Wanneer je door Bergen slentert met de bekende Nordic noir-schrijver Gunnar Staalesen, weet je nooit welke duistere geheimen en heerlijke verrassingen er om de hoek liggen.
Kom mee en bewonder één van 's werelds mooiste fictieve plaatsen delict.
Verken Gunnar Staalesens
Culturele Driehoek in Bergen
Bergen is de thuisbasis geworden van veel immigranten uit Duitsland, Nederland en de Britse eilanden. Dit gaf de stad een continentaal gevoel dat het vandaag nog steeds heeft.
We lopen weg van de oude houten huizen en lopen in de richting van de Fisketorget, de vismarkt bij de haven.
We vermoeden dat Staalesen op het punt staat een gerecht voorgeschoteld te krijgen waar je een moord zou voor plegen ...
Voor dit unieke gerecht dat typisch is voor Bergen wordt de vis eerst gemarineerd in een mengsel dat zowel zoet als zout is, en wordt daarna samengeperst om wat van de vloeistof vrij te krijgen. Hierdoor is de filet iets steviger dan verse kabeljauw. Het is precies deze stevige textuur die zo kenmerkend is voor persetorsk.
Als je de rest van het tweede deel wil lezen van 1950. High Noon, dan weet je nu waar je het boek kunt vinden.