Tonijn – tunfisk
Zeewolf – steinbit

De beste plekken om zeevruchten te eten

De haven
Zorg dat je vroeg bij de pier bent, dus wanneer de vissers binnenkomen met hun dagvangst – of liever gezegd, nachtvangst. Soms kun je gebakken garnalen zo van de boot kopen.

Het hotel
Veel hotels vernieuwen hun concept door een trendy restaurantafdeling in te richten en verse zeevis op de kaart te zetten.

De funky eethuisjes
Een groot aantal minder in het oog springende maar hippe eettentjes weet vis op verschillende inventieve manieren te bereiden voor een aantrekkelijke prijs.

Het restaurant
Noorwegen telt verschillende internationaal gerenommeerde toprestaurants die elke zeevisliefhebber een tongstrelende ervaring zullen bezorgen.

De rivier
Niets belet je om je eigen zoetwatervis te vangen en dan te bakken op je kampvuur, zolang je maar een lokale visvergunning in je zak hebt.

Het meer
De talloze Noorse meren liggen als het ware te wachten totdat je er je eigen vis komt vangen.

De vishandel nieuwe stijl
Overal worden gloednieuwe overdekte vismarkten opgezet die alleen de verste producten verkopen, en oudere markten worden vernieuwd door enthousiaste jonge ondernemers.

Biologische vis op z’n Noors

Noren hebben een natuurlijke interesse in biologische voeding. De bestaande duurzame visindustrie is het resultaat van strikte regels opgelegd door de Noorse autoriteiten en een constante dialoog over de balans tussen milieu en economische en sociale omstandigheden.

Dankzij Noorwegens lange en sterke vistraditie is er een goed begrip voor de nieuwe uitdagingen die ontstaan als gevolg van hogere productie en consumptie en het land wordt internationaal beschouwd als een voorbeeld voor duurzame visserij en andere duurzame exploitatie van de oceaan.

Gaan vissen, zowel als serieuze ontspanning als om je maaltijd van de dag te vangen, is in Noorwegen al sinds jaar en dag een populaire bezigheid onder Noren en toeristen. De wil om op alle niveaus het respect voor het milieu nog verder te versterken, is een eerste vereiste om de natuurlijke hulpbronnen van Noorwegen te kunnen blijven waarderen.

Een nieuwe kijk op visgerechten

Overal in het land, in restaurants maar ook in voedingsblogs, komen mensen met nieuwe ideeën over hoe vis en andere zeevruchten kunnen worden bereid en geserveerd.

Fish & chips
Deze door en door Britse traditie is overgenomen door de Noren. Vers gevangen en perfect gebakken kabeljauw, opgediend op precies het juiste moment – met aardappelschijfjes, natuurlijk.

Salades
Doe eens wat anders dan de gebruikelijke tonijnsalade en probeer een groene variant, zoals een salade met een heerlijke en gezonde mix van avocado, appels, honing, olijfolie, citroensap … en dun gesneden plakken zalm.

Sushi
Er is internationaal veel vraag naar slow-geproduceerde Noorse koudwatervis voor sushi en sashimi, en op Azië geïnspireerde restaurants schieten overal in Noorwegen als paddenstoelen uit de grond.

Wraps
Zalm en andere soorten vis in een wrap met groenten van het seizoen en een lekkere saus.

Taco
Vis is een gezond en trendy alternatief voor de traditionele, wat zwaardere ingrediënten van taco’s.

Pasta
Geniet van witte vis gegarneerd met basilicumpesto en een fluweelzachte erwtenpasta ernaast.

Kabeljauw, aardappels en gesmolten boter
De klassieker waar veel Noren mee zijn opgegroeid.

 

Wil je nog een beetje?

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen proeven. Verfijn je zoekopdracht met filteropties en bekijk de aanbiedingen hieronder.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad