Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Senja Senja
Credits
Senja.
Photo: Johan Wildhagen / seafood.no
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Boter bij de vis! Heerlijke geschenken uit de zee

Wereldwijd eten miljoenen mensen regelmatig vis die werd gevangen voor de Noorse kust. Toch gaat er niets boven de smaak en structuur van vis die net werd gevangen in het koude en heldere water.

Wat zouden de eerste Noorse visexporteurs in de 12e eeuw hebben gedacht als men ze had verteld dat de sector in de komende jaren alleen maar zou groeien? De vissers van weleer begonnen bescheiden met de verkoop van een paar gedroogde kabeljauwen en haringen aan de Engelsen ­ ze hadden geen idee dat ze net waren begonnen aan een zakelijke avontuur dat uiteindelijk het hele land zou veranderen.

Vandaag de dag is Noorwegen de op een na grootste exporteur van vis ter wereld. Wereldwijd worden elke dag 37 miljoen maaltijden met vis uit Noorse wateren verschalkt. Grote kans dus dat je de Noorse vis al van binnen en van buiten kent zonder dat je het weet.

Onze zeevruchten proef je echter op z'n best op een Noorse vismarkt of in een restaurant in een van de kuststeden. Of, beter nog: wanneer je ze zelf vangt. De skrei (arctische kabeljauw) smaakt bijvoorbeeld het best tijdens de winter ­ juist op het moment dat veel toeristen het noorderlicht komen ervaren.

In maart vind je overigens het wereldkampioenschap kabeljauw vissen in Lofoten, waar iedereen aan mee kan doen.

Negentig procent van alle inwoners in Noorwegen woont langs de kust. Zou je ze allemaal naast elkaar zetten, dan krijg je een lijn die breder is dan de evenaar. Een voordeel van het heldere en koude water is dat vis, mosselen en schelpdieren langzamer groeien. De koude lucht zorgt bovendien dat je vangst lang vers blijft.

Op de grotere vismarkten vind je mosselen en sint-jakobsschelpen, kreeften en krabben en diverse soorten vis. Hoger in het noorden kun je lokale specialiteiten, zoals koningskrab en gerookte trekzalm, proberen.

Specialistische visrestaurants

Noorse kabeljauw: een juweeltje

De skrei of arctische kabeljauw is een unieke Noorse kabeljauw die vanuit de Barentszee naar zijn paaigebied buiten de Noorse kust trekt.

Alleen de beste exemplaren voldoen aan de strenge criteria. Zo moet een skrei helemaal volgroeid zijn (wat betekent dat hij ongeveer vijf jaar oud is) en met een lijn gevangen zijn door een kleine lokale vissersboot.

De skrei kan worden aangevoerd tussen januari en april, wanneer de zeeën woest zijn en de temperatuur rond het vriespunt is gedaald.

De eerste maanden van het jaar vormen dan ook een ongelooflijk spannende tijd voor de vissers én visliefhebbers. De skrei heeft vol, helderwit, mager, schilferige en teder vlees. Bovendien wordt de skrei, net als alle kabeljauw in Noorwegen, duurzaam beheerd en gecertificeerd volgens de eisen van de MSC. De Noorse visserij-autoriteiten zijn van plan om de soort te beschermen. De regelgeving biedt dan ook weinig ruimte.

Bekijk het zelf

Een geschenk dat zichzelf blijft bewijzen

De visserijsector vormt de ruggengraat van Noorwegen en is van levensbelang voor veel lokale gemeenschappen.

Noorwegen probeert al jarenlang een voorloper op het gebied van goede visserij en goed aquacultuurbeheer te zijn. Het land zet zich, in samenwerking met wetenschappers, voortdurend in om duurzaam waterleven te stimuleren via wetten en subsidies.

In de jaren tachtig nam de hoeveelheid vis in de Barentszee alarmerend snel af, waarop Noorwegen actie moest ondernemen om de visvangst ook voor de komende generaties veilig te stellen. De Noorse autoriteiten besloten daarom het teruggooien van vis te verbieden, waardoor de hoeveelheid vis herstelde.

Inmiddels heeft de Barentszee, waar Noorwegen ongeveer 93% alle kabeljauw vangt, het snelstgroeiende kabeljauwbestand ter wereld.

Feest op de vismarkt

Helaas zijn de specialistische viswinkels in Noorwegen op één hand te tellen. Gelukkig bieden supermarkten en winkels een groot assortiment met verse vis en zeevruchten. In de afgelopen jaren zijn steeds meer inwoners van Noorwegen verse vis en halfproducten gaan waarderen.

De allerbeste en meest verse vis vind je echter op de markt.

Op de Ravnkloa-vismarkt in Trondheim koop je verse gemarineerde of gerookte vis. Ben je op zoek naar een hartige lunch, dan is Kroa een ideale locatie. In Bergen wordt al sinds 1276 vis verhandeld. Vandaag de dag vind je er op de lokale vismarkt verse schelpdieren en kweekvissen in overvloed.

Op de vismarkt in Stavanger kun je heerlijk ontbijten en dineren met verse lokale ingrediënten die op de dag zelf zijn gevangen. De vismarkt is onderverdeeld in Torjå (de vishoek) en Vågen (het restaurant).

Lokaal eten op z’n Noors

De stijging van het gebruik van biologische voeding is een belangrijke politieke doelstelling in Noorwegen, en de laatste paar jaar heeft duurzame voedselconsumptie een enorme doorbraak gemaakt.

Het woord ‘kortreist’ (letterlijk ‘kort gereist’) heeft zijn weg gevonden in de Noorse kookboeken. Het woord impliceert het produceren en consumeren van meer lokaal voedsel dat niet sterk afhankelijk is van emissie-inducerende transport. Veel van de lokale producenten combineren oude Noorse gerechten met nieuwe wetenschappelijke methoden voor de ontwikkeling van de producten in een veilige omgeving.

De producten kunnen op de lokale plekken worden gekocht, of bij de grote supermarktketen die zich meer en meer richten op een hogere kwaliteit aan lokale producten.

Veel Noren zijn trots op het koken van wat ze zelf oogsten. In de zomer en de herfst zitten de bossen vol met verse, wilde bessen en paddenstoelen. Het verzamelen wordt gezien als een recreatieve activiteit.

 

Woordenboek

Arctische kabeljauw – skrei
Koolvis – sei
Kabeljauw – torsk
Rivierkreeft – sjøkreps
Lom – brosme
Bot – flyndre
Schelvis – hyse
Heilbot – kveite
Haring – sild
Kreeft – hummer
Makreel – makrell
Mosselen – blåskjell

Octopus – blekksprut
Oester – østers
Schol – rødspette
Roodbaars – uer
Zalm – laks
Coquilles – kamskjell
Zeebaars – havabbor
Zeeforel – sjøørret
Schelpdier – skalldyr
Garnalen – reker
Tonijn – tunfisk
Zeewolf – steinbit

Visrestaurants vinden

Je hoeft niet pas in Noorwegen te bepalen wat je eet.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad