Skip to main content

MET DE LOCALS DOOR TRONDHEIM

Insider tips

Trondheim is de op twee na grootste stad van Noorwegen en heeft een bruisend cultureel leven. Denk aan coole wijken met veel kunst, gezellige cafétjes en streekgerechten die vers voor je worden bereid. Maar er is meer: er zijn ook veel buitenactiviteiten zoals wandelen en skiën. En niet te vergeten: de meest noordelijk gelegen gotische domkerk ter wereld!

Ontdek hier hoe je je lange weekend helemaal in de stijl van Trondheim kunt doorbrengen: culturele vrijdag, zaterdag met de locals en stadswandelingen op zondag.

Denk aan coole wijken met veel kunst, gezellige cafétjes en streekgerechten die vers voor je worden bereid. Maar er is meer: er zijn ook veel buitenactiviteiten zoals wandelen en skiën.

Ontdek hier hoe je je lange weekend helemaal in de stijl van Trondheim kunt doorbrengen: culturele vrijdag, zaterdag met de locals en stadswandelingen op zondag.

Culturele vrijdag

'Trondheim heeft op dit moment waarschijnlijk het snelst groeiende culturele leven van Noorwegen', zegt Carl Martin Faurby.

Faurby verhuisde in 2016 van Kopenhagen naar Trondheim. Hij werkt als programmamaker bij Kunsthall Trondheim en is regelmatig te vinden bij de talloze culturele evenementen die er in de stad georganiseerd worden.

Carl Martin Faurby

De tips van Faurby om cultuur te snuiven in Trondheim

Gotisch moment: De Nidaros-domkerk moet je echt gezien hebben. Het is de meest noordelijk gelegen gotische domkerk ter wereld. Je bezoek aan de domkerk is prima te combineren met een wandeling langs de jachthaven.

Gratis kunst: Het Trondheim Kunstmuseum is één van de meest vooraanstaande kunstinstellingen van Noorwegen waar je je kunt wentelen in regionale, nationale en internationale moderne kunst. Voor hedendaagse kunst met gratis entree kun je terecht bij het Trøndelag Centre for Contemporary Art en bij Kunsthall Trondheim.

Meer gratis kunst - straatkunst: Trondheim heeft ook een keur aan kunst in de buitenlucht, bijvoorbeeld in de wijk Ilsvika op slechts tien minuutjes loopafstand van het centrum. Hier vind je ook het inspirerende kunstenaarsatelier Atelier Ilsvika dat gehuisvest is in een oude fabriek.

Podiumkunst: Ontdek de fantastische dans- en theatervoorstellingen die gegeven worden op het nieuwste podium van Trondheim: het Rosendal Teater. Dit is ook een geweldige plek om te genieten van iets te eten of een kopje koffie tegen redelijke prijzen. Een andere cultureel pareltje in de stad is Trykkeriet in het Folkets hus. Veel evenementen zijn er in het Noors, maar ze bieden ook een scala aan livemuziek, van flamenco tot jazz.

Kulturkvartalet: Kunstgalerie Kunsthall Trondheim, boekenwinkel annex café Sellanraa en bakkerij annex café Isak Sellanraa maken deel uit van het culturele netwerk Kulturkvartalet. Nadat je wat coole kunst bekeken hebt, kun je chillen met de beste koffie van de stad met huisbereide lekkernijen of een vers gebakje - en dat alles in een gemoedelijke  sfeer.

En nu je er dan toch bent: Het hele jaar door worden er in Trondheim evenementen georganiseerd. Bekijk onze evenementenkalender.

Zaterdag met de locals

'Trondheim straalt zowel charme als karakter uit. In het weekend is er van alles te beleven, en er zijn veel leuke wijken om te ontdekken,' zegt Ida Vie.

Ze is de algemeen beheerder van nachtclub Tyven en kent de stad op haar duimpje.

Ida Vie

De tips van Vie voor een zaterdag met de locals in Trondheim

Svartlamon: Eén van de meest interessante wijken in Trondheim is Svartlamon. Loop eens binnen bij Gratisbutikken, een winkel waar je gratis kleding kunt krijgen dankzij vrijwilligers en donaties. Bekijk dan ook meteen de gebouwen van het Experimental Housing-project, dat als doel heeft om een ecologisch duurzame leefomgeving te scheppen. Sluit je bezoekje af met een heerlijke maaltijd bij Ramp Pub & Spiseri of ga naar Bakklandet.

Bakklandet: Dit is het echt het hart van Trondheim. Mijn beste tip voor heerlijk eten met een lekker drankje erbij is Baklandet Skydsstasjon. Dat is een gemoedelijk restaurantje in een pand dat vermoedelijk gebouwd is in 1791.

Kulturkvartalet: Gamle Bybro (de oude stadsbrug) verbindt Bakklandet met Kulturkvartalet, wat het culturele hart van de stad is. Maak een tussenstop bij Sellanraa Bok & Bar waar ze onder andere verschillende broodsoorten serveren die gebakken zijn met urkorn (letterlijk: oergraan, dus graan dat zo onbewerkt mogelijk is). Ze hebben ook een indrukwekkend assortiment thee en de allerlekkerste zelfgemaakte limonade van Trondheim.

Centraal Trondheim: Muziekliefhebbers zouden echt een kijkje moeten gaan nemen bij de Crispin Glover Record Store. Ook twee bijzondere vintage winkels zijn het vermelden waard: Het slow fashion recycleconcept van Prisløs (vintage en tweedehandskleding) en LIVID Jeans waar ze gebruikte spijkerbroeken een tweede leven geven door er nieuwe kledingstukken van topkwaliteit van te maken. Daarna kun je even uitpuffen bij Hevd Håndverksbakeri, een ambachtelijke bakkerij waar je kunt smullen van royaal belegde vers gebakken broodjes.

Ila: Ga vanuit het stadscentrum richting industriegebied Ila. In het steegje tussen Spikerfabrikken (de oude spijkerfabriek waarin nu Atelier Ilsvika is gevestigd) en staalfabriek Smith Stål vind je het resultaat van het straatkunstfestival van Trondheim. Je zal er versteld staan van de kleurrijke gevelkunst van lokale en internationale kunstenaars.

Plaatselijke brouwerijen: Trondheim staat bekend om haar vele microbrouwerijen zoals Monkey Brew, ØX en Austmann. Bij ØX en Austmann kun je zien hoe het brouwproces in elkaar zit en vragen stellen aan het vriendelijke personeel.

Etenstijd: Trondheim heeft een aanzienlijke eetcultuur en zit tjokvol restaurants die traditionele gerechten met een moderne twist serveren die bereid zijn met verse ingrediënten uit de streek. Ben je op zoek naar een bijzondere maaltijd, dan zijn Spontan, Bula Neobistro en natuurlijk het met een Michelinster bekroonde restaurant Fagn goede opties.

Meer uitgaanstips: Dankzij de vele studenten heeft Trondheim heel veel cafés en nachtclubs: Antikvariatet organiseert bijvoorbeeld concerten en andere culturele evenementen. Spontan Vinbar heeft de meest verfijnde wijnkaart van de stad, en bij Tyven draait alles om muziek, biologische wijn en cocktails gemaakt van lokale ingrediënten. Ook cocktailbar/poppodium/nachtclub Lokal is een echte aanrader. Bierliefhebbers kunnen prima terecht bij Habitat, dat zelfs een experimentele brouwerij in de kelder heeft staan.

En nu je er dan toch bent: Trondheim investeert flink in eten en drinken met ingrediënten uit de streek en heeft een groot aantal horecagelegenheden die deze specialiteiten uit de buurt graag voor je bereiden en opdienen. Ontdek de cafés, kroegen en eetgelegenheden van de stad.

Stadswandelingen op zondag

'In Trondheim kun je schitterende wandelingen maken, bijvoorbeeld in de wijk Bakklandet met haar houten huisjes en smalle straatjes of natuurlijk in de natuur. Er zijn mogelijkheden genoeg, en je kunt er gemakkelijk komen,' zegt Solveig Davies Vittersø.

Naast haar studie Industrieel Ontwerpen aan de NTNU is Vittersø actief lid van wandelgroep KonTur. Ze heeft zichzelf uitgeroepen tot Noorse kampioen plezier maken tijdens het wandelen. Haar specialiteit is lange of korte tochten combineren met onderweg streekgerechten proeven.

Solveig Davies Vittersø

De tips van Vittersø voor stadswandelingen op zondag

Langs de Nidelva-rivier: Bezoek je de stad voor het eerst, dan is dit een geweldige wandeling om de weg te leren kennen. Volg de rivier via Bakklandet, Øya en Skansen naar de wijk Kalvskinnet waar aan het einde van Elvegata (straat) een bijzondere tuin verstopt ligt. Die tuin staat vol houten beelden van onder andere pauwen en kippen, en op zondag verkopen ze er koffie en vers gebakken lekkers. Langs de Nidelva-rivier kun je op één van de vele bankjes even pauzeren om van het uitzicht te genieten.

Ladestien: Dit is één van de populairste wandelroutes van Trondheim met veel leuke plekjes om even uit te rusten onderweg. Je kan zelf een lunchpakket meenemen of onderweg wat eten bij Ladekaia of bij Sponhuset. Vergeet je niet om een foto te maken bij de Talerøret? Dat is een groot kunstwerk in de vorm van een megafoon, en dat levert je vast leuke plaatjes op. Als je aankomt in Rotvollfjæra, kun je verder wandelen richting de botanische tuin in Ringve of terug naar Lade en het stadscentrum.

Uitzichtpunt Kuhaugen: Een gemakkelijke wandeling met een spectaculair uitzicht over de stad. Op maar 20 minuutjes lopen van het centrum waan je je plotseling midden in een prachtige ansichtkaart, en in een café in de buurt kun je een lekkere afhaalkoffie kopen voor onderweg. Het uitzicht vanaf Kuhaugen is altijd een mooi gespreksonderwerp.

De Baklidammen (dam) en de berg Geitfjellet: Een ideale wandeltocht die niet al te lang duurt, is die naar Theisendammen (dam) en dan door naar Baklidammen (dam). Het is een geweldige plek voor een picknick, om paddenstoelen te plukken of om gewoon van de rust en de stilte te genieten. Boerderijrestaurant Lavollen is in het weekend open. Vanaf Lavollen kun je het pad volgen naar de berg Geitfjellet, waar je moeite wordt beloond met een machtig uitzicht van 360 graden over Fosen, Frosta, Stjørdal en Selbufjellene.

In de winter: Trondheim is echt een langlaufparadijs. Stap in het centrum op de tram en stap uit bij recreatiegebied Lian. Van daaruit heb je mogelijkheden te over. Wat dacht je van een gemakkelijke tocht naar het gezellige café-restaurant Grønlia waar je jezelf kunt trakteren op vers gebakken lekkernijen? Je kunt ook doorwandelen naar Elgsethytta waar ze ook eten serveren.

En nu je er dan toch bent: Trondheim heeft ook een aantal toffe plekken om te zwemmen. Zwemfaciliteit Sjøbadet ligt redelijk centraal, en je springt er meteen in het Trondheimsfjord. Van daaruit kun je een fijne wandeling op de pier maken. Je kunt ook beginnen bij Brattørkaia en naar café Ila Brainnstasjon gaan voor wat gezellige jazz op zondag. 

Plan vandaag je trip naar Trondheim! Je krijgt de beste aanbiedingen van onze partners Radisson Blu HotelsScandic Hotels, Strawberry en Thon Hotels

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's