Skip to main content

Koninklijk Noorwegen

Welkom bij de op één na oudste monarchie van Europa, Majesteit!

Vanaf de Vikingtijd heeft Noorwegen meer dan duizend jaar lang ononderbroken koninkrijken gekend.

Toch is de koninklijke familie wellicht nog nooit zo geliefd geweest als nu!

Wil jij letterlijk in hun voetsporen treden?

Ga met ons mee op een tour langs de koninklijke verblijven en de favoriete vakantieplekken van de koninklijke familie!

Laten we beginnen met het belangrijkste verblijf van de koning, het koninklijk paleis van Oslo!

Hier vinden de meeste officiële functies plaats. Z.M. Koning Harald V en H.M. Koningin Sonja wonen hier een deel van het jaar, wanneer ze niet...

...hun tijd doorbrengen op koninklijke boerderij Bygdø op het schiereiland Bygdøy in Oslo. De boerderij is open voor publiek op een aantal zaterdagen in de lente en herfst.

Op een klein stukje lopen kun je ook een ander koninklijk landgoed bezoeken, het prachtige zomerpaleis Oscarshall, gebouwd door koning Oscar I en koningin Joséphine in 1852.


Fort Akershus is een middeleeuws koninklijk kasteel dat sinds de bouw aan het einde van de 13e eeuw wordt benut door Noorse vorsten. 

Het fort ligt aan het fjord in het hart van Oslo en de buitenterreinen zijn het hele jaar door geopend.

Er is zelfs een Koninklijk jacht, Norge,waarmee de koning en andere leden van de koninklijke familie op veel van hun reizen door het land varen.

Het schip, dat een unieke geschiedenis kent, is een van de slechts twee overgebleven koninklijke schepen ter wereld.

Noren zijn erg trots op de koninklijke familie! Ben jij ook zo dol op verhalen over de royals en wil je graag een echt koninklijk kasteel bezoeken? In Noorwegen kan dat! We nemen je mee naar een aantal bijzondere koninklijke locaties in Noorwegen.

Het Koninklijk Paleis in Oslo is de topattractie voor elke fanatieke koningshuisliefhebber. Het binnengedeelte is alleen tijdens de zomervakantie geopend voor het publiek, en dan alleen voor rondleidingen. We raden je aan om van tevoren een kaartje kopen om zeker te zijn van een plekje.

Je kunt de wisseling van de wacht buiten het paleis elke dag om 13:30 uur meemaken.

Het paleis wordt omringd door een groot park met prachtige bomen, vijvers en een beeldengebied. Dit park is het hele jaar open voor bezoekers, met uitzondering van een klein gebied, het Koninginnepark, dat alleen open is van 18 mei tot 1 oktober.

Het Koninginnepark werd in 1751 in rococostijl aangelegd als privétuin voor de koninklijke familie tijdens hun verblijf in het paleis. Hoewel het park door de jaren heen een beetje is veranderd, heeft het nog steeds de belangrijkste kenmerken van de romantische stijl.

De Koningin Sonja Kunststal

Grenzend aan het park kun je ook de Koningin Sonja Kunststal bezoeken, die voor het eerst werd geopend in 2017. Het gebouw huisvestte ooit de koninklijke stallen, maar is sindsdien gerenoveerd om dienst te doen als kunstexpositieruimte. Toch zien de stallen er bijna net zo uit als in zijn glorietijd en is het op zichzelf al een bezoek waard. Koningin Sonja houdt erg van kunst, omdat ze zelf kunstenaar is, en de tentoonstellingen in de Kunststal veranderen het hele jaar door.

Er zijn een aantal koninklijke residenties in Noorwegen. Sommige zijn privé, terwijl andere publieke landgoederen zijn die als museum toegankelijk zijn voor het publiek wanneer de royals niet aanwezig zijn.

Naast de genoemde landgoederen in Oslo kun je Gamlehaugen in Bergen, Stiftsgården in Trondheim en Ledaal in Stavanger bezoeken, waar de royals verblijven wanneer ze deze gebieden bezoeken.

Maar de Noorse koninklijke familie geeft niet alleen maar om pracht en praal.

Integendeel, ze houden erg van de eenvoudige pleziertjes van het leven, zoals tijd buiten doorbrengen in de prachtige natuur en wandelen in de bergen!

H.M. Koningin Sonja houdt zelfs zo veel van wandelen dat er wandelpaden naar haar zijn vernoemd: Dronningrutene, ook wel bekend als het Koninginnepad.

Hike als een koningin

Koninklijke hobby's

De Noorse koninklijke familie verschilt op één punt misschien een beetje van de meeste andere koninklijke families. Ze zijn vrij nuchter en houden ervan om dicht bij anderen te zijn en activiteiten te doen die 'gewone' mensen doen.

De koninklijke familie houdt ook van zeilen in de zomer, en niet alleen als hobby. Koning Olav nam deel aan de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 en won (!) de gouden medaille in de zeilsport.

Zijn passie voor zeilen gaf hij door aan zijn zoon, kroonprins Harald, die zich kwalificeerde voor deelname aan in totaal drie Olympische Spelen: Tokio 1964, Mexico 1968 en West-Duitsland in 1972.

Koninklijke wandelroutes

Al vele jaren heeft de koninklijke familie, waaronder H.M. koningin Sonja, een sterke passie voor de Noorse traditie friluftsliv, buitenactiviteiten, vooral wandelen, die ze heeft omschreven als “een levensbehoefte”. Een aantal van haar favoriete routes zijn geëerd met de naam Dronningruter, 'Koninginnepaden', en zijn populair geworden bij de Noorse bevolking.

Op vakantie als een vorst

De andere leden van de koninklijke familie zijn ook graag actief. Laat je door hen inspireren en bekijk alle leuke vakantieplekken die zij graag bezoeken.

In de zomer brengt de koninklijke familie graag tijd door op de archipel in Zuid-Noorwegen, in hun hut op Tjøme buiten Tønsberg of op het eiland Dvergsøya in Kristiansand. Wil je in de winter skiën als een vorst in het Lyngengebergte in Noord-Noorwegen of Uvdal in Oost-Noorwegen?

Prinses Ingrid Alexandra heeft een grote passie voor surfen en heeft deelgenomen aan verschillende surfwedstrijden. Ze won zelfs de gouden medaille op de Noorse surfkampioenschappen in 2020 in Jæren in de regio Stavanger. Ze is ook gespot terwijl ze aan het surfen was op het strand van Unstad op de Lofoten. Haar vader, kroonprins Haakon, vergezelt haar op veel van haar surftrips, omdat hij zelf erg geïnteresseerd is in de sport.

Prinses Märtha Louise heeft altijd van paarden gehouden en was jarenlang een van de bekendste springruiters van Noorwegen en deel uitmaakte van het nationale team.

Veel historische plekken in het land zijn al eeuwenlang verbonden met het koningshuis.

Een aantal voorbeelden zijn de Nidaros-kathedraal in Trondheim...

...en Håkonshallen in Bergen, gebouwd door koning Håkon Håkonsson tussen 1247 en 1261.

Dit was de grootste koninklijke residentie in de 13e eeuw, toen Bergen het politieke centrum van Noorwegen was.

Olav de Heilige

Sommige plaatsen in Noorwegen zijn nauw verbonden met het koningschap en koninklijke ceremonies, ook al zijn ze vandaag de dag niet direct eigendom van of worden ze beheerd door de koninklijke familie.

De Nidaros-kathedraal in Trondheim is al sinds de middeleeuwen een belangrijke plek voor de kroning en begrafenis van koningen. Volgens de geschiedschrijving ligt Olav II Haraldsson, ook wel bekend als Olav de Heilige (de koning die het christendom naar Noorwegen bracht), ergens onder de grote kathedraal begraven. Hierdoor is Trondheim en de Nidaros-kathedraal al eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord. De oude pelgrimspaden uit de middeleeuwen worden nog steeds gebruikt door duizenden pelgrims per jaar.

Håkonshallen in Bergen is een ander gebouw dat al sinds de middeleeuwen door vorsten wordt gebruikt. De enorme zaal werd gebouwd door koning Håkon IV Håkonsson en werd voor het eerst gebruikt voor de bruiloft van koning Magnus VI, ook wel Magnus de Wetgever genoemd, in 1261. Sindsdien zijn er op deze plek ook verschillende koningen gekroond.

Meer forten

Als je van oude gebouwen, kastelen en forten houdt, heb je in Noorwegen veel om naar uit te kijken. Er zijn meer dan 60 forten in het land, waarvan er veel zijn gebouwd door koningen of werden gebruikt om het koninkrijk te beschermen. Veel hiervan zijn nu open voor het publiek en een aantal zijn omgetoverd tot stijlvolle en historische hotels.

Vind inspiratie voor je volgende fort-avontuur!

Slaap als een vorst

Verwen jezelf als de Koningin of Koning die je bent!

Recent bekeken pagina's