Skip to main content

RECEPT: Ribbe
Kerstvarkensribbetjes

Het geluid van een mes dat door het knapperige, zachte zwoerd snijdt doet je watertanden.

Ribbe, Noorse varkensribbetjes, staan vooral bekend om hun zwoerd. En het is een felle strijd om het meest knapperige zwoerd te krijgen.

Is het iemand gelukt, dan kan iedereen aanschuiven, ontspannen en genieten.

In Noorwegen is ribbe, geserveerd met traditionele bijgerechten, één van de populairste maaltijden op kerstavond.

En traditiegetrouw wordt het vaak opgediend met medisterkaker (kerstgehaktballetjes van varkensvlees), sosisser (kerstworst), rode kool en gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Ribbe (kerstvarkensribbetjes) 

Ingrediënten:

(4 porties)

2 kg buikspek met been

3 tl zout

2 tl peper

2 dl water

Bron: Matprat.no

Bereiding:

1. Snijd met een scherp, puntig mes door het zwoerd en maak inkepingen in het vet. Als je parallel aan de ribben vierkantjes snijdt, is het makkelijker om het varkensvlees na het braden in mooie stukken te verdelen. Wrijf het vlees in met peper en zout, wikkel het in plasticfolie en laat het 2 tot 3 dagen in de koelkast staan.

2. Leg het varkensvlees (met het zwoerd naar boven) op een omgekeerde schaal in een rechthoekige braadslee. Zo ligt het midden iets hoger, en dat zorgt ervoor dat het vet tijdens het braden van het zwoerd af druipt. Om een mooi gelijkmatig resultaat te krijgen, is het belangrijk dat het buikspek aan beide kanten ongeveer op dezelfde hoogte ligt. Je kunt er ook een bolletje aluminiumfolie onder leggen om het buikspek te ondersteunen. Giet het water op het buikspek en dek de hele braadslee af met aluminiumfolie. Zorg dat de folie de braadslee goed afsluit zodat het stoomproces goed op gang komt.

3. Verwarm de oven voor op 230°C. Zet de braadslee in het midden van de oven en laat het vlees ca. 45 minuten stomen. Het varkensvlees zal nu een beetje opbollen en het zwoerd gaat barsten.

4. Verwijder de aluminiumfolie en verlaag de temperatuur tot 200°C. Zet de braadslee terug in de oven en laat het vlees nog 1 tot 1,5 uur braden. De braadtijd is ongeacht de grootte van het been hetzelfde, want de dikte is ongeacht het gewicht hetzelfde. Haal het vlees uit de oven en laat het 20 minuten op het aanrecht staan voordat je het gaat snijden.

5. Varkenszwoerd wordt vaak vanzelf knapperig. Zo niet, doe dan tegen het einde van de braadtijd het volgende: Plaats de braadslee in de oven wat hoger en verhoog de temperatuur tot 250°C of gebruik de grill van de oven. Let goed op dat het zwoerd niet verbrandt. Blijf in de buurt van de oven, want verbranden gaat erg snel. Als het zwoerd alleen op sommige stukken knapperig is, kun je die afdekken zodat ze niet verbranden. 

6. We hebben gekozen het gebraad te serveren met traditionele kerstjus, rode kool, medisterkaker (traditionele kerstgehaktballetjes), gesuikerde rode bosbessen en gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Kerstjus

Ingrediënten:

2,5 el boter

2,5 el bloem

500 ml runderbouillon (verdund)

¼ sinaasappel, in partjes gesneden

¼ appel, in partjes gesneden

5 pruimen

2 hele kruidnagels

1 snufje gemalen piment 

750 ml Noors kerstbier of een ander donker bier

1 snufje zout

1 snufje peper

1 druppel karamelkleurstof

Bron: Matprat.no

Bereiding:

1. Smelt de boter. Zodra de boter niet meer borrelt, voeg je de bloem toe en meng je alles goed. Laat het mengsel bruinen totdat het een nootachtige bruine kleur heeft. Blijf steeds roeren.

2. Giet er beetje bij beetje de hete bouillon bij en roer de jus, iedere keer dat je giet, goed door.

3. Snijd de sinaasappel en de appel in partjes. Voeg alle partjes toe aan de jus samen met de pruimen, de hele kruidnagels, het piment en het kerstbier (of een ander donker bier). Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

4. Zeef de jus en breng op smaak met peper en zout. Je kunt de kleur aanpassen door een paar druppels karamelkleurstof toe te voegen.

Om de jus een extra lekkere smaak te geven, kun je wat braadvocht van je gebraad, kalkoen of varkensribbetjes toevoegen.  Kook nog een paar minuutjes door totdat je een volle, dikke jus hebt. Roer er, als je wilt, vóór het opdienen een eetlepel koude boter doorheen voor een mooie, smakelijke jus.

En voilà, je heerlijke kerstjus is klaar om op te dienen!

Om je eigen 'touch' aan de kerstjus te geven, kun je er mosterd, knoflook, kruiden, kaneelstokjes, kardemom, steranijs, stroop of andere ingrediënten die je lekker vindt aan toevoegen. Let er wel op dat de smaken zowel bij elkaar als bij de hoofdingrediënten passen.

Rode kool

Ingrediënten:

750 gr rode kool

2 appels 

1 tl zout

250 ml runderbouillon

2 tl azijn, 7%

2 tl suiker

Bron: Matprat.no

Bereiding:

1. Snijd de rode kool in dunne plakjes en de appels in partjes.

2. Doe de rode kool, samen met het zout en de appelpartjes, in een pan. 

3. Voeg er de runderbouillon en de azijn aan toe. Breng aan de kook en laat ca. 45 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door en voeg tegen het einde van de kooktijd suiker naar smaak toe. 

4. Je hebt nu heerlijke zelfgemaakte rode kool die zo op tafel kan.  

5. Voor een extra lekkere smaak kun je er eventueel een beetje braadvocht van het traditionele Noorse kerstvarkensgebraad door roeren. Een paar eetlepels rode bessengelei kan ook erg lekker zijn.

Noorse varkensribbetjes staan in veel restaurants op het menu. Proef ze zelf maar eens tijdens een bezoekje aan één van de beste Noorse kerstbestemmingen.

De smaak van kerst in Noorwegen

De Noorse kersttradities zijn even afwisselend als het land zelf. Hier volgen een aantal van de allerbeste Noorse kerstlekkernijen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's