Skip to main content

Stadswandelingen:
ervaar Bergen in één dag

’Ik zou dit de hele dag kunnen doen.’

Naina

’Oh wauw, vinylplaten en bier samen? Dat is echt gaaf!’

Noorse steden zijn compact en fijn om in te wandelen.

Ervaar de hoogtepunten van steden in slechts 10.000 stappen.

Laten we samen op pad gaan in Bergen, de stad tussen de zeven bergen!

Route: NAINA LOOPT DOOR BERGEN

Afstand: 10.000 stappen

Treed in de voetsporen van Naina die in maar liefst zeven landen heeft gewoond! Ze dompelt zich graag onder in de geschiedenis, architectuur, eten en cultuur van de plaatsen die ze bezoekt en is vooral geïnteresseerd in lokaal, ambachtelijk bier. 

Eén van de dingen die Naina leuk vindt aan Noorwegen, is hoe het stadsleven en de natuur in elkaar overvloeien. De fjordstad Bergen is geen uitzondering als het gaat over deze unieke combinatie. De bergen die je het gemakkelijkst te voet kunt bereiken zijn Fløyen en Ulriken. Je kunt ook vals spelen en de kabelbanen Fløibanen of Ulriksbanen nemen en gewoon genieten van het panoramische uitzicht over de stad. 

Als je rondwandelt, zie je heel wat charmante delen van Bergen. Verken de gezellige, smalle, geplaveide steegjes en schilderachtige oude houten huizen die elk een eigen verhaal hebben.

Houd even halt in één van de vele unieke cafés of winkels in de stad, of bewonder enkele meesterwerken in het kunstmuseum KODE en bezoek de huizen van beroemde componisten Grieg en Sæverud.

Zorg ervoor dat je benen nog wat energie overhebben om de beroemdste bezienswaardigheid van Bergen te bezoeken: de Hanzewerf Bryggen. Deze UNESCO-werelderfgoedsite was ooit een bruisend handelscentrum dat Noorwegen met de rest van Europa verbond.

Als je door de middeleeuwse nederzetting slentert, ruik je nog steeds een vaag spoor van de stokvis die eeuwenlang vanuit Bergen werd verscheept. Wandel naar de vismarkt van vandaag voor wat verse vis en zeevruchten!

Route: EEN ZONDAGSWANDELING DOOR DE STAD

Afstand: 7 km

Noren hebben de traditie om op zondag een wandeling te maken. Ze noemen dit een søndagstur. Meestal betekent dit een wandeling in de natuur, maar waarom zou je er geen stadswandeling van maken? Geniet van een ontspannen ontbijt in je hotel voordat je eropuit trekt.

De Lille Lungegårdsvann-vijver midden in het stadscentrum is een goede plek om je wandeling te beginnen. Ga langs bij één van de KODE-kunstmusea naast de vijver om wat cultuur van zowel nationale als internationale kunstenaars op te snuiven. Je vindt er onder andere werken van Edvard Munch, Nikolai Astrup en Picasso. 

Als je eenmaal genoeg kunst hebt gezien, is het tijd voor culinaire verwennerij. In Hotel Opus XVI kun je elke zondag van afternoon tea met live jazz genieten. Na je heerlijke maaltijd kun je over de haarspeldbochten van het Vetrlidsalmenningen-plein lopen naar de oude brandweerkazerne in Skansen. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad in een groene omgeving. 

Tijdens de weg naar beneden kun je wat rondstruinen door de smalle zigzaggende straatjes en de oude houten huizen. Steek de vismarkt over en rijd door de voetgangerszone Gågaten (die deel uitmaakt van de Strandgatenstraat) in de wijk Nordnes. Sla linksaf aan het einde van het voetgangersgedeelte en ga het steile steegje Cort Piil-smauet- omhoog om een andere charmante smalle straat te bewonderen.

Bij aankomst in Klosteret, het oude klooster aan de top, neem dan een welverdiende wafelpauze bij Klosterhagen Hotel. Aan de overkant van de straat staat een standbeeld van Amalie Skram, één van de meest prominente natuurschrijvers van Noorwegen. Loop langs de straat met bomen helemaal naar het Nordnesparken, een stadspark met uitzicht op het fjord. In het park staat een totempaal, een geschenk vanuit Seattle met wie we een vriendschapsband hebben en die we kregen ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van Bergen.

Kies een andere route op de terugweg vanuit Nordnes en ga naar Bryggen. Wandel door de houten steegjes en geniet van de historische sfeer in deze middeleeuwse nederzetting die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Sluit de dag af met een traditionele Noorse maaltijd in het restaurant Bryggeloftet.

Route: WANDELING LANGS HET WATER

Afstand: 6,5 km

Begin de dag bij het toerismekantoor. Hier vind je veel inspiratie over de verschillende activiteiten in Bergen en omgeving. Je kunt er ook een Bergen Card kopen, waarmee je gratis of met korting toegang hebt tot de meeste activiteiten op deze route. 

Wandel langs Bryggen en ga verder langs het water naar het Storeblå Aquaculture Visitor Centre, waar je een levende tentoonstelling kunt ontdekken over één van onze grootste industrieën, de aquacultuur.

Ga daarna terug naar het stadscentrum. De Bergen Card geeft je recht op gratis ritjes met lokale bussen als je je wandeling zou willen inkorten en met het openbaar vervoer terug naar het stadscentrum zou willen rijden.

Het Bergen Maritime Museum geeft een overzicht van de Noorse maritieme geschiedenis en de evolutie van de zeevaart vanaf de vroegste tijden tot op de dag van vandaag. De tentoonstellingen tonen items die verband houden met de zeevaart en het leven op zee, waaronder bijzonder gedetailleerde scheepsmodellen, schilderijen en archeologische vondsten. Stop onderweg bij de vismarkt voor een snelle lunch. Bestel enkele viskoekjes, een geliefde, lokale snack, en ga verder naar de zeilboot ’First Player’ om de stad vanaf de kust te ervaren. Geniet van een paar uur op zee, terwijl de kapitein je meer vertelt over de geschiedenis van Bergen als handels- en scheepvaartstad. Tegelijkertijd toont hij je de historische vestingwerken, het Old Bergen Museum en de scheepswerven.

Sluit de dag af in Nordnes Sjøbad waar je in de open lucht in het fjord of in het verwarmde buitenzwembad met zeewater kunt zwemmen, en in één van de sauna's kunt opwarmen.

Route: VAN HISTORISCH TOT MODERN BERGEN

Afstand: 3,6 km

Begin de dag bij het fort Bergenhus, één van de oudste en best bewaarde stenen forten in Noorwegen. Geniet van de historische sfeer in wat ooit de hoofdzetel was van de heersers van Noorwegen, toen Bergen de hoofdstad was. Zowel de Haakons Hall als de Rosenkrantz Tower zijn open voor bezoekers.

Nadat je de toren hebt beklommen en een kijkje hebt genomen van de gevangeniscel, ga je naar de Mariakerk. Dit is het oudste nog bestaande gebouw in Bergen en werd waarschijnlijk gebouwd tussen 1130 en 1170. Wandel tot aan Bryggen. Deze unieke houten gebouwen zijn één van de best bewaarde en bekendste, Noorse nederzettingen uit de middeleeuwen. Hier vind je ook kleine nichewinkels, galerieën en eetgelegenheden.

Ga richting de kathedraal van Bergen. Als je door de Lille Øvregate loopt, kun je een deel van de streetart zien waar Bergen over de hele wereld bekend om is geworden. Aan het einde van de straat rijst de kathedraal op.

Als je goed kijkt, zie je een kanonskogel in één van de muren. Deze dateert van de Slag bij Vågen in 1665 tussen de Engelse en Nederlandse vloot.

En nu is het tijd voor wat kunst. Kies één (of meer) van de KODE-kunstmusea aan de Lille Lungegårdsvannet-vijver. Hier vind je zowel Noorse als internationale kunst, waaronder werken van Edvard Munch, Nikolai Astrup en Pablo Picasso, om er maar een paar te noemen. Loop de Sydneshaugen-heuvel op, of, maak een omweg door het idyllische Nygårdsparken, als je zin hebt in een wandeling in het park.

Steek de voetgangersbrug over die de locals ’Småpudden’ noemen, om aan de andere kant van het water te komen. Dit gebied werd van oudsher gedomineerd door de industrie, maar werd onlangs verbouwd tot nieuwe kantoren, woongebouwen en restaurants. Sluit de dag af met een aperitiefje en kijk naar de zonsondergang bij Colonialen Kranen (als het Bergense weer het toelaat).

Lees meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's