Skip to main content

Route: Elly en Danny lopen door Stavanger

Afstand: 10.000 stappen

Volg het pad van Elly en Danny door Stavanger. Dit sportieve, Engelse stel van in de dertig houdt van wandelingen in de natuur. Elly is zeer geïnteresseerd in alle facetten van koken en schreef zelfs een eigen kookboek. Als koppel hebben Elly en Danny van minigolf hun ’dingetje’ gemaakt en proberen ze een paar rondes te spelen op elke nieuwe plek die ze bezoeken.

Veel bezienswaardigheden in Stavanger liggen dicht bij elkaar, waardoor het gemakkelijk is om in korte tijd veel te zien en te doen. Ga mee met een kunstwandeling en ontdek allerlei leuks, van enorme muurschilderingen tot kleine kunstwerken in deuropeningen en in bussen. In de Fargegaten (de kleurstraat) loop je net een plaatje binnen.

Ontspan met een lange, aangename wandeling over één van de witte zandstranden van Jæren buiten het stadscentrum, of wandel door één van de musea van de stad en kom meer te weten over Noorwegens belangrijkste industrie: olie.

Op slechts vijf minuten lopen van de haven vind je de schilderachtige, oude, witgeverfde houten huizen van Gamle Stavanger, het oudste deel van de stad. Een mooi uitkijkpunt in het stadscentrum is de Valbergtårnet (De Valbergtoren). In het midden van de jaren 1850 werd de toren gebruikt door de stadswachten. Ze moesten de inwoners waarschuwen als er brand was. 

Als je je aan een beroemde hike wilt wagen, dan ligt de wereldberoemde Preikestolen (de Preekstoel) op ongeveer 40 minuten rijden van Stavanger. Je hebt meer dan 10.000 stappen nodig, maar na een wandeling van 8 kilometer word je beloond met één van de meest iconische uitzichten van Noorwegen.

Of bespaar jezelf wat stappen en ga op een snelle RIB-tour over het Lysefjord (Maak je geen zorgen, je speelt niet vals!). De tocht begint in het centrum van Stavanger.

Route: Het beste van Stavanger

Afstand: 2,7 km

Tijdens een bezoekje aan Stavanger zijn er een aantal dingen die je gewoon niet mag missen! Begin met een ochtendwandeling van aan de iconische concertzaal van Stavanger, één van de architecturale pareltjes van de stad. Wandel daarna door Gamle Stavanger, langs witte houten schuttingen en bloeiende tuinen tot aan het IDDIS Museum, dat zowel het Noorse Drukwerkmuseum als het Noorse Conservenmuseum herbergt.

De haven van Stavanger ligt er op een steenworp vandaan. Bewonder de vele oude havenpakhuizen, waarvan er heel wat nu de thuisbasis zijn van restaurants en pubs die bruisen van leven en kleur, waardoor ze een populaire fotoplek zijn. Ga verder naar nr. 18 kulturkafé waar je kunt lunchen in wat waarschijnlijk het oudste huis in Stavanger is (meer dan 300 jaar oud!). Ga naar het winkelgebied en mis de Scandinavische kwaliteitswinkels bij Oleana, Fjällräven en Chili Chocolate niet.

Wandel door de iconische Fargegaten en vergeet niet de verplichte toeristische foto's te maken! Of proef wat de kleurrijke straat te bieden heeft: bezoek een barbier, een kapper, kleding- en designwinkels, of ga voor een drankje en een hapje in één van de vele cafés en pubs.

Ga verder naar het Noorse Oliemuseum dat gehuisvest in een gebouw aan de haven in de vorm van een booreiland. Je kunt het niet missen. Pal naast het museum ligt Geoparken, een bijzondere speeltuin gemaakt van echt schroot uit de olie-industrie en een droom voor jonge skaters en kinderen. Als je dorstig bent van al het wandelen, ga dan voor een fris drankje of aperitief in Salon de Nord, in het historische Hotel Victoria. Het 120 jaar oude hotel staat trots aan de waterkant van Stavanger. Sluit de dag af met een diner in het populaire restaurant aan zee (met de toepasselijke naam The Fish Market) op de vismarkt. Proef de vangst van de dag of probeer de beroemde vissoep! Het is om van te watertanden!

Route: Een halve dag in Stavanger

Afstand: 2,2 km

Als je maar voor een korte tijd in Stavanger bent, kun je met deze route toch het belangrijkste van de stad te zien krijgen. We hebben de juiste route voor jou. Begin met een plantaardige lunch en een explosie aan moderne smaken in het populaire restaurant Bellies in het oostelijke deel van de stad. Het restaurant bevindt zich in een wijk die de afgelopen jaren in populariteit is toegenomen en waar heel wat nieuwe zaken open gingen.

Ga dan met een volle buik naar het havengebied (te voet of met de elektrische stadsfiets) en ga mee met een vooraf geboekte RIB-tour om de bezienswaardigheden te zien (oké, dit telt niet mee voor je 10.000 stappen, maar het is een geweldige ervaring).

Nadat je hebt genoten van druppels in je gezicht en de zeebries door in je haren, dan kun je meegaan met een segwaytour door de stad (dit telt ook niet mee voor je stappen, maar het is wel een evenwichtsoefening). ​Een typische segwaytour neemt je mee langs enkele streetartkunstwerken van de stad en naar bezienswaardigheden zoals Gamle Stavanger.

En nu, voor wie meer wil te weten komen over het Noorse Vikingerfgoed, bezoek dan het ultramoderne bezoekerscentrum Viking House en bekijk je een levensechte VR-film die het verhaal vertelt van koning Harald Veelhaar, die Noorwegen tot één koninkrijk verenigde. Geniet tot slot van een vroeg diner bij Fish & Cow voor een culinair festijn. Uit eten gaan in Stavanger zorgt ervoor dat je keer op keer terug wilt komen.

Route: Stavanger straatkunst tour

Afstand: 2,7 km

Stavanger is één van de meest toonaangevende bestemmingen ter wereld voor streetart. NUART organiseerde eerder jaarlijkse straatkunstfestivals in Stavanger, en de erfenis ervan heeft een indrukwekkende visuele impact op bezoekers. De kunst varieert van situationisme, graffiti, post-graffiti, muralisme, stripcultuur, stencilkunst en activisme en nog veel meer. Dit is zonder twijfel de leukste recente ontwikkeling op het gebied van beeldende kunst. 

Ga mee met een streetarttour in Stavanger! Deze route door het centrum van Stavanger geeft je een fascinerend inzicht in de kunstwerken in het centrum van de stad. 

Lees meer op de ’Google Arts & Culture’-partnerpagina van Nuart.

De werken die je op deze route vindt, zijn: Love Interruption, in Klubbgata 4, UNART bij Klubbgata 4, Zelfportret met vrienden bij Klubbgata 6, Untitled by Logan Hicks bij Hospitalgata 11, ’Jævla Homo!’ bij Øvre Holmegate 27, ’Beaten!’ bij Domkirkeplassen, Girl with Teddy + Heart Phone bij Øvre Holmegate 26, Grenade Lovers bij Øvre Holmegate 26, Gaffadils, ook bij Øvre Holmegate, Pinks bij Klubbgata 4, Rude Kids: Solid Tattoe at Øvre Holmegate 24B, Untitled door Swoon en David Choe op Bakkegata 20, Vi er alle like op Østervåg 26, Dünkelziffer bij Salvågergata 3, Untitled by Alice Pasquini bij Jernbaneveien 9, De laatste reiziger bij Jorenholmsgata en Johanna & Broremann bij Nygardsgata 24.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's