Skip to main content

Droom je er al lang van om naar het winterwonderland Noord-Noorwegen te gaan, maar is écht winterweer een nieuwe ervaring voor je? Maak je geen zorgen, wij helpen je op weg! Hier zijn alle praktische tips zodat je als een echte local naar het Noorden kunt reizen.

Ga direct naar:

Weer | Kleding | Binnenactiviteiten | Noorderlicht | Transport | Verantwoordelijk gedrag | Openingstijden | Eten

Hoe is het weer?

Het Noorse winterweer kan al in oktober beginnen en tot midden of eind april duren, of zelfs langer, afhankelijk van hoe ver noordwaarts je je bevindt.

De regio Noord-Noorwegen is enorm groot en beslaat meer dan een derde van het Noorse vasteland, wat betekent dat het klimaat sterk varieert van het ene uiteinde tot het andere. Het weer kan snel omslaan, dus zorg dat je altijd genoeg kleren bij je hebt.

De winters zijn vaak milder langs de kust en in het zuidelijke deel van de regio in gebieden als Helgeland, Bodø, Lofoten en Vesterålen. Je kunt van alles meemaken, van zonneschijn en sneeuw tot regen en vriestemperaturen. Kijk niet raar op als je ze allemaal op dezelfde dag tegenkomt. De temperatuur in deze gebieden varieert meestal van 5 tot -5 °C.

Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe kouder het meestal wordt. De open vlaktes en het centrale deel van Finnmark zijn het grootste deel van de wintermaanden bedekt met sneeuw en de temperatuur kan dalen tot -30 °C. In Svalbard zit je bijna op de Noordpool en het winterseizoen duurt van oktober tot mei. In de winter kan de temperatuur dalen tot -20 à -30 °C.

Je kunt weersvoorspellingen voor het hele land vinden op Yr.no of door de Yr app voor iOS of Android te downloaden.

Wat voor kleding heb je nodig?

Zoals de Noren graag zeggen: "Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding".

  • Begin met een dunne wollen onderlaag - zoals een top met lange mouwen en een lange onderbroek. 
  • Draag hier overheen een middenlaag zoals een fleece- of wollen trui. Draag op koudere dagen een broek die geschikt is voor outdoorgebruik.
  • Sluit af met een bovenlaag om de warmte vast te houden. Gebruik een dikke donsjas en -broek voor het koudste winterweer. Op mildere en actievere dagen gebruik je een winddichte en waterafstotende jas en broek.

Het lijkt misschien veel, maar het is altijd beter om een laag uit te kunnen trekken als het te warm is.

  • Draag een muts, handschoenen of wanten (wanten houden warmte beter vast dan handschoenen) en een sjaal of coltrui. Hiermee bedek je de plekken die het snelst afkoelen.
  • Draag waterdichte schoenen met goede zolen die geschikt zijn voor sneeuw en ijs en zorg dat je ruimte hebt voor wollen sokken en/of wollen inlegzolen.
  • Haal voor die gladde en ijzige dagen een paar spikes of grips voor je schoenen bij een sportwinkel of grote supermarkt.

Je vindt talloze leuke winkels in Noorwegen die geschikte winterkleding verkopen, dus maak je geen zorgen als je in eigen land niet kunt vinden wat je zoekt.

Veel reisorganisatoren delen dikke overalls uit die mensen kunnen gebruiken tijdens de activiteit of rondleiding, maar het is cruciaal om er warme onderlagen onder te dragen. Dit is extra belangrijk als je naar Svalbard gaat, omdat de wintertemperaturen daar gemiddeld rond de -14 °C liggen en in sommige perioden zelfs tot -20 of -30 °C kunnen dalen.

Psst... Een goed Noors souvenirs is goede wollen kleding.

Musea en culturele ervaringen

Bezoek de grootste musea in het noorden en ontdek verrassende activiteiten.

Vind hier meer musea en ervaringen

Waar kun je het noorderlicht zien?

Aanschouw hoe het betoverende lichtfenomeen aurora borealis in de hemel danst. Mensen komen van heinde en verre om het noorderlicht te zien en zelfs de Noren zijn er dol op. Aurora kan een beetje verlegen zijn en we kunnen niet garanderen dat je haar zult zien, maar je kunt je kansen vergroten met een rondleiding.

Het noorderlicht is meestal te zien van eind september tot eind maart wanneer de lucht donker en helder is. Statistisch gezien is er meer activiteit rond de herfst en de lente.

Poolnachten

Het noorden staat ook bekend om zijn poolnachten. Hoewel de winterdagen korter en donkerder zijn, maakt dat ze niet minder mooi. Overdag heb je vaak een aantal uren daglicht.

De zon blijft net onder de horizon en op heldere dagen kunnen schitterende zonsondergangen de hemel rond het middaguur urenlang vullen, dus houd je camera bij de hand! Zorg er ook voor dat je buiten bent tijdens het beroemde ‘blauwe uur’, wanneer de wereld in een diep kobaltblauwe tint is gehuld.

Deze periode varieert afhankelijk van hoe ver je in het noorden bent en het is niet de hele tijd donker. Op de Noordkaap duurt het meer dan twee maanden, terwijl het op de Lofoten minder dan vier weken duurt. Als je later in het winterseizoen komt, is er veel meer licht en zijn de dagen langer. De zon staat laag aan de horizon en de zuivere roze, violette en lichtblauwe tinten van de lucht kunnen ongelooflijk mooi zijn.

Als je Svalbard bezoekt, duurt de poolnacht een aantal maanden de hele dag.

Kom het noorderlicht bewonderen

Leer meer over het fenomeen en haal het meeste uit je reis.

Hoe reis je in de regio?

Weersomstandigheden zoals zware sneeuwval, storm en harde wind kunnen je reis beïnvloeden, dus zorg ervoor dat je een verzekering hebt, want zaken als vervoer kunnen onderweg geannuleerd worden.

Je moet alleen een auto huren of zelf rijden als je ervaring hebt met rijden in winterse omstandigheden. Tijdens de wintermaanden heb je ook spijkerbanden nodig. Wees geduldig en controleer en respecteer altijd de weersvoorspelling voor je route op yr.no, want het weer kan bergpassen, bruggen en weggedeelten op korte termijn urenlang sluiten. Rijd langzaam en voorzichtig op ijzige en besneeuwde wegen en houd rekening met extra rijtijd voor je bestemming.

Het openbaar vervoer in het noorden vereist wat meer planning vanwege de omvang van de regio en de vele afgelegen steden en dorpen. Als je niet weet waar je moet beginnen, probeer dan een van deze prachtige rondreizen. Houd er rekening mee dat het openbaar vervoer op feestdagen soms niet rijdt.

Er zijn volop buslijnen, directe boten en veerdiensten in de regio. Ze rijden regelmatig in de grotere steden, maar daarbuiten zijn er minder vertrekmogelijkheden. Bekijk een overzicht op entur.no of op de Entur app.

Hoe bereik je de regio?

Je kunt de trein richting het noorden nemen tot Bodø, maar als je verder wilt moet je andere vormen van openbaar vervoer gebruiken. De spoorlijn wordt beheerd door SJ.

De snelste manier om het noorden te bereiken is per vliegtuig en je kunt vliegen vanaf Oslo, Bergen of Trondheim. Er zijn grote luchthavens in Bodø, Harstad/Narvik (Evenes) en Tromsø. De eilandengroep in het noordpoolgebied (Svalbard) heeft ook een vliegveld. Bodø en Tromsø hebben goede verbindingen om verder te reizen en Tromsø heeft verschillende internationale verbindingen.

Er zijn veel kleinere vliegvelden verspreid over de regio, zoals in Kirkenes, Hammerfest, Alta en Bardufoss. De binnenlandse luchtvaartmaatschappijen waaruit je kunt kiezen zijn Norwegian, SAS en Widerøe.

Je kunt in het noorden eenvoudig over zee reizen met veerboten, directe boten en lokale boten. Benut ze om de kust op je eigen tempo te verkennen. Raadpleeg de Noorse Dienst voor Openbare Wegen voor dienstregelingen van veerboten en bij Entur voor andere boten. Je kunt hier echter ook te maken krijgen met onstuimig weer, dus een goede tip is om medicatie voor reisziekte te kopen bij een apotheek voordat je de zee op gaat.

Wat je ook kiest, met het openbaar vervoer in Noorwegen word je verwend door de prachtige natuur en misschien zelfs het noorderlicht!

Hoe blijf je veilig in de natuur?

Respecteer weerswaarschuwingen en afgesloten paden. Hoe mooi de winter ook kan zijn, het kan ook heel verraderlijk zijn. Elk jaar zijn er veel reddingsoperaties vanwege de extreme weersomstandigheden en lawines, en helaas hebben sommige van deze operaties een dodelijke afloop. Een toename van het aantal reddingsmissies van toeristen zet ook druk op de schaarse lokale reddingsmiddelen.

Blijf veilig tijdens je bezoek door altijd hulp en advies te vragen aan de plaatselijke bevolking of gidsen als je een winterwandeling wilt maken. Probeer nooit een gesloten pad in te slaan of een pad dat beijzeld of besneeuwd is, in steil terrein. Het is belangrijk om de weersverwachting te controleren, hoe laat het donker wordt en waar er mogelijk lawinegevaar is. Vergeet niet om altijd goed schoeisel en zo nodig spikes te dragen.

Ga voor sneeuwschoen- en skitochten altijd met een plaatselijke gids. Zij zijn op de hoogte van alle informatie en zorgen voor een veilige en leuke ervaring in de bergen.

Zijn plekken geopend?

Om teleurstellingen te voorkomen, moet je goed onderzoek doen naar de openingstijden. Veel van de mooie bezienswaardigheden in Noorwegen liggen in meer afgelegen gebieden en niet alles zal altijd open zijn. Winkels kunnen veel vroeger sluiten dan je gewend bent en sommige musea, cafés en restaurants kunnen gedurende bepaalde delen van het seizoen gesloten zijn.

Het kan ook de moeite waard zijn om te kijken of er toiletten zijn, want er kunnen lange stukken weg zijn zonder voorzieningen. Tankstations hebben toiletten die je gratis kunt gebruiken en er zijn ook enkele openbare toiletten bij populaire toeristische routes. Anders vind je ook toiletten in musea en cafés. Ga wanneer je kunt en toon respect voor de natuur en andermans eigendom.

Wat kun je allemaal eten?

Het winterseizoen is de beste periode voor Noorse zeevruchten. Kom en proef verse en zoute koningskrab, sint-jakobsschelpen en zee-egels. Je kunt zelfs een gerecht proberen dat is gemaakt van stokvis die op traditionele wijze is gedroogd.

Skrei, ook bekend als Atlantische kabeljauw, trekt elk jaar van de Barentszzee naar Noord-Noorwegen om te paaien. Zijn lange tocht geeft hem een fantastische smaak die het proberen zeker waard is. Er is meestal een overvloed aan skrei rond Lofoten, Vesterålen en Senja van januari tot april, dus er zijn genoeg kansen om te gaan vissen.

Je moet ook rendiervlees proeven, dat veel wordt gebruikt in de traditionele Sami-keuken. Het kan worden geserveerd in stoofschotels, als steak, gedroogd en op nog veel meer manieren. Lees meer over de Arctische cuisine van Noord-Noorwegen.

Recent bekeken pagina's