Skip to main content

Stadswandelingen:
ervaar Tromsø in één dag

Je kunt echt kilometers en kilometers ver kijken.

Natalie

Proost! Zullen we een boottochtje maken, nu we er toch zijn?

Craig

Noorse steden zijn compact en fijn om in te wandelen.

Ervaar de hoogtepunten van steden in slechts 10.000 stappen.

Laten we wat arctische avonturen beleven!

Route:
CRAIG EN NATALIE LOPEN DOOR TROMSØ

Afstand: 10.000 stappen

Treed in de voetsporen van Craig en Natalie, een avontuurlijk, jong, Engels stel, beiden 31, die dol zijn op reizen en nieuwe culinaire ervaringen opdoen. Natalie houdt ook van naaien en koken, en Craig heeft een voorliefde voor boten. Craig en Natalie voelen zich beslist meteen thuis in Tromsø. De stad biedt een mix van culturele evenementen, musea, buitenactiviteiten en restaurants die arctische lekkernijen serveren.

Het stadscentrum is compact en gemakkelijk te belopen. Tromsø heeft zijn eigen gids voor mensen met beperkte mobiliteit. Hoewel er zeker nog ruimte voor verbetering is, kunnen rolstoelgebruikers zich zeker goed verplaatsen en deelnemen aan tal van activiteiten. Over het algemeen zijn luchtvaartmaatschappijen, treinen, bussen, veerboten en de meeste moderne musea in Noorwegen voor iedereen toegankelijk. En wanneer je de Fjellheisen-kabelbaan neemt, dan ben je de snelste op de berg Storsteinen om te genieten van het panoramische uitzicht!

Er zijn tal van touroperatoren die bezoekers met toegankelijkheidsproblemen maar al te graag helpen, ook bijvoorbeeld noorderlichttochten in de wildernis! De beste plekken om op het noorderlicht te jagen liggen ver weg van mogelijke lichtvervuiling. Als je meer van de stad houdt, kun je proberen een glimp van de aurora borealis op te vangen samen met een prachtig uitzicht over de stad vanaf één van de rooftopbars van Tromsø. 

Er zijn veel interessante musea, kunstgalerijen en belevingscentra op loopafstand van het stadscentrum. Het arctische belevingscentrum Polaria is de perfecte plek om meer te leren over de rauwe en unieke fauna in de regio en om enkele van de schattigste inwoners te ontmoeten. 

Als je Tromsø in de zomer bezoekt, zul je misschien verbaasd zijn te horen dat de zon nooit ondergaat. De middernachtzon verandert Tromsø 24 uur per dag in een ware speeltuin voor bezoekers. Ben je ooit midden in de nacht gaan wandelen in de bergen? Dit is je kans!

Route:
HET BESTE VAN TROMSØ

Afstand: 7,4 km

Begin de dag met een ontbijt bij Helmersen. Ga verder naar het zuiden naar het Polaria-aquarium en ervaringscentrum, waar je zeehonden, koningskrabben en andere zeedieren kunt zien die veel voorkomen in de Noordelijke IJszee. Je kunt ook meer te weten komen over ecologische uitdagingen en films kijken in de panoramische bioscoop.

Ga daarna naar het noorden door de verkeersvrije hoofdstraat Storgata. De straat loopt langs de kathedraal van Tromsø en tal van kleine winkeltjes en cafés. Ga verder naar het Polarmuseet i Tromsø (het poolmuseum van Tromsø) waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de stad, poolexpedities, en vissen en jagen in het noordpoolgebied.

Volg de oude haven tot aan Kystens Hus en stop bij de plaatselijke viswinkel Dragøy, waar je iets lekkers kunt bestellen van het heerlijke lunchmenu.

Na de lunch is het tijd om Tromsdalen te verkennen. Als je de Tromsø-brug oversteekt, heb je een fantastisch uitzicht in alle richtingen! De eerste halte is Ishavskatedralen (de Arctische kathedraal) die bekend staat om zijn unieke architectuur en glasmozaïek in het oostelijke raam. De volgende halte is Fjellheisen, de kabelbaan. De kabelbaan vertrekt elke 30 minuten en brengt je naar de 421 meter hoge top waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over Tromsø en de omgeving. Hier kun je ook snacks kopen, of je kunt teruggaan naar het stadscentrum om te genieten van een diner bij Bardus Bistro. Na het diner kun je ontspannen met een arctische cocktail in de Bardus Bar.

Route:
KUNSTWANDELING

Afstand: 6,3 km

Begin met een ontbijt bij Koseverden en zet je schrap voor een dag vol kunst en lokaal handwerk. Als je door Tromsø loopt, vergeet dan niet om uit te kijken voor de geweldige streetart.

Begin je verkenningstocht met een bezoek aan de familiegalerij Krane Galleri & Rammeverketted waar je handgemaakte producten en Noord-Noorse kunst vindt. Ga dan verder naar het Nordnorsk Kunstmuseum, waar je werken van Noorse kunstenaars, hedendaagse meesters en andere artiesten kunt bewonderen. Bij Galleri Nord kun je heel wat lokale schilderkunst, sculpturen, handwerk en designproducten kopen. 

Heb je een pauze nodig? Geniet bij Smørtorget van een zelfgemaakte, gezonde lunch in een prachtig decor dat bestaat uit kunst, design en retromeubels. Ga na de lunch richting het zuidelijke deel van het stadscentrum en stop bij de meest noordelijke glasblazerij ter wereld, Glasshytta Blåst.

Ga verder naar Wabi Sabi, waar je handgemaakte sieraden kunt vinden en de goudsmid kunt bewonderen terwijl hij in zijn werkplaats zich waagt aan sieradenmagie.

Ga vervolgens richting het zuiden en bezoek de oudste kunstinstelling in Noord-Noorwegen, Tromsø Kunstforening, met hedendaagse kunst uit de regio.

Als je zin hebt in een stevige wandeling, ga dan richting het noorden van het stadscentrum, steek de Tromsøbrug over naar het vasteland en ga de iconische Ishavskatedralen (de Arctische kathedraal) binnen. Bestudeer er het beroemde mozaïekvenster van dichtbij. Loop terug naar het stadscentrum en ontspan met een fris drankje bij Magic Ice, terwijl je de prachtige ijsgalerij bewondert. 

Heb je al honger? Wat dacht je van een smakelijk diner in foodhal Mathallen? Drink na het diner nog een goed glas wijn bij Helmersen.

Route:
EEN HISTORISCHE WANDELING

Afstand: 7,1 km

Begin de dag met een ontbijt bij Smørtorget in een gezellige retrosfeer met allerlei tweedehands spullen. Ga dan naar de hoofdstraat van Tromsø, Storgata, waar je veel oude gebouwen kunt zien die de grote stadsbrand van 1969 hebben overleefd. Boven aan het centrale plein van Storgata zie je het charmante Muziekpaviljoen uit 1892 en het oude stadhuis dat dateert uit 1864. In het stadhuis bevond zich ook meer dan 100 jaar lang het politiebureau en de gevangenis van de stad. Maak een korte stop bij de charmante Rakettkiosken (de raketkiosk) op het centrale plein, de oudste kiosk in Tromsø, die Margit Løkke in 1911 opende als krantenkraampje toen ze nog maar 18 jaar oud was.

Aan het einde van de straat ligt het Perspektivet Museum, het huis waar de bekende schrijfster en kunstenares Cora Sandel/Sara Fabricius in haar jeugd woonde. Ze schreef vaak over het leven in Tromsø. Vlak ernaast vind je de oudste nog functionerende bioscoop van Noorwegen, Verdensteateret.

Ga verder naar het Polarmuseet i Tromsø (het poolmuseum van Tromsø) waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de stad, poolexpedities, en vissen en jagen in het noordpoolgebied.

Het Poolmuseum ligt in het oudste deel van de stad. Nu je er toch bent, bezoek dan het fort Skansen, het oudste gebouw in Tromsø, dat gebouwd werd in de 18e en 19e eeuw. 

Geniet van de lunch in Full Steam Tromsø, waar je kunt genieten van lokaal geproduceerde gerechten, gemaakt in een huisgemaakte stijl. Als je van tevoren boekt, kun je meegaan met een rondleiding in hun vismuseum met de naam Full Steam Package

Ga na de lunch naar het Norges Arktiske Universitetsmuseum (het Arctische Universiteitsmuseum van Noorwegen), met tentoonstellingen variërend van de Samische geschiedenis en de Vikingtijd tot religieuze geschiedenis en nog veel meer. In de buurt vind je ook het openluchtmuseum Folkeparken Friluftsmuseum in Telegrafbukta. Maak een digitale wandeling en kom dankzij QR-codes meer te weten over de 13 historische gebouwen uit Tromsø en de omliggende regio.

Het iconische Vertshuset Skarven is de perfecte plek voor een diner. Je komt er ook in aanraking met heel wat plaatselijke geschiedenis. Als je zin hebt in lokaal rundvlees, ga dan langs bij Skarvens Biffhus. Voor vis en zeevruchten ga je het beste naar Arctandria. Je kunt de avond daarna verderzetten in de gezellige bar beneden.

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's