Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – een unieke combinatie van karakteristieke hotels en authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

 • Offers

Search
or search all of Norway
Evening at the UNESCO world heritage site Bryggen in Bergen, Fjord Norway
Evening at the UNESCO world heritage site Bryggen in Bergen, Fjord Norway
The UNESCO world heritage site Bryggen in Bergen.
Photo: Bergen Tourist Board / Girish Chouhan / visitBergen.com
The UNESCO world heritage site Bryggen in Bergen.
Photo: Bergen Tourist Board / Girish Chouhan / visitBergen.com

Bryggen: historisch én modern

Hanzekade Bryggen in Bergen vormt al duizenden jaren een handelsplaats. Toch is er wel het een en ander veranderd.

Tekst: Mikael Lunde

Het verborgen, bloeiende leven achter dit pittoreske plaatje

Vikingen van aardewerk staan waakzaam op planken en tafels. Ze zijn omringd met vazen, kunstwerken en gereedschap dat bedekt is met klei. Ergens daartussen staat een stereo-installatie waaruit harder dan verwacht een celloconcert schalt. 'Ik heb muziek nodig voor mijn werk,' zegt Elin Brudvik van verderop in de ruimte terwijl ze de muziek zachter zet. Ze was net op een pottenbakkersschijf een kom aan het vormen van natte klei. De sfeer in de pottenbakkerij is prettig en doet gezellig aan - een beetje als een privé-atelier.

De ruimte die Brudvik deelt met een collega-creatieveling bevindt zich in één van de weinige stenen gebouwen op Bryggen in Bergen. De werf was ooit, zo'n 1000 jaar geleden, het belangrijkste middelpunt van de handel tussen Noorwegen en het vasteland.

Van buitenaf lijkt Bryggen in de eerste plaats alleen uit gevels te bestaan, al zijn die wel iconisch. De hoge, smalle houten herenhuizen die één voor één naast elkaar langs de kade staan, lijken tegen elkaar aan te leunen en staan dan ook meteen symbool voor Bergen. Wat je vanaf de straat niet kunt zien, is dat er tegenwoordig in de sfeervolle panden pottenbakkers, juweliers en kunstenaars gehuisvest zijn. Ook zijn er aan beide kanten van de smalle steegjes tussen de rijen historische huizen een aantal winkels waar textiel en lederwaren gemaakt worden.

A sculptor in a workshop in Bryggen in Bergen, Fjord Norway
Bryggen in Bergen.
Photo: Elias Dahlen

Het ging in vlammen op

'We zijn het hele jaar open. Er zijn veel kleine, leuke evenementen waar zelfs de locals veel meer oog voor zouden moeten hebben,' zegt Brudvik. Ze benadrukt dat ze haar stijl niet aanpast aan de smaak van de toeristen in de zomer. 'Ik maak geen souvenirs, ik doe m'n eigen ding.' Brudvik is één van de velen. Toch was dat slechts zo'n 50 jaar geleden een heel ander verhaal.

'Bryggen heeft van oorsprong een enorme gemeenschap een heel eigen identiteit. Het mag dus bijna een wonder heten dat het zo afgelopen is', zegt Eric Saudan, eigenaar van Bryggen Tracteursted, een restaurant dat in de jaren zeventig een hoofdrol speelde bij het opknappen van het gebied rondom de hanzewerf.

Tijdens bijna een millennium van handel was het gebied één en al bedrijvigheid, maar halverwege de 19e eeuw stonden de oude koopmanshuizen en pakhuizen er verlaten en vervallen bij - ingehaald door de geschiedenis. Toen in 1955 de laatste van een reeks branden woedde, was de algemene teneur om het hele gebied tot op de grond toe af te laten branden.

'Nu is Bryggen het middelpunt van creativiteit geworden, vol oprechte mensen die hart hebben voor wat ze doen', aldus Saudan. Bryggen hing eerst op het randje van de afgrond en gaat nu niet alleen aan kop qua cultuur, maar het staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

People photographing at Bryggen in Bergen, Fjord Norway
Bryggen in Bergen.
Photo: Elias Dahlen

Een kijkje in het verleden

De geschiedenis van Bryggen is terug te voeren tot rond 1070, kort na de Vikingtijd. Door de gemakkelijk verdedigbare positie lag de werf nog steeds binnen het bereik van de schepen die de haven zowel vanuit het hoge noorden, IJsland als vanuit het vasteland van Europa aandeden. Het werd een belangrijk Scandinavisch handelsimperium. 300 jaar later vestigde de Hanze er hun kantoor, en dat had honderden jaren een enorme invloed op de stad.

In vroegere tijden zou de zoete geur van teer tussen de houten gebouwen overstemd zijn door de meer indringende geur van gedroogde vis. Tonnen en tonnen ervan. Het Duitse kantoor had een monopolie verworven op de export van gedroogde en gezouten kabeljauw, vanaf de rijkelijk gevulde Noorse kustlijn tot in het noorden.

In ruil daarvoor brachten ze granen, zout en luxegoederen mee om die vanaf de kust landinwaarts te verspreiden.

Bergen is nooit officieel een Hanzestad geweest, maar doordat de Duitsers het hele gebied voor zichzelf claimden, moesten het oude stadscentrum en het stadhuis een nieuw onderkomen zoeken. De Duitsers maakten zich ook de prachtige oude Mariakerk eigen, waar tot in de 20e eeuw preken in het Duits werden gehouden. De daaropvolgende honderden jaren werd de nederzetting steeds groter, en op zijn hoogtepunt woonden en werkten er zo'n 2000 Duitsers. Het kantoor was tot 1754 in bedrijf. Toen namen de Noren het uiteindelijk over.

Bryggen staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Werelderfgoed is een aanduiding voor plaatsen op de wereld die voor de mensheid van onschatbare waarde zijn - die onvervangbaar en uniek zijn - en daarom op de werelderfgoedlijst staan om bewaard te blijven voor toekomstige generaties.

Bryggen, de authentieke werf van Bergen, is een herinnering aan het belang van de stad als onderdeel van het handelsimperium van de Hanze van de 14e tot halverwege de 16e eeuw.

De vele branden, waarvan de laatste in 1955 woedde, verwoestten de karakteristieke houten huizen van Bryggen. Bij de wederopbouw werden de traditionele stijl en ambachtelijke methoden gehanteerd zodat de hoofdstructuur behouden is gebleven, want dat is namelijk een overblijfsel van de oude, houten stadsstructuur die vroeger in Noord-Europa gebruikelijk was.

Tegenwoordig zijn er van het voormalige stadsbeeld nog zo'n 62 gebouwen over.

Bron: UNESCO

Boordevol charme

Dat was voor de Noorse handelaren zelf een enorme opluchting. Een kunstenares die sinds het begin haar atelier in een loft bij Bryggen heeft, is Marianne Lien. 'Het is hier in de winter maar zo'n 11 graden Celsius, en er vallen steeds waterdruppels op mijn hoofd. Maar ik ben eraan gewend. Het heeft zo z’n charme,' zegt Lien.

Van vegen verf tot krantenknipsels en van vodden en poppen tot gebruikte koffiemokken - ieder detail van deze plek getuigt van de 31 jaar dat ze hier werkt. 'Ik ben dol op mijn loft,' zegt ze. 'Ik wil hier elke dag wel zijn. Ik was als klein meisje al kunstzinnig, en ik zou dan ook nooit iets anders kunnen doen.'

In één van de steegjes delen naaister Vibeke Øvstedal en beeldend kunstenares Katrine Lund een klein atelier dat ook dienst doet als winkeltje. Buiten zijn de voetstappen en het geroezemoes van de talloze toeristen te horen. Er is weer leven in de brouwerij! 'De geschiedenis zit hier in de muren,' aldus Lund. 'Elke dag, als ik door het steegje naar mijn werk loop, denk ik aan het soort leven dat zich hier in de Hanzetijd moet hebben afgespeeld. Het is hier fantastisch, echt waar.'

Lees meer over Bergen

Bryggen staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Werelderfgoed is een aanduiding voor plaatsen op de wereld die voor de mensheid van onschatbare waarde zijn - die onvervangbaar en uniek zijn - en daarom op de werelderfgoedlijst staan om bewaard te blijven voor toekomstige generaties.

Bryggen, de authentieke werf van Bergen, is een herinnering aan het belang van de stad als onderdeel van het handelsimperium van de Hanze van de 14e tot halverwege de 16e eeuw.

De vele branden, waarvan de laatste in 1955 woedde, verwoestten de karakteristieke houten huizen van Bryggen. Bij de wederopbouw werden de traditionele stijl en ambachtelijke methoden gehanteerd zodat de hoofdstructuur behouden is gebleven, want dat is namelijk een overblijfsel van de oude, houten stadsstructuur die vroeger in Noord-Europa gebruikelijk was.

Tegenwoordig zijn er van het voormalige stadsbeeld nog zo'n 62 gebouwen over.

Bron: UNESCO

Andere verhalen uit Fjord-Noorwegen

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Bergen biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Verfijn je zoekopdracht met filteropties en bekijk de aanbiedingen hieronder.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Noorwegen wacht op je

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven