Skip to main content

Gids naar verborgen paden in Trysil

Unknown Component
civid: 664459fea060ce694d637abb
name: plugins_common_social_share (widget)

Meer dan 100 kilometer natuurlijke paden… Trysil is fantastisch voor mountainbikers, maar je moet wel weten waar je naartoe moet. Trysilguidene helpt je op weg.

Het is een warme, zonnige dag en de paden zijn gortdroog. Bij de ingang van het Radisson Blu Hotel staat fietsgids Robin von Braun klaar om een tocht te gaan maken. Hij wacht op twee fanatieke mountainbikers die bij Trysilguidene een tocht van twee uur hebben geboekt. Steve Glazebrook en Johan Persson verheugen zich erop om vandaag een nieuwe trail te verkennen.

'Er zijn eindeloos veel uitstekende fietsroutes in Trysil, maar ze zijn dikwijls moeilijk te vinden', zegt Johan. 'Trysilguidene kent het terrein hier op hun duimpje, ook alle mooie minder bekende paden. Ze weten bovendien waar je tijdens de excursie de beste fietsomstandigheden vindt.'

Een passende uitdaging

Na een kort praatje met Steven en Johan weet Robin op welk niveau ze fietsen en wat voor soort ervaring ze vandaag zoeken. Op basis daarvan stelt hij voor om naar het oosten te rijden. Die tocht voert over de Trysilelvarivier en dan door het centrum van Trysil. Daarna gaat het bergopwaarts.

'We gaan de Bergvegen op, naar Ås, en om Bjønnåsen heen. Daar is een fantastische afdaling met veel flow die perfect is voor deze jongens. We kunnen afdalen via Ljørdalsvegen of Gravavegen. Vandaag denk ik dat Ljørdalsvegen het beste is. Het is een redelijk technische trail, dus een prima uitdaging voor deze MTB'ers', aldus Robin.

Verbeter je techniek

Hoewel Steve en Johan al behoorlijk wat fietservaring hebben, staan ze open voor suggesties, hints en tips van de gids: hoe meer ze weten, des te leuker de route. Om de zoveel tijd stoppen ze even om het terrein te bespreken.

'Wij helpen onze gasten graag met het verbeteren van hun techniek', verklaart Robin. 'De kleinste tips en aanpassingen kunnen al een enorm verschil maken. En het is echt heel nuttig om te stoppen om het terrein te beoordelen, zoals we nu doen, en door te nemen hoe je de perfecte sprong kunt maken.'

Terug in het hotel vat Robin de tocht nog even samen. De jongens vonden het fantastisch, maar zijn nog lang niet uitgefietst. Robin hoeft maar een paar trails aan te wijzen op de kaart of ze stappen alweer op de fiets om een nieuw MTB-avontuur te zoeken.

Robins favoriete tocht in Trysil

Vanaf Bjønnåsen omlaag via Sponbergvegen (nummer 96) naar Skumlesvingen (nummer 84). Deze trail heeft zo’n beetje van alles wat. Hij begint heel makkelijk, zodat je veel flow en snelheid kunt opbouwen, en aan het eind is hij heel erg technisch. Onderweg kom je grote rotsen en wortelstronken tegen en er zitten ook behoorlijk steile stukken tussen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's