Skip to main content

Eten en drinken in Trondheim

In Trondheim zijn de streekgerechten diepgeworteld en sterk verbonden met de natuur. Ze worden steeds weer op nieuwe manieren bereid - dat houdt de spanning erin! Deze culinaire bestemming heeft een uitgelezen ligging: recht in het hart van Noorwegen waar al die verse producten vandaan komen.

Een culinaire belevenis voor fijnproevers

'Al is Trondheim niet de grootste stad, toch doen we er alles aan om je het neusje van de zalm te bieden', zegt Reneé Fagerhøi, chef-kok in haar eigen restaurant Bula Neobistro.

Reneé groeide op in het buitengebied van de stad, en ze leerde al gauw alles over koken, bakken, oogsten en het slachten van gevogelte. De naam van haar pas geopende eetgelegenheid is 'Bula' - in een veel voorkomend Noors dialect betekent dat een gezellige plek om iets te eten, te drinken en een praatje te maken.

'Wil je het beste van het beste, dan is Trondheim the place to be', belooft Renée.

De heerlijke geuren die je neus prikkelen zijn afkomstig van het groeiende aantal eetgelegenheden in de op twee na grootste stad van Noorwegen. Overal in Trondheim komt de uitgesproken trend voor het combineren van plaatselijke gerechten met frisse, nieuwe ideeën sterk naar voren, met name bij Michelinsterrenrestaurants zoals Fagn en Speilsalen, maar ook bij eetgelegenheden zoals To Rom og Kjøkken, Astrum Skybar, 73 Bar og Restaurant, visrestaurant Havfruen Sjømatrestaurant. De lokale bevolking schuift hier gezellig aan om iets te vieren of gewoon om samen te tafelen.

Sellanraa Bok & Bar is een mooi voorbeeld van de Trondheimse trend om bekendheid te geven aan de verse producten van lokale leveranciers. Groot en klein wild, lamsvlees, schaaldieren en andere zeevruchten, bessen ...  het zijn allemaal specialiteiten uit de regio Trøndelag.

Een nieuwe golf microbrouwerijen en meerdere moderne koffiebars zetten de aloude lokale brouwtradities voort. Verschillende keren per jaar is er ook een boerenmarkt in Torvet, en begin augustus kun je je smaakpapillen verwennen op het gastronomische Trøndersk matfestival.

Reneé van Bula Neobistro meent dat de natuur in en rond Trondheim alle verse ingrediënten in huis heeft die de kieskeurige koks van de stad nodig hebben, en ze vat dit als volgt samen: 'Trondheim is the place to be. Tot gauw!'

Meer inspiratie is te vinden op de officiële website van Trondheim.

Gastronomische lekkernijen à la Trondheim

Speilsalen en Fagn hebben beide één Michelinster en tal van andere restaurants serveren heerlijke gerechten. Het toerismebureau van Trondheim verkoopt ook culinaire wandelingen waarbij je onderweg heerlijk eten geserveerd krijgt.

Kom naar Trondheim voor de hamburgers

Er zijn heel wat nieuwe hamburgertentjes zoals Bror, Cowsea en Døgnvill, waar lokale ingrediënten de grootste succesfactor zijn.

Geniet van streekgerechten in een historische omgeving

Combineer je de talrijke historische locaties van Trondheim met een brunch of lunch in Café To Tårn in het bezoekerscentrum van de Nidaros-domkerk, of kies je één van de drie eetgelegenheden in het Sverresborg volksmuseum? Er bevinden zich ook verschillende cafés en restaurants in historische gebouwen. Zo zijn er bijvoorbeeld Vertshuset Grenaderen en Café Ni Muser.

Fris gerstenat in de bierstad!

De Noren zijn met recht trots op hun ambachtelijke bieren. Pak eens een koud schuimend biertje van ØX Tap Room, de eerste Noorse onafhankelijke brouwerij Trondhjems Mikrobryggeri of van het traditionele E.C. Dahls.

Ga voor een heerlijk gerecht met vis of schaaldieren

Kuier langs de typische houten pakhuizen in de buurt van de haven - aan eetgelegenheden geen gebrek! Wat kies jij van de kaart waarop het ene smakelijke gerecht na het andere prijkt?

Laat je inspireren

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer weten?

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's