Skip to main content

Wandelen naar Preikestolen

Preikestolen ('De Preekstoel') ligt 604 meter boven het Lysefjord en de tocht naar boven is één van de bekendste bergwandelroutes in Noorwegen. De belangstelling voor Preikestolen neemt elk jaar toe en in 2017 bezochten meer dan 300.000 natuurliefhebbers de bijzondere rotsformatie.

De acht kilometer lange wandeling begint aan de berghut Preikestolen Fjellstue. Je rekent best een viertal uur voor deze gematigd zware beklimming, heen en terug. Ga van april tot oktober mee met een begeleide tocht (afhankelijk van de weersomstandigheden), bewonder de klif vanaf een sightseeing-boot, of doe allebei! Sommige tochten combineren wandelingen en cruises.

Als je Preikestolen met niet te veel mensen wilt delen, vertrek dan al 's nachts. Dan kun je echt een stukje magie ervaren wanneer de zon opkomt. De namiddag is natuurlijk ook een optie.

De dichtstbijzijnde overnachtingsplekken zijn de Preikestolen Fjellstue en het Lilland Hotell. Je kunt ook overnachten in Stavanger vanwaar je met de boot naar het Lysefjord kunt varen.

Seizoen

Het wandelseizoen duurt van mei tot oktober. Je kunt Preikestolen het hele jaar door bereiken, maar van november tot april heb je speciale uitrusting nodig, en bij voorkeur ook een gids. In de regio kun je hoofdlampen, stijgijzers en een gids huren. Als je met een gids eropuit wilt trekken, is het heel belangrijk om het advies van het Preikestolen team op de parking te volgen.

Wandeling van 4 uur

De tocht naar Preikestolen duurt vier uur, heen en terug, en is 8 kilometer lang. Er wordt een hoogteverschil van 500 meter overbrugd en sommige delen zijn behoorlijk steil. De route valt in de categorie matig zwaar, dus wat wandelervaring op ruig terrein is zeker aanbevolen voordat je aan deze tocht begint.

Veiligheidstips voor zomerhikes naar Preikestolen

Tochten met een gids

Als je weinig of geen ervaring hebt of zo’n tocht niet graag in je eentje maakt, raden we je aan om mee te gaan met een begeleide tocht. Een goede gids kan van een minder mooie dag een fantastische ervaring maken. 

Veiligheidsmaatregelen

Elk jaar zijn er reddingsoperaties voor wandelaars. Zorg ervoor dat jij niet één van hen bent. Bereid je goed voor op de wandeling en ga mee met een begeleide wandeling als je geen ervaren wandelaar bent.

Lees ook zeker alles over veiligheid in de bergen, voor je vertrekt.

Doe als volgt:

Zoek de afstand, de duur en de verwachte fysieke vorm op van de wandeling die je wilt gaan doen.

Volg de weersomstandigheden op de voet en luister altijd naar de plaatselijk bergbewoners.

Koop of huur de gepaste uitrusting voor je trip.

Breng altijd genoeg eten, drinken en een extra set kleren mee in je rugzak.

Bekijk of je kunt aansluiten bij een begeleide tocht.

Vermijd het volgende:

Draag geen jeans, sportschoenen of andere alledaagse kleding.

Begin niet te laat op de dag aan je tocht. Zo riskeer je in het donker te moeten wandelen.

Begin nooit aan een bergwandeling als je je fysiek niet goed genoeg voelt.

Wees niet afhankelijk van de kaart op je mobiele telefoon. In de bergen heb je niet overal netwerk.

Laat niets achter, ook geen afval.

Wees goed voorbereid en pak je rugzak als een professional dankzij onze wandeltips.

Weersomstandigheden in de bergen

Zelfs als er zonnig en mooi weer wordt voorspeld, kan het weer snel omslaan. Check dus altijd de weersvoorspelling voordat je aan je tocht begint en vraag aan de lokale bevolking welk weer er wordt verwacht. Zij kunnen je dikwijls vertellen of er kans is op regen of wind, zelfs als er rustig en goed weer wordt voorspeld. De recentste weersvoorspellingen vind je op yr.no.

Goede wandeluitrusting 

Een rugzak van 30 liter is de beste optie om alles te kunnen meenemen wat je nodig hebt in de Noorse bergen. Neem sowieso een kaart en kompas, een verbandtrommel, opgeladen mobiele telefoon en een hoofdlamp mee. Scroll naar beneden voor de complete lijst aanbevolen spullen.

Geschikte en warme kleren

Zorg voor geschikte schoenen: wandelschoenen zijn ten sterkste aanbevolen. De route naar Kjerag gaat over ruw terrein, dus goede steun voor je voeten en enkels is een must. Op Kjerag kunnen plotselinge windstoten voorkomen, dus trek wind- en waterdichte bovenkleding aan. Vergeet niet om een extra set kleren, muts of pet, wanten of handschoenen en een sjaal in je rugzak te stoppen.

Voldoende eten en drinken

Zorg altijd voor voldoende eten en drinken als je een wandeltocht gaat maken. Het is belangrijk om voldoende proviand bij je te hebben, zodat je tijdens de hele tocht genoeg energie hebt.

Toiletten

Er zijn geen toiletten langs de paden, dus ga zeker voor je aan je wandeling begint. Moet je onderweg, ga dan zeker op een lager punt dan het pad en zeker ver weg van stromen en meren. Houd je afval bij tot je een vuilnisbak tegenkomt.

Hoe kom je er 

De tocht begint bij de Preikestolen fjellstue (berghut) die je met de auto en de boot kunt bereiken. Er is ook een busdienst vanuit Stavanger. Als je vanuit Stavanger met de auto komt, kun je kiezen voor de veerboot van Stavanger naar Tau om dan via Jørpeland en de Riksveg 13 naar Preikestolen fjellstue rijden. Als je vanaf Sandnes komt, kun je de route van Lauvvik naar Oanes nemen en doorrijden naar Preikestolen fjellstue. Bekijk hier verschillende alternatieve routes naar Preikestolen

Andere wandelroutes in de buurt

Rondom Preikestolen en in de nabije omgeving kun je nog veel andere wandelopties vinden, ook minder zware opties. Kijk hier voor andere wandeltochten in de regio Stavanger en Ryfylke.

Wandelroutes in de regio Stavanger

Ontdek Ryfylke

Voel de kracht van de natuur

Bezoek Preikestolen in de winter

Plan je hike

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Laat je inspireren

Recent bekeken pagina's