BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Bergen
Bergen.
Photo: Robin Strand - Bergen Tourist Board

Achter de gevel

Hanzekade Bryggen in Bergen vormt al duizenden jaren een handelsplaats. Toch is er wel het een en ander veranderd.

Tekst: Mikael Lunde

Vikingen van keramiek en zwaardvechters bewaken te midden van vazen, kunstwerken en gereedschappen vol klei de planken en tafels in de drukke werkruimte. Ergens tussenin klinkt door een stereo-installatie onverwacht luid een celloconcert. „Ik heb muziek nodig om te kunnen werken. Dit nummer heb ik wel eens drie weken achter elkaar non-stop afgespeeld”, vertelt Elin Brudvik achter in de ruimte terwijl ze de muziek wat zachter zet. Ze gaat direct weer verder met de kom van natte klei op de pottenbakkersschijf.

De sfeer in de pottenbakkerij is intiem en tegelijkertijd open. De 400 jaar oude deuren gaan pas open als het middag is geweest. Brudvik deelt haar werkruimte met een paar andere kunstenaars in een van de weinige stenen gebouwen in Bryggen - dé locatie waar al bijna duizend jaar het handelsverkeer tussen Noorwegen en het Europese vasteland plaatsvindt.

Vandaag de dag wordt de werf bezet door pottenbakkers, juweliers en kunstenaars. Winkeltjes van textiel- en lederbewerkers vormen een lang lint langs de smalle steegjes met historische huisjes. Vanaf de straat zijn ze echter niet te zien. Voor de buitenwereld is Bryggen eerst en vooral een façade, zij het een iconische façade: de lange en dunne houten huisjes staan gevel aan gevel langs de kade en lijken wel tegen elkaar aan te leunen. Kenners herkennen in één oogopslag Bergen en zijn geschiedenis. Misschien zelfs de geschiedenis van het hele land ... 

Laat je inspireren

Aanbevolen producten

Vind een activiteit

Meer over Bryggen

Meer over Bryggen

Meer verhalen over Fjord-Noorwegen

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven