Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
Bergen Bergen
Bergen.
Photo: Robin Strand - Bergen Tourist Board
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Achter de gevel

Hanzekade Bryggen in Bergen vormt al duizenden jaren een handelsplaats. Toch is er wel het een en ander veranderd.

Tekst: Mikael Lunde

Vikingen van keramiek en zwaardvechters bewaken te midden van vazen, kunstwerken en gereedschappen vol klei de planken en tafels in de drukke werkruimte. Ergens tussenin klinkt door een stereo-installatie onverwacht luid een celloconcert. „Ik heb muziek nodig om te kunnen werken. Dit nummer heb ik wel eens drie weken achter elkaar non-stop afgespeeld”, vertelt Elin Brudvik achter in de ruimte terwijl ze de muziek wat zachter zet. Ze gaat direct weer verder met de kom van natte klei op de pottenbakkersschijf.

De sfeer in de pottenbakkerij is intiem en tegelijkertijd open. De 400 jaar oude deuren gaan pas open als het middag is geweest. Brudvik deelt haar werkruimte met een paar andere kunstenaars in een van de weinige stenen gebouwen in Bryggen - dé locatie waar al bijna duizend jaar het handelsverkeer tussen Noorwegen en het Europese vasteland plaatsvindt.

Vandaag de dag wordt de werf bezet door pottenbakkers, juweliers en kunstenaars. Winkeltjes van textiel- en lederbewerkers vormen een lang lint langs de smalle steegjes met historische huisjes. Vanaf de straat zijn ze echter niet te zien. Voor de buitenwereld is Bryggen eerst en vooral een façade, zij het een iconische façade: de lange en dunne houten huisjes staan gevel aan gevel langs de kade en lijken wel tegen elkaar aan te leunen. Kenners herkennen in één oogopslag Bergen en zijn geschiedenis. Misschien zelfs de geschiedenis van het hele land ... 

Laat je inspireren

Aanbevolen producten

Buro Scanbrit aanbiedingen

Bergen

Bergen

Bergen is de toegangspoort naar het fjordengebied. Het heeft een kleinschalig centrum met als blikvanger het wijkje Bergen Bryggen, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Fløibanen neemt je naar het uitzichtpunt voor een mooi overzicht over de stad. Er zijn diverse interessante musea, bijvoorbeeld het huis van Edvard Grieg, waar in de zomer geregeld concerten plaats vinden.

Boek hier

Vind een activiteit

Meer over Bryggen

Meer over Bryggen

Meer verhalen over Fjord-Noorwegen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad