De Melkweg
naar goede smaak
Er zijn enkele plaatsen op aarde waar je misschien wel een koe zou willen zijn.
Groen gras, schoon, stromend water en frisse buitenlucht.
De natuur zorgt voor verse en lekkere Noorse zuivel en rundvlees.
Hier zijn tien redenen waarom:
1. Bijna geen antibiotica
In Noorwegen worden alleen zieke dieren met medicijnen behandeld.
2. Laaange zomervakantie
Runderen, schapen en geiten hebben wettelijk het recht om minimaal 8 weken per jaar vrij te grazen. Velen brengen zelfs de hele zomer buiten door.
3. Vrij om rond te zwerven
Veel oude veerassen, zoals Urfe-runderen en Spælsau-schapen, worden het hele jaar door buiten gehouden.
4. Lekkere melk
Stølsmelk (melk van zomerboerderijen in de bergen) is voedzamer en lekkerder dan gewone melk. Het is bewezen!
5. Onze beste tuinarchitecten
Dierlijke begrazing vormt en behoudt het cultuurlandschap en voorkomt overgroei.
6. Ook planten en insecten zijn er dol op!
Begrazing zorgt voor biodiversiteit.
7. De magische Noorse combikoe
Booee! Maar liefst 70 procent van onze rundvleesproductie komt van een speciaal Noors ras: Norsk Rodt Fe (NRF).
Deze koe geeft zowel vlees als melk en is daarmee een echte combikoe!
8. Liefdevolle boeren
Koeien Klara en Litago spelen vrijuit, eten gras en laten zich af en toe eens lekker krabben.
Veel Noorse boeren lopen voorop op het gebied van dierenwelzijn en geven veel om hun dieren.
Melk van deze geliefde dieren wordt gebruikt om een deel van de beste kazen ter wereld en zuivelproducten te produceren, waaronder de beroemde zoete, Noorse bruine kaas.
9. Lichtjes in de huizen
Door kleinschalige landbouw te ondersteunen, ondersteun je het leven van dorpen en valleien en een bruisend platteland.
Veel Noorse boerderijen hebben gezellige boerderijwinkels en bieden boerderijverblijven aan.
Proef het beste van het Noorse platteland. Verwen jezelf met wat landelijke luxe, zoals hier op de Kvitnes-boerderij in Vesterålen.
10. Eet minder vlees
... en verspil geen voedsel.
Zo draag je bij aan een groenere toekomst.